Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
andrzej0612

HEAVINA SUPER vs GUSTAV BECKER

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam.

Nie znam się na zegarach, jestem kompletnym laikiem ale podobają mi się i potrzebuje pomocy w zakupie.

Znalazłem na internecie dwa zegary. Góry są takie same, jednak doły mają inne, sprzedawca twierdzi że to są dwaj inni producenci. Mam obawy że są to składaki i co mu wpadnie w ręce sprawnego to składa. Nie wiem czy to w ogóle jest możliwe ale zależy mi na tym żeby zegar był w 100% oryginalny.

W załącznikach wysłałem fotki tych zegarów.

HEAVINA SUPER

heavina.jpg

GUSTAV Becker

gustav.jpg

Edited by andrzej0612

Hawina powinno być, ale łatwo o błędne odczytanie tych zawijasów. Firma wyodrębniła się z poplątanych rodzinnych spółek za sprawa Hansa Winterhaldera w roku 1919, znak firmowy HaWina (akronim jak widać) zarejestrowano w roku 1925. Fabryka już w 1928 roku wpadła w łapy Junghansa, były właściciel wyemigrował do USA w 1930 roku. Skrzynie z taką "archiwoltą" z rogami obfitości były popularne pod koniec lat 20 i na początku lat 30. Górki skrzyń są podobne, ale nie identyczne. Czy po remoncie, w 100% oryginalne - nie mam pojęcia. Warto zauważyć że obie skrzynie teoretycznie mogły powstać w tej samej stolarni... Junghansa.

1713262797_Image001.thumb.jpg.abadfae14475bb1a5fe731b82c0aca6a.jpg

PS. Obie tarcze wyglądają na "mocno odświeżane".

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

dziekuje.ale zastanawiam sie czy jest techniczna mozliwosc zeby pokombinowac i zlozyc zegar z roznych czesci .wtedy zegar bedzie w miare ladny ale nie oryginal.mam  drugie pytanie zegar Hawina jest w cenie 2650 pln natomiast Gustav Becker 3650 pln . obydwa wydaje sie z wygladu w dobrym stanie.czy to dobra cena i ktory bedzie lepsza opcja.

Nie wyceniamy zegarów na forum, ale nie wyglądają na jakąś super okazję. Zwłaszcza Becker

ok,to przepraszam jesli zle zadalem pytanie. sprostuje pytanie ktore zegary z tego okresu ma wieksza wartosc kolekcjonerska.?

Każdy zegar ma taką wartość jaką w danej chwili ktoś zechce za niego zapłacić. Sprzedawcy zegarów czekają na dobry zarobek (odpowiedniego kupca), a kupujący na dobrą ofertę cenową. To taka gra ;)

Dopiero licytacja pokazuje realną cenę przedmiotu w danej chwili :)

Becker , to renomowana firma . A zegary Hawina , to mniej znana marka i z tą sygnaturą , to będzie ich mało . Ale , jak pisał kolega , to w tym czasie , obie firmy już przejmował Junghans . Myślę , że mechanizmy , to Junghans mógł zostawić w spokoju i wykorzystać to , co zastał w magazynach . 

Ważne jest , czy mechanizmy są po serwisie - to chyba najważniejsza sprawa !  ( serwisowanie mechanizmu jest drogie , a fachowców brakuje )

..... a reszta , to już Twój wybór , co się bardziej podoba , co uważasz za ciekawsze , lepsze . 

Dwie wersje tzw,"baby"z lat 20-tych.Nalezy jak PM napisał, sprawdzić ich stan techniczny, skrzynki, czy werku. Beckera się ceni, stąd jego cena, ale można looknąć na bliski portal i wybrać z szerokiej oferty,w tym m.in inne Beckery I jest tam także top of the top Lenzkirch, cenowo zbliżony do Beckera.

bogdan

1 godzinę temu, bogdan47 napisał(-a):

Dwie wersje tzw,"baby"z lat 20-tych.Nalezy jak PM napisał, sprawdzić ich stan techniczny, skrzynki, czy werku. Beckera się ceni, stąd jego cena, ale można looknąć na bliski portal i wybrać z szerokiej oferty,w tym m.in inne Beckery I jest tam także top of the top Lenzkirch, cenowo zbliżony do Beckera.

Becker jest młodszy, wyprodukowany po 1932 roku (tylko sygnatura, brak numerów seryjnych). Co do Hawiny - trudno dokładnie powiedzieć, wyprodukowano ich niewiele i zapewne nieco już po przejęciu firmy przez Junghansa, ale danych o losach firmy jest nader mało. Różnica w cenie jest znaczna, poza tym nakładane indeksy godzinowe na tarczy "Beckera" budzą wątpliwości.

PS. Autor nie zaglądał na forum od poniedziałku, więc jak na razie dalsze dywagacje raczej możemy sobie odpuścić.