Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Sign in to follow this  
szuwi

Patelnia :-)

Recommended Posts

Od kilku lat używam patelnie Woll. Takiej, a w zasadzie takich, bo wytrzymują u mnie 2-3 lata. 😞

https://www.patelnie-tytanowe.pl/patelnie-tytanowe/44-patelnia-woll-diamond-gleboka-32-cm--4054359004703.html

Wkurza mnie kupowanie nowej tak często, więc mam pytanie: przy dobrym budżecie, szukając 32cm z pokrywką, mycie chętnie w zmywarce ale przeżyję mycie ręczne, używana średnio 4 razy tygodniowo: schabowe, ziemniaki, placki, jajecznica, warzywami, makarony i inne standardowe - co macie/znacie/polecacie?!? Wymagania:

- nie chcę powłoki,

- używałem creuset i nie chcę, bo u mnie się przypalało (tak, była impregnowana), 

- pokrywka,

- chętnie odczepiana rączka, bo 32cm z rączką zajmuje dużo miejsca,

- "drapię" drewnem i "plastikiem", bez metalu,

- cena do 1000, choć przeżyję więcej, jeżeli będzie dobra.

Czytałem na internecie i na forach, ale mam wrażenie, że to same opłacone reklamy... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 1.11.2023 o 20:15, szuwi napisał(-a):

Od kilku lat używam patelnie Woll. Takiej, a w zasadzie takich, bo wytrzymują u mnie 2-3 lata. 😞

https://www.patelnie-tytanowe.pl/patelnie-tytanowe/44-patelnia-woll-diamond-gleboka-32-cm--4054359004703.html

Wkurza mnie kupowanie nowej tak często, więc mam pytanie: przy dobrym budżecie, szukając 32cm z pokrywką, mycie chętnie w zmywarce ale przeżyję mycie ręczne, używana średnio 4 razy tygodniowo: schabowe, ziemniaki, placki, jajecznica, warzywami, makarony i inne standardowe - co macie/znacie/polecacie?!? Wymagania:

- nie chcę powłoki,

- używałem creuset i nie chcę, bo u mnie się przypalało (tak, była impregnowana), 

- pokrywka,

- chętnie odczepiana rączka, bo 32cm z rączką zajmuje dużo miejsca,

- "drapię" drewnem i "plastikiem", bez metalu,

- cena do 1000, choć przeżyję więcej, jeżeli będzie dobra.

Czytałem na internecie i na forach, ale mam wrażenie, że to same opłacone reklamy... 

WMF Profi Resist. Kupiłem małżonce prywatnej osobistej. Zadowolona. Patelnie ( bo kupiłem 3) świetnie wykonane,dobra stal,zero teflonu, struktura plastra miodu zapobiegająca uszkodzeniu powierzchni. Ciężka. Godne polecenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, loco50 napisał(-a):

WMF Profi Resist. Kupiłem małżonce prywatnej osobistej. Zadowolona. Patelnie ( bo kupiłem 3) świetnie wykonane,dobra stal,zero teflonu, struktura plastra miodu zapobiegająca uszkodzeniu powierzchni. Ciężka. Godne polecenia.

Dzięki za namiar - sprawdzę!

Edited by szuwi

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 1.11.2023 o 20:15, szuwi napisał(-a):

Od kilku lat używam patelnie Woll. Takiej, a w zasadzie takich, bo wytrzymują u mnie 2-3 lata. 😞

https://www.patelnie-tytanowe.pl/patelnie-tytanowe/44-patelnia-woll-diamond-gleboka-32-cm--4054359004703.html

Wkurza mnie kupowanie nowej tak często, więc mam pytanie: przy dobrym budżecie, szukając 32cm z pokrywką, mycie chętnie w zmywarce ale przeżyję mycie ręczne, używana średnio 4 razy tygodniowo: schabowe, ziemniaki, placki, jajecznica, warzywami, makarony i inne standardowe - co macie/znacie/polecacie?!? Wymagania:

- nie chcę powłoki,

- używałem creuset i nie chcę, bo u mnie się przypalało (tak, była impregnowana), 

- pokrywka,

- chętnie odczepiana rączka, bo 32cm z rączką zajmuje dużo miejsca,

- "drapię" drewnem i "plastikiem", bez metalu,

- cena do 1000, choć przeżyję więcej, jeżeli będzie dobra.

Czytałem na internecie i na forach, ale mam wrażenie, że to same opłacone reklamy... 

U nas codzienne trudy rewelacyjnie znoszą Demeyere, w różnych konfiguracjach ale najlepsza chyba jest ta zwykła, stalowa.


"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, MasterFan napisał(-a):

U nas codzienne trudy rewelacyjnie znoszą Demeyere, w różnych konfiguracjach ale najlepsza chyba jest ta zwykła, stalowa.

Dziękuję za info - poczytam o nich

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, loco50 napisał(-a):

Kupiłem małżonce prywatnej osobistej.

Kolega odważny widzę. Ja swojej tylko raz powiedziałem, że rzeczy do domu kupiłem "dla niej", w moim przypadku chodziło o żelazko. Od tego czasu wiem, że te rzeczy są "dla nas" :P 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Ceteth napisał(-a):

Kolega odważny widzę. Ja swojej tylko raz powiedziałem, że rzeczy do domu kupiłem "dla niej", w moim przypadku chodziło o żelazko. Od tego czasu wiem, że te rzeczy są "dla nas" :P 

Ona wie, że to dla niej ponieważ ja nie jestem operatorem tego wysoce specjalistycznego instrumentarium.

Edited by loco50

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Ceteth napisał(-a):

Kolega odważny widzę. Ja swojej tylko raz powiedziałem, że rzeczy do domu kupiłem "dla niej", w moim przypadku chodziło o żelazko. Od tego czasu wiem, że te rzeczy są "dla nas" :P

Dubel

Edited by loco50

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 1.11.2023 o 20:15, szuwi napisał(-a):

Od kilku lat używam patelnie Woll. Takiej, a w zasadzie takich, bo wytrzymują u mnie 2-3 lata. 😞

https://www.patelnie-tytanowe.pl/patelnie-tytanowe/44-patelnia-woll-diamond-gleboka-32-cm--4054359004703.html

Wkurza mnie kupowanie nowej tak często, więc mam pytanie: przy dobrym budżecie, szukając 32cm z pokrywką, mycie chętnie w zmywarce ale przeżyję mycie ręczne, używana średnio 4 razy tygodniowo: schabowe, ziemniaki, placki, jajecznica, warzywami, makarony i inne standardowe - co macie/znacie/polecacie?!? Wymagania:

- nie chcę powłoki,

- używałem creuset i nie chcę, bo u mnie się przypalało (tak, była impregnowana), 

- pokrywka,

- chętnie odczepiana rączka, bo 32cm z rączką zajmuje dużo miejsca,

- "drapię" drewnem i "plastikiem", bez metalu,

- cena do 1000, choć przeżyję więcej, jeżeli będzie dobra.

Czytałem na internecie i na forach, ale mam wrażenie, że to same opłacone reklamy... 

Chodzi o stalową Le Creuset czy żeliwną ?

 

Mam stalową Le Creuset i ich żeliwne garnki i jestem bardzo zadowolona. Nie przypala się nic ( no dobra naleśników w domu raczej nie smażymy ).

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, kaledonia1983 napisał(-a):

Chodzi o stalową Le Creuset czy żeliwną ?

 

Mam stalową Le Creuset i ich żeliwne garnki i jestem bardzo zadowolona. Nie przypala się nic ( no dobra naleśników w domu raczej nie smażymy ).

Ja mam żeliwną, taką czerwoną i chyba nie umiem jej używać 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.12.2023 o 07:38, szuwi napisał(-a):

Ja mam żeliwną, taką czerwoną i chyba nie umiem jej używać 😉

One się z czasem wyrabiają. Po każdym użyciu myje się wodą bez płynu do mycia naczyń, bo można ją rozwalić. No i olejowanie co jakiś czas. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, kaledonia1983 napisał(-a):

One się z czasem wyrabiają. Po każdym użyciu myje się wodą bez płynu do mycia naczyń, bo można ją rozwalić. No i olejowanie co jakiś czas. 

Teoretycznie wiem, ale praktycznie u nas leży i jest do bani :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wielu latach użytkowania mojej patelni Tefal do smażenia, jej żywot dobiegł końca. Zakupiłem produkt innej marki - Zwieger z serii Black Stone, która okazała się niewypałem. Szukam dobrej jakościowo patelni do robienia jajecznicy, smażenia mięs i ryb, oraz podgrzewania potraw na płycie elektrycznej. 


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

A Rolex nie robi, że przerabiasz jakieś podrzędne z marketu ? 😜

Share this post


Link to post
Share on other sites

 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Po wielu latach użytkowania mojej patelni Tefal do smażenia, jej żywot dobiegł końca. Zakupiłem produkt innej marki - Zwieger z serii Black Stone, która okazała się niewypałem. Szukam dobrej jakościowo patelni do robienia jajecznicy, smażenia mięs i ryb, oraz podgrzewania potraw na płycie elektrycznej. 

jeżeli stara służyła kilka lat i byłeś zadowolony to dlaczego nie kupiłeś ponownie "TEFAL" ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, kubaarek napisał(-a):

jeżeli stara służyła kilka lat i byłeś zadowolony to dlaczego nie kupiłeś ponownie "TEFAL" ?

Żonie nigdy ta patelnia nie przypasowała, stąd poszukiwania innej. 

 

Ps.

Patelni, nie żony. 😉 


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żona też rzecz nabyta🤣🤣🤣. Ale czasami szkoda wyrzucać całkiem jeszcze dobrą babę 🤣🤣🤣

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mario1971
1. bylejaka żeliwna, naoliwić i do piekarnika
2. stalowy de buyer, jak nie szkoda pieniędzy i również naoliwiona do piekarnika
https://www.debuyer.com/en/356-pans/s-3/materials-stainless_steel

Na obu nie wolno smażyć kwaśnych rzeczy, tzn. można, ale powłoka z wypalonego tłuszczu się niszczy.

Dodam, że te patelnie ciężko zepsuć, więc powinny wytrzymać do końca dni żywota właściciela. ;)


FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 | Tudor BB58

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jajecznica na żeliwnej patelni to dobry pomysł?
Imo najprostszy i najwygodniejszy w obsłudze będzie jakiś teflonowy tefal z wyższej półki

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerobiłem kilkanacie patelni. Tefale też miałem. Wszystko wytrzymuje u mnie ok roku a ceny nie są niskie. Niektóre patelnie z racji że z amelinium powykrzywiały się co mnie irytuje. Któregoś razu zaryzykowałem patelnię z Ikea i jest tak samo dobra jak inne patelnie za ok 250 zł a kosztuje 69. Chyba czwartą już mam.  Nie ma opcji że się wypaczy nawet prosto z płyty pod zimną wodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na ten moment postanowiłem obejrzeć patelnię tytanowa WOLL 24cm

 Patelnia WOLL Diamond 24 cm Patelnie grillowe WOLL Cookware  - 1 patelnie do smażenia bez tłuszczu

 

oraz WFM Profi Resist 24cm

wmf-patelnia-24cm-profi-resist.jpg


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.