Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Recommended Posts

"Nielegalni" Vincent V. Severski to pseudonim literacki, za którym podobno ukrywa się oficer polskiego wywiadu pracujący przez wiele lat poza granicami kraju pod przybraną tożsamością.

Przeczytałem tą kobyłę (ponad 1000str) jednym tchem! Polecam miłośnikom tajnych agentów etc. Zabieram się za II część - Niewierni.

No to polecam Glukhowskiego "METRO 2033" czyli inteligentne postapo z końcem i morałem

Oczywiście jest już całe uniwersum METRO nawet polska pozycja - "Dzielnica obiecana"

a samego Glukhovskiego polecam jeszcze "Witajcie w Rosji" niezwykła książka

Koncze wlasne `Zycie seksualne lemingow` Ksiazka to zbior felietonow nt polityki (i nie tylko) najnowszej. Sprawnie napisane, trafne wnioski, ciekawe spostrzezenia. Caly Ziemkiewicz

Dziś skończone: "Internet. Czas się bać" W. Orlińskiego, polecam gorąco, daje do myślenia. Polecam też, jeśli ktoś jeszcze nie zna, bloga tegoż autora, wo.blox.pl/html

Edited by wlolas

Anoda i katoda - Melchior Wańkowicz, coś wspaniałego, jestem na etapie Polski międzywojennej i jej Kresów, wspaniałe reportaże ze świata którego już niema.

No to polecam Glukhowskiego "METRO 2033" czyli inteligentne postapo z końcem i morałem

Oczywiście jest już całe uniwersum METRO nawet polska pozycja - "Dzielnica obiecana"

a samego Glukhovskiego polecam jeszcze "Witajcie w Rosji" niezwykła książka

Bardzo ciekawe Universum! Według mnie - ciekawsze niż zbiór Stalkera.

Jak dotychczas przeczytałem wszystko co zostało wydane po polsku. Mocno się różnią. Np. "Korzenie niebios" - trudna w odbiorze i niekomfortowa.. "Dziedzictwo przodków" - szybka i dynamiczna ale prosta. "Mrówańcza" - dziwna..

Sam Glukhovsky to powrót z przytupem mocnej, prawdziwej literatury SF...

A "Dzielnica obiecana" całkiem, całkiem. Nowa Huta i znowu ten moralny niepokój..

Andrzej Borowiec - "Chłopak z Warszawy"  wspomnienia z okresu międzywojennego, powstania (szesnastolatek) oraz z czasów po powstaniu.Ciekawe

Mówi się, że to Nikola Tesla wynalazł XX wiek .

wladca-piorunow-nikola-tesla-i-jego-geni

Dopiero co skończyłem Diunę i Mesjasza Diuny, teraz Złodziejka Książek czyli mała odskocznia od tematyki sf.

Piotr

Miła, ciepła opowieść o mieszkańcach górskiego miasteczka we Francji. Tytułową oberżę kupuje małżeństwo Anglików ale wbrew pozorom to nie książka o zderzeniu nacji ale raczej okazja oddania atmosfery małej społeczności w małym francuskim miasteczku. Trochę lokalnej polityki i intryg, trochę codziennych, życiowych problemów, trochę uczuć. Klimat malutkiego épicerie będącego sercem wioski i "władczego" merostwa..

Na uwagę zasługuje też pogodowy klimat książki - miłośnicy zimy i gór poczują tą atmosferę..

post-60300-0-60595200-1426862727.jpg

Dziś skończone: "Internet. Czas się bać" W. Orlińskiego, polecam gorąco, daje do myślenia. Polecam też, jeśli ktoś jeszcze nie zna, bloga tegoż autora, wo.blox.pl/html

On coś podrósł intelektualnie w międzyczasie ten WO?

Bo po jego akapicie o seksualności Lema (lemiolog, Panie! lemingolog raczej), obiecałem sobie nie czytać GWiazdora,  nieustannie rozkopującego szpadelkiem intelektualne mielizny, w aureoli dufnego własnego przeświadczenia o odkrywczym znaczeniu spostrzeżeń i wniosków.

Gx

Ja obecnie czytam dość ciekawą lekturę, która ma dużo fajnych ilustracji. Powróciłem do tej literatury po latach aby złapać inspiracje do nowych technik treningowych na siłowni.

post-53545-0-85886700-1427141473.jpg

post-53545-0-89177000-1427141486.jpg

Polecam dla ludzi inteligentnych którzy dbają o swoje ciało.

Jakoś mnie ostatnio wzięło na czytanie książek, których filmowe adaptacje oglądałem. Po "Wilku z Wall Street" pora na:

to_nie_jest_kraj_dla_starych_ludzi_IMAGE

I jak? .....bo film przedni.

Pozdrawiam, Marek

Guest norbie

Warto przeczytać Drogę McCarthy'ego A dopiero potem oglądnąć film.