Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Funky_Koval

Militado Watches

Recommended Posts

Parnisy to rzeczywiście chyba początek kopiowania, ale było to jeszcze kopiowanie dość nieudolne - zazwyczaj ogólny wygląd był zbliżony, ale rozjeżdżał się np. rozmiar zegarka, wskazówki i wiele innych detali. Najczęściej klepali to na chińskim klonie Unitasa - rozmiar 44mm, nakręcany koronką, cykał głośno jak diabli. Królowały wtedy piękne odważniki udające Paneraia :) Sam mam do dziś 2 Parnisy z tamtego okresu i darzę je sporym sentymentem.

Jakoś przed pandemią na rynek wkroczył Steeldive i pokazał, że za niecałe 300zł można dostać produkt bardzo wysokiej jakości. Luma, szkło, koperta, bransoleta - wszystko było super. Do tego mechanizm Seiko. Jedyny minus - mieli niewiele wzorów w ofercie - głównie klony Suba, Willarda i Tuńczyka.

Pagani odstawało wtedy z jakością - niektóre produkty były świetne, inne trafiały się przeciętne. Zajęło im tak ze 2 lata, żeby wyeliminować niedociągnięcia i już od jakiegoś czasu oferują bardzo dobry produkt za niewielkie pieniądze. Mają też chyba najszerszy wybór modeli a jednocześnie są najbardziej bezczelnym kopistą 1 do 1 cudzych wzorów.

Względnie niedawno na rynek wszedł kolejny fajny gracz - Tandorio i podobnie jak Pagani, kopiują bezczelnie, ale jakościowo są właściwie bez zarzutu a ceny czasem wręcz śmieszne.

Pominąłem oczywiście masę innych "marek", a o tych droższych (typu San Martin) nie wspominam, bo ze względu na cenę nigdy nie były w moim kręgu zainteresowań, ale prawda jest taka, że te "epoki chińskich zegarków" właściwie ograniczają się do jednego - w ciągu około 10 - 15 lat, startując z poziomu interesującej, ale też dość nieudolnej i śmiesznej zabawy w zegarki, udało im się tak zoptymalizować produkcję i osiągnąć taką jakość, że ten przysłowiowy "chiński zegarek" staje się synonimem taniego i bardzo solidnego produktu. Chociaż oczywiście ukradzionego designersko.

Zamówiłem również paski Militado. Jak wszystko dojdzie będę miał full china experience. Chcecie recenzję zestawu :P

quartz bandit

chcemy

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Posted (edited)

MILITADO ML07 RECENZJA

image.thumb.jpg.ca5432e6d7974c785b64cc27e82807d8.jpg

Przyszedł. To było... szybkie? 7 dni. Jak pisałem w pierwszym poście, tak zrobiłem. Ponosiłem parę godzin, mam jakieś zdanie.

Opakowanie i customer service

Opakowanie wygląda jak na zdjeciu. Karta gwarancyjna xD nie ma wpisanej daty, nic. To tylko kartonik. Sama paczka przyszła do paczkomatu solidnie zalepiona taśmą. Jest ok. Na minus - pseudo skórzane pudełeczko mocno śmierdzi. Taki sztuczny zapach fabryki. 

20241009_110838.thumb.jpg.d05e79ca650ee0b00dc3ce3ab83ab3d8.jpg

Sama transakcja z aliexpress była automatyczna więc brak uwag. Natomiast do zegarka zamowiłem ze strony Militado kilka pasków nato. Dostałem mejla po angielsku, że coś pomylili i te paski jednak nie są dostępne. No nic poprosiłem o anulowanie i zwrot. Kasa do dzisiaj nie wróciła a na stronie militado paski pojawiły się ponownie pod nieco inną nazwą. Nie wiem, to nie mogli wysłać tych? Dziwne. 

Zegarek

Wykonany ze stali, wypukłe szkło mineralne, w środku mechanizm Seiko VH31, 100m wr. Zegarek jest bardzo lekki (poniżej 50g) i dość mały (36mm, krótkie uszy). Robotę robi zdecydowanie wypukłe szkiełko i rozmiar. Idealny feeling vintydżowego field watcha.

image.thumb.jpg.19ffa0e5df02a908240c6c11cec405dd.jpg

Werk też fajny - płynąca, kwarcowa sekunda tyka 4 razy na sek. co daje złudzenie płynącej wskazówki. Deklarowany czas żywotności baterii to dwa lata. Przy ustawianiu wskazówki nie latają, są też prosto założone i wycentrowane.

20241011_123048.gif.9149df67430a0e63120009021b029dc8.gif

Luma jest, nie jest ani zła ani wybitna. Ma zielony kolor, świeci wyraźnie kilkanaście minut. W sumie na plus.

20241009_110746.thumb.jpg.538f7892ce105b50c9166eb31e7e5cb1.jpg

Koperta, dekielek oraz koronka są w całości piaskowane. Matowe wykończenie nie błyszczy w słońcu i jest adekwatne do militarnego charakteru zegarka. 

image.thumb.jpg.c0f45ceecf41705d99114629537b9dd8.jpg

Pasek

Tu największa oszczędność. Owszem, piaskowany hardware pasuje do koperty ale sam pasek jest lichy, cienki i już widzę, że nie wytrzyma zbyt długo. Smuteczek.

vs Hamilton Khaki Mechanical

Oczywisty słoń w pokoju - Militado bezczelnie kopiuje Hamiltona. Ale ok, nie będziemy się nad tym pastwić. Jakie są róznice w zegarku za ~270 zł a za prawie 3k pln? 

Koperta w Hamiltonie jest nieco inaczej wykończona (bardziej ziarniście).  Druk na tarczy jest grubszy i nieco ładniejszy. Hamilton to tez manualny werk, wypukły szafir, w moim wypadku także piaskowana bransoleta. 50m wr to mniej niż Militado ale jednak tu mam wieksze zaufanie.  Luma świeci nieco dłużej. 

462459396_20240614_1301452.thumb.jpg.e964215a42aeb6e48692bee25b42340a.jpg

20240531_121159.thumb.jpg.2ba9a8b2f281486a12d5e86df7b018c8.jpg

Podsumowanie

I tutaj należy wspomnieć od razu o najwazniejszym parametrze zegarka. O cenie. 270 zł (220 zł w moim wypadku, można bez problemu polować na zniżki) to zdecydowanie mniej niż Hamilton. Dla kogo jest więc ten zegarek?

Moim zdaniem jak chcesz sprawdzić, czy taki design Ci odpowiada, czy rozmiar 36mm nie jest za mały to za 2 stówki z górką jak najbardziej. Zegarek ma fajne ficzery (szkiełko i płynący kwarc) i można bez poświęcenia nerki je sobie obczaić. 

Czy homary są dla mnie? Czy będę szedł tą drogą? Raczej nie. To był jednorazowy eksperyment. Zegarek ponoszę trochę po domu, pobawię się zdjęciami i tyle.

:)

IMG_20241009_092717504.thumb.jpg.5270eb751d98e316c8128967ba5ba579.jpg

image.jpg

Edited by Funky_Koval

quartz bandit