Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Recommended Posts

Pierwszy raz książka na czytniku. Jest nieźle, trochę brak uczucia papieru w ręce ale waga a raczej jej brak pomaga.
ac277f511e0a44c6913c2b596ea0703a.jpg

"Lot 202" Remigiusza Mroza - meeeega polecam! Autor genialnie buduje napięcie, fabuła nie jest przewidywalna co tylko potęguje emocje u czytelnika. Można by się przyczepić pewnych szczegółów, ale generalnie książka warta przeczytania. Osobiście pochłonąłem 500 stron w jeden dzień.

15 godzin temu, iza121 napisał:

I jak oceniasz? 

Bardzo wnikliwa analiza psów! Jestem w trakcie ale bardzo mi się podoba tak fachowa i rzeczowa a jednocześnie przystępna literatura! Zdecydowanie polecam! 

Zestaw książek na rekonwalescencje po zabiegu

1610555597623.thumb.jpg.5dfb719cbcad11ba372327a3d2e06a81.jpg

Zacznę od tej, walcząc ze swoją fobią z dzieciństwa 🤣🤣🤣

IMG_20210113_173559.thumb.jpg.89e008a4327505f0eaeba0c96e92825c.jpg

Dziś dostałem i od razu idzie w obroty. Myślę, że to dobra zachęta do przeczytania książki.4ace97c87f00653116616c7eee67369c.jpg053817154a4c311ca1499aa6e30b91de.jpg

Dziś przyszła więc zaczynam dopiero czytać. Może być również na czasie jak 1984 u herbee. 
Ze wstępu wiem, że została ukończona chwile przed świrusem. Czy pytania i wnioski w niej zawarte się potwierdziły w 2020r? O to jest pytanie.. chociaż już mam uprzedzenie gdyż we wstępie postawiony został wiosek, że „widzialna ręka rynku” zadziałała w społeczeństwie w kryzysie a nie „niewidzialna ręka rynku”.

Jednak nie można mówić o wolnym rynku gdy państwo zakazuje pracować całym branżom. Przykładem może być to iż zakazano sprzedaży środków dezynfekujących i masek w internecie (co robił wolny rynek) a zezwolono na to gdy się szybko okazało, że brakuje go w sklepach.. oczywiście po drodze poszczuto „spekulantów”. Na Twitterze pamiętam jak jeden człowiek informował, że skonfiskowano przez państwo mu transport z maseczkami które chciał sprzedać w Polsce i dostał tylko zwrot tego co sam za to zapłacił. Na tych dwóch przykładach widać iż nie rynek zawodzi ale państwo które spowalniało dostęp do produktu.

38F43E4D-DBE1-4F35-98EC-756AE4227B10.thumb.jpeg.7a09c9246e18ed72b5623c78724294fa.jpeg

Edited by 70soul

Jeśli kogoś z Was skusiłby "Teksas to stan umysłu" Owczarskiego, to przemyślcie to dwa razy. Merytorycznie jeszcze ujdzie, choć czasami mam wrażenie jakbym czytał opis w Wikipedii, ale generalnie potrafi zaciekawić (chociaż w porównaniu do wielu podróżniczych tytułów, to zdecydowanie brakuje tej książce polotu i wzbudzenia emocji, że nagle czytający ocknie się docierając do ostatniej strony "już????"). Wydana jest w sposób fatalny, rzekłbym że to brak szacunku dla czytelnika. Na początku razi drobnymi błędami interpunkcyjnymi (choć sam uważam się za interpunkcyjnego analfabetę), później jest tu tylko gorzej. Przecinki w absurdalnych miejscach, kropki w połowie zdania, wypowiedzi innych nie zaczynają się od cudzysłowu ani myślnika, tylko trzeba się domyślać, że to czyjaś wypowiedź. Przypisy czasem są powtórzeniem zdania, do którego się odnoszą, a czasem mamy cyferkę przypisu przy jakimś zdaniu, ale samego przypisu już nie znajdziecie. Zdarza się również, że krój czcionki potrafi się różnić w jednym wyrazie - część taką czcionką, polskie fonty inną... Ogólnie to cytując jakiegoś kabareciarza, książka ma coś jednocześnie wulgarnego i poetyckiego - k**** dramat. Jeżeli popularna ostatnio krytyka twórców Cyberpunka posuwa ludzi do składania pozwów o odszkodowania, to wydawca tej książki powinien dostać dożywocie z brakiem możliwości przedwczesnego zwolnienia, by nigdy już takiego potwora nie powtórzył.

Coraz więcej takich potworków jest wydawane, moim zdaniem, to pewnie z jednej strony chęć wydania byle szybko, a że społeczeństwo coraz rzadziej zwraca uwagę na takie twory, to poniekąd jest i na to przyzwolenie