Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

Posted (edited)
W dniu 1.06.2024 o 12:24, beniowski napisał(-a):

Zapytam Włochów czy tę markę w ogóle kojarzą. 

No więc zrobiłem absolutnie nieprofesjonalne badanie na niereprezentatywnej grupie pięciu respondentów 🤣. Okazało się, że czterech markę kojarzyło (piątą, tą niekojarzącą osobą była kobieta). A z tych czterech.... jeden powiedział mi tak: "Siedziba tej firmy znajdowała się praktycznie pod moim domem. A ja tam zawsze chodziłem wieczorem, bo córka dozorcy była moją przyjaciółką. W stołówce imprezowaliśmy każdego letniego wieczoru" 🤪. Tak więc muszę powiedzieć, że pomimo tego że to bardzo niszowa marka, Włosi ją kojarzą. Dla tych którzy nie pamiętają dyskusji z poprzednich stron, przypomnę że mówimy o marce Zagato i modelu Zagato IsoRivolta GTZ. A tu zdjęcia siedziby tej firmy w Arese od znajomego:
https://www.google.com/imgres
Arese znajduje się 15km od Mediolanu.

Edit: ja też markę Zagato kojarzę od lat, nie kojarzyłem tego konkretnego modelu i logo ze zdjęć kolegi.

Edited by beniowski

15 minut temu, beniowski napisał(-a):

No więc zrobiłem absolutnie nieprofesjonalne badanie na niereprezentatywnej grupie pięciu respondentów 🤣. Okazało się, że czterech markę kojarzyło (piątą, tą niekojarzącą osobą była kobieta). A z tych czterech.... jeden powiedział mi tak: "Siedziba tej firmy znajdowała się praktycznie pod moim domem. A ja tam zawsze chodziłem wieczorem, bo córka dozorcy była moją przyjaciółką. W stołówce imprezowaliśmy każdego letniego wieczoru" 🤪. Tak więc muszę powiedzieć, że pomimo tego że to bardzo niszowa marka, Włosi ją kojarzą. Dla tych którzy nie pamiętają dyskusji z poprzednich stron, przypomnę że mówimy o marce Zagato i modelu Zagato IsoRivolta GTZ. A tu zdjęcia siedziby tej firmy w Arese od znajomego:

Edit: ja też markę Zagato kojarzę od lat, nie kojarzyłem tego konkretnego modelu i logo ze zdjęć kolegi.

Wydaje mi się że to nie do końca tak - Zagato, istotnie z siedzibą w Arese to marka dość znana ale nie jako producent samochodów tylko bardziej designer znany ze współpracy z producentami, głównie włoskimi - Alfa Romeo, Lancia, Fiat - ale nie tylko.

Producentem tego czegoś o czym była mowa, modelu GTZ jest IsoRivolta, producent samochodów i motocykli z siedzibą w Bresso, i to jest właściwa marka samochodu o którą pytaj Włochów.

To trochę podobnie jak to że Włosi na pewno znają Giugiaro ale już niekoniecznie FSO a przecież firmy te współpracowały razem z Fiatem przy tworzeniu Poloneza. 

22 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Wydaje mi się że to nie do końca tak - Zagato, istotnie z siedzibą w Arese to marka dość znana ale nie jako producent samochodów tylko bardziej designer znany ze współpracy z producentami, głównie włoskimi - Alfa Romeo, Lancia, Fiat - ale nie tylko.

Producentem tego czegoś o czym była mowa, modelu GTZ jest IsoRivolta, producent samochodów i motocykli z siedzibą w Bresso, i to jest właściwa marka samochodu o którą pytaj Włochów.

To trochę podobnie jak to że Włosi na pewno znają Giugiaro ale już niekoniecznie FSO a przecież firmy te współpracowały razem z Fiatem przy tworzeniu Poloneza. 

Dopytałem szybko przez WhatsAppa: z tych 5 osób, 4 też kojarzy Iso Rivoltę - oni tu naprawdę mają jobla nt. swoich brandów 😁.

11 minut temu, beniowski napisał(-a):

Dopytałem szybko przez WhatsAppa: z tych 5 osób, 4 też kojarzy Iso Rivoltę - oni tu naprawdę mają jobla nt. swoich brandów 😁.

Mają nawet ministerstwo ds. marek ;) Ale nie dziwię się, w wielu obszarach to jest absolutny top i benchmark.

Kiedyś tutaj takich, lub też podobnych do tego aut można było spotkać mnóstwo, teraz trafiają się raz na jakiś czas pojedyncze sztuki. 
Pojeździłby 😊

IMG_0186.jpeg

IMG_0185.jpeg

W dniu 3.06.2024 o 05:34, Autor1984 napisał(-a):

Jak mi słońce świeci to używam osłony przeciwsłonecznej, aby mnie nie oślepiało. Dziecko w foteliku nie ma za bardzo manewru na tylnych siedzeniach, więc będzie mrużyło oczy i zasłaniało je rączkami. A rolety, czy nawet zwykłe osłony na przyssawkę jednak pomagają.

Nie wierzę, że ja to wyjaśniam...

what.gif

@bober5264Ja nie miałem okazji, a być może nawet przyjemności ;)

G20 uważam za jeden z najładniejszych wypustów modelu 3 w całej historii BMW.

Też mam dzieci i przyciemniana szyba z tyłu też daje radę. Myślę, że taka roleta nie dyskwalifikuje zakupu chociaż ten Mercedes jest taki wielki , że nie wiem gdzie parkujesz Łukasz czy żona ale u mnie przy mniejszym ruchu pewnie oprócz podwórka byłoby mało bezpiecznie parkować takim autobusem :) 

Też lubię większe auta ale ostatnio stała na parkingu X7 i dla mnie to już tragedia obok stała x6 i ta wyglądała znośnie . Mówię tylko o gabarytach. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

9 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Też mam dzieci i przyciemniana szyba z tyłu też daje radę. Myślę, że taka roleta nie dyskwalifikuje zakupu chociaż ten Mercedes jest taki wielki , że nie wiem gdzie parkujesz Łukasz czy żona ale u mnie przy mniejszym ruchu pewnie oprócz podwórka byłoby mało bezpiecznie parkować takim autobusem :) 

Też lubię większe auta ale ostatnio stała na parkingu X7 i dla mnie to już tragedia obok stała x6 i ta wyglądała znośnie . Mówię tylko o gabarytach. 

Mój sąsiad w budynku obok ma Range Rovera, a garaż zewnętrzny ma tak z lat 50-tych ubiegłego wieku, projektowany pewnie na Fiata 500 - oglądanie jego manewrów w celu wjechania do garażu i zaparkowania tam to jest niezła zabawa. 

W dniu 30.05.2024 o 11:03, RysiekOchodzki napisał(-a):

To ja wrzucę zdjęcie ze środka i swoje 5 groszy do tematu spalania. Sorry za syf, ale samochód jeździ, a nie wyleguje się w SPA 😉

IMG_5924.jpeg

Nieźle, u mnie wyszło teraz dwa razy tyle przy spokojnej jeździe 90-100 km/h, a przy 130-140 na S-ce to już 11,5l/100km :)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

22 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Mój sąsiad w budynku obok ma Range Rovera, a garaż zewnętrzny ma tak z lat 50-tych ubiegłego wieku, projektowany pewnie na Fiata 500 - oglądanie jego manewrów w celu wjechania do garażu i zaparkowania tam to jest niezła zabawa. 

Też mam ubaw z posiadaczy wielkich SUV-ów w trakcie parkowania albo manewrów w ciasnych miejscach. Jeden/jedna z rodziców dziecka ze szkoły mojej córki pewnego dnia zablokowała dość ciasną i zawsze w porach dowozu/odbioru dzieci zastawioną uliczkę ... Cullinanem - na szczęście po tym zdarzeniu przyjeżdżają czymś mniejszym. 

W mojej wspólnocie jeszcze niedawno mieszkał Rosjanin z naklejkami CD na Landcruiserze 300 - gdy dołożył sobie bagażnik dachowy to zawadził nim o instalację ppoż w garażu podziemnym. Oni mają lekkiego hopla na na punkcie Land Cruiserów - kolega, który był konsulem w Petersburgu opowiadał, że kilkukrotnie go zapraszali na pijackie kuligi albo wyścigi po zamarzniętym jeziorze Ładoga: "dawaj, papijom niemnoszko i pokatajemsja landkruzjorom na ozierie". Odmawiał, bo bał się jakiejś prowokacji albo "wędki" z ich strony.

3 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

Marcin, problem polega na tym, że dupsko do dobrego się szybko przyzwyczaja i bardzo trudno odzwyczaja.

Odczuwam niesamowity komfort jeżdżąc dużymi autami, ich gabaryt mnie nie ogranicza. Jak nie mam miejsca to kombinuję i zawsze coś znajdę. Irytują historie parkingowe, o których już wspominałem w tym wątku, ale na to faktycznie nie ma się wpływu...

Co do dyskwalifikacji samochodu. To nie tak, że z powodu rolet bym nie wziął auta, bo się jaśnie pan obruszył. Nie może być jednak tak, że za dwie szmaty na tylnych oknach musisz zabulić ponad 30 klocków, bo wciskają Ci fotele z masażem na tylny rząd siedzeń. Ja mam tam foteliki, więc to nonsens. To tak jakbyś sprezentował człowiekowi na wózku inwalidzkim narty.

Ogólnie mam czas do listopada/grudnia :) więc wypróbuję trochę pojazdów i wybiorę najlepszą opcję. Nie ukrywam, że GLS bardziej podoba mi się od X7.

Nadchodzi podobno bardzo konkretny lift dla XC90 i też jestem ciekaw.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Ogólnie mam czas do listopada/grudnia :) więc wypróbuję trochę pojazdów i wybiorę najlepszą opcję. Nie ukrywam, że GLS bardziej podoba mi się od X7.

Nadchodzi podobno bardzo konkretny lift dla XC90 i też jestem ciekaw.

może Q7 ? przystojny , luksusowy SUV rodzinny , za dobrą cenę , patrząc na X7 czy GLS 🤔 , u mnie okazało się że jest nowy termin odbioru około 20ego sierpnia , a ponieważ zmodyfikowałem konfiguracje z powodu zamiany kół z 17 na 18tki , to czekam na info od sprzedawcy odnośnie nowego terminu produkcji😒

1 godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

może Q7 ? przystojny , luksusowy SUV rodzinny , za dobrą cenę , patrząc na X7 czy GLS 🤔 , u mnie okazało się że jest nowy termin odbioru około 20ego sierpnia , a ponieważ zmodyfikowałem konfiguracje z powodu zamiany kół z 17 na 18tki , to czekam na info od sprzedawcy odnośnie nowego terminu produkcji😒

To jeszcze trochę musisz uzbroić się w cierpliwość.

Q7 odpada.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

37 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

dlaczego Q7 odpada ?🤔

Nie widzi mi się.

W dniu 6.06.2024 o 10:13, beniowski napisał(-a):

Nie powinno być opcji by ktokolwiek, kto uważa się pasjonata motoryzacji nie znał Zagato. 

Panowie, masaże w fotelach - warto?
Nigdy nie jechalem w trasie z takimi fotelemi, miałem tylko okazję w salonie potestowac w 7er i działało to jakoś bardzo wolno i mozolnie, wręcz irytująco (w ustawieniach szybkości było max)
Czy wszędzie tak to działa?

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Zależy czego oczekujesz. Jak ma być porządny masaż, to fizjoterapeuta. No jeszcze inny np. Tajki😉. W aucie ma służyć przy dłuższej jeździe aby nie dochodziło do zakrzepu krwi. Moim zdaniem lepiej zrobić przerwę i pochodzić.

IWC

No wiadomo że nie oczekuje zastępstwa dla fizjo
Tylko przyjemnego płynnego mizianka a nie powolnego wciskania piłek tenisowych w losowych miejscach

1 godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

Nigdy nie jechalem w trasie z takimi fotelemi, miałem tylko okazję w salonie potestowac w 7er i działało to jakoś bardzo wolno i mozolnie, wręcz irytująco (w ustawieniach szybkości było max)

Wg mnie warto, ale to nie ma Cie masowac, a poruszac Twoim tylkiem czy plecami, zeby nie bolaly, bo byly w jednej pozycji. 
Na dluzsze trasy - jak znalazl.

Miałem raz w Audi, raz w BMW. Moim zdaniem mocno przereklamowane, chociaż rzeczywiście w dalekiej trasie gdy włączy się od czasu do czasu to pewnie pozwala pracować kręgom w kręgosłupie. Ja jednak wolę co 2-3h się zatrzymać i poskakać oraz chwilę pochodzić.

Tak szczerze to myślałem że będę sobie to włączał za każdym razem jadac do pracy 15km

Posted (edited)
3 minutes ago, Tommaso said:

Ja jednak wolę co 2-3h się zatrzymać i poskakać oraz chwilę pochodzić.

Nieee, to jest teraz nie dopuszczalne… wyglądasz wtedy na zgreda, co to się teraz dzieje to nie pojmuję 🙈

Edited by Londek
Polska język 🤭

OK, to za granicą będę z żoną rozmawiał po angielsku, żeby nikt nie wiedział, że jestem Polakiem 😁

15 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

Moim zdaniem nie warto. Mnie osobiście to drażni, by nie napisać, że mocno wkur...