Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

W dniu 9.06.2024 o 18:01, bober5264 napisał(-a):

Panowie, masaże w fotelach - warto?
Nigdy nie jechalem w trasie z takimi fotelemi, miałem tylko okazję w salonie potestowac w 7er i działało to jakoś bardzo wolno i mozolnie, wręcz irytująco (w ustawieniach szybkości było max)
Czy wszędzie tak to działa?

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

z tego co się dowiedziałem od znajomych mających masaż u siebie , że to zbędne gadżet,  natomiast wentylacja fotela to must have , i tak zrobiłem , a zaoszczędzone pieniędzy wydałem na adaptacyjne wycieraczki i ambient air 😅

2 godziny temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):
Alfa Romeo Giulia TZ2 (1965)
Telaio Zagato (TZ)
4cil. 1570cc. 170CV 152Nm 245km/h 620kg

448054696_2654079228084927_9118322722763184501_n.jpg.7f54b9f630085ffb9e6dc8018728d494.jpg

447893139_2654079181418265_2255073513128001511_n.jpg.9d9df2c596d7c8796a6599de655a9aad.jpg

447886553_2654079381418245_8893993464218170584_n.jpg.31342820dac7e05607e78294c01850bf.jpg

448095612_2654079314751585_5322437579284247411_n.jpg.1c1de53b5e3791b38ce6bf4832631a3d.jpg

448145738_2654079464751570_8794559962403408476_n.thumb.jpg.193a8e29d907d47b23626631a6cd66f3.jpg

Ooo i to jest to 👍👍👍

Posted (edited)
33 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ooo i to jest to 👍👍👍

Jak ktoś z fanów motoryzacji będzie w Mediolanie, to koniecznie musi odwiedzić muzeum Alfy w Arese (15 km od Milano) - to historyczne miejsce gdzie kiedyś produkowano Alfy. Moim zdaniem jedno z najlepszych muzeów motoryzacyjnych na świecie. 
DSC_2694.thumb.JPG.5c5d6fcf92ef5cdf9e90173b0ccd70de.JPG

Edited by beniowski

Potwierdzam, @beniowski był na tyle uprzejmy że zabrał nas tam kilka lat temu i była to świetna wycieczka. Piękne nuesamowite wręcz auta ale i megaciekawa architektura.

Instagram.com/horlobby.watches

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Jak ktoś z fanów motoryzacji będzie w Mediolanie, to koniecznie musi odwiedzić muzeum Alfy w Arese (15 km od Milano) - to historyczne miejsce gdzie kiedyś produkowano Alfy. Moim zdaniem jedno z najlepszych muzeów motoryzacyjnych na świecie. 

A jest lepsze niż muzeum motoryzacji w Turynie? Byłem tam w zeszłym roku i dla mnie top. O tym Alfy nie słyszałem wcześniej w ogóle  

Teraz, GREGG napisał(-a):

A jest lepsze niż muzeum motoryzacji w Turynie? Byłem tam w zeszłym roku i dla mnie top. O tym Alfy nie słyszałem wcześniej w ogóle  

Dla mnie lepsze, choć mniejsze. Przyznam nawet że mi się bardziej podobało niż muzea Ferrari w Modenie i Maranello. Ale nie wiem czy nie lepsze było Royal Automobile Museum w .....Ammanie. Trafiłem tam przypadkowo, a okazalo się, że tam mają wszystkie superauta jakie można sobie zamarzyć (byłem tam w 2005 roku). To kolekcja zbierana przez ojca obecnego króla Jordanii (i chyba wciąż rozbudowywana) - ktoś o tym muzeum słyszał? Jak tam byłem, to strażnicy drzemali, ja z żoną byliśmy jedynymi gośćmi i nawet mogłem sobie posiedzieć w tych autach.

Wracając do masaży w fotelach, jechalem dziś a4 w dość bogatej wersji m in z masażami i uważam że działa tam to świetnie, jak się jednak zdecyduje na Audi to tylko z tymi fotelami, a podobno w wyższych modelach mają jeszcze więcej konfiguracji
A jeśli chodzi o wentylację- przy skórach owszem, ale alcantara fajniejsza i wentylacji nie potrzebuje ;)

Na poczatku muszę zaznaczyć że wszystkie odczucia są całkowicie subiektywne i nie biorę pod uwagę cyferek z katalogów. A i żaden że mnie Clarkson czy Stig.
Tak sobie dumam nad tym co wybrać i szala jest przesunięta w stronę a4. Czuję się w nim bardziej 'jak w domu' (mimo ze na co dizen jezdze bmw),a i (o dziwo) 'lepiej się prowadził', nie umiem powiedzieć dlaczego, tak po prostu.
Na plus bmw zdecydowanie jest design i pokrętło idrive, za to w audi te wirtualne zegary imo bardziej funkcjonalne. Co dziwi mnie samego bardzo podoba mi się ten wielki tablet w bmw, ale schowanie pstryczków np od mocy wiatraka wentylacji to kpina, chyba że tylko ja tego często używam?
Jeśli chodzi o spasowanie wnętrza, tu i tu jest bardzo dobrze
Osiągi myślę podobne, a i w skrzyni nie czułem jakichs różnic, może dlatego że to i to nowiutkie.
Wyciszenie na plus dla audi, pewnie w dużej mierze jest to zasługa braku run flatow.
Audio subiektywnie bang gra lepiej od harmana.
No i ten masaz, dla wielu głupota, mi się bardzo to podoba ,)

No i jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia, od początku zakladalem zakup za gotówkę lub leasing, a finansowanie audi perfect lease (taki ala wynajem) wychodzi tak korzystnie, że coraz bardziej zastanawiam się nad wynajmem na 2 lata, bo statystycznie co 2-3lata i tak zmieniam auto. Spłaca się wtedy 22% wartosci i na koniec oddaje. Kuszące

Ps. Przejechałem się też a6, spora limuzyna, ale ten komfort.. podoba się to dla mnie, ale jeszcze nie ten czas

A4b9 do g20 tego nowego
Powiem Ci ze koniec końców nie ma za dużej przepaści do mojej 3gt, owszem są różnice na plus ale nie tak duże jak się spodziewałem zaczynając poszukiwania
U mnie 320d xdrive
G20 niestety 320i 150km rwd
A4 2.0 benzyna 204km quattro

Z tym masażem w siedzeniach to aż się dziwię, że jeszcze nie ma specjalnej wersji przeznaczonej tylko dla pań.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Bo to byłaby dyskryminacja ciepłych panów;p

Przecież mógł zdjąć dach i wyjść górą. Chyba...

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

11 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

G20 niestety 320i 150km rwd

to chyba 318i , 320i ma około 190km z tego co pamiętam 

Masz rację, zapominam ciągle że 318 to 2.0 a nie 1.8

W dniu 11.06.2024 o 21:26, bober5264 napisał(-a):

Wracając do masaży w fotelach, jechalem dziś a4 w dość bogatej wersji m in z masażami i uważam że działa tam to świetnie, jak się jednak zdecyduje na Audi to tylko z tymi fotelami, a podobno w wyższych modelach mają jeszcze więcej konfiguracji
A jeśli chodzi o wentylację- przy skórach owszem, ale alcantara fajniejsza i wentylacji nie potrzebuje ;)

Mnie masaż w fotelu bardzo pasuje, ale ja się ogólnie lubię masować ;)

Pierwszy kontakt miałem zdaje się w jakimś VW (?), potem jakieś audi i to było bardzo ciekawe, chociaż nie ma porównania z masażem w poprzedniej 7er. GENIALNA! Brałbym bez zastanowienia konfigurując auto pod siebie.

Wentylacja zaś, to jest element, którego szukam w opisie auta zaraz po rodzaju paliwa, mocy silnika oraz CarPlay 🫠

Ja tam nigdy nie użyłem wentylacji ani podgrzewania foteli chociaż mam, myślę że z masażem byłoby to samo. 

Każdy z nas szuka czegoś innego, ja jakbym miał 500km nie wykorzystywałbym ich wcale, a masaz wlaczalbym za każdym razem

Koni mechanicznych nigdy za wiele. 

Ale wentylacja foteli to genialna sprawa. Chyba, że ktoś lubi z przepoconą koszulą iść na ważne spotkanie, to wtedy nie :)

Dla mnie wentylacja jest nawet ważniejsza niż podgrzewanie. A masaż zupełnie niepotrzebny, autami z masażem jeździłem w sumie ok. 5 lat, a użyłem tej funkcji może z 10 razy.

Koniki są fajne, ale tylko, jeżeli NAPRAWDĘ umiesz jeździć autem z super mocnym silnikiem. Ostatnio widziałem parę nagrań pokazujących, co różni kierowcy zrobili nie mając doświadczenia z bardzo mocnymi silnikami i nagle usiadłszy za kółkiem "super cara".  ;) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Wentylacja jest potrzebna o ile ma się pełne skorzane fotele, ja pelne skóry miałem raz i już dziękuję, alcantara to boski wynalazek