Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
graver

Gustaw Becker Freiburg

Recommended Posts

Witam, szkoda mi się zrobiło tego biedaka bez domu i przygarnąłem za niewielką kwotę, mam pytanie odbudować? Ewentualnie, Jaka powinna być tarcza, wahadło i skrzynka ale czy warto? Niby nic nie połamane, jedynie brakuje trzpienia który wkręca się obok wychwytu i do czego służył? foto. Udało się kupić mi wyrzynarkę za także niewielką kwotę i na chodzie😀

IMG_20230917_125259.jpg

IMG_20230917_125202.jpg

IMG_20230917_125339.jpg

IMG_20230917_125437.jpg

IMG_20230917_125103.jpg

IMG_20230917_124937.jpg

IMG_20230917_124503.jpg

IMG_20230917_124428.jpg

Edited by graver

Około 1910-1911 roku. Wysięgnik mocowania do skrzyni sugeruje, że otwierana była raczej od tyłu. Otwory w okolicy mostka kotwicy bo blokadzie gongów? P48. Nie mam pomysłu.

10 godzin temu, graver napisał(-a):

Witam, szkoda mi się zrobiło tego biedaka bez domu i przygarnąłem za niewielką kwotę, mam pytanie odbudować?

Ja osobiście ratował bym ten mechanizm, dla samej satysfakcji go uruchomienia :)

Czy warto?? pewnie nie...jeżeli chodzi o finansową stronę, ale dla mnie  było by to wyzwanie..... że jeszcze coś mi się może udać....

Pozdrawiam Mirek

Nie wiem teraz czego tyczy ten patent , musiałbym poszukać . Ale myślę , że mechanizm mógł być w skrzyni ślązaka , lub w prostokątnej , lub o zaokrąglonej górze.

przykłady .... co prawda , ta baba ma podobny mechanizm , ale duużo młodszy i na krótsze wahadło , ale też na trzy młoteczki z blokadą. A z kolei te ślązaki , to wahadła 42 i i o kilka lat tylko starsze , więc już jakby bliżej . 

IMG_8598 (Copy).JPG

IMG_6797.JPG

Edited by PM1122

Witajcie, jeśli chodzi czy będę ratował to odpowiedź będę, natomiast proszę jeszcze o jakieś informacje po co był ten trzpień u mnie go nie ma pozostał tylko otwór z gwintem, w necie znalazłem taki mechanizm i był ten trzpień obok wychwytu i między płytami zakończony był sprężynką,a skolei od strony widelca miał pokrętkę taką mosiężną gałkę taką jak ta do blokowania młotków,  po co toto? Poza tym nie wiem czy zauważyliście na widelcu przy rozwidleniu jest sprężynka płaska po jakiego czorta ona tam jest? może ktoś jeszcze coś doda. A ślązaki miały gong prętowy? PM1122 nie wiem czy zauważyłeś ale tu są 4 młotki nie 3 ale to detal szkoda że wszystkie na raz biją. Wg numeru to jest z końca 1909r. Ale ja nigdy nie widziałem by był otwierany od strony pleców PM1122 polukaj może coś przybliży co to za delikwent. Jeśli nic nie znajdzie się to zostanie mi zrobienie "wariacji" Typu: mocowany na desce przykryty daszkiem, tarcza i wahadło i koniec deski ozdobnej😜Ta baba wisząca fajna.

Edited by graver

Już chyba wiem po co ten trzpień którego nie mam, to była regulacja by za głęboko nie wsunąć mechanizmu by młotki równo biły w gągi, jeszcze nie wiem po co ta sprężynka przy widelcu?

Edited by graver

Szanowni koledzy 😉

Wychodzi na to że to werk Excelsior.

Wszystkie dane z katalogu nr 250 .

Mnie to pasuje do jakiegoś kominkowca ... sporo tego w katalogu z 1912 roku ... 

Zrzut ekranu 2023-09-18 o 08.21.03 2.png

Zrzut ekranu 2023-09-18 o 08.09.01 2.png

Zrzut ekranu 2023-09-18 o 08.09.54 2.png

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Aa, to dystans był.

Ta blaszka na widelcu - no kurcze, nie wiem. W stojącym, to jest taka zapinka, ale to jednak inaczej wyglądało i działało. A tu myślę, że może lekko opierała się o pręt wahadła, likwidując jego luz. Nie mogła jednak silnie dociskać, bo byłby dodatkowy opór, co skutkowałoby zatrzymaniem się zegara. 

Edited by PM1122

Aaa... , uważam, że duża prostokątna skrzynia z witrażem ( dłuższa od podobnych, które często bywają na All...i na Ol...)  , bo wahadło całkiem długie.... na zdjęciach podobny. 

PS... 

w sobotę będę w domu, to sprawdzę, jak to jest w moim, bo skrzynia duża i czeka w kolejce, a nie pamiętam jaki jest tam mechanizm. 

_20230918_100837.JPG

_20230918_100910.JPG

Edited by PM1122

2 minuty temu, PM1122 napisał(-a):

Aaa... , uważam, że duża prostokątna skrzynia z witrażem ( dłuższa od podobnych, które często bywają na All...i na Ol...)  , bo wahadło całkiem długie. 

_20230918_100837.JPG

_20230918_100910.JPG

Chmm, a przeczytałeś co napisał LESKOS? 

Wymiary płyty to 10,3 x 11cm, grubość mechanizmu 38,6mm

8 minut temu, graver napisał(-a):

Chmm, a przeczytałeś co napisał LESKOS? 

Wymiary płyty to 10,3 x 11cm, grubość mechanizmu 38,6mm

Czytałem, ale katalogu nie mam....., a na zdjęciu widać dwa gongi i młoteczki z lewej i prawej strony. 

PS.... Ale mam takiego spreżynowca, tylko nie wiem jaki konkretnie mechanizm. 

Edited by PM1122

W dniu 18.09.2023 o 09:24, PM1122 napisał(-a):

Czytałem, ale katalogu nie mam....., a na zdjęciu widać dwa gongi i młoteczki z lewej i prawej strony. 

PS.... Ale mam takiego spreżynowca, tylko nie wiem jaki konkretnie mechanizm. 

Przepraszam już wklejam, wymiary mechanizmu 10,3 x11cm a grubość mechanizmu 38,6mm, do LESKOS P48 i kominkowiec? 

IMG_20230918_093408.jpg

Edited by graver

No tak ... w 1912 lekko to zmodyfikowano i tu w tym katalogu, już dokładnie taki mechanizm w takiej konfiguracji - czyli raczej GABINETOWY 😉 

Zrzut ekranu 2023-09-18 o 10.43.45.png

Zrzut ekranu 2023-09-18 o 10.42.19.png

Edited by LESKOS

Godzinę temu, LESKOS napisał(-a):

No tak ... w 1912 lekko to zmodyfikowano i tu w tym katalogu, już dokładnie taki mechanizm w takiej konfiguracji - czyli raczej GABINETOWY 😉 

Zrzut ekranu 2023-09-18 o 10.43.45.png

Zrzut ekranu 2023-09-18 o 10.42.19.png

Tys piknie, mam jeszcze pytanie, szlifujecie palety z każdej strony czy zostawiacie jak jest? Ja sądzę że powinno się szlifować foto

IMG_20230918_112713.jpg

Edited by graver

Nooo, brzydko wygląda. 

Palety, tylko z góry i z zachowaniem odpowiedniego kąta. 

Wyczyść je , to będzie lepiej widać ile trzeba będzie zeszlifować.... bo to wygląda, że i boczne powierzchnie są wyjechane. Więc na oko, to chyba z 1mm trzeba będzie skrócić... Ale możliwe , że paleta ma szlifowany drugi koniec. Wówczas wystarczy ją wyjąć i ustawić jej drugi koniec. 

Porób zdjęcia i pomierz ile jaka paleta wystaje z kotwicy. To wszystko po to, by nie pomylić palet i nie zamienić ich miejscami, oraz by wystawały tyle samo co stare. Bo należy założyć , że na tak ustawionych paletach, zegar dobrze chodził 

Szlifowanie palet , nie jest prostą sprawą. Jeśli mamy wymienne palety pracuje zawsze tylko jedna strona choć wypolerowane były dwie. Jeśli nie byłeś wstanie wziąć się za ten rodzaj pracy (szlifowanie) to wystarczy obrócić i prawidłowo ustawić palety i ustawić spoczynki , i było ok na natępne kilkadziesiąt lat. Niemniej jeśli się to potrafi robić to czemu nie . Pozostawia się wychwyt w stanie do "przełożenia palet w przyszłości" Szlifowanie z pozostałych stron zmniejsza grubość palety i w sumie czas impulsu ... ale takie raczej nie mają znaczenia.  Trzeba by raczej ściąć , niż szlifować . Tak uważam ale nie jestem Mistrzem więc to niefachowe zdanie ... 😉 zmniejszenie

Edited by LESKOS

Sprawdziłem i mam zdjęcia mojego - niestety nie mam wymiarów ,.... te będą w sobotę .

Mechanizm nieco inny , bo ażurowy i trzy młoteczki , ale P48   ( nooo , z innych lat będzie ) , ale skrzynia chyba taka powinna być .

gb dąb-crop (Copy).jpg

IMG_8404 (Copy).JPG

IMG_8406 (Copy).JPG

IMG_8411 (Copy).JPG

IMG_8413 (Copy).JPG

IMG_8410 (Copy).JPG

Rzuciłem okiem do SKARBNICY WIEDZY  i proszę ... wszystko wiadomo ...

IMG_4580.jpeg

IMG_4581.jpeg

IMG_4582.jpeg

36 minut temu, PM1122 napisał(-a):

Sprawdziłem i mam zdjęcia mojego - niestety nie mam wymiarów ,.... te będą w sobotę .

Mechanizm nieco inny , bo ażurowy i trzy młoteczki , ale P48   ( nooo , z innych lat będzie ) , ale skrzynia chyba taka powinna być .

Taka nie. To nie jest model skrzyni z lat 1910-11, jest o kilkanaście lat (to chyba katalog z 1924 r.) młodszy...

Piotrze, ten mechanizm występował już w katalogach 1912 roku. Wprawdzie na rysunkach na cztery młotki i pręty ( ale  pisze się o wersji trzech gongów (?) ... więc może był - albo źle tłumaczę ... 

ten model werku był produkowany do lat (chyba) nawet 30-tych (jest w niedatowanych późnych katalogach GB - np NR 11 i 14)

Skrzynie miały wymiar długość 77-83 cm.

Zrzut ekranu 2023-09-18 o 14.42.28.png

Edited by LESKOS

Zgadza się... ale mam w takiej skrzyni mechanizm P48 - więc sądzę, że coś koło tego , czyli coś podobnego, kolega powinien szukać dla swojego mechanizmu. Można patrzeć w katalogu z 1912 roku za czymś podobnym .... w każdym razie za dość długą skrzynką, bo wahadło takie jest. 

PS .... noo , a kolega Leskos i ja także , znalazłem ten ażurowy mechanizm z gongiem .

Fakt , że kolega pokazał nam mechanizm pełnopłytowy , na który jeszcze nie natrafiłem

Edited by PM1122

Dzięki za lekturę poczytam, wymiary pobrałem ile wystają, przeszlifowałem tylko troszkę od czoła, ale jeśli mam szlifować do skasowania wytarć bocznych noo to będę musiał co najmniej milimetr jak nie więcej i tu zastanawiam się czy nie założe palet od od dawcy mam podobny wychwyt  i wstępnie wyglądają że będą pasowały, jedynie muszę dopasować kąty, na tą chwilę chodzi ale bez obciążenia wahadłem😉

No, nie mamy zdjęcia, więc trudno powiedzieć.  Ale całkiem możliwe, że powierzchnia impulsu wyglada o niebo lepiej , a także powierzchnie spoczynku , nie są aż tak zniszczone , jakby się ze zdjęcia wydawało. Więc może być dobrze. 

Ale nie ma zdjęcia, więc to tylko takie zgadywanki. 

Godzinę temu, LESKOS napisał(-a):

Piotrze, ten mechanizm występował już w katalogach 1912 roku. Wprawdzie na rysunkach na cztery młotki i pręty ( ale  pisze się o wersji trzech gongów (?) ... więc może był - albo źle tłumaczę ... 

ten model werku był produkowany do lat (chyba) nawet 30-tych (jest w niedatowanych późnych katalogach GB - np NR 11 i 14)

Skrzynie miały wymiar długość 77-83 cm.

Leszku. Ale ja pisałem o roku wyprodukowania tego konkretnie werku - wychodzi po numerach seryjnych 20178885 circa 1910-11 rok, oraz skrzyni pokazanej przez Mariusza, która jest o te 14 lat młodsza. Ale przy rekonstrukcji zegara opierając się tylko o werk można to właściwie pominąć. 

7zjmxc.jpg.19cc669e0469727f1ee2cbbe631ed00e.jpg

Edited by Anansi

No tak, w tym sensie się w 100% się zgadzamy😉. Myślę, że dobór skrzyni , jest rzeczą wtórną bo takich (gabinetowych) na rynku wtórnym jest naprawdę sporo. Problemem będzie zdobycie gongu, tarczy, dopasowanie do skrzyni i do mechanizmu. 

Mechanizm to też spory problem bo łożyska (głownie czopy) w kiepskim stanie ale i cała reszta też. 

Ale co to będzie za przyjemność pokazanie zrekonstruowanego zegara 🙂  

Zrzut ekranu 2023-09-18 o 17.09.27.png

Edited by LESKOS