Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Valygaar

Rynek pracy w PL

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, machlo napisał(-a):

Rozwiniesz temat, na czym polega ta małpia robota programistów? Może czegoś się dowiem ciekawego.

Na pisaniu w języku programowania według szczegółowej specyfikacji opracowanej przez klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

Na pisaniu w języku programowania według szczegółowej specyfikacji opracowanej przez klienta.

Ciekawe - a kto zbierał wymagania, zadawał pytania, przeprowadził analizę, zamodelował, potem dopiero zakodził, przetestował, wdrożył i utrzymywał, żeby się nie wywalało?
Ci od małpiej roboty musieli poznać i zrozumieć szybko taki biznes januszexa, potem zrealizować projekt i kolejny biznesik januszexa.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, machlo napisał(-a):

Ciekawe - a kto zbierał wymagania, zadawał pytania, przeprowadził analizę, zamodelował, potem dopiero zakodził, przetestował, wdrożył i utrzymywał, żeby się nie wywalało?
Ci od małpiej roboty musieli poznać i zrozumieć szybko taki biznes januszexa, potem zrealizować projekt i kolejny biznesik januszexa.

:D

świetne!

To, że nie zatrudniam programistów nie oznacza, że nie wiem na czym ta praca polega. Miałem przyjemność "konceptualizować" a potem testować/wdrażać i utrzymywać projekty tego typu jeszcze w POIGu. Więc sympatyczny kolego na mnie te hasła nie robią wrażenia. To jest prosta robota. W większości przypadków programista bez strony inicjującej nie jest w stanie nic wymyśleć i mało kiedy wniesie coś istotnego.

Zadawanie pytań i modelowanie to ma być dowód na twórcze podejście? A może na niezrozumienie tematu? ;)

Myślisz, że AI nie może/nie będzie zadawać pytań i modelować?

Odwracając twoje pytanie - to podaj przykład na czym ta twórcza praca programisty polega? Są takie, mam świadomość i znam, ale to są bardzo nieliczne przypadki. I nie mieszczą się raczej w tym katalogu, który przytoczyłeś.

Edytowane przez Valygaar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Valygaar napisał(-a):

:D

świetne!

To, że nie zatrudniam programistów nie oznacza, że nie wiem na czym ta praca polega. Miałem przyjemność "konceptualizować" a potem testować/wdrażać i utrzymywać projekty tego typu jeszcze w POIGu. Więc sympatyczny kolego na mnie te hasła nie robią wrażenia. To jest prosta robota. W większości przypadków programista bez strony inicjującej nie jest w stanie nic wymyśleć i mało kiedy wniesie coś istotnego.

Zadawanie pytań i modelowanie to ma być dowód na twórcze podejście? A może na niezrozumienie tematu? ;)

Myślisz, że AI nie może/nie będzie zadawać pytań i modelować?

Odwracając twoje pytanie - to podaj przykład na czym ta twórcza praca programisty polega? Są takie, mam świadomość i znam, ale to są bardzo nieliczne przypadki. I nie mieszczą się raczej w tym katalogu, który przytoczyłeś.

Wykazujesz się skrajną ignorancją. Szkoda mi czasu na taką dyskusję, bo przede wszystkim nie chcesz usłyszeć drugiej strony.
Ile ja się nahejtowałem na swoją robotę w życiu, ale uświadomiłeś mi jedno - powinienem się cieszyć, że nie mam takiego szefa jak Ty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, machlo napisał(-a):

Wykazujesz się skrajną ignorancją. Szkoda mi czasu na taką dyskusję, bo przede wszystkim nie chcesz usłyszeć drugiej strony.
Ile ja się nahejtowałem na swoją robotę w życiu, ale uświadomiłeś mi jedno - powinienem się cieszyć, że nie mam takiego szefa jak Ty.

Wykaż, że jestem ignorantem pls w tym co konkretnie napisałem. Bo ja nie widzę tu żadnego merytorycznego argumentu poza jakimś dziecinnymi wycieczkami osobistymi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt Dunninga-Krugera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, machlo napisał(-a):

Efekt Dunninga-Krugera

Mnie nie interesuje twoja dokumentacja medyczna.

Rozmawialiśmy o tym - w skrócie -  że ogrom prac programistycznych to prosta i małpia robota (moje stanowisko). Ty twierdzisz inaczej. Bronisz tezy, że wszyscy programiści to twórcy, wnoszący coś dodanego do projektu i których nie zastąpi żadne zautomatyzowane rozwiazanie. Mamy rozbieżność zdań. A potem zaczałes mnie obrażać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę, że jest o czym z tobą rozmawiać, a uczyć i tłumaczyć mi się nie chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, machlo napisał(-a):

Nie widzę, że jest o czym z tobą rozmawiać, a uczyć i tłumaczyć mi się nie chce.

W dniu 7.03.2024 o 18:48, machlo napisał(-a):

Jaki Twój stosunek można odczytać z tego tylko jednego zdania? Otwartość do dyskusji i na poglądy/argumenty innych? Zakładanie, że możesz się mylić? 
A może jednak poczucie wyższości i wszechwiedzy? :)

Dziękuję i pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję i pozdrawiam

Obejrzyj sobie, w tym temacie myśli odrobinę mądrzejszy człowiek ode mnie, ciebie i pismaków:

Jak zrozumiesz, co tu gada to oczywistym będzie, że wypadałoby grzecznie przeprosić i podziękować, ale szczerze to nie liczę na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, machlo napisał(-a):

(...)
Jak zrozumiesz, co tu gada to oczywistym będzie, że wypadałoby grzecznie przeprosić i podziękować, ale szczerze to nie liczę na to.

Niewiele rzeczy budzi we mnie nieukrywany niesmak. Hipokryzja jest jedną z nich dlatego pozwolę sobie jeszcze raz:

W dniu 7.03.2024 o 18:48, machlo napisał(-a):

Jaki Twój stosunek można odczytać z tego tylko jednego zdania? Otwartość do dyskusji i na poglądy/argumenty innych? Zakładanie, że możesz się mylić? 
A może jednak poczucie wyższości i wszechwiedzy? :)

Pokaż więcej  

Ad vocem: szkoda mi czasu na oglądanie/słuchanie tego pana przez tyle czasu. Niemniej z tego co widzę, to on akurat przytacza argumenty paradoksalnie zgodne z moją opinią. To, że czat GPT v4.0 produkuje kod z mała ilością błędów, ale ma słabe możliwości analizy różnicowej itp. to nie są prawdy objawione. To rzeczowa ocena aktualnego na lipiec 2023 stanu rozwoju tego projektu. Zaznaczę, że kolejne 7 miesięcy wcześniej lista niedoskonałości byłaby znacznie szersza. A za 7 pewnie ta lista się skurczy.

To oznacza, przeskakując kilka wywodów, że w powiedzmy 20 osobowym prędzej czy później wystarczy 2-3 programistów umiejących "w analizy zależności" czy inne takie, a resztę zrobi udoskonalony GPT 5-6 albo ileśtam.

Nie przepraszaj i nie dziękuj. Nie jestem z tych, którzy tego oczekują ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Niewiele rzeczy budzi we mnie nieukrywany niesmak. Hipokryzja jest jedną z nich dlatego pozwolę sobie jeszcze raz:

Ad vocem: szkoda mi czasu na oglądanie/słuchanie tego pana przez tyle czasu. Niemniej z tego co widzę, to on akurat przytacza argumenty paradoksalnie zgodne z moją opinią. To, że czat GPT v4.0 produkuje kod z mała ilością błędów, ale ma słabe możliwości analizy różnicowej itp. to nie są prawdy objawione. To rzeczowa ocena aktualnego na lipiec 2023 stanu rozwoju tego projektu. Zaznaczę, że kolejne 7 miesięcy wcześniej lista niedoskonałości byłaby znacznie szersza. A za 7 pewnie ta lista się skurczy.

To oznacza, przeskakując kilka wywodów, że w powiedzmy 20 osobowym prędzej czy później wystarczy 2-3 programistów umiejących "w analizy zależności" czy inne takie, a resztę zrobi udoskonalony GPT 5-6 albo ileśtam.

Nie przepraszaj i nie dziękuj. Nie jestem z tych, którzy tego oczekują ;)

Koszulka Trollface Rageface Meme' Podkładka pod myszkę | Spreadshirt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pracy programistów (czy specjalistami z IT) to w większości (oczywiście nie wszyscy) muszą nadążać za nowymi frameworkami, technologiami.

Do tego pracować z rozbudowanym kodem. 

AI będzie deptać im po piętach i wysadzać z foteli...

Już w tej chwili widać, żę AI potrafi zbierać wymagania, pisać kod i tworzyć proste aplikacje: 

Zresztą nie tylko programistów, ale grafików., muzyków itd. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były bańki dot comów, VR/AR, crypto, itd., a teraz AI - z czasem okazywało się, że rzeczywistość weryfikuje hurraoptymizm. Kto miał zarobić na giełdzie ten zarobił (patrz ceny akcji NVIDII jak ładnie złapią korektę przy pierwszej zadyszce z AI). :) Jakbym się miał bawić we wróżbiarstwo, to bez przełomowego odkrycia zmieniającego koncepcję działania AI, to nie spodziewam się fajerwerków, bo ciągle rozwiązania są głupim brute forcem, a lepsze efekty kosztują sporo mocy obliczeniowej i pieniędzy. Bez zmiany koncepcji lub nowego sprzętu (a nie tylko szybszego) nic poza udoskonaleniem obecnych możliwości nie będzie --> nadal sieci będą głupie jak but i będą w stanie tylko odtwarzać nauczone na blachę treści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Remy napisał(-a):

Co do pracy programistów (czy specjalistami z IT) to w większości (oczywiście nie wszyscy) muszą nadążać za nowymi frameworkami, technologiami.

Do tego pracować z rozbudowanym kodem. 

AI będzie deptać im po piętach i wysadzać z foteli...

Już w tej chwili widać, żę AI potrafi zbierać wymagania, pisać kod i tworzyć proste aplikacje: 

Zresztą nie tylko programistów, ale grafików., muzyków itd. 

Zgadzam się.

Można udawać, że nie widać pewnych rzeczy. Można zaklinać rzeczywistość.

Z (r)ewolucją trudno się pogodzić, szczególnie jej ofiarom.

W jakimś sensie pocieszające jest to, że prawdziwe mistrzostwo się obroni, a nawet wzmocni.

Resztę spotka los podobny do dziesiątek tysięcy koniunkturalnych specjalistów od zarządzania i marketingu wykształconych na przełomie wieków.

Dopasują się prędzej czy później. Właśnie ta zdolność adaptacji moim zdaniem pozwoli jeszcze długo dotrzymywać kroku AI.

3 minuty temu, machlo napisał(-a):

(...)

Bez zmiany koncepcji lub nowego sprzętu (a nie tylko szybszego) nic poza udoskonaleniem obecnych możliwości nie będzie --> nadal sieci będą głupie jak but i będą w stanie tylko odtwarzać nauczone na blachę treści.

Co stanowi całkowite przeciwieństwo niemal pół miliona najwyższej klasy specjalistów z polskiego rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że w zalinkowanym wykładzie Alexandrescu dokładnie opisuje problemik z obecnym AI, o którym mówię. Generowanie odtwórcze szablonów - spoko, ale nic poza tym. Natomiast czekam aż ktoś będzie miał jaja uruchomić np. duży system obracający pieniędzmi na przykład wygenerowany przez AI z dziesiątkami milionów linii kodu, czego armia ludzi będzie miała problem ze zweryfikowaniem, czy zawsze działa prawidłowo, czy bezpieczeństwo danych jest zachowane, czy nie ma backdoorów, czy nie ma exploitów, itd. 🍿 Kto zaryzykuje poważnymi pieniędzmi? Mały systemik dla januszexa, to jest prostsze niż blog na wordpressie, a co innego poważne systemy? Tylko ignorancja pozwala na wieszczenie kresu programistów. Programiści będą mieli się absolutnie doskonale, bo ktoś te systemy i tak będzie uruchamiał i utrzymywał, a AI na ten moment to tylko i aż narzędzie pomocnicze, które zwolni z i tak mało interesujących zadań. Czy będzie potrzeba mniejszej liczby ludzi w tej branży - możliwe, że to odciąży programistów, ale potrzebnego oprogramowania i tak jest znacznie więcej niż są w stanie ludzie przerobić, więc AI pomoże w jeszcze szerszej adaptacji oprogramowania w naszym życiu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchamianie sytemu i jego utrzymywanie to są przepiękne wytrychy. Szczególnie w pozycji budżet projektu. 

Nie wiem kto i w którym miejscu napisał w wątku, że programiści będą zupełnie niepotrzebni?

Będą potrzebni. Ale znacznie mniejsza ich liczba i naprawdę kreatywni.

Czyli jakiś niewielki % z tych, którzy obecnie są na rynku. Reszta, ci co klepią bezwiednie fragmenty kodów w jednym/dwóch językach przestaną być potrzebni.

Z tych setek tysięcy programistów w PL praktycznie każdy robi teraz system do krypto, albo modele do CERN. Same galaktyczne projekty... Tak, ani jeden nie ma powodów do obaw, najwyżej ich zatopią w carbonicie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Uruchamianie sytemu i jego utrzymywanie to są przepiękne wytrychy. Szczególnie w pozycji budżet projektu. 
Nie wiem kto i w którym miejscu napisał w wątku, że programiści będą zupełnie niepotrzebni?
Będą potrzebni. Ale znacznie mniejsza ich liczba i naprawdę kreatywni.
Czyli jakiś niewielki % z tych, którzy obecnie są na rynku. Reszta, ci co klepią bezwiednie fragmenty kodów w jednym/dwóch językach przestaną być potrzebni.
Z tych setek tysięcy programistów w PL praktycznie każdy robi teraz system do krypto, albo modele do CERN. Same galaktyczne projekty... Tak, ani jeden nie ma powodów do obaw, najwyżej ich zatopią w carbonicie...

Nawet klepaczy prymitywnych UIów AI nie wyeliminuje z rynku - natomiast usługi dostarczania oprogramowania będą tańsze i szybsze do wdrożenia, taka moja realistyczna całkiem prognoza, choć i tak januszexa odpowiednio scharge’ują. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, machlo napisał(-a):

emoji1782.png
Nawet klepaczy prymitywnych UIów AI nie wyeliminuje z rynku - natomiast usługi dostarczania oprogramowania będą tańsze i szybsze do wdrożenia, taka moja realistyczna całkiem prognoza, choć i tak januszexa odpowiednio scharge’ują. :)

Pokonałeś mnie.

Siłą i logiką argumentów.

Sprytem.

Humorem.

Kulturom i godnościom osobistom - zwłaszcza.

Ukłony 🫠

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

Pokonałeś mnie.

Siłą i logiką argumentów.

Sprytem.

Humorem.

Kulturom i godnościom osobistom - zwłaszcza.

Ukłony 🫠

Dobra, kawa na ławę - zachowujesz się jak buc właściwie od początku w tym wątku, więc teraz nie jojcz. Z resztą to chyba twoja zasada, że nie nadstawiasz drugiego policzka, jak dobrze pamiętam z tego wątku?

Przypominam:

W dniu 7.03.2024 o 18:00, machlo napisał(-a):

Dokładnie o tym pisałem.
#nieszanuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia w dalszej rozmowie z bucem święcie przekonanym o swojej nieomylności. To jak granie z gołębiem w szachy, nie ważne jak dobrze grasz i tak na koniec powywraca wszystkie figury i nasra na szachownicę dumnie przekonany o swoim zwycięstwie. Gość już przewidział koniec i nic tego nie zmieni, jak tylko przekaże te rewelacje Bezosowi i Cukerbergowi to programiści pójdą uczyć się spawania, it's over.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wstyd wam infotubisie, tak w dwóch na jednego? Słowo buc pewnie jest waszym hasłem do odpalenia kompa. 😜

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@JakubZet, popraw tylko broń borze i będzie git. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi