Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TB85

Rolex Datejust 41 Ref 126333 zółte złoto diamenty czarna tarcza

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze,

Na 40-stkę chciałbym zaszaleć i kupić sobie nietuzinkowy zegarek. padło na DJ, jak z tytułu.

Będzie to zegarek noszony bardzo rzadko ( raczej na jakieś okazje), na co dzień nam w zanadrzu Omegę Seamastera na gumie, oraz Navitimera 46.

Moje pytanie brzmi: czy ewentualnie, przy sprzedaży nie stracę połowy wartości przy takim zegarku? Czy za te pieniądze ( ok 80k) są lepsze alternatywy?

Czy DJ w takiej konfiguracji ma sens?

Konfiguracja zegarka

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Moje pytanie brzmi: czy ewentualnie, przy sprzedaży nie stracę połowy wartości przy takim zegarku? Czy za te pieniądze ( ok 80k) są lepsze alternatywy?

DJ nie należy do zegarków inwestycyjnych. Co za tym idzie raczej stracisz. Tak jak na większości zegarkach.  

Cytat

Czy DJ w takiej konfiguracji ma sens?

Jak się podoba to oczywiście. Chociaż w takiej konfiguracji wybrałbym mniejszy rozmiar. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły sikor :D 

Kupujesz zegarek na swoje okrągłe urodziny więc taka konfiguracja jak i każda inna ma sens pod warunkiem jeśli Tobie się podoba. 

Czy stracisz czy zyskasz? Jak będziesz chciał szybko sprzedać i nie będziesz mieć kupca to pewnie stracisz więcej a jak się trafi fan złota i diamentów to może być niezły deal. Tego nikt Ci ze 100% pewnością nie powie. Ostatnio Rolexy trochę poszły w dół. Jednocześnie trudno przewidzieć co będzie za 5-10 lat. 

Idąc dalej. :) 

Alternatyw przy budżecie do około  80 k zł jest całkiem sporo i to takich poważnych manufaktur horologicznych:

- Zenith, 

- Jaeger-LeCoultre 

- Breguet, 

- IWC

- Glashütte Original 

- Ulysse Nardin, 

- Girard-Perregaux

Kolejność przypadkowa, podałem bo warto żebyś przejrzał w tym budżecie ich ofertę, a nóż coś wpadnie w oko.  

A jak troszkę dołożysz to może z A. Lange coś znajdziesz. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, SPS napisał(-a):

- Zenith, 

- Jaeger-LeCoultre 

- Breguet, 

- IWC

- Glashütte Original 

- Ulysse Nardin, 

- Girard-Perregaux

9 minut temu, SPS napisał(-a):

A jak troszkę dołożysz to może z A. Lange coś znajdziesz. :) 

Tylko tu nie będzie diamentów.  ;)

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Tylko tu nie będzie diamentów.  ;)

A no tak ja zawsze tak coś strzelę :P 

To jak muszą być kamienie to może kolejny Breitling? Na przykład taki Chronomat w czerwonym złocie z diamentami na bezelu? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolexa zawsze dobrze sprzedasz. Jak nie z zyskiem, to przynajmniej praktycznie za cenę zakupu (a należy jeszcze uwzględnić stały wzrost cen nowych modeli). Lange czy Jaegera niekoniecznie z zyskiem, a na pewno nie tak szybko jak Rolexa - poza forum to są zegarki mało znane, ale połowy na pewno na nich też nie stracisz. Pytanie brzmi, czy chcesz zrobić sobie prezent czy myślisz o odsprzedaży już na etapie kupowania prezentu. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz już Omegę i Brajtka, to Rolex będzie fajnym uzupełnieniem. Konfig ciekawy, oryginalny z tymi diamentami, nie dla każdego :) , ale ważne, żeby tobie się podobał!

Gesendet von meinem SM-T875 mit Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Dziękuję za odp.

Mam dość dużą dłoń i nawet DJ 36 troszkę się u mnie "gubi".

Nie biorę tego zegarka, aby na nim zarobić, bardziej zależało mi na opinii, czy jeśli przyjdzie jakaś " czarna godzina" nie będę zmuszony sprzedać go za bezcen, ponieważ jest " niechodliwym" modelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.01.2024 o 11:34, beniowski napisał(-a):

Rolexa zawsze dobrze sprzedasz. Jak nie z zyskiem, to przynajmniej praktycznie za cenę zakupu (a należy jeszcze uwzględnić stały wzrost cen nowych modeli). Lange czy Jaegera niekoniecznie z zyskiem, a na pewno nie tak szybko jak Rolexa - poza forum to są zegarki mało znane, ale połowy na pewno na nich też nie stracisz. Pytanie brzmi, czy chcesz zrobić sobie prezent czy myślisz o odsprzedaży już na etapie kupowania prezentu. 

Cześć, 

dziękuję za odpowiedź.

Chciałbym mieć ten zegarek, jak najdłużej, zależy mi bardziej o poradę, czy np. bez diamentów jest bardziej typowy i w razie "W" będzie bardziej atrakcyjny na rynku wtórnym.

P.S. Już złożyłem zamówienie na ten wariant z diamentami, ale mam jeszcze chwilę czasu na modyfikację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi