Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

Właśnie miałem też napisać o klasie G, bo ostatnio mój przyjaciel kupił i się przejechałem.

G500 z 2020 roku. Chyba mam podobne odczucia jak przedmówca, do ok. 100-110 to auto to wygodny i dobrze zachowujący się na szosie SUV, chociaż komfort może nie jest aż tak dobry jak w GLS czy X7, ale coś za coś, za pewność prowadzenia po drogach nieutwardzonych trzeba jednak zapłacić.

Dramat zaczyna się, gdy wjedzie się nim na autostradę, szybkość 140-150 km/h to nie jest coś, co należy do przyjemnych przeżyć. Aerodynamika kiosku powoduje ogromny hałas, a ilość owadów jaką zbiera szyba to coś niewyobrażalnego.

auto z mocą niewiarygodną wręcz, a hamowane przez aero

całkowicie obiektywnie zewnętrzne zawiasy maski i drzwi to bardzo słabe nawiązanie do tradycji

IMHO symbol statusu społecznego i tyle, ani dobry w teren, ani na autostrady. no i mi było w nim ciasno

A dodatkowe punkty ujemne nabił mu instagram, od kiedy stał się jego gwiazdą.

To fajne auto, ale jako czwarte, piąte w rodzinie, na weekendowe zabawy czy wypady do lasu. I to niekoniecznie w wersji 63 na 23 calach.

Imo to auto tylko do lansu i doskonale się w tym sprawdza

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)

Spłycacie mocno temat Panowie, ale wasze prawo.. Instagramowość i efekt lansiarstwa, jak już wspomniałem to duży minus tego samochodu, ale czy nie można tego też powiedzieć, spłycając sprawę do oporu, o złotych niekiedy cudownych zegarkach? Temat rzeka, ale ja podchodzę do tego mniej radykalnie.

Edited by Lynx27

Posted (edited)

Moim zdaniem G to pełnowartościowe auto 4x4, które przypadkowo stało się bulwarówką. Ma zapięcia napędów pełnoprawny napęd 4x4, blokady, itd...

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Posted (edited)
27 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Moim zdaniem G to pełnowartościowe auto 4x4, które przypadkowo stało się bulwarówką. Ma zapięcia napędów pełnoprawny napęd 4x4, blokady, itd...

Tylko że waży 3200kg...🤯 A to mocno ogranicza właściwości terenowe, np. jeep wrangler waży 2400kg.

Edited by Wacor

Godzinę temu, Lynx27 napisał(-a):

Spłycacie mocno temat Panowie, ale wasze prawo.. Instagramowość i efekt lansiarstwa, jak już wspomniałem to duży minus tego samochodu, ale czy nie można tego też powiedzieć, spłycając sprawę do oporu, o złotych niekiedy cudownych zegarkach? Temat rzeka, ale ja podchodzę do tego mniej radykalnie.

Ja w swojej wypowiedzi zawarłem swoje odczucia i wytknąłem wady tego auta, które pokazał mi właściciel jeżdżący nim od kilku dobrych lat, na plus jedyna rzecz jaką wskazał - dźwięk wydechu

24 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Pytanie kto ten samochód użytkuje w terenie, szczególnie wersje AMG na tych mega wielkich felgach. Coś jak Lamborghini które ja u siebie widuję  i którymi właściciele głównie robią rundki wokół eleganckich ulic Mediolanu, gdzie maksymalnie osiągają prędkość jakieś 30 km/h. 

Posted (edited)
5 minut temu, beniowski napisał(-a):

Pytanie kto ten samochód użytkuje w terenie, szczególnie wersje AMG na tych mega wielkich felgach. Coś jak Lamborghini które ja u siebie widuję  i którymi właściciele głównie robią rundki wokół eleganckich ulic Mediolanu, gdzie maksymalnie osiągają prędkość jakieś 30 km/h. 

Wiesz co Waldek ja już się przyzwyczaiłem, że jak mówię, że lewa strona jest lewa, a prawa, prawa; to Ty dla zasady przyjmiesz postawę antagonistyczną.

To, że ludzie zrobili sobie z samochodu "luksus", nie oznacza, że nie ma właściwości terenowych. Wystarczy go okućw ATki lub MTki i będzie śmigał lepiej niż większość "terenówek" dostępnych na rynku...

7 minut temu, Wacor napisał(-a):

Tylko że waży 3200kg...🤯 A to mocno ogranicza właściwości terenowe, np. jeep wrangler waży 2400kg.

Tak, ale mocy mu nie brakuje. Niva jest świetnym terenowcem, ale bez mocy...

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Nie jest taki zły:

Ale wg mnie wciąż za ciężki.

G jest bardzo dzielny w terenie i temu nie da się zaprzeczyć. 

A to, że właściciele nie kupują go po to, żeby jeździć w teren to zupełnie inna sprawa. 

Ale prawda jest taka, że mało kto z nas jeździ autem, które jest do bólu praktyczne i dostosowane do potrzeb. Być może właścicielowi G63 do szczęścia potrzebna jest świadomość, że jak utknie w korku to MOŻE sobie przejechać przez pola, nawet jeśli nigdy tego nie zrobi. Podobnie jak takim świrom jak ja, potrzebna jest świadomość, że gdy będzie potrzeba wyprzedzę 99,999% samochodów, mimo, że na drogach publicznych nie wykorzystuję mocy swojego auta...

1 minutę temu, Wacor napisał(-a):

Nie jest taki zły:

Ale wg mnie wciąż za ciężki.

Adam nie. Bo inaczej Humvee w specyfikacji zbrojeniowej nie nadawałby się do terenu. Tak samo jak Tatra 8x8.

Posted (edited)
9 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Wiesz co Waldek ja już się przyzwyczaiłem, że jak mówię, że lewa strona jest lewa, a prawa, prawa; to Ty dla zasady przyjmiesz postawę antagonistyczną.

To, że ludzie zrobili sobie z samochodu "luksus", nie oznacza, że nie ma właściwości terenowych. Wystarczy go okućw ATki lub MTki i będzie śmigał lepiej niż większość "terenówek" dostępnych na rynku...

Tak, ale mocy mu nie brakuje. Niva jest świetnym terenowcem, ale bez mocy...

To trzeba sprawdzić jaki jest rozkład sprzedaży różnych wersji tego modelu - ile się sprzedaje takich które radzą sobie w terenie, a ile wersji Habibi na Dubaj. Bo chyba sam Mercedes nawet go już nie reklamuje jako auta w teren. To że to auto ma terenowy potencjał to fakt taki sam jak to że Rolex Submariner ma potencjał żeby w nim nurkować. Tylko kto w nim nurkuje? 

Edited by beniowski

Teraz, beniowski napisał(-a):

To trzeba sprawdzić jaki jest rozkład sprzedaży różnych wersji tego modelu - ile się sprzedaje takich które radzą sobie w terenie, a ile wersji Habibi na Dubaj. Bo chyba sam Mercedes nawet go już nie reklamuje jako auta w teren. To że to auto ma terenowy potencjał to fakt taki sam jak to że Rolex Submariner ma potencjał żeby w nim nurkować. Tylko kto w nim nurkuje? 

I to go wyklucza z zanurzania się? Waldemar PLS!

Teraz, Autor1984 napisał(-a):

I to go wyklucza z zanurzania się? Waldemar PLS!

A czy ja piszę że wyklucza? Ja piszę że potencjał to jedno, a drugie to jak ludzie takie auta czy zegarki wykorzystują. Jak miałem Omegę Planet Ocean 600m to też myślałem że mam prawdziwy nurkowy zegarek i w nim nurkowałem. A potem zobaczyłem że wszyscy na nadgarstkach noszą komputery nurkowe, ew. jakieś Casio jako drugi zegarek. A takie jak moja, Submarinery czy inne widywałem na nadgarstkach ludzi podczas lunchu w przerwie między nurkowaniami.

8 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Adam nie. Bo inaczej Humvee w specyfikacji zbrojeniowej nie nadawałby się do terenu. Tak samo jak Tatra 8x8.

Nie porównuj czołgu czy traktora do samochodu.

1 minutę temu, beniowski napisał(-a):

A czy ja piszę że wyklucza? Ja piszę że potencjał to jedno, a drugie to jak ludzie takie auta czy zegarki wykorzystują. Jak miałem Omegę Planet Ocean 600m to też myślałem że mam prawdziwy nurkowy zegarek i w nim nurkowałem. A potem zobaczyłem że wszyscy na nadgarstkach noszą komputery nurkowe, ew. jakieś Casio jako drugi zegarek. A takie jak moja, Submarinery czy inne widywałem na nadgarstkach ludzi podczas lunchu w przerwie między nurkowaniami.

Nie to nie ma sensu. Weź nurkuj ze swoim Lange, bo tak uważasz :D

1 minutę temu, Wacor napisał(-a):

Nie porównuj czołgu czy traktora do samochodu.

Adam nie będę się wykłócał, masz rację :)

Teraz, Autor1984 napisał(-a):

Nie to nie ma sensu. Weź nurkuj ze swoim Lange, bo tak uważasz :D

Lange nie ma tego, no jak mu tam, potencjału do nurkowania 😁.

Teraz, beniowski napisał(-a):

Lange nie ma tego, no jak mu tam, potencjału do nurkowania 😁.

Ale jak pięknie by wyglądał ;)

@beniowski

W młodości lubiłem się zaczytywać w odnaleziskach piratów. Twój ALS to taki skarb :)

4 godziny temu, Lynx27 napisał(-a):

Mam nadzieję, że nie zanudziłem pozdrawiam

Fajny opis 👍

Też miałem gelendę, ja sprzedałem z trochę innych powodów

tapatalked

dzięki @Lynx27 👍 właśnie o taki opis mi chodziło

16 godzin temu, Qsto napisał(-a):

To raczej nagminny problem nowych Audi.  Odbierałem 2 nowe sztuki i w każdej była kierowca przestawiona. Na jazdy testowe miałem dwie A6 i w obu ten sam problem. 

nie strasz tymi testowymi A6 😅

Ostatnie dni swobodnego jeżdżenia. Od 1 lipca wchodzi SCT. A nowe auto będzie do odbioru potencjalnie na przełomie lipiec-sierpień. Będę pożyczał od żony, albo mamy🙂

Szkoda mi tego lexa... Zwłaszcza jest dodatkowo napędzany gazem, więc jakby nie patrzeć, nieco bardziej eko niż na pozostałych paliwach.

IMG_1337.thumb.jpg.7a8155cb04101e1e2c7a90a25cd250b4.jpg

11 minut temu, facecik napisał(-a):

Ostatnie dni swobodnego jeżdżenia. Od 1 lipca wchodzi SCT. A nowe auto będzie do odbioru potencjalnie na przełomie lipiec-sierpień. Będę pożyczał od żony, albo mamy🙂

Szkoda mi tego lexa... Zwłaszcza jest dodatkowo napędzany gazem, więc jakby nie patrzeć, nieco bardziej eko niż na pozostałych paliwach.

IMG_1337.thumb.jpg.7a8155cb04101e1e2c7a90a25cd250b4.jpg

I sprzedajesz? To w Wawie takie wymysły?

Chcia

5 minut temu, pechagto napisał(-a):

I sprzedajesz? To w Wawie takie wymysły?

Chciałbym go zachować. Niestety po kupnie nowego samochodu nie będę miał godnego miejsca na to auto. Mam czas do zimy na zastanowienie się.

W Wa-wie od 01.07 jest SCT. Niestety, sporo spraw załatwiam tam gdzie obowiązuje, więc będzie problem. Teoretycznie 4 razy w roku można wjechać bez konsekwencji (z uzasadnieniem). Przemęczę się jakoś.