Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Sign in to follow this  
mirfak

Rotomat - pewne wątpliwości.

Recommended Posts

Szanowni Państwo,

mam parę zegarków automatycznych, przy czym z większości korzystam sporadycznie i w związku z tym mam pytanie: czy lepiej trzymać rzadko używane zegarki w rotomacie, żeby stale pracowały, czy odkładać do pudełka i startować dopiero w momencie zakładania? Chodzi mi o zużycie mechanizmów. Na chłopski rozum: jak mechanizm pracuje, to tarcie powoduje zużycie, jak nie pracuje, to nie mamy zużycia. Czy moje myślenie jest prawidłowe, czy może są inne powody dla których mechanizm powinien być ciągle na chodzie?

...

Myślę, że jak sporadycznie korzystasz z większości zegarków to można sobie darować rotomat. Niech odpoczywają. Z tym że od czasu do czasu powinno się je "wyprowadzać na spacer", coby mechanizmy się nie zastały.
Jak masz dwa zegarki do bieżącego uzywania, to IMO  powinny się naturalnie nakręcić podczas używania.

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Posted (edited)

Stale w rotomacie opłaca się trzymać tylko zegarki z komplikacjami, ustawianie wiecznego kalendarza czy faz księżyca może być upierdliwe i czasochłonne. Kup pudełko :)

Edited by cordi7

A ja od roku mam rotomat. Nie korzystam na stałe ale za to od czasu do czasu coś się pokręci 😀 fajny gadżet i czasami dobrze mieć. Dodatkowo jak wizualnie dobrze to wygląda 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Zelos

Posted (edited)
1 godzinę temu, mirfak napisał(-a):

Szanowni Państwo,

mam parę zegarków automatycznych, przy czym z większości korzystam sporadycznie i w związku z tym mam pytanie: czy lepiej trzymać rzadko używane zegarki w rotomacie, żeby stale pracowały, czy odkładać do pudełka i startować dopiero w momencie zakładania? Chodzi mi o zużycie mechanizmów. Na chłopski rozum: jak mechanizm pracuje, to tarcie powoduje zużycie, jak nie pracuje, to nie mamy zużycia. Czy moje myślenie jest prawidłowe, czy może są inne powody dla których mechanizm powinien być ciągle na chodzie?

Twoje myślenie jest prawidłowe... Ale jak napisał Jędrula, czasami wyprowadź je na spacer. 

Edited by Pantherapardus

Dziękuję za Wasze opinie. Zrobię jak radzicie.

...

9 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

od czasu do czasu coś się pokręci

Taniej wyjdzie kupić fidget spinner. 👍

i mniej miejsca zajmuje 😁

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Rotomat dostałem kiedyś w prezencie i używam go jako fajną wystawkę zegarków które aktualnie noszę. Dodatkowo, kiedy mam w planach nosić coś dłużej albo z ciekawości sprawdzić dokładność chodu to włączam obroty. Jeżeli chodzi o obawy związane z użyciem mechanizmu to kiedyś zgłębiałem publikacje w sieci i oczywiście co spec to inna opinia.

Jedna rzecz się zgadzała: oczywiście zostawienie zegarka na ciągłym chodzie powoduje zużycie (tak jak każdej mechanicznej rzeczy) tylko stopień tego zużycia nie wyjdzie w rok czy dwa. Co do zasady, zegarki nie są projektowane dla kolekcjonerów którzy mają X sztuk i nimi rotują, tylko z myślą o codziennym noszeniu. Interwały serwisowe (zalecane przez producentów zegarków) są na tyle krótkie żeby zniwelować problemy zużycia i odchyłek dokładności  a i tak ludzie odwlekają ten temat bo widzą że z zegarkiem nic się nie dzieje. 

Mój osobisty wniosek jest taki: Rotomaty nie są złe i do wszystkiego należy podchodzić z głową a nie demonizować. Jeżeli ma się 2 zegarki z czego jeden zawsze na ręce to może rotomat to przesada, ale to tylko racjonalizowanie. Każdy z nas ma jakieś rzeczy bez których można się obejść ale sprawiają radość. 

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Zamówiłem rotomat od chińczyka. Ma dwa gniazda. W jednym będę trzymał zegarki, które noszę co kilka dni, a w drugim te co noszę rzadko - raz na miesiąc przez dobę będą się kręcić żeby nie zapomniały do czego służą ;-)

...

43 minuty temu, mirfak napisał(-a):

żeby nie zapomniały do czego służą

Do kręcenia się w rotomacie ?

Pozwól im od czasu do czasu pokazywać czas :)

Do kręcenia się w rotomacie ?
Pozwól im od czasu do czasu pokazywać czas

Pozwalam, ale rzadziej niż powinienem :-)

...

Zegarki po wyprodukowaniu często leżą sobie w magazynie i różnych sklepach po kilka lat....nic się im nie dzieje.  A rotomat fajny gadżet przyznam, jednak drogi i dodatkowo zużywa mechanizm zegarka

5 godzin temu, Pantherapardus napisał(-a):

Zegarki po wyprodukowaniu często leżą sobie w magazynie i różnych sklepach po kilka lat....nic się im nie dzieje.  A rotomat fajny gadżet przyznam, jednak drogi i dodatkowo zużywa mechanizm zegarka

Jeszcze na dodatek zużywają prąd a niektóre hałasują 😵💫

W dniu 5.08.2024 o 21:04, Jędrula.wawa napisał(-a):

Jeszcze na dodatek zużywają prąd a niektóre hałasują 😵💫

I się też potrafią zepsuć 🙂 I powstaje pytanie jak dbać o rotomat (zwłaszcza drogi), aby nie uległ awarii...hmmm 

A gdyby tak skonstruować ekologiczny rotomat z napedem zegarowym, tj. sprężynowym albo  ciężarkowym 🤔