Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
CreditFreeze

Jaki wybrać mały, tani, mechaniczny zegarek ?

Recommended Posts

Wstęp:

Przez ostatnie lata, nie kupowałem żadnego zegarka.  Bazowałem na tym co mam (raczej systematycznie wyprzedawałem zegarki).

Aktualnie bliska jest mojemu sercu koncepcja życia minimalistycznego. Mam obecnie trzy zegarki, z których w sumie mi się wszystkie znudziły i czas na zmiany:) Zmiany w obrębie posiadania 3 sztuk (nie chcę więcej, i jednocześnie nie stać mnie na mniej:)

Uświadomiłem sobie przez ostatnie lata, że najlepiej się czuję, gdy mam na ręce mały zegarek i takiego też teraz poszukuję....

Pytanie zasadnicze:

Jaki konkretnie zegarek (ewentualnie jakie polecacie marki, w którym mógłbym zacząć poszukiwania) polecacie, który spełniłby następujące kryteria:

Kryteria priorytetowe (nie naruszalne):

- mechanizm mechaniczny: automatyczny lub z naciągiem ręcznym 

- kwota zegarka optymalna : 2000 zł,

- kwota zegarka maksymalna: 3200 zł to sufit, który nie przekroczę niestety nawet o 1zł *

- średnica koperty 36, 37, 38 mm = nawet o oficjalny 1 mm nic wyżej ani nic niżej ponad te 3 wymiary, nawet jak zegarek będzie pół darmo:)

- dobra czytelność wskazówek

Kryteria dodatkowe:

- dowolny producent mechanizmu, ale wolałbym unikać typowych chińskich mechanizmów typu: Seagull, innymi słowy dla zobrazowania preferencji: micro-brand chiński z mechanizmem Seiko - tak, micro-brand chiński z mechanizmem chińskim - nie**,

- dowolny producent zegarka,

- zegarek o dowolnym charakterze: diver, casual, pilot, elegant...etc

- lug 2 lug - 43~46mm

Dodam jeszcze:

- używany - tak, vintage - nie

Z góry dziękuję za propozycję.

Podkreślę, że dwa najważniejsze dla mnie kryteria to cena i średnica koperty.

-----------------------------------

* z tym, że zegarek za: 3,4 tys (zakup lipiec/sierpień 2024), za 2,5 tys (zakup marzec/kwiecień 2024), za 2 tys (zakup teraz).....jestem cierpliwy, ale to kryterium, kiedy kupię zegarek, też będę brał pod uwagę:)

** wyjątkiem może będzie klon ety 2824 czyli PT5000, ale to nie mam wyrobionego na ten temat zdania (to tak naciągam kryteria, gdyby okazało się, że w obecnych czasach nie będę mógł kupić żadnego zegarka w moim założonym budżecie).

Edited by CreditFreeze

27 minut temu, andrzejp1242 napisał(-a):

O Hamiltonie całkiem zapomniałem, a znałem tę markę. Dzięki za propozycję. Tak przeglądam i podoba mi się najbardziej model "Khaki Pilot", ale to poza moim budżetem. Poza tym bardzo fajne również: "Khaki Field Mechanical -H69439363" i "Khaki Field Automatic - H70455533" z tym, że czytałem dzisiaj wersja "mechanical" ma długie uszy i w efekcie będzie sprawiał jakby to była 40 mm ? Nigdzie nie mogę znaleść l2l dla tych dwóch modeli. Na pewno będę brał je pod uwagę, ale ten "automat" jest w górnej granicy budżetu dlatego będę analizował i poszukiwał dalej...może coś tańszego będzie równie ciekawego:)

3 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Baltic Hermetique Tourer

https://baltic-watches.com/en/collections/hermetique

Traska Commuter 36 albo 38 mm:

https://www.traskawatch.com/collections/commuter-1

Traska Summiteer 36 albo 38 mm:

https://www.traskawatch.com/collections/summiteer-collection

Dzięki za propozycję. Nie wiedziałem, że takie marki istnieją. Ja głównie interesowałem się aktywnie zegarkami dekadę temu i od wielu lat nie śledziłem branży poza przeczytaniem/oglądnięciem sporadycznie jakiejś recenzji...

Nie spodziewałem się, że propozycję padną, bo 10 lat temu, to zegarków z takim rozmiarem praktycznie nie było, a teraz widzę, że micro-brandy przełamały tę barierę 40mm. Super!

Odnośnie Baltica - to ze zdjęć producenta, to wygląda dla mnie super. To mój klimat. Najbardziej podoba mi się wersja w kolorze brązowym (której aktualnie nie ma dostępnej) oraz zielonym.

Ciekaw jestem czy te indeksy, które prezentują na zdjęciach, to faktycznie takie wypukłe (bo robi to wrażenie) czy to zabieg komputerowy (makra...itp)

Mam takie wrażenia, że brak na stronie takich zdjęć "realnych", a bardziej "podkręcone" w photoshopie, ale może to moje błędne odczucia...

Odnośnie Trasci - to mam bardziej mieszane uczucia. Najładniejsza dla mnie wersja "summiteer green", ale mieszane mam uczucia, bo nie widzę, aby zamieszczali zdjęcia z aktywną lumą przy żadnej kolekcji.

Może zegarki Trasca nie mają żadnej lumy?

Nie jest to dla mnie kryterium szczególne, ale zapomniałem dopisać, że lubię lumę na zegarkach i nie ukrywam, że patrzę na ten aspekt...

Dzięki za propozycję i tematy do przemyśleń:)

43 minuty temu, przemekspce napisał(-a):

Seiko z serii 5 odpuszczasz czy można proponować?

Fajnie, że pytasz. To rodzina zegarków, która jest mi znana i wiele z tych zegarków mi się podoba. Lubię bardzo klimaty diverów, jednak seria Seiko 5 stała się dla mnie "tak oklepana" (10 lat temu wszyscy o niej mówili), że jej nie chcę. Aktualnie bardzo podoba mi się model Seiko Alpinist z tarczą zieloną i brązowym paskiem - taka kombinacja, ale z tego co pamiętam, to seria alpinist są większe niż 38mm i przekraczają mój budżet.

Edited by CreditFreeze

1 minutę temu, CreditFreeze napisał(-a):

Fajnie, że pytasz. To rodzina zegarków, która jest mi znana i wiele z tych zegarków mi się podoba. Lubię bardzo klimaty diverów, jednak seria Seiko 5 stała się dla mnie "tak oklepana" (10 lat temu wszyscy o niej mówili), że nie. Aktualnie bardzo podoba mi się model Seiko Alpinist z tarczą zieloną i brązowym paskiem - taka kombinacja, ale z tego co pamiętam, to seria alpinist są większe niż 38mm i przekraczają mój budżet.

Jasne, rozumiem. Z Alpinistów w maksymalnym budżecie jest jeszcze Baby Alpinist 38mm. Tylko wizualnie brakuje mu moim zdaniem do starszego brata.

Instagram: przemekspce

2 godziny temu, Edge_88 napisał(-a):

Dzięki za propozycję. Pierwszy raz widzę ten zegarek, tę firmę i tak:

1. Tarcza bardzo mi się podoba - mój styl!

Miałeś może ten zegarek na żywo w rękach? Pytam, bo na zdjęciach sklepu, ta tarcza zmienia intensywność barwy: jak idziemy bliżej środka, to jaśniej, a na brzegach ciemniej. Tak jest w rzeczywistości czy to tylko zabieg marketingowy ze światłem ?

2. Nie zamieścili zdjęcia z lumą, ale widać, ze zdjęć, że jest i piszą, że jest C3, ale nie ukrywam, szkoda, że nie zrobili takiego podglądowego zdjęcia

3. Nie rozumiem, też za bardzo charakteru sprzedaży tych zegarków.

Na stronie pisze: "Last few remaining pieces available next store opening."

Jak mam to rozumieć? Ktoś ma na stanie, ale sprzedawać będzie w jakimś konkretnym tylko terminie czy też czytałem zbyt dosłownie (słaby mój angielski) i po prostu nie mają na stanie?

4. Jedynie nie przemawia do mnie ten "blaszany" dekiel i wywołuje we mnie bardzo mieszane uczucia, ale na szczęście to tył zegarka, na który rzadko spoglągam. Może w realu nie wygląda to tak kiepsko jak na zdjęciu:)

P.S.

Za bransoletami nie przepadam, więc rzuciłbym go na jakiś pasek:) 

19 minut temu, przemekspce napisał(-a):

Jasne, rozumiem. Z Alpinistów w maksymalnym budżecie jest jeszcze Baby Alpinist 38mm. Tylko wizualnie brakuje mu moim zdaniem do starszego brata.

Tak patrzę teraz na te "baby" i to faktycznie to już nie to...

30 minut temu, mariusz9a napisał(-a):

Hmmm...oglądałem filmiki o tym modelu i podoba mi się, ale to zegarek, który w pewien sposób, ze względu na kopertę, ogranicza nas przynajmniej w tym stopniu, że nie założymy tam chyba żadnego paska, a ja wolę paski niż bransolety. Nie wykluczam noszenia zegarka na bransolecie, ale muszę mieć możliwość zamiany na pasek, bo wolę paski, a ten zegarek, moim zdaniem:

- na pasku będzie wyglądał słabo (zakładając, że da się dobrać jakiś nietypowy pasek)

- szczególny klimat uzyskuje dzięki kopercie i bransolecie, a ja potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego w tym zakresie

Godzinę temu, CreditFreeze napisał(-a):

Dzięki za propozycję. Nie wiedziałem, że takie marki istnieją. Ja głównie interesowałem się aktywnie zegarkami dekadę temu i od wielu lat nie śledziłem branży poza przeczytaniem/oglądnięciem sporadycznie jakiejś recenzji...

Nie spodziewałem się, że propozycję padną, bo 10 lat temu, to zegarków z takim rozmiarem praktycznie nie było, a teraz widzę, że micro-brandy przełamały tę barierę 40mm. Super!

Odnośnie Baltica - to ze zdjęć producenta, to wygląda dla mnie super. To mój klimat. Najbardziej podoba mi się wersja w kolorze brązowym (której aktualnie nie ma dostępnej) oraz zielonym.

Ciekaw jestem czy te indeksy, które prezentują na zdjęciach, to faktycznie takie wypukłe (bo robi to wrażenie) czy to zabieg komputerowy (makra...itp)

Mam takie wrażenia, że brak na stronie takich zdjęć "realnych", a bardziej "podkręcone" w photoshopie, ale może to moje błędne odczucia...

Odnośnie Trasci - to mam bardziej mieszane uczucia. Najładniejsza dla mnie wersja "summiteer green", ale mieszane mam uczucia, bo nie widzę, aby zamieszczali zdjęcia z aktywną lumą przy żadnej kolekcji.

Może zegarki Trasca nie mają żadnej lumy?

Nie jest to dla mnie kryterium szczególne, ale zapomniałem dopisać, że lubię lumę na zegarkach i nie ukrywam, że patrzę na ten aspekt...

Dzięki za propozycję i tematy do przemyśleń:)

W Balticu aplikowane indeksy są z masy luminescencyjnej - świecą się jak ta lala :)

IMG_3301.thumb.jpeg.71ebb360f29b7153792578122184c8bc.jpeg

IMG_3302.thumb.jpeg.996da269c6da2d241be0521759aa4710.jpeg

PS. Traska i Smiths też mają całkiem niezłą lumę.

Traska

IMG_3304.jpeg.1ed271dcefff5f51c815d553740e5a02.jpeg

Smiths

IMG_3305.jpeg.49371be012ec13e24c7c3479163a57ed.jpeg

1 godzinę temu, CreditFreeze napisał(-a):

O Hamiltonie całkiem zapomniałem, a znałem tę markę. Dzięki za propozycję. Tak przeglądam i podoba mi się najbardziej model "Khaki Pilot", ale to poza moim budżetem. Poza tym bardzo fajne również: "Khaki Field Mechanical -H69439363" i "Khaki Field Automatic - H70455533" z tym, że czytałem dzisiaj wersja "mechanical" ma długie uszy i w efekcie będzie sprawiał jakby to była 40 mm ? Nigdzie nie mogę znaleść l2l dla tych dwóch modeli. Na pewno będę brał je pod uwagę, ale ten "automat" jest w górnej granicy budżetu dlatego będę analizował i poszukiwał dalej...może coś tańszego będzie równie ciekawego:)

Zarówno Khaki Field Mechanical jak i Auto przy 38 mm średnicy ma około 47 mm L2L.

Edited by cordi7

3 godziny temu, CreditFreeze napisał(-a):

Dzięki za propozycję. Pierwszy raz widzę ten zegarek, tę firmę i tak:

1. Tarcza bardzo mi się podoba - mój styl!

Miałeś może ten zegarek na żywo w rękach? Pytam, bo na zdjęciach sklepu, ta tarcza zmienia intensywność barwy: jak idziemy bliżej środka, to jaśniej, a na brzegach ciemniej. Tak jest w rzeczywistości czy to tylko zabieg marketingowy ze światłem ?

2. Nie zamieścili zdjęcia z lumą, ale widać, ze zdjęć, że jest i piszą, że jest C3, ale nie ukrywam, szkoda, że nie zrobili takiego podglądowego zdjęcia

3. Nie rozumiem, też za bardzo charakteru sprzedaży tych zegarków.

Na stronie pisze: "Last few remaining pieces available next store opening."

Jak mam to rozumieć? Ktoś ma na stanie, ale sprzedawać będzie w jakimś konkretnym tylko terminie czy też czytałem zbyt dosłownie (słaby mój angielski) i po prostu nie mają na stanie?

4. Jedynie nie przemawia do mnie ten "blaszany" dekiel i wywołuje we mnie bardzo mieszane uczucia, ale na szczęście to tył zegarka, na który rzadko spoglągam. Może w realu nie wygląda to tak kiepsko jak na zdjęciu:)

P.S.

Za bransoletami nie przepadam, więc rzuciłbym go na jakiś pasek:) 

Tak patrzę teraz na te "baby" i to faktycznie to już nie to...

prawa do marki Smiths są obecnie w rękach właściciela Time Factors który nie jako wskrzesił tą brytyjska markę do życia. Niestety ma on taki, a nie inny styl sprzedaży swoich zegarków, a Everesty zwykle znikają w ciągu kilku minut od otwarcia sprzedaży. Osobiście zegarka nie miałem w ręku, ale jest on ciagle na mojej shortliscie (jak setka innych zegarków ;) ). 
Warto poczytać, wielu sądzi, że to właśnie Smiths był pierwszym zegarkiem na szczycie Everestu 

https://www.outdoorjournal.com/featured/opinion-editorial/rolex-vs-smiths-which-watch-summited-everest-in-1953-putting-a-controversy-to-rest/amp/

Eddie Platts, właściciel Timefactors, to prekursor mikrobrandów. I bardzo dba o jakość tego, co produkuje.

7 godzin temu, andrzejp1242 napisał(-a):

Tak, to świetny pomysł! Od @Lincoln Six Echo jak najbardziej!  :D  ;)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

18 godzin temu, nav napisał(-a):

No to jeszcze nurek Le Forban La Brestoise

image.thumb.png.fb6c7cccc9a8317dfd314e3ed65c7afa.png

https://leforbansecuritemer.com/en/la-brestoise/

Albo Malouine

image.thumb.png.7676af5a8bd64913c2e2139a2df23af1.png

Ciekawe :). Dzięki za propozycję. 

Nie ukrywam, że skoro pojawił się wybór, to chyba będę w pierwszej kolejności wybierał w grupie 36/37mm.

Te, które proponujesz, to już mają 39mm. Napisałem w kryteriach 38mm bo mam świadomość, że jeśli wpisałbym 39mm to:

a) tych zegarków było by więcej do wyboru

b) chcę uniknąć tej wielkości koperty, bo jak pisałem szczególnie dobrze nosi mi się mniejsze zegarki 36/37mm.

Wartość 38mm to taka dla mnie postawiona świadoma górna granica, bo jak zaakceptuje 39, to zaraz pojawi się sporo innych modeli, które mają 39mm i 39,5mm (mój wymarzony Steinhart - diver)...

To jednak droga, którą nie chcę podążać, bo między 39 a 40 to już cienka czerwona linia i w ten o to sposób wrócę do punktu wyjścia sprzed 10 lat, a tego nie chcę.

Stenek 39 ma prosto poprowadzone uszy i wymaga ciut większego nadgarstka niż by się wydawało:

image.thumb.jpeg.e90e9fb112894d1419c3ef3f5c3cdfd2.jpeg

Wiem, bo mam :)

6 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Stenek 39 ma prosto poprowadzone uszy i wymaga ciut większego nadgarstka niż by się wydawało:

image.thumb.jpeg.e90e9fb112894d1419c3ef3f5c3cdfd2.jpeg

Wiem, bo mam :)

Ten  bardzo mi się podoba....

https://www.steinhartwatches.de/en/diver-watch/ocean-39-gmt-titan-premium-ceramic.html

i od lat na niego patrzyłem i był czasy gdy już miałem kupować, ale były miesiące gdy nie był dostępny i to mnie naturalnie powstrzymywało... plus ta obawa, że będzie jednak trochę za duży, a może inaczej: nie będzie mniejszy niż moje zegarki 40mm i pozostanę w punkcie wyjścia.

Biorąc pod uwagę to co piszesz: proste uszy, to jeszcze bardziej skomplikowało by moją sytuację :):)

3 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Tak, to świetny pomysł! Od @Lincoln Six Echo jak najbardziej!  :D  ;)

Rozmiar dobry:) , z tym, że zegarek sprawia wrażenie zbyt błyszczącego, a chyba bliżej mi zegarków, gdzie więcej jest matu, a nie polerki

Tak przeglądam inne zegarki z tej strony i pojawiły mi się pytania, stricte typowo z procesu zakupowego, więc aby nie zaśmiecać wątku, napiszę do Ciebie na priv kilka pytań.

14 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Warto pamiętać, że nie sam rozmiar koperty się liczy - poniżej 41,5 mm Orient vs. 40,5 mm Seiko Presage:

image.thumb.jpeg.f52316065bc50db4d11d24564d217bb5.jpeg

Seiko wygląda na większe - a nie jest :)

Poczytaj sobie tutaj: https://theslenderwrist.com/watch-size-guide/

Ok, dzięki za wskazówki. Poczytam.

A powiedzcie mi proszę: uwzględniając poszukiwania między wymienionymi w poście markami: Smiths, Hamilton, Baltic, Venezianico...itd to pod kątem wykończenia, szczegółów, dają tę samą jakość, porównywalną?

Jest wyraźnie coś co się wyróżnia na korzyść lub "nie korzyść" ?

Czy to ten sam level u wszystkich?