Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Guest

Pogadajmy o samochodach :-)

Recommended Posts

Ten wybitnie,takie nadmuchane.

Przez tydzień jeździłem po polskich górach peugeotem 3008 z trzycylindrowym benzynowym silnikiem 1,2 o mocy 130km z automatyczną skrzynią. W 5 osób, z załadowanym bagażnikiem. Były strome podjazdy (znaki informujące o konieczności jazdy z łańcuchami zimą) i zjazdy. Auto dawało radę, silnik nie wybuchł, skrzynia nie padła. Skrzynia nie musiała wbijać się na czerwone pole obrotomierza. Piszę o tym, bo nie jest tak, że takie silnik nie daje rady, jest za słaby, itd. Jeśli sprawdził się w takich warunkach, to nie ma na co narzekać. Może oprócz dźwięku, typowego dla trzycylindrowców. 

5 godzin temu, mroova napisał(-a):

Akurat widzę jego protoplastę, pierwsze F 4x4:

IMG_20240804_131408.jpg

IMG_20240804_131413.jpg

Dwie rzeczy:

FF nie jest protoplasta Purosangue. To linia V12 umieszczonego z przodu w nadwoziu 2+2. To nastepca 456 i 612, poprzednik GTC4 Lusso.

FF nie byl tez pierwszym Ferrari z napedem 4x4, byly nimi 408/4RM. Natomiast byl pierwszym seryjnie produkowanym Ferrari z napedem 4x4.

Posted (edited)
2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

FF nie jest protoplasta Purosangue.

Oczywiście, powinienem był użyć cudzysłowu. 

2 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

byl pierwszym seryjnie produkowanym Ferrari z napedem 4x4

O to właśnie mi chodziło (prototypy w sumie się nie liczą 🙂), ale dzięki za doprecyzowanie. Dodajmy, że napęd FF był nietypowy i bardzo innowacyjny:

Edited by mroova

Mial ktos do czynienia z Range Roverami? 🤔
Bo potrzebuje kubla zimnej wody 🤭

2 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Priv. Nie mogę na forum ogólnym 😕.

3 minuty temu, SzefSzefow napisał(-a):

Jeremy Clarkson o L322 w Top Gear powiedział, że jest świetny, ale niestety ekipa musiała mieć zapasową sztukę do realizacji materiału, ponieważ się zepsuł. 🤣 Jednak prywatnie nim jeździ nadal. 🙂

1 minutę temu, memento mori napisał(-a):

Jeremy Clarkson o L322 w Top Gear powiedział, że jest świetny, ale niestety ekipa musiała mieć zapasową sztukę do realizacji materiału, ponieważ się zepsuł. 🤣 Jednak prywatnie nim jeździ nadal. 🙂

Mam znajomego, ktory pracowal dla Jaga / RR i powiedzal, ze tego nigdy nie kupi - odpowiadal za poprawe jakosci. 

Wiec teorie znam. Chce poznac "real life cases"

8 godzin temu, mroova napisał(-a):

A które Ferrari albo Lambo takie nie jest ?

F430, F355 tak pierwsze z brzegu;)

Posted (edited)
4 godziny temu, SzefSzefow napisał(-a):

Dwie rzeczy:

FF nie jest protoplasta Purosangue. To linia V12 umieszczonego z przodu w nadwoziu 2+2. To nastepca 456 i 612, poprzednik GTC4 Lusso.

FF nie byl tez pierwszym Ferrari z napedem 4x4, byly nimi 408/4RM. Natomiast byl pierwszym seryjnie produkowanym Ferrari z napedem 4x4.

trzecia rzecz - na foto jest GTC4 a nie FF 😉

z boku najłatwiej poznać po "skrzelach"

456  to chyba najtańsze V12 Ferrari do kupienia dzisiaj

Edited by trollu

Posted (edited)
Godzinę temu, zielony.m napisał(-a):

F430, F355 tak pierwsze z brzegu;)

W pełni się z Tobą zgadzam - tyle że to prawie youngtimery.

@trollu serio ? ale numer 😄 !!

Edited by mroova
Chyba nie masz racji, to raczej ff po liftingu ...

11 godzin temu, SzefSzefow napisał(-a):

Na który model Cię wzięło?

9 godzin temu, trollu napisał(-a):

Ja też się nabrałem ;)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

W dniu 3.08.2024 o 16:14, The_Rocket napisał(-a):

Kontynuując nudny wątek poszukiwania auta rodzinnego emoji6.png udało mi się pojeździć RX 500h F-sport i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zawieszenie mimo, że wersja “sportowa” świetnie wybiera i jest komfortowe, do tego tylna skrętna oś. Wnętrze przestronne i wygodne. Prowadzenie bardzo przyzwoite. Mocny konkurent do X5. Zobaczymy jak wyjdzie to cenowo.

Co do Macana to nie rozważam go z uwagi na gabaryty po jeździe konkurencją. Z resztą budżet też chyba nie ten żeby było to auto przyzwoicie wyposażone.

RX 500h to jedno z niewielu aut, ktore moge z czystym sumieniem polecić. Jezdze tym juz prawie rok i caly czas jestem zadowolony, nie ma z tym autem żadnych problemów, jest szybkie, wygodne, dobrze wyposazone ale jest wyraznie mniejsze niz X5, szczególnie bagaznik.

A jak z zawieszeniem? Bo we wszyskich testach na YT mówią, że jest niepotrzebnie utwardzone i w połączeniu ze sportowymi fotelami nie daje komfortu godnego Lexusa. Mówią, że to w RX450h jest znacznie lepsze. 

Według mnie jest zbyt miękkie:). Nie wiem z czym testujący porównują, pewnie z innymi Lexusami ale to zawieszenie nie ma zbyt wiele wspólnego ze sportem, nadal jest komfortowe, z tym, że nie ma sie wrażenia prowadzenia pontonu, jak to czasem z Lexusami bywało. Fotele - fakt, rózne sa opinie, według mnie powinien byc wybór foteli jak np. w BMW, no ale to japonczycy, maja swój pogląd na motoryzacje:)

Miałem przez weekend wersję prestige i fotele były bardzo wygodne. W tych f-sportowych siedziałem przez chwilę i wydawały się dość twarde, ale za to miały dłuższe siedziska. Niemniej twarde nie znaczy niewygodne, moje fotele w M3 są mocno twarde, a po 1000 km nic mnie nie boli, co w moim wieku nie jest takie oczywiste.

Mial ktos do czynienia z Range Roverami? 
Bo potrzebuje kubla zimnej wody 

Mam do czynienia od kilku lat z Jaguarem E-Pace, czyli „krewniakiem” RR. Uczucia mam mieszane.

A jak z zawieszeniem? Bo we wszyskich testach na YT mówią, że jest niepotrzebnie utwardzone i w połączeniu ze sportowymi fotelami nie daje komfortu godnego Lexusa. Mówią, że to w RX450h jest znacznie lepsze. 

Nie mam porównania z 450h, ale ja nazwałbym to zawieszenie z 500h komfortowym. Super byłoby gdyby chociaż w trybie sportowym robiło się sztywniejsze. Natomiast jest wg. mnie takim dobrym kompromisem do codziennej jazdy.
X5 jest dużo twardsze, ale jeździłem wersja bez pneumatyki.

Co do przestrzeni to bagażnik większy w X5, ale wg. mnie przestrzeń dla pasażerów z tyłu, ale też i dla kierowcy jest większa w Lexusie, chociaż gabarytowo BMW wygrywa.

22 godziny temu, trollu napisał(-a):

Oczywiscie, nawet siie nie przyjrzalem 😂

6 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Mam do czynienia od kilku lat z Jaguarem E-Pace, czyli „krewniakiem” RR. Uczucia mam mieszane.

Moze byc krewniakiem, ale RR powinien byc wykonany lepiej (co nie znaczy, ze jest)

Godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Moze byc krewniakiem, ale RR powinien byc wykonany lepiej (co nie znaczy, ze jest)

Mam nadzieję, bo niektóre niedoróbki w Jaguarze są takie, że w Dacii chyba takie się nie zdarzają. I to najczęściej w drobnych, banalnie prostych rzeczach.

9 godzin temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Mam nadzieję, bo niektóre niedoróbki w Jaguarze są takie, że w Dacii chyba takie się nie zdarzają. I to najczęściej w drobnych, banalnie prostych rzeczach.

Podalbys jakies przyklady?

W dniu 4.08.2024 o 16:29, XoneX napisał(-a):

Przez tydzień jeździłem po polskich górach peugeotem 3008 z trzycylindrowym benzynowym silnikiem 1,2 o mocy 130km z automatyczną skrzynią. W 5 osób, z załadowanym bagażnikiem. Były strome podjazdy (znaki informujące o konieczności jazdy z łańcuchami zimą) i zjazdy. Auto dawało radę, silnik nie wybuchł, skrzynia nie padła. Skrzynia nie musiała wbijać się na czerwone pole obrotomierza. Piszę o tym, bo nie jest tak, że takie silnik nie daje rady, jest za słaby, itd. Jeśli sprawdził się w takich warunkach, to nie ma na co narzekać. Może oprócz dźwięku, typowego dla trzycylindrowców. 

Opel astra z tym silnikiem jeździ całkiem żwawo, max speed 200kph, daje radę i w mieście, i na autostradzie, tylko że po 100tys km silnik zaczął pracować na 2 cylindrach

wcześniej raz auto wymagało lawetowania - wadliwa cewka

teraz przy 110tys turbina do naprawy - wyłącza się turbo przy większym obciążeniu

także zgadzam się, że przez tydzień jazdy, ba nawet dłużej ten silnik daje radę ale na dłuższą metę to bubel

Posted (edited)

To sławny już 1,2 PureTech, jeden z najgorszych silników ever, ma problemy z rozrządem, turbo i spasowaniem wału.

https://autokult.pl/silnik-1-2-puretech-tak-zla-konstrukcje-mogli-zrobic-tylko-francuzi,6991290650868672a

Z własnego doświadczenia dodam, że żona miała wymieniany ten silnik na gwarancji w Peugeocie 208, przy śladowym przebiegu

Edited by Tommaso