Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Sign in to follow this  
Matiswwm

Uniwersalny automat na pasku za około 3000 zł

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć

Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego automatu i mam spory problem z wyborem więc liczę na jakieś wskazówki, które mnie na coś naprowadzą.

Jestem raczej laikiem zegarkowym i mam tylko 10 letniego timexa, który dzielnie mi służy. Z pewnej okazji chciałbym kupić sobie na pamiątkę porządniejszy zegarek więc z racji, że mam do wydania troszkę więcej pieniędzy postawiłem na zegarek automatyczny. Chciałbym żeby był to zegarek na co dzień, ale również na jakieś uroczystości, z tym że moje "na co dzień" sprowadza się do zakładania zegarka czasami do biura (przeważnie pracuje z domu), spacer, kino, restauracja itp. I kluczowa kwestia, zdecydowanie szukam czegoś na pasku, bransoleta to nie mój klimat. Oto moi kandydaci:

1. Seiko Presage SSA459J1

Na żywo wygląda super, ale martwią mnie jego rozmiary, jest bardzo gruby przez co wydaje się masywny na ręce. Rezerwa chodu też mogłaby być większa przy moim użytkowaniu no i brak szafiru też na minus, bo jednak chciałbym żeby to był zegarek na długie lata.

635129127_SeikoPresageSSA459J1.thumb.jpg.28f2522fe6de190f52e86fd281d78009.jpg

2. Certina DS-1 C029.807.16.031.01

Również super wygląda, ale nie wiem czy nie jest troszkę za prosta/zbyt elegancka jako zegarek na jakieś luźne wyjścia na spacer czy ze znajomymi do baru. Ale tak to wszystko się w niej zgadza.

1146371469_CertinaDS-1C029_807_16_031_01.jpg.f5c0dde2306cebb829e602d8aecfe04c.jpg

3. Seiko Prospex SPB245J1

Alternatywa dla pierwszego Seiko z dłuższą rezerwą chodu i szkiełkiem szafirowym. Aczkolwiek przyznam, że on już nie robi takiego szał choć oczywiście dalej jest piękny. Tutaj w drugą stronę jak z Certiną, mam wrażenie, że może okazać się zbyt mało elegancki momentami.

1750646833_SeikoProspexSPB245J1.thumb.jpg.a7437943c6ebde919be28acf6bf174ef.jpg

4. Seiko Presage SPB231J1

Tutaj chyba połączenie tego wszystkiego co bym chciał, absolutnie pięknie wyglądający, na wiele okazji i z dobrymi parametrami, ale niestety przekracza mój budżet, a nie znalazłem go nigdzie poniżej 4000, może ktoś pomoże i podeśle go taniej.

1915133195_SeikoPresageSPB231J1.thumb.jpg.68f6b9aecd70a43334cbb57bb2745e85.jpg

Chętnie przyjmę jakieś propozycje zegarkowe od was w podobnym klimacie do tych przedstawionych powyżej (złota koperta, open heart, rzymskie cyfry - odpadają).

Pozdrawiam :)

Edited by Matiswwm

17 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Oooo, NB1050 - absolutnie genialny w tej cenie i do tego w kilku wersjach kolorystycznych. "Paskolubny" zegarek, więc na pewno coś do niego dobierzesz. Tu dla przykładu zdjęcie z internetu.  

p1jmohwb9e7b1.thumb.jpg.e9c78e6a71359fbcdb4ab38ee6287a27.jpg

4 godziny temu, Matiswwm napisał(-a):

4. Seiko Presage SPB231J1

Tutaj chyba połączenie tego wszystkiego co bym chciał, absolutnie pięknie wyglądający, na wiele okazji i z dobrymi parametrami, ale niestety przekracza mój budżet, a nie znalazłem go nigdzie poniżej 4000, może ktoś pomoże i podeśle go taniej.

Prawie wszędzie można negocjować cenę, nawet internetowo. Są okienka "Negocjuj cenę" i można coś zaproponować. Raczej na 3,000 nie zejdą, ale warto spróbować trochę zbić :) 

Ja od siebie zaproponuję Vratislavię. Budżet poniżej Twojego, ale zegarek bardzo dobrze wykonany, świetnie leżący na dłoni i na żywo prezentuje się znacznie lepiej niż na zdjęciach. Miałem okazję przymierzyć i muszę przyznać, że zrobił na mnie ogromne wrażenie i coraz częściej myślę o jego zakupie właśnie na bardziej eleganckie okazje. 

https://fabrykazegarkow.pl/zegarek-meski-vratislavia-conceptum-formmeister-39-automatic-limited-edition-f39-2-automatyczny?gclid=Cj0KCQiAy9msBhD0ARIsANbk0A-Kq3vmniOlNptnKLy4FaVJjenObBFCMuLx1oQlmWGP4wRmbnZmb0kaAk3lEALw_wcB 

Natomiast tutaj myślę, że może być taki problem jak z Certiną - zbyt elegancki na codzień.

Jeszcze na koniec mój absolutny faworyt jako EDC, bardzo ubolewam nad tym, że jest trochę zbyt mały na moją dłoń:

https://www.olfert-co.de/ball-fireman-enterprise-herrenuhr-nm2098c-s20j-bk

Z kodem rabatowym obecnie wychodzi około 3,8k. Wiem, że trochę powyżej budżetu, ale patrząc na ceny w PL, oferta jest na prawdę dobra ;) 

https://dolinski.pl/ball-fireman-enterprise-nm2098c-s20j-wh/

Również bardzo paskolubny, na codzień można mu założyć jakiś perlit/nato, a na poważniejszą okazję jakąś skórę i będzie absolutnie top. Chyba, że na codzień przekonasz się do bransolety - bo jest to bardzo wygodna sprawa.

Posted (edited)

Pomyśl nad czymś takim. Na każdą okazję, niepowtarzalny. 

Screenshot_20240104-204907.thumb.png.e2ef7461a7a26e6e1e4db07f2f2e33ed.png

bulova-frank-sinatra-96b360-12004468.thumb.jpg.a5620138b77db35fbbafdd28fa4f6bb9.jpg

Edited by Petru23

16 godzin temu, jezyk10 napisał(-a):

Oooo, NB1050 - absolutnie genialny w tej cenie i do tego w kilku wersjach kolorystycznych. "Paskolubny" zegarek, więc na pewno coś do niego dobierzesz. Tu dla przykładu zdjęcie z internetu.  

p1jmohwb9e7b1.thumb.jpg.e9c78e6a71359fbcdb4ab38ee6287a27.jpg

Prawie wszędzie można negocjować cenę, nawet internetowo. Są okienka "Negocjuj cenę" i można coś zaproponować. Raczej na 3,000 nie zejdą, ale warto spróbować trochę zbić :) 

Ja od siebie zaproponuję Vratislavię. Budżet poniżej Twojego, ale zegarek bardzo dobrze wykonany, świetnie leżący na dłoni i na żywo prezentuje się znacznie lepiej niż na zdjęciach. Miałem okazję przymierzyć i muszę przyznać, że zrobił na mnie ogromne wrażenie i coraz częściej myślę o jego zakupie właśnie na bardziej eleganckie okazje. 

https://fabrykazegarkow.pl/zegarek-meski-vratislavia-conceptum-formmeister-39-automatic-limited-edition-f39-2-automatyczny?gclid=Cj0KCQiAy9msBhD0ARIsANbk0A-Kq3vmniOlNptnKLy4FaVJjenObBFCMuLx1oQlmWGP4wRmbnZmb0kaAk3lEALw_wcB 

Natomiast tutaj myślę, że może być taki problem jak z Certiną - zbyt elegancki na codzień.

Jeszcze na koniec mój absolutny faworyt jako EDC, bardzo ubolewam nad tym, że jest trochę zbyt mały na moją dłoń:

https://www.olfert-co.de/ball-fireman-enterprise-herrenuhr-nm2098c-s20j-bk

Z kodem rabatowym obecnie wychodzi około 3,8k. Wiem, że trochę powyżej budżetu, ale patrząc na ceny w PL, oferta jest na prawdę dobra ;) 

https://dolinski.pl/ball-fireman-enterprise-nm2098c-s20j-wh/

Również bardzo paskolubny, na codzień można mu założyć jakiś perlit/nato, a na poważniejszą okazję jakąś skórę i będzie absolutnie top. Chyba, że na codzień przekonasz się do bransolety - bo jest to bardzo wygodna sprawa.

Ten Ball cudowny jest. O jakim kodzie rabatowym mówisz, bo nic nie widzę?

Tak teraz myślę, że chyba przyciągają mnie ostro zakończone wskazówki, bo te Citizeny fajne, ale jednak nic specjalnego dla mnie

@andrzejp1242

Sam mam i w ogóle o nim nie pomyślałem, ale jak już wrzuciłeś zdjęcie, to ja podrzucę link do swojej recenzji. Na bransolecie idealny na EDC, czasami można dorwać ofertę bransoleta + pasek. Dodatkowo Delugs robi do niego dużo różnych pasków, tylko, że dosyć drogie. Na szczęście na Ali też widziałem jakieś, wypadałoby w końcu coś zamówić, chociaż problem mam taki, że do zielonej tarczy mało pasków mi leży... 

Paski:

https://delugs.com/collections/tissot-prx

W dniu 5.01.2024 o 10:44, Matiswwm napisał(-a):

Ten Ball cudowny jest. O jakim kodzie rabatowym mówisz, bo nic nie widzę?

Tak teraz myślę, że chyba przyciągają mnie ostro zakończone wskazówki, bo te Citizeny fajne, ale jednak nic specjalnego dla mnie

Nie zauważyłem wcześniej posta. Na górze strony masz - "newyear", dodajesz go w koszyku ;) 

Kod "newyear" obniża cenę o 8 %.

Dodaj kod "Pfingsten" to obniżysz o 10 %.

Zawsze to coś.

Niestety oferta balla na olfert wygasła, czy ktoś się może orientuje czy taki zegarek może ponownie trafić do sprzedaży w tym sklepie?, czy raczej już nie ma szans 

5 godzin temu, Robson 123 napisał(-a):

Niestety oferta balla na olfert wygasła, czy ktoś się może orientuje czy taki zegarek może ponownie trafić do sprzedaży w tym sklepie?, czy raczej już nie ma szans 

Wygasła dzisiaj, wczoraj jeszcze była dostępna.

Myślę, że byliby w stanie zamówić go dla Ciebie ale raczej nie w tej cenie, która była.

Ta kumulacja przeceny + kod rabatowy 10 % + rabat za płatność przelewem będzie trudna do powtórzenia.