Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Antec

Brązowy Christopher Ward

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam kupić zegarek Christopher Ward c65 Dune Bronze COSC. Jest to mój pierwszy tak drogi zegarek, dlatego przed zakupem chciałbym zasięgnąć Waszej porady.
Najbardziej zależy mi na tym modelu ze względu na materiał wykonania czyli brąz. Boję się sytuacji, kiedy bransoleta straciłaby swój piękny, jasny, brązowy odcień.
Nie chciałbym, żeby po kilku latach zegarek wyglądał jak wybrudzony i zniszczony. Pytanie czy w takim razie brązowa bransoleta jest dla mnie?

Mam jeden zegarek z brązową koronką, po kilku latach osadził się na niej jakiś zielony osad, z pewnością nie chciałbym czegoś takiego na bransolecie.

Pozdrawiam,
Antec

Niestety mam złą wiadomość. Ten "zielony osad", to naturalna kolej rzeczy przy brązie. Będzie z wiekiem zachodził taką właśnie warstwą. Można oczywiście to wyczyścić, np sokiem cytryny i cieszyć się cały czas "dziewiczym" wyglądem bez patyny.

A jak takie kąpiele wpływają na brąz w dłuższej perspektywie czasowej?

Dodatkowo chciałem zapytać co robić w przypadku zadrapań? Stal można łatwo wypolerować, a tutaj co pozostaje?

Jak wygląda taka patyna po czase można zobaczyć tu:

Christopher Ward C65 Dune bronze COSC - all bronze chronomoter! (youtube.com)

Jak dbać o takiego Krzyśka i jak minimalizować proces patynowania znajdziesz tu:

How to: Clean and take care of your Bronze watch | Christopher Ward (youtube.com)

1 hour ago, Antec said:

A jak takie kąpiele wpływają na brąz w dłuższej perspektywie czasowej?

Jak nie będziesz na siłę patynował i mył i patynował i mył, to nie będzie zbytniej różnicy po czasie...  vide: 

How To Properly Patina Your Bronze Watch (youtube.com)

1 hour ago, Antec said:

Dodatkowo chciałem zapytać co robić w przypadku zadrapań? Stal można łatwo wypolerować, a tutaj co pozostaje?

Pozostaje z tym żyć lub polerować... ;)

Edited by tts

Sok z cytryny przyjacielem twoim jest :D

Tego typu materiał wybiera się właśnie dla patyny. Jeśli jej nie chcemy weźmy z innego metalu, który zachował pierwotny wygląd na długo.

12 godzin temu, Antec napisał(-a):

Witam,

Zamierzam kupić zegarek Christopher Ward c65 Dune Bronze COSC. Jest to mój pierwszy tak drogi zegarek, dlatego przed zakupem chciałbym zasięgnąć Waszej porady.
Najbardziej zależy mi na tym modelu ze względu na materiał wykonania czyli brąz. Boję się sytuacji, kiedy bransoleta straciłaby swój piękny, jasny, brązowy odcień.
Nie chciałbym, żeby po kilku latach zegarek wyglądał jak wybrudzony i zniszczony. Pytanie czy w takim razie brązowa bransoleta jest dla mnie?

Mam jeden zegarek z brązową koronką, po kilku latach osadził się na niej jakiś zielony osad, z pewnością nie chciałbym czegoś takiego na bransolecie.

Pozdrawiam,
Antec

Ja bym myślał, czy w takim razie jest to zegarek dla Ciebie. Jeżeli masz się ciągle bać o rysę/patyne, ciągle go czyścić i polerować to zamiast radości z fajnego zegarka będziesz miał ciągly ból głowy.

Może coś tańszego?

quartz bandit

Cały urok zegarków z brązu na ty polega 😉 

Sam mam kilka zegarków z kopertą z brązu, w tym jednego "brązowego" Christophera Warda, ale na bransoletę z brązu bym się nie porwał. Moim zdaniem zegarki w takich kopertach najlepiej się sprawdzają na paskach. Najładniej zazwyczaj wychodzą grube, skórzane w kolorach brązu. Bransoleta z brązu to trochę za dużo "cukru w cukrze". Całość, jak już zapatynuje, to po prostu nie wygląda ładnie.

Jest na Forum osobny wątek o zegarkach z brązu ale nie kojarzę, żeby ktoś tam regularnie chwalił się czymś z bransoletą z brązu.

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/146749-brąz-i-miedź/

Christopher Ward taką raz zrobił. Raz też popełnił taką bransoletę Zelos. Był chyba też Oris 65 z taką bransoletą (a na pewno była dwukolorowa stal/brąz ze środkowym ogniwem z brązu - to nawet nieźle wyglądało). Ale generalnie nie do końca to ładne, a za to drogie i skomplikowane, bo ze względu na patynowanie ogniwa bransolety są dwumetalowe. Na wierzchu brąz a pod spodem stal, żeby od patyny nie brudził się nadgarstek. Nie bawiłbym się w to i śmiało brałbym brązowego C65 Trident Pro 300 na skórzanym pasku.

Tutaj masz dwa przykłady jak moje brąziaki wyglądały przed i po kąpieli w soku cytrynowym.

Po

24d96385c5f5e2edce34f473a9054c3b.jpg

Przed

95c601b983e076192be1e15d01ccad0a.jpg

Po

1312a5ba11be7a1d7ef40a51be1f1dca.jpg

Przed

32d2bc0f802f6d6f3a4e02ebbf0a6454.jpg

3 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

Tego typu materiał wybiera się właśnie dla patyny. Jeśli jej nie chcemy weźmy z innego metalu, który zachował pierwotny wygląd na długo.

Absolutnie sie z toba nie zgodze. Braz ma po prostu fajny, cieply kolor i jest inny niz typowe stalowe zegarki.

A ze nie kazdemu pasuje patynowanie to Stowa naklada powloke hamujaca patynowanie a Hentschel korzysta z niepatynujacego stopu.

Ja osobiscie kocham braz ale nienawidze patynowania, to pewnie przyczyna dla ktorego nie mam nadal koperty z tego materialu w kolekcji.

:)

25 minutes ago, Funky_Koval said:

No tak nie wiem z tym kajdanem to jak cygan troche

...de gustibus non est disputandum... ;)

2 hours ago, Perpetuum Mobile said:

Cały urok zegarków z brązu na ty polega 😉 

2 hours ago, Perpetuum Mobile said:

Moim zdaniem zegarki w takich kopertach najlepiej się sprawdzają na paskach. Najładniej zazwyczaj wychodzą grube, skórzane w kolorach brązu. Bransoleta z brązu to trochę za dużo "cukru w cukrze". Całość, jak już zapatynuje, to po prostu nie wygląda ładnie.

1 hour ago, cordi7 said:

Braz ma po prostu fajny, cieply kolor i jest inny niz typowe stalowe zegarki.

Nie mam nic do dodania... choć polecam nie czytać mojego ekstraktu tylko źródłowe komentarze...

Nie rezygnowałbym z wersji w brązie tak łatwo. Jak się podobra, to brać ale jak może być kłopot z patynowaniem się kajdana, to warto rozważyć opcję na pasku. Inna kwestia, że jest możliwe nałożenie powłoki tak aby proces patynowania spowolnić, ale jak to z każdą powłoką, trzeba ją regularnie nanosić na nowo.

Czyli chyba taka konfiguracja nie jest dla mnie, ponieważ nie chce mi się ciągle dbać o czystość zegarka i martwić się czy coś się za bardzo nie pobrudzi.

Ładnie to wszystko podsumował @Perpetuum Mobile:

9 hours ago, Perpetuum Mobile said:

Całość, jak już zapatynuje, to po prostu nie wygląda ładnie.

Może ma ktoś jakieś fotki z zapatynowaną bransoletą? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Cytat mocno pokrywa się z moimi obawami, jednak przykładowe rezultaty przydałoby się zobaczyć na własne oczy. ;)

Posted (edited)

Jak się zastanawiasz czy brąz jest dla ciebie to nie jest dla ciebie.

Zobacz może na zegarki z złotym / brązowym pvd. Taka powłoką nie zmienia koloru, nie ściera się i jest dużo odcieni powiedzmy brązu. 

Edited by Balansujący Na Osi

1 hour ago, Antec said:

Czyli chyba taka konfiguracja nie jest dla mnie, ponieważ nie chce mi się ciągle dbać o czystość zegarka i martwić się czy coś się za bardzo nie pobrudzi.

Ładnie to wszystko podsumował @Perpetuum Mobile:

Może ma ktoś jakieś fotki z zapatynowaną bransoletą? Chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Cytat mocno pokrywa się z moimi obawami, jednak przykładowe rezultaty przydałoby się zobaczyć na własne oczy. ;)

Masz w linku, który umieściłem wyżej. 

13 minutes ago, tts said:

Masz w linku, który umieściłem wyżej. 

Sorki, jestem już zmęczony, powiem szczerze, że nie dosłyszałem po jakim czasie po kupnie filmowany był ten zegarek.

Jeśli jednak tak ma wyglądać po dłuższym noszeniu to nie wygląda jakoś paskudnie i chyba się na niego zdecyduję.

Godzinę temu, Antec napisał(-a):

Jeśli jednak tak ma wyglądać po dłuższym noszeniu to nie wygląda jakoś paskudnie i chyba się na niego zdecyduję.

One nie wyglądają paskudnie. Po prostu pokrywają się patyną. To nadaje im charakteru. To ich urok.

Poza tym patynują tylko do pewnego poziomu i potem przestają (a przynajmniej mocno przestają patynować). Kiedy patyna już pokryje metal, to tworzy swego rodzaju powierzchnię ochronną. Powietrze wtedy już się do metalu nie dostaje i proces utleniania/patynowania ustaje.

Natomiast podtrzymuję swoje ostrożne podejście do bransolety z brązu.

Oris wypuścił w pełni brązową w modelu Divers Sixty‑Five Date 38mm “White Star”, sam jestem ciekaw jak to się nosi.

image.thumb.jpeg.d8fa869b2004262287f2a284798105e5.jpeg

Dekiel jak należy-stalowy. A ogniwa bransolety od dołu z brązu. W upalny, letni dzień bym tego nie założył. Zielony nadgarstek to nie jest ładny widok .

Jak wspominalem wczesniej Hentschel ma niepatynujacy stop brazu w ofercie, moze Oris tez skorzystal? Choc szrzecze mowiac nie sadze, raczej jest wszedzie to samo i tak jak piszesz w upalny dzien zielono to widze :D