Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

3 godziny temu, Kierownik napisał(-a):

Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły?

- Kuga 1.5 ecoboost 6MT

- Tucson 1.6 t-gdi 6MT

Krótkie odcinki, głównie miasto, niewiele stania w korkach.

PS.

"Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie...

Ruch to zdrowie, niech dzieciaki chodzą, a Ty wrzuć pytanie w temacie "jaki zegarek" z budżetem 120k... No proszę Cię... 

3 minutes ago, szuwi said:

Ruch to zdrowie, niech dzieciaki chodzą, a Ty wrzuć pytanie w temacie "jaki zegarek" z budżetem 120k... No proszę Cię... 

I to mnie się podoba się 🤣👍🏻

55 minut temu, mmaniek napisał(-a):

Nie jeździłem Tucsonem, Kugą jechałem jako pasażer 3000km i bardzo rozczarowała mnie jakość wewnątrz i twardość zawieszenia, szczególnie niprzyjemnie odczuwana na poprzecznych nierównościach. Do takich zadań wybrał bym Mazdę CX30 ;)

Jeżdżę obecnie 2-letnim Focusem, czyli "jak dorosnę to zostanę Kugą" - doceniam sprężyste zawieszenie, doceniam większy opór na kierownicy, ale przede wszystkim doceniam ciszę opływu powietrza przy prędkościach autostradowych.

Myślę, że w Kudze bym się odnalazł.

CX30 byłoby świetnym kierunkiem (wnętrze skrojone idealnie pod moje proporcje), ale ma za mały bagażnik, a większe CX5 już jest dla mnie mniej ergonomiczne i za drogie żeby oddawać w ręce mojej partnerki. ;)

47 minut temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Ani Tuscon ani Kuga ale jeśli z jakiegoś powodu nie ma innego wyboru to Tuscon tylko z jakimś przyzwoitym silnikiem.

No i z tą przyzwoitością silnikową mam największy problem.

Kuga jest na 3 cylindrach, ale ja jeżdżę już kolejnym R3 i narzekać nie mogę.

Natomiast naczytałem się o tych koreańskich 1.6, że potrafią mieć problem z wypalaniem GPFu i znaczącym przybieraniem rozrzedzonego oleju.

Trochę słabo jak na próbę ucieknięcia od diesla męczonego jazdą miejską. 😁

7 godzin temu, Kierownik napisał(-a):

Hej, które z poniższych (nowych) aut byście wybrali do jeżdżenia po bułki i odwożenia dzieci do szkoły?

- Kuga 1.5 ecoboost 6MT

- Tucson 1.6 t-gdi 6MT

PS.

"Do takich zastosowań kup Corollę w hybrydzie" nie jest odpowiedzią na powyższe pytanie...

Jeżeli tylko po bułki i dla dzieci to rower :) A jak już się upierasz przy aucie to ja bym brał jednak V 8 :D a z tych w.w. to jednak Kuga.

No i z tą przyzwoitością silnikową mam największy problem.
Kuga jest na 3 cylindrach, ale ja jeżdżę już kolejnym R3 i narzekać nie mogę.
Natomiast naczytałem się o tych koreańskich 1.6, że potrafią mieć problem z wypalaniem GPFu i znaczącym przybieraniem rozrzedzonego oleju.
Trochę słabo jak na próbę ucieknięcia od diesla męczonego jazdą miejską.
Widzisz, dokładnie tak jak ja, jeżdżę na codzień drugi rok focusem '21 i stąd moje rozczarowanie Kugą było spotęgowane.
Co do bagażnika Kuga vs. CX30 to tylko 40l. mniej - "na papierze".

11 godzin temu, Kierownik napisał(-a):

- Kuga 1.5 ecoboost 6MT

- Tucson 1.6 t-gdi 6MT

PS.

Poprzednie generacje były bardzo ładne.

Nowy Ford jeszcze akceptowalny, ale Tuscona to bym omijał za ten nowy wygląd. 

Wolałbym używanego Lexusa NX w hybrydzie dla realizacji takich zadań. 

Wnętrze poprzedniej generacji wygląda już słabo ale z zewnątrz jest ogień i do tego hybryda dobra do miasta.  

12 godzin temu, Kierownik napisał(-a):

- Kuga 1.5 ecoboost 6MT

- Tucson 1.6 t-gdi 6MT

PS.

ASX 1.6

- Kuga 1.5 ecoboost 6MT
- Tucson 1.6 t-gdi 6MT

PS.

a dlaczego tylko te dwa są do wyboru?

ps: do takich celów żadnego z nich bym nie wziął, za to szukał jakiegoś Priusa (żeby nie było że cały czas tylko corrolla ;-) )

14 godzin temu, Kierownik napisał(-a):

- Kuga 1.5 ecoboost 6MT

- Tucson 1.6 t-gdi 6MT

PS.

Wyłączając względy wyglądu zewnętrznego (nowy Tucson mi się bardzo nie podoba) wybrałbym Kugę. Oba auta mam w rodzinie (rodzice i teściowie), przy czym Tucson poprzedniej generacji. Oba auta sam im praktycznie wybierałem i testowałem w 2019/2020. W obu przypadkach ostatecznie wybierali między Kugą, Tucsonem i Qashqaiem i tymi mieli jazdy testowe.  A wcześniej wybierali wizualnie i namacalnie dodatkowo między ASX, Renegade, Grand Vitara, CX3, Sportage, Cheeroke, Duster, CHR, T-Roc, Karoq, Ateca. Po 3-4 latach i przebiegach 30-50k w Tucsonie wymieniono na gwarancji czujnik biegu wstecznego, a Kudze akumulator (była jakaś wadliwa seria). Jeśli chodzi o jakość wnętrza jest podobnie, ale nie porównywałem nowego Tucsona - chociaż tam ta kierownica i deska z oceanami piano black mnie odrzucają. Jeśli chodzi o prowadzenie to Kuga wygrywa w przedbiegach. Jest w ST-Line (prześwit niższy o 1-2 cm i twardsze zawieszenie), ale nawet Titanium będzie bardziej sprężyste od Tucsona. Hyundai ma 5 lat gwarancji w standardzie, Ford za około 2.5-3k ma przedłużoną gwarancję do 7 lat lub 150 kkm.

Edited by memento mori

16 godzin temu, Kierownik napisał(-a):

- Kuga 1.5 ecoboost 6MT

- Tucson 1.6 t-gdi 6MT

Przejedź się jednym i drugim może coś Ci się rozjaśni. 

Albo wybierz te które bardziej się podoba albo jest tańsze.

2 minuty temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

A to któryś z nich to manual?

MT oznacza manual.

Znalazłem pod podsufitką w passacie, chyba jeden z poprzednich właścicieli :D

IMG_20230810_131328.thumb.jpg.1db69eba35bd84b1f57723e0f747b60e.jpg

IMG_20230810_131334.thumb.jpg.cd4709035f8db1564631fba9479d8705.jpg

Ed.

Na odwrocie doczytałem tylko coś o błogosławieństwie Boga 

Edited by Enkil

11 godzin temu, Matti napisał(-a):

Jeżeli tylko po bułki i dla dzieci to rower :) A jak już się upierasz przy aucie to ja bym brał jednak V 8 :D a z tych w.w. to jednak Kuga.

2 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Polecałbym automat.

Mam taki układ ze swoją lubą, że ona preferuje auta większe, wyższe i koniecznie z manualem (bo tak się czuje bezpieczniej).

Ona nimi jeździ na co dzień, ja nimi wożę rodzinę na wakacje.

Dzięki temu ona używa aut rodzinnych-zdroworozsądkowych, a ja mogę sobie pozwolić na coś "głupiego" tylko dla siebie. ;)

6 godzin temu, plszcto napisał(-a):

a dlaczego tylko te dwa są do wyboru?

ps: do takich celów żadnego z nich bym nie wziął, za to szukał jakiegoś Priusa (żeby nie było że cały czas tylko corrolla ;-) )

Bo mi się podobają i tuż przed liftingiem można powalczyć o lepszą cenę.

I tak sprzedam przed upływem 5 lat i 100.000km.

Stąd najbardziej mnie interesuje porównanie cyklicznych lub częstych problemów z silnikami 1.5 ecoboost vs 1.6 t-gdi.

Bo póki co znalazłem psioczenie tylko na ten drugi.

Z Toyot to mi tylko Camry podchodzi, ale za niskie dla niej.

7 godzin temu, Lawnowerman napisał(-a):

ASX 1.6

Pomimo, iż prosiłem...

Ale i ja mogę być złośliwy - nie jesteś na bieżąco.

Dzisiaj salonowy ASX to skopiowany Captur.

25 minut temu, Enkil napisał(-a):

Ed.

A to nie powinno być w odwrotnej kolejności? Tj. taki egzotyczny właściciel gdzieś na Bliskim Wschodzie czy Afryce nie jest zwykle ostatnim użytkownikiem auta aż do jego zajechania? Świat się zmienia, nie ma co 😄.

28 minut temu, Enkil napisał(-a):

Ed.

Ja bym się bał czy to auto nie wyleci w powietrze :lol:

4 minuty temu, beniowski napisał(-a):

A to nie powinno być w odwrotnej kolejności? Tj. taki egzotyczny właściciel gdzieś na Bliskim Wschodzie czy Afryce nie jest zwykle ostatnim użytkownikiem auta aż do jego zajechania? Świat się zmienia, nie ma co 😄.

On był ostatni, rozpierniczył auto, ale potem kupili Polacy i znowu było niebite z małym przebiegiem, a potem kupił mój szwagier, a potem ja :D

możliwe że mam jego DNA; tydzień temu prałem podłogę odkurzaczem piorącym i woda barwiła się na czerwono.

Edited by Enkil

9 minut temu, Szpindlakfan napisał(-a):

Ja bym się bał czy to auto nie wyleci w powietrze :lol:

Może i tak być😂.

Może i tak być.

kiedyś to mieli jaja i robili fajne reklamy; dziś na pewno ktoś zrobiłby drake, że poczuł się urażony

2 godziny temu, Kierownik napisał(-a):

Mam taki układ ze swoją lubą, że ona preferuje auta większe, wyższe i koniecznie z manualem (bo tak się czuje bezpieczniej).

Ja mogę się czuć jak Tom Hanks, co nie oznacza w rzeczywistości, że jestem nawet słabym aktorem. 😉 Zabierz ją na płytę poślizgową i/lub lokalną akademię bezpiecznej jazdy i niech instruktor lub Ty pokaże jej różnicę pomiędzy tym jak się czuje, a jakie są realia. Jeśli dobrze kojarzę, to Skoda kiedyś na szkoleniach pokazywała przewagę automatu w sytuacjach awaryjnych. Nie licząc aut-zabawek nie znam nikogo z facetów, kto by wrócił do manuala, a co dopiero kobiety i to z powodu samych względów praktycznych, nie wspominając już nawet o bezpieczeństwie. Strome podjazdy/zjazdy, obie ręce na kierownicy, śliska nawierzchnia, wyprzedanie/kickdown to wszystko automat zrobi o niebo lepiej niż spokojny, przeciętny kierowca (co sugeruje fakt, że lubi "większe i wyższe auta") i o wiele lepiej niż kierowca nawet ze sportowym zacięciem, który jeśli tylko może to omija SUVy szerokim łukiem.

Edited by memento mori

3 godziny temu, Kierownik napisał(-a):

Ona nimi jeździ na co dzień, ja nimi wożę rodzinę na wakacje.

Dzięki temu ona używa aut rodzinnych-zdroworozsądkowych, a ja mogę sobie pozwolić na coś "głupiego" tylko dla siebie. ;)

Bo automatów nie chcą tylko ci, którzy nimi nie spróbowali jeździć. ;) 

Nie będę uszczęśliwiał na siłę.

Zresztą Kuga w automacie występuje tylko w wersjach silnikowych, którymi nie jestem zainteresowany.

Dalej nikt się nie wypowie na temat 1.5 vs 1.6?