Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Młot Thora

Majówka w Srebrnej Górze

Recommended Posts

Szanowny Panie Prezesie mam niedyskretne pytanie co ma wspólnego wpis o tragicznej sytuacji finansowej Forum i Stowarzyszenia (ponoć jak przejmowaliście KMZiZ od Pana Dariusza Chlastawy to mieliście pomysł jak to zrobić lepiej) ze spotkaniem prawdziwych pasjonatów zegarmistrzostwa w Srebrnej Górze. Większość uczestników tego spotkania zna się doskonale, mamy do siebie kontakty, emaile, telefony więc czy forum będzie istniało czy nie to i tak się spotykamy. Informacja powieszona w tym dziale miała tylko umożliwić możliwość dołAczenia młodym nowym członkom - czy nie jest to wspaniała idea propagowania myśli zegarmistrzowskiej.

A co do propagowania tej idei (to w tym samym czasie w końcu maja) z Kol. Czasikiem planowaliśmy zrobić spotkanie - warsztaty pod hasłem "Nietypowe zegary" połączone z wizytą u chyba jednego z najwybitniejszych żyjących zegarmistrzów Mistrza Franciszka Wieganda, prezentacją Strefowego Gustawa Beckera, zwiedzaniem jakiegoś zegara wieżowego i innymi niespodziankami .
Niestety Damian poszedł w politykę która kompletnie go zajęła i wyczerpała, a potem terminy się nałożyły - więc spotkanie trzeba było odłożyć.

Tak więc wszystkich zainteresowanych informuję że spotkanie planowane jest teraz na  termin 6-8 września.
Temat ten sam "Nietypowe/niezwykła zegary" i mam nadzieję że tym razem dojdzie do skutku. 

Jeśli Forum będzie do tego czasu istniało to na pewno ktoś powiesi informację o tym wydarzeniu żeby nowi uczestnicy mogli dołączyć. Jak nie to zawsze będzie można uzyskać informację u Damiana lub u mnie.

Życząc uczestnikom rozpoczynającego się spotkania w Srebrnej Górze owocnych i burzliwych obrad. Ubolewam że tym razem nie mogę być z Wami.

Pozdrawiam 
Roman

4 godziny temu, Lamela napisał(-a):

Witam Szacownych Kolegów 🙂

Pewne sprawy się powyjaśniały, tak że będę miał możliwość dołączyć do Was na spotkanie w Srebrnej Górze, z czego się bardzo cieszę. Mając jednak na uwadze planowane wyjazdy po okolicy pozostaje pytanie, czy sa jeszcze miejsca w wypadku organizowanych wycieczek. Bedę bardzo zobowiązany za informację, pozwoli mi to dokonać rezerwacji hotelowej.

Planowałbym wyjazd z Warszawy w piątek po 14.00, będę miał ewentualne miejsca gdyby to się przydało.

Bardzo fajnie, że dołączysz do nas :) Sobotnie wycieczki omówimy sobie w piątek przy kufelku Opata na wieczornym posiedzeniu. Wynajęcie autokaru na szybko nie jest proste i przede wszystkim wiąże się ze sporymi kosztami jeżeli część autobusu będzie wolna. Wszystkie atrakcje są na tyle blisko, że spokojnie można do nich dotrzeć kilkoma samochodami.

38 minut temu, Kieszonkowe napisał(-a):

Szanowny Panie Prezesie mam niedyskretne pytanie co ma wspólnego wpis o tragicznej sytuacji finansowej Forum i Stowarzyszenia (ponoć jak przejmowaliście KMZiZ od Pana Dariusza Chlastawy to mieliście pomysł jak to zrobić lepiej) ze spotkaniem prawdziwych pasjonatów zegarmistrzostwa w Srebrnej Górze. Większość uczestników tego spotkania zna się doskonale, mamy do siebie kontakty, emaile, telefony więc czy forum będzie istniało czy nie to i tak się spotykamy. Informacja powieszona w tym dziale miała tylko umożliwić możliwość dołAczenia młodym nowym członkom - czy nie jest to wspaniała idea propagowania myśli zegarmistrzowskiej.

A co do propagowania tej idei (to w tym samym czasie w końcu maja) z Kol. Czasikiem planowaliśmy zrobić spotkanie - warsztaty pod hasłem "Nietypowe zegary" połączone z wizytą u chyba jednego z najwybitniejszych żyjących zegarmistrzów Mistrza Franciszka Wieganda, prezentacją Strefowego Gustawa Beckera, zwiedzaniem jakiegoś zegara wieżowego i innymi niespodziankami .
Niestety Damian poszedł w politykę która kompletnie go zajęła i wyczerpała, a potem terminy się nałożyły - więc spotkanie trzeba było odłożyć.

Tak więc wszystkich zainteresowanych informuję że spotkanie planowane jest teraz na  termin 6-8 września.
Temat ten sam "Nietypowe/niezwykła zegary" i mam nadzieję że tym razem dojdzie do skutku. 

Jeśli Forum będzie do tego czasu istniało to na pewno ktoś powiesi informację o tym wydarzeniu żeby nowi uczestnicy mogli dołączyć. Jak nie to zawsze będzie można uzyskać informację u Damiana lub u mnie.

Życząc uczestnikom rozpoczynającego się spotkania w Srebrnej Górze owocnych i burzliwych obrad. Ubolewam że tym razem nie mogę być z Wami.

Pozdrawiam 
Roman

Planowaliśmy, ale milczeliśmy aż do teraz na ten temat w dziale poświęconym...zegarom. Rewelacja.

Pierwszą część wypowiedzi pozostawię bez komentarza, lepiej przemilczeć. :(

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Życzę uczestnikom dużo ciekawych wrażeń i słonecznej pogody. Niestety nie mogę przyjechać, moja żona jest w sanatorium a mój pies oczekuje mojego towarzystwa. Z żonami już tak jest, że zawsze coś zaplanują w złym czasie. Myślę, następnym razem dojadę i nadrobię zaległości 🤠

Edited by kobas

Uwaga

osoby, które nie dokonały jeszcze rezerwacji proszę o wpłacanie zaliczek na konto Sokółki,

Wpłata po mailowym potwierdzeniu rezerwacji wynosi 100zł/os., zgodnie z tym o co prosił właściciel pensjonatu.

Jeżeli ktoś z uczestników spotkania wyraził chęć zakwaterowania w pokoju dwuosobowym a przyjeżdża sam, proszę o informację do mnie (do jutra do godz. 18:00).

W przypadku braku kontaktu osoby przyjeżdżające pojedynczo będą zakwaterowane w pokoju jednoosobowym.

Właściciel Sokółki prosił aby nie zmieniać rodzaju pokoju przy zameldowaniu.

Edited by Młot Thora

Planowałem uczestnictwo od początku , ale mój przyjazd był pod znakiem zapytania  [choroba w domu konieczność opieki ].

Szczęśliwie znalazłem opiekunkę dla matki. 

Chcę dołączyć do Was . Zgłaszam się na spotkaniu .

jedna osoba dwie doby.

Edited by kopernik18

Póki co nikt nie zgłaszał chęci wystąpienia, a przecież potencjał  uczestników spotkania jest bardzo duży.

Ja nie jestem zegarmistrzem a jedynie kolekcjonerem - zbieraczem. Jeśli nie ma chętnych a byłoby zainteresowanie, to mogę coś powiedzieć o zegarkach kolejowych lub Łódzkiej Fabryce Zegarów Poltik. 

Ja zabieram ze sobą mechanizm ściennego , myślę że warty obejrzenia . Przyjadę z Błonia , mogę też coś o ZMP Błonie i o jej zegarkach. A może chcecie kilka ładnych 😏 obejrzeć?

To i ja coś zabiorę, 

pewnego łodziaka, pewną germanię, i jakieś kieszonki, a i coś do opowiedzenia o renowacjach się znajdzie. 

44 minuty temu, Hecke napisał(-a):

Mam pytanie, przyjadę do Srebrnej Góry w sobotę. O której przyjechać? 10:00 będzie ok?

Po śniadaniu pewnie będziemy chcieli jechać coś pozwiedzać, w okolicach godziny 10:00 - 10:30.

Chyba, że większość zdecyduje w piątek inaczej, ale do 10:00, według mnie powinien być czas na rozruch ;)

Co o tym myślicie?

Edited by Młot Thora

Też coś przywlokę, to i pewnie będzie można przedstawić te zabawki. Ale to będzie mniejszy kaliber.

Chociaż najciekawszy - Mobatime - to mi się do bagażnika nie zmieści, a i mógłbym nie udźwignąć 😏

2 godziny temu, Młot Thora napisał(-a):

Po śniadaniu pewnie będziemy chcieli jechać coś pozwiedzać, w okolicach godziny 10:00 - 10:30.

Chyba, że większość zdecyduje w piątek inaczej, ale do 10:00, według mnie powinien być czas na rozruch ;)

Co o tym myślicie?

Oczywiście...ja będę chciał w sobotę jechać do muzeum w Zamberku i jeśli ktoś będzie chciał się dołączyć to świetnie...Screenshot_2024-05-16-21-02-35-09_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.thumb.jpg.1b251f5a3d322214059088b64880a830.jpg

Edited by kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

12 minut temu, kiniol napisał(-a):

Oczywiście...ja będę chciał w sobotę jechać do muzeum w Zamberku i jeśli ktoś będzie chciał się dołączyć to świetnie...Screenshot_2024-05-16-21-02-35-09_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.thumb.jpg.1b251f5a3d322214059088b64880a830.jpg

Te funkcni parni stroje mogą być bardzo interesujące :)

Edited by Tempus Fugit

1 minutę temu, Tempus Fugit napisał(-a):

Te funkci parni stroje mogą być bardzo interesujące :)

Zachęcam...🙂 Z racji tego, że biorę udział w tworzeniu muzeum z podobnym tematycznie "garniturem" maszyn i urządzeń, wybieram się do bratnich Czech poniekąd służbowo...😜

Edited by kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

47 minut temu, kiniol napisał(-a):

Zachęcam...🙂 Z racji tego, że biorę udział w tworzeniu muzeum z podobnym tematycznie "garniturem" maszyn i urządzeń, wybieram się do bratnich Czech poniekąd służbowo...😜

Tu znalazłem trochę zdjęć z tego muzeum.

https://www.alamy.com/zamberk-czechia-september-15-2018-waitresses-in-a-period-pub-in-the-old-machines-and-technologies-museum-muzeum-starych-stroju-a-technologii-in-image453298553.html

Zakładam , że niektóre z tych urządzeń pracowały przy wytwarzaniu zegarów. Zwłaszcza pędnie  i te śliczne wiertarki.😉

Nie wspominając o maszynach do obróbki drewna na skrzynie .

Dopisuję się. Tylko będę bardzo chciał się do kogoś dokleić .

52 minuty temu, kopernik18 napisał(-a):

Zakładam , że niektóre z tych urządzeń pracowały przy wytwarzaniu zegarów. Zwłaszcza pędnie  i te śliczne wiertarki.😉

Nie wspominając o maszynach do obróbki drewna na skrzynie .

Dopisuję się. Tylko będę bardzo chciał się do kogoś dokleić .

Ja przyjeżdżam w sobotę o 10:00, także zapraszam na pokład.