Grendel7 0 #1 Posted April 2 (edited) Panowie Czy przy zakupie nowego zegarka z Japonii (Seiko) bezwzględnie nie można wysyłać łącznie z paskiem ze skóry z krokodyla? Sklep bez informowania wysyła sam zegarek bez paska? Zakup jest dokonany przez Chrono24. Wysyłka DHL. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Edited April 2 by Grendel7 0 Share this post Link to post Share on other sites
christ0ff 2791 #2 Posted April 2 Tak, zgodnie z Konwencją Waszyngtońską zakazany jest import produktów pozyskanych ze skór dzikich/chronionych zwierząt . Zazwyczaj sprzedawca wysyłają zegarek wyposażony w pasek zastępczy (japońscy sprzedawczy w opisie aukcji często o tym wspominają). 0 Share this post Link to post Share on other sites
Grendel7 0 #3 Posted April 2 W opisie oferty brak informacji na ten temat. Nawet nie ma info na temat tego z jakiej skóry jest pasek. Wiem jednak, że w tym modelu jest pasek ze skóry krokodyla. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiek82 119 #4 Posted April 2 Ty wiesz. Ale jeśli sklep w którym kupiłeś zegarek wyśle towar do PL to przy procedurze odprawy celnej najlepiej wskazać stan zgodnie z opisem sklepu - koperta wykonana ze stali, pasek ze zwyczajnej skóry naturalnej (skóra bydlęca). Jest spora szansa, że przesyłka dotrze. Jeśli sklep nie wyśle towaru bo są ograniczenia w przepisach to i tak pieniądze wrócą na konto 0 Share this post Link to post Share on other sites
christ0ff 2791 #5 Posted April 2 Być może nie jest to pasek z czystej skóra krokodyla, a jedynie z imitacją wzoru. Dobrze jest to sprawdzić - jakiej referencji jest zegarek? 0 Share this post Link to post Share on other sites
Grendel7 0 #6 Posted April 2 (edited) Seiko spb093j1 / SARW049 Edited April 3 by Grendel7 0 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 73147 #7 Posted April 3 Tak sobie zerknąłem w internecie na ten model (SPB393J1) w kilku sklepach i w filmikach na youtube i ja tam nigdzie skóry krokodyla nie widzę. To nawet nie jest imitacja z przetłoczeniami a'la krokodyl. Zwykły pasek skórzany. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Grendel7 0 #8 Posted April 3 (edited) Przepraszam za pomyłkę. Zegarek jest o referencji: spb093j1 W opisie sprzedawcy podają, że jest "krokodyl". Edited April 3 by Grendel7 0 Share this post Link to post Share on other sites
Perpetuum Mobile 73147 #9 Posted April 3 Ten faktycznie wygląda jak krokodyl 🙂. Ładny, ciekawy zegarek. Gdzieś już na Forum widziałem. 0 Share this post Link to post Share on other sites