Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
eye_lip

Książka Zegarki Mechaniczne Historia Budowa Ważne Marki

Recommended Posts

Filip, gratuluję wytrwałości w dążeniu do powstania tej publikacji! Ciekawe, czego nowego dowiem się po lekturze... 😅

Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki aby ta książka była początkiem nowej przygody, na kolejnym etapie zegarkowej podróży!

Super! Widziałem rozmowę obu panów na YT :)

Filip, wrzucisz podgląd kilku przykładowych stron?

28 minut temu, PKS napisał(-a):

Super! Widziałem rozmowę obu panów na YT :)

Filip, wrzucisz podgląd kilku przykładowych stron?

Tak, wrzucę niebawem!

Instagram.com/horlobby.watches

Zwłaszcza te zdjęcia wydają się być zachęcające, zamówiłem i gratuluję finalizacji tak rozległego projektu!

Jeszcze raz gratuluję Filip👏 już nie mogę się doczekać, kiedy trafi w moje ręce😎

Ja również gratuluję i czekam na książkę. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

10 godzin temu, KrzysztofJarzyna napisał(-a):

Rozumiem że nie ma opcji wysyłki za granicę (Francja) ?

Wydawnictwo nie ma umowy kurierskiej na zagranicę, ale można zamówić do znajomych czy rodziny w  Polsce i wysłać prywatnie (jakbyś nie miał z kim tego załatwić to daj mi znać).

Dzięki koleżanki i koledzy.

Wstęp do książki napisał Ambasador Szwajcarii, co nas bardzo cieszy i napawa dumą 🥰

Także zamówiona, oby jak najwięcej takich pozycji na polskim rynku.

A czy mozna liczyc na dedykacje i autografy autorów?😊

44 minuty temu, pawel007 napisał(-a):

Wszystkie książki w preorderze będą z podpisami:)

1 godzinę temu, pawel007 napisał(-a):

To było moje 1 pytanie, chciałem nawet wysepić dedykację 😂 ale Filip by zwariował jak by jeszcze miał wysyłać książki po tym nawale pracy z pisaniem

W dniu 23.04.2025 o 15:12, eye_lip napisał(-a):

Moi Drodzy,

Z przyjemnością informuję, że książka "Zegarki Mechaniczne, Historia, Budowa, Ważne Marki" – autorów Tomasz Miler i Jakub Filip Szymaniak jest już w druku i właśnie ruszył preorder.

Niezwykłą przyjemnością i zaszczytem jest to, iż Klub Miłośników Zegarów i Zegarków wraz portalem CH24.pl objęły patronat nad naszą publikacją💥

Zarówno Ci koledzy których znam długo (to już ponad 20 lat na forum!) jak i nowopoznani przyjaciele - bo wiele takich znajomości się zawiązało przez wspólną pasję -  wiedzą jak długa była droga od pomysłu do finału, ale nie sposób nie podzielić się tą historią:)

W grudniu 2023 roku wraz z moim przyjacielem Tomkiem postanowiliśmy, że fajnie byłoby stworzyć razem coś, co byłoby połączeniem jego pasji do historii, zgłębiania tajników produkcji manufakturowej i przemysłoweji... i oczywiście zainteresowana zegarkami -  z moją miłością do zegarków vintage, neo-vintage, markami nieoczywistymi i pasją do poznawania budowy zewnętrznej zegarka.

Coś co wydawało nam się na początku kilkumiesięcznym procesem, zajęło prawie półtora roku i skończyliśmy w zupełnie innym miejscu niż planowaliśmy.

Dojście do marek zegarkowych i poznanie procesów produkcyjnych od środka, okazało się niezwykle złożone i trudne, z uwagi na zamknięcie tej branży dla osób z zewnątrz, w której to wręcz trzeba wyważać drzwi i ciągle atakować, aby osiągnąć sukces – ale się udało i w czasie tej podróży mieliśmy możliwość poznać produkcję i zwiedzić od środka takie firmy i manufaktury jak Certina, H. Moser & Cie., Kallinich & Claeys, Lang & Heyne , Longines, Moritz Grossmann, Nomos Glashutte, Omega.

Finalnie skończyliśmy z publikacją która ma ponad 400 stron i aż 457 ilustracji i fotografii (!).

Niezwykła uprzejmość wielu firm pozwoliła nam zawrzeć nie tylko historyczne zdjęcia takich marek jak Longines czy Omega,  ale również np. okazy z muzeum Seiko w Ginzie,  a także archiwa firmy Breguet czy współczesne zegarmistrzostwo, gdzie dostaliśmy zgody takich firmy jak MB&F, Hautlence, Hublot, mikrobrand – m.in. Farer, Christopher Ward, Ming, czy nowych niezależnych marek z najwyższej półki np.  Petermann Bedat, Simon Brette, J.N. Shapiro – naprawdę nie spodziewaliśmy się, że finalnie uda się zdobyć taki materiał zdjęciowy i to ze zgodą na każde zdjęcie i opis, szczególnie np. w marce Breguet, gdzie Pan Emmanuel Breguet obejrzał i osobiście zatwierdził każde foto które nam udostępniła firma Breguet.

Książka jest napisana w sposób przystępny, nadaje się zarówno na prezent dla początkującego entuzjasty zegarków, jak i forumowiczów którzy szukają ciekawostek o wykończeniach mechanizmów.

Podzieliliśmy ją na trzy części:

1.Historia ( od klepsydry do zegarka mechanicznego)

2.Budowa i dekoracje zegarków ( z czego wykonuje się koperty, tarcze, zdobienia ).

3.Ważne marki ( to nasz subiektywny wybór marek zarówno historycznych, mikrobrand, jak i haute horlogerie ).

Mam nadzieję, że ten przydługi opis Was nie zanudził😊

Przy okazji chciałbym serdecznie podziękować wszystkim forumowiczom i przyjaciołom, którzy nas wspierali a także osobom zaangażowanym w powstanie książki🥰

Poniżej kilka zdjęć z podróży, ale jeszcze przyjdzie czas na reportaż;)

Ps. Książka jest do zamówienia w przedsprzedaży w na stronie Mpublishing.pl, po zapisaniu się na newsletter jest darmowa wysyłka.

zegarki front.jpg

20250121_131310.jpg

20250123_155355.jpg

20250121_162147.jpg

20250121_083238.jpg

20250120_115740.jpg

20250124_141825.jpg

20240731_100729.jpg

20240730_165725.jpg

20250119_125330.jpg

W końcu! :)

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Posted (edited)

No i bardzo pięknie. Trzeba wspierać takie inicjatywy, a - poza tym - będzie dobra podkładka pod foty, więc... zamawiam!  :D ;) 

EDIT: Zapisałem się do newslettera, a i tak mi policzono za wysyłkę. @eye_lip oddawaj 13,90!  :D  :lol:

Edited by Lincoln Six Echo

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

No i bardzo pięknie. Trzeba wspierać takie inicjatywy, a - poza tym - będzie dobra podkładka pod foty, więc... zamawiam!  :D ;) 

EDIT: Zapisałem się do newslettera, a i tak mi policzono za wysyłkę. @eye_lip oddawaj 13,90!  :D  :lol:

Dzięki! Jak się zapisałeś to dostałeś kod rabatowy który należy wpisać i odliczy wysyłkę, najwyżej Ci piwo kupię Jak się spotkamy;)

Godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Pewnie przeoczyłeś maila z podziękowaniem za zapisanie się do newslettera. U mnie wskoczył do zakładki "Oferty"