Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Derdos7

Chiński kwarc z szafirowym szkłem

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

na wstępie chciałbym zaznaczyć, że absolutnie nie znam się na zegarkach. 

Szukam kwarcowego czasomierza (zegarek będzie noszony okazjonalnie, wiec automat raczej nie ma sensu) z:

1. szafirowym szkłem

2. ładną bransoleta

3. Datownikiem

4. Luma (żeby można było odczytać godz. po ciemku)

Czy możecie polecić coś z Aliexpress w kwocie do 300 zł?  

Z góry dziekuje za pomoc. 

Jeśli ta ciemność nie pojawiła się kilka/kilkanaście minut wcześniej i zegarek nie został wcześniej specjalnie naświetlony to mało który zegarek temu sprosta i to nie tylko z Aliexpress. 

Mam dokładnie takiego Paganina - to "luma gorsza" znaczy mniej więcej tyle, że jej właściwie nie ma :) Z kolei Addiesdive i Steeldive które mam świecą doskonale, właściwie tak samo jak Seiko z wyższej półki (przy czym są to egzemplarze mechaniczne, nie kwarce).

Ale z lumą tak jak kolega wyżej pisał - świeci po naświetleniu a nie sama z siebie no i jednak po pewnym czasie blednie i wygasa. Jak chcesz odczytywać godzinę w nocy, to tak uczciwie mówiąc, pozostaje tylko jakieś światełko.

Możesz szukać opcji z podświetleniem trytowym, niestety w tym budżecie będzie bardzo trudno, trzeba by co najmniej podwoic kwotę na jakiegoś używanego Trasera czy Luminoxa. Nawet chińczyki nie robią w tym budżecie trytowcow. 

Carnivala z trytem można nabyć za 200 zeta obecnie.

edyta: jednak nie, ściemniać zaczęli. w opisie, że jednak bez trytu :D

Edited by oszolom

Żeby mieć dobrą lumę musisz polować na San Martina. Tu można trafić kwarc za nieco ponad 300 zł, ale to tylko w tzw. limitowanych ofertach. Normalnie, żeby spełnić Twoje oczekiwania należy przyszykować przynajmniej około 500 zł. i to też w jakiejś comiesięcznej promocji. Z kwarców weź pod uwagę jeszcze Baltany. 

Gdybyś zrezygnował z lumy, to można coś fajnego złapać za mniej, niż 300 (nawet w okolicach 200zł). Tu polecam Pagani Design lub Chameri albo Escapement Time. Wszystkie na dobrym kwarcu Seiko z tzw. płynącą sekundą (4 tiknięcia na sekundę).

W chronografach płynąca sekunda tylko w sekundniku stopera. 

Niestety datownik jest tylko w Pagani Design. Bransolety są do dokupienia jakby co za niewielkie pieniądze na Aliexpressie, ale pamiętaj, że endlinki mogą być problemem. Pagani Design ze zdjęcia jest sprzedawany na bransolecie w innych wersjach kolorystycznych. 

Przykładowe zdjęcia, San Martin o którym pisałem najpierw, a także te co już mam i polecam. 

800-14_71dfa74a-7c4d-447c-b6d9-44f9a7efc8c8.jpg

20230224_094451.jpg

20221210_120827.jpg

20230315_082629.jpg

Co wy z tym naświetlaniem lumy? Przecież autor nic nie wspominał, że podświetlenie ma "startować od zera" 😉

Jeśli chodzi o sam zegarek, to wydaje mi się, że z automatem będzie łatwiej znaleźć przy parametrach szafir/bransoleta/data/cena. Nie ma co bać się automatu ponieważ ustawienie godziny trwa kilka sekund, zakładasz na rękę i koniec obsługi bo dalej sam sobie poradzi 😉. Poza tym kwarc z datownikiem też nie jest taki bezopsługowy, gdyż co dwa miesiące musisz przestaiwć datę 😉. Jeśli zaś chodzi o lumę to szukaj w opisie BGW9 (niebieska) lub C3 (zielona) - po dobrym naświetleniu świecą całą noc, szczególnie przy dużych indeksachbw diverach. Tu masz przykład fajnego zegarka w tej cenie

https://pl.aliexpress.com/item/1005005767565521.html?spm=a2g0n.productlist.0.0.67f9502fZB8v7o&browser_id=8c1f61ba31e64a9c80a9f4b7b48cbf40&aff_platform=msite&m_page_id=gkzhzamcabysetpr18a5fec0fe1d3863beee020c2b&gclid=&pdp_npi=4%40dis!PLN!319.28!270.36!!!546.62!!%402100bb6416938264281127370d080e!12000034280173328!sea!PL!0!A&isseo=y&algo_pvid=ea78398c-b112-476d-b075-de0f1b02900f