hezio 250 #1 Posted February 24 Dzień dobry czytającej osobie. Po kilku latach chciałbym wrócić do tematu, który swego czasu zakończył się dla mnie roczną blokadą dostępu do forum - 2021 rok. Nie ukrywam, że byłem wtedy szczerze zawiedziony i wkurzony - ale nie samą decyzją – bo z decyzjami administracyjnymi można się nie zgadzać, lecz brakiem jakiejkolwiek możliwości rozmowy i wyjaśnienia sprawy. Odwoływałem się do regulaminu, prosiłem o ponowną weryfikację, wysyłałem maile z prośbą o analizę wątku i ocenę, czy rzeczywiście przekroczyłem granice dyskusji. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Najbardziej rozczarowujące było to, że usunięto fragmenty dyskusji, w których odnosiłem się do zapisów regulaminu, a jednocześnie pozbawiono mnie możliwości obrony swojego stanowiska. W takiej sytuacji trudno mówić o transparentności czy partnerskim traktowaniu użytkowników. Roczna blokada, bez dialogu i bez uzasadnienia, sprawiała wrażenie decyzji podjętej jednostronnie. Uważam też, że sam proces blokowania użytkowników powinien być bardziej przejrzysty i oparty na jasnych, obiektywnych kryteriach. Decyzja o tak długiej blokadzie nie powinna zależeć od subiektywnej oceny jednej osoby, jej aktualnego nastroju czy poczucia urażenia. Jeśli forum jest społecznością, to może warto rozważyć mechanizm bardziej partycypacyjny jak przykładowo ankieta podpięta pod wątek w której sami uczestnicy rozmowy zdecydowaliby czy blokujemy kogoś na rok. Taki model ograniczałby ryzyko decyzji odbieranych jako arbitralne bazujące na obrażonym uczuciu czy ego. Z perspektywy czasu patrząc poczucie niesprawiedliwości pozostało. Brak odpowiedzi na oficjalne wiadomości nie buduje zaufania do zespołu zarządzającego społecznością. Piszę to dziś bardziej jako refleksję niż próbę rozliczeń. Byłem zawiedziony sposobem, w jaki potraktowano całą sprawę. Szczerze mówiąc, nie mam przekonania, że podejście do takich sytuacji uległo zmianie. A szkoda, bo forum to przede wszystkim ludzie i jakość relacji między nimi. Pozdrawiam 1 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysztof Skórka 7018 #2 Posted February 24 Nie chcę wracać do tego, co było lata temu, bo wtedy byłem standardowym użytkownikiem tego forum. Od czasu, kiedy objąłem funkcję Prezesa Stowarzyszenia obowiązuje kilka regulaminów (Regulamin Forum, Regulamin Działu Sprzedaż, Regulamin Działu Po Godzinach - 18+). Do tego obowiązują zasady moderacji: Zapewniam Cię, że za czasów kadencji obecnego Zarządu żadne pytanie / odwołanie do Zarządu nie pozostaje i nie pozostanie bez odpowiedzi, a przez ostatnie kilkanaście miesięcy wystąpiły także przypadki, kiedy Zarząd cofnął upomnienia / punkty nałożone przez Moderatorów. Do tego zawsze służę pomocą w mediacjach pomiędzy skonfliktowanymi forumowiczami. 11 Share this post Link to post Share on other sites
hezio 250 #3 Posted February 24 Bardzo dziękuję za odpowiedź i linka do "Zasad moderacji" - rzekłbym kolosalne pozytywne zmiany. Takie podejście odbudowuje zaufanie i przekonanie, że jednak ta społeczność ma "klasę" i forum może funkcjonować w oparciu o dialog pomimo całkowicie odmiennych poglądów na wiele tematów. Dziękuję i pozdrawiam 2 Share this post Link to post Share on other sites
Guest #4 Posted February 24 Btw - jest możliwość odzyskania zawieszonego lata temu konta? Chętnie bym wrócił do starego, które dostało indefinite bana, zdaje się, od jednego z sympatycznych modów. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Paweł Bohacz 3115 #5 Posted February 24 7 godzin temu, oszolom napisał(-a): Btw - jest możliwość odzyskania zawieszonego lata temu konta? Chętnie bym wrócił do starego, które dostało indefinite bana, zdaje się, od jednego z sympatycznych modów. Zalozyles drugie konto, bo pierwsze mialo bana? Za to powinien byc ban! I to permanentny na wszystkie konta 😂 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Piątkowski 9798 #6 Posted February 24 Dzień dobry czytającej osobie. Po kilku latach chciałbym wrócić do tematu, który swego czasu zakończył się dla mnie roczną blokadą dostępu do forum - 2021 rok. Nie ukrywam, że byłem wtedy szczerze zawiedziony i wkurzony - ale nie samą decyzją – bo z decyzjami administracyjnymi można się nie zgadzać, lecz brakiem jakiejkolwiek możliwości rozmowy i wyjaśnienia sprawy. Odwoływałem się do regulaminu, prosiłem o ponowną weryfikację, wysyłałem maile z prośbą o analizę wątku i ocenę, czy rzeczywiście przekroczyłem granice dyskusji. Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Najbardziej rozczarowujące było to, że usunięto fragmenty dyskusji, w których odnosiłem się do zapisów regulaminu, a jednocześnie pozbawiono mnie możliwości obrony swojego stanowiska. W takiej sytuacji trudno mówić o transparentności czy partnerskim traktowaniu użytkowników. Roczna blokada, bez dialogu i bez uzasadnienia, sprawiała wrażenie decyzji podjętej jednostronnie. Uważam też, że sam proces blokowania użytkowników powinien być bardziej przejrzysty i oparty na jasnych, obiektywnych kryteriach. Decyzja o tak długiej blokadzie nie powinna zależeć od subiektywnej oceny jednej osoby, jej aktualnego nastroju czy poczucia urażenia. Jeśli forum jest społecznością, to może warto rozważyć mechanizm bardziej partycypacyjny jak przykładowo ankieta podpięta pod wątek w której sami uczestnicy rozmowy zdecydowaliby czy blokujemy kogoś na rok. Taki model ograniczałby ryzyko decyzji odbieranych jako arbitralne bazujące na obrażonym uczuciu czy ego. Z perspektywy czasu patrząc poczucie niesprawiedliwości pozostało. Brak odpowiedzi na oficjalne wiadomości nie buduje zaufania do zespołu zarządzającego społecznością. Piszę to dziś bardziej jako refleksję niż próbę rozliczeń. Byłem zawiedziony sposobem, w jaki potraktowano całą sprawę. Szczerze mówiąc, nie mam przekonania, że podejście do takich sytuacji uległo zmianie. A szkoda, bo forum to przede wszystkim ludzie i jakość relacji między nimi. Pozdrawiam Nie otrzymasz odpowiedzi już na swoje emaile, bo Zarząd zmienił się po tym czasie a my do tych wiadomości dostępu nie mamy 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest #7 Posted February 25 9 godzin temu, Paweł Bohacz napisał(-a): Zalozyles drugie konto, bo pierwsze mialo bana? Za to powinien byc ban! I to permanentny na wszystkie konta 😂 Owszem 0 Share this post Link to post Share on other sites
gszydlowsky 15825 #8 Posted February 25 7 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a): Nie otrzymasz odpowiedzi już na swoje emaile, bo Zarząd zmienił się po tym czasie a my do tych wiadomości dostępu nie mamy Dostałby odpowiedź w stylu: decyzje moderatora są niezależne i niepodważalne. Szkoda czasu. Miałem podobną sytuację (pozdrawiam Taranta, tak się chyba nazywał) – ban na rok, powodu brak, może poza urażonym ego moda. Wątek wyczyszczony, dowodów brak. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysztof Skórka 7018 #9 Posted February 25 Godzinę temu, oszolom napisał(-a): Owszem Napisz na [email protected], podaj nazwę wcześniejszego konta i informację która nazwa ma zostać, nic nie deklaruję, ale zobaczę, co da się zrobić, jak przeanalizuję sprawę. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Guest #10 Posted February 25 3 minuty temu, Krzysztof Skórka napisał(-a): Napisz na [email protected], podaj nazwę wcześniejszego konta i informację która nazwa ma zostać, nic nie deklaruję, ale zobaczę, co da się zrobić, jak przeanalizuję sprawę. Dzięki! 0 Share this post Link to post Share on other sites
hezio 250 #11 Posted February 25 20 godzin temu, Piotr Piątkowski napisał(-a): Nie otrzymasz odpowiedzi już na swoje emaile, bo Zarząd zmienił się po tym czasie a my do tych wiadomości dostępu nie mamy było minęło niesmak pozostał 😉 Nie ma to znaczenia dzisiaj. Plus taki, że się odpiąłem na te kilka lat oszczędzając czas i baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo sporadycznie zaglądając tu bez logowania skutecznie wyciszając zegarkowe hobby. Z drugiej strony Jak widać nie na tyle skutecznie wyciszając do zera 😉- bo jednak któregoś zalogowałem się ponownie i teraz dałem upust chwilowej refleksji na temat przeszłości. Widzę, że jednak zmiany w "Zasadach moderacji" czy podejściu zarządu są na tyle pozytywne i budujące, że pojawiła się szczera nadzieja i zwyczajna radość z myśli o ponownej obecności tutaj po zalogowaniu. Tak więc nie ma tematu - pozdrawiam czytających. 1 Share this post Link to post Share on other sites
hrabia 30486 #12 Posted February 26 Dzień dobry! Zgłaszam, że jestem znów. Część moich postów występuje jako "gość", straciłem też wiadomości, ale bywa Dzięki za pomoc! 2 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysztof Skórka 7018 #13 Posted February 26 5 godzin temu, hrabia napisał(-a): Dzień dobry! Zgłaszam, że jestem znów. Część moich postów występuje jako "gość", straciłem też wiadomości, ale bywa Dzięki za pomoc! Dobrze, że to napisałeś, bo czytając wątek wygląda to tak, że użytkownik poprosił o coś Zarząd, po czym stał się „Gościem”, czyli został usunięty z Forum 🫣 3 Share this post Link to post Share on other sites