Sign in to follow this
Followers
0
-
Recently Browsing 0 members
No registered users viewing this page.
-
Similar Content
-
By WueM
Szanowne Koleżanki, Szanowni Koledzy,
tegoroczne Święto Świebodzickich Zegarów GUSTAVY 2024 odbędzie się w sobotę, 28 września o godz. 10:00 w Miejskim Domu Kultury w Świebodzicach, ul. Wolności 13. Program święta jeszcze się krystalizuje, ale będzie prezentacja Piotra Łukasińskiego poświęcona renowacji zegarów, spotkanie ze sztuczną inteligencją i skanami 3D, moje wystąpienie nt stylów regulatorów freiburskich połączone z mini wystawą z niespodzianką. Będzie można kupić okazjonalne kubki, znaczki pocztowe, koszulki - wpłaty zasilają konto budowy pomnika Gustava Beckera. Pierwsze 100 osób otrzymuje "pinsa". Powinien już być gotowy mural poświęcony twórcy śląskiego przemysłu zegarowego - bliziutko MDK.
Byłoby miło spotkać się z tej okazji w klubowym gronie, i pogadać, i pooglądać to i owo. Ubiegłoroczna miejscówka w Hotelu Księżyc mogłaby być aktualna, chyba że chcielibyśmy poszukać czegoś innego - mogę się rozejrzeć.
Oczekujemy deklaracji uczestnictwa w spotkaniu, prosimy o uwagi i propozycje.
Lista uczestników:
WueM Amroziuk Janusz Kujat Piotr - kornik kobas kopernik18 Piotr Orzechowski Michał Olejniczak, zespół Czas na wysokości Rafał Pikuła, zespół Czas na wysokości Joanna Stoklasek-Michalak Tempus Fugit Młot Thora mechanik
-
By Jaga92
Drodzy!
Zachwycił mnie brzydal - chodzik, linkowiec. Nie mam pojęcia, cóż to takiego - po tarczy, wskazówkach i werku wydaje mi się, że może mieć coś wspólnego z Cieszynem (Świt? Orion?)...
Niestety, sygnatura na zdjęciach nieczytelna, a lepszych zdjęć nie będzie.
W katalogach "Świtu" podobnego brak, a znowu wskazówki chyba są już po czasach Pana Franke... Zastanawiałam się, czy to nie będzie coś jeszcze innego - jak choćby Metron, ale wskazówki chyba też nie pasują... 😅
Niewykluczone, że skrzynia jest wtórna, ale nie mam takich informacji - ot, zegar w rodzinie od dawna, nic o przeróbkach nie wiadomo.
Zaklepany dla mnie, więc być może za tydzień lub dwa dodam więcej zdjęć, ale czy macie tymczasem może jakieś typy, cóż to za s(twór)?
Z góry dziękuję za wszystkie próby identyfikacji!
-
By WueM
W najbliższą sobotę w Świebodzicach, w Miejskim Domu Kultury, zainagurowana zostanie coroczna impreza: Świebodzickie Święto Zegarów GUSTAVY. Będzie prelekcja i mała wystawa zegarów, które wyszły spod ręki Gustava Beckera. Będzie też można stać się posiadaczem okolicznościowego banknotu „zero euro”.
-