Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Guest dryblus

No to teraz pogadamy o telefonach

Recommended Posts

Dzięki, chętne zobaczę ten A55. Poza tym żeby dzwonił to przede wszystkim zależy mi na tym żeby kilka lat pociągnął, żeby nie brakło pamięci,  żeby można było poczytać coś w internecie, zdjęcia były jako takie i żeby nie był za duży.

No i lekko przypadkowo wszedłem w posiadanie S23 w wersji 256GB.

Akurat była promocja na allegro, z pewnego źródła.  :)

On 8/5/2024 at 3:25 PM, Kierownik said:

Rozważam S23, ale bateria poniżej 4000mah trochę niepokoi. 

Jest ok. Nie ma się czego niepokoić. 

7 hours ago, Balansujący Na Osi said:

Dzięki, już wiem mniej więcej.

Podpytuje bo będę musiał kupić telefon i szukałem czegoś w tym rozmiarze co obecnie mam, czyli A40 i kiedyś taki S oglądałem. Spodobał mi się tylko cena nie za bardzo. Z drugiej strony ja rzadko zmieniam telefon, tak co 7 - 8 lat, bo nie lubię i nie potrzebuję częściej, więc chciałbym coś co Będzie funkcjonować dłuższy czas poprawnie.

A55 - taki S Fan Edition, poprawny i solidny. Skoro rzadko zmieniasz telefony, to bym proponował jednak popatrzeć na serię S, nawet zeszłoroczny wypust. 5 lat łatek bezpieczeństwa, w S24 dobili do siedmiu lat, w syt kiedy telefon służy nie tylko do dzwonienia, warte jest rozważenia. W oficjalnym sklepie Samsunga regularnie zdarzają się fajne promocje z "cash backiem".

Dzięki za radę. Kusi trochę ten S23 bo wygląda że to doliny sprzęt tylko trochę drogo jak na telefon dla mnie. Temat nie jest pilny, więc może uda sie jakąś promocje trafić albo pomyślę o tys A 35 i A55. 

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

1 hour ago, Balansujący Na Osi said:

Dzięki za radę. Kusi trochę ten S23 bo wygląda że to doliny sprzęt tylko trochę drogo jak na telefon dla mnie. Temat nie jest pilny, więc może uda sie jakąś promocje trafić albo pomyślę o tys A 35 i A55. 

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

Namieszałem, to prostuję... po sprawdzeniu, A55 ma mieć 4 duże aktualizacje i 5 lat łatek bezp. Zatem o rok dłużej niż S23. Obecnie w oficjalnym sklepie Samsunga można urwać 10% (5% za zakupy w aplikacji plus 5% kupon z polecenia) i jakiś zwrot w punktach Samsung Rewards do wykorzystania na kolejne zakupy. 

Godzinę temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Dzięki za radę. Kusi trochę ten S23 bo wygląda że to doliny sprzęt tylko trochę drogo jak na telefon dla mnie.

To pomyśl nad tym A55. Tak jak wspomniał @tts ma on 5 lat aktualizacji licząc od tego roku. Tylko ne jest on bardzo mały, będzie różnica do A40. Ale to kwestia przyzwyczajenia ;-) W sklepach internetowych wyrwiesz go za mniej niż 1500zł.

Ja musiałem kupować "na szybko" I padło na używanego samsunga s22 .

Jest ze mną ponad miesiąc i w sumie jest bardzo OK..

Kusił ten s23, ale w używce kosztował 30% więcej, więc odpuściłem.

Gdy nie siedzę dużo w necie, to bateria do 3 dni starcza.

3 dni używany? To chyba prawie go nie dotykasz
Miałem s22 i był super, ale bateria w nim to zart
Teraz mam s24 i ogólnie polecam, ale najbardziej optymalnym zakupem byłby obecnie 23

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Ja "katuję" telefon i mi zazwyczaj s24 ultra nie dociąga do końca dnia. Ale na prawdę dużo rzeczy robię na telefonie. A jak mam więcej "wolnego" to wytrzymuje ok 2 dni ;-)

3 hours ago, bober5264 said:

ale najbardziej optymalnym zakupem byłby obecnie 23

Dlaczego?

Bo poza bateria nie widzę większych różnic w stosunku do s22, a jeśli 23 jest modelem pomiędzy i cieszy się opiniami o niezłej baterii to na pewno będzie świetnym wyborem, a i na pewno jest tańszy od 24

15 minut temu, tts napisał(-a):

Dlaczego?

Bo nie ma procesora exynos, tylko snapdragon, który ma lepszą kulturę pracy (nie grzeje sie tak jak exynos, więc nie traci tak na wydajności) oraz działa dłużej na jednym ładowaniu. Niektórzy piszą o wadliwym aparacie w s23, gdy się robi zdjęcie tekstu, część kadru może być nieostra. Użytkownicy nazywają to "banana gate". 

Bateria w S23 starcza mi na cały dzień pomimo bardzo mocnej eksploatacji. W S22 rzadko wytrzymywała do końca dnia.  

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Just now, mario1971 said:

Bateria w S23 starcza mi na cały dzień pomimo bardzo mocnej eksploatacji. W S22 rzadko wytrzymywała do końca dnia.  

Tak myślałem. U mnie, zwykle na 2 dni, co min powoduje, że przez ost. 500 dni użytkowania, straciła tylko 1,8% pojemności przy 174 cyklach ładowania. 

Procek w s22 (exynos) był średnio udany. Natomiast aktualnie mam s24 (exynos) i s24 ultra (snapdragon) i muszę przyznać że lepiej sprawuje się exynos w s24 :wacko:

16 minutes ago, bober5264 said:

Bo poza bateria nie widzę większych różnic w stosunku do s22, a jeśli 23 jest modelem pomiędzy i cieszy się opiniami o niezłej baterii to na pewno będzie świetnym wyborem, a i na pewno jest tańszy od 24

No to tak: zakładam, że czas życia telefonu, to czas przez jaki dostaje on poprawki bezpieczeństwa. Mam świadomość, że używamy telefonów dłużej, ale skoro tyle prywatnych rzeczy powierzamy tym urządzeniom, zakładam, że jak już nie ma łatek, to telefon nie spełnia swoich funkcji... 

Wedle strony Samsunga S23 z 256GB kosztuje 3199 PLN co przy pozostałym 3,5 roku wsparcia aktualizacjami daje 914 PLN rocznie.
Wedle strony Samsunga S24 z 256GB kosztuje 3799PLN co przy pozostałym 6,5 roku wsparcia aktualizacjami daje ok 584,4 PLN rocznie.

Oczywiście, jak udało nam się załapać na dobrą promkę na S23, to pewnie roczny koszt użytkowania będzie niższy. Pozostaje też pytanie, czy z okazji Exynosa na pokładzie, koszt roczny S24 się nie podniesie z okazji częstszej wymiany akumulatora.

Oczywiście wielkim plusem S23 jest Snap, co w praktyce przekłada się również na dłuższą żywotność akumulatora - wysoka temperatura wpływa na ich żywotność. Pamiętam jeszcze S7, gdzie podczas upalnego lata trzeba było ograniczać prędkość pracy procesora, bo grzał się tak, że aż się wyłączał. 

I na koniec pytanie, bo jednak mnie kusi wymiana s23 na s24, czy ktoś z Was może podzielić się porównaniem? Chodzi mi o kulturę pracy Snap vs Exynos, czas życia na akumulatorze, etc.

Z tego co się zorientowałem nowy exynos w S24 jest ogarnięty termicznie. Nie ma problemu z przegrzewaniem. Nie jest tak wydajny jak Snap z wersji ultra.

Zmiana S23 na S24 nic nie wnosi, chyba że będziesz się z tym dobrze czuł.

Też mam S23 i uważam go za telefon idealny. Wydajność/ foto/bateria kontra cena. Mogłem kupić S24, świadomie wybrałem S23. Mam to samo o ile nie lepiej a 1.5k w kieszeni zostało.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Może i ogarnięty ale też umie się grzać, komunikat mi nigdy nie wyskoczył ale tel bywa gorący

Posted (edited)
10 minutes ago, mariaczi said:

Zmiana S23 na S24 nic nie wnosi, chyba że będziesz się z tym dobrze czuł.

Chodzi o dłuższy okres wsparcia i tyle albo aż tyle.

10 minutes ago, mariaczi said:

Też mam S23 i uważam go za telefon idealny.

Też tak uważam, choć czasem mnie nosi, zwłaszcza jak Samsung wyjeżdza z kolejnymi promocjami. ;)

5 minutes ago, bober5264 said:

Może i ogarnięty ale też umie się grzać, komunikat mi nigdy nie wyskoczył ale tel bywa gorący

To nie, to może jednak zostanie jak jest. W S23 bardzo lubię to, że czasem co najwyżej bywa ciepły. Nie chce mi się latać co jakiś czas do serwisu aby za zbójeckie pieniądze wymieniać zepsuty przez procesor akumulator. Jak się Samsung nie ogarnie i będzie nadal wciskał lewe procki, to najwyżej za te 3,5 roku przesiądę się na Apple i będę miał spokój na 8 lat.

Edited by tts

Może zacznij się martwić jak Ci się już ten okres wsparcia skonczy, ja serio nie wiem z czym masz problem ;)

3 minutes ago, bober5264 said:

Może zacznij się martwić jak Ci się już ten okres wsparcia skonczy, ja serio nie wiem z czym masz problem ;)

Czy czymś powinienem się martwić albo mam z czymś problem? Skoro jesteśmy w temacie No to teraz pogadamy o telefonach no to gadamy, c'nie? ;)

No jak dla mnie tak to wygląda - przeliczasz lata wsparcia na hajs i piszesz o tym w każdym poście;)

Posted (edited)
10 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

A snap 8 gen 3 jak potrafi się grzać... :-] Kilkadziesiąt sekund na słońcu w ostatnich upałach i ekran przyciemniany do minumum bo termicznie nie wyrabia i throttling na maxa 😕 S24 na exynosie radzi sobie lepiej. Mam oba teraz i obu używam, zresztą oba są moje prywatne, nie wypożyczone i używam ich już długo (ultra od premiery, a S24 od marca).

Filmik nie jest najświeższy, dużo się zmieniło i to w obu wraz z kolejnymi aktualizacjami, ale na prawdę exynos 2400 jest bardzo ok w porównaniu do snapa 8 gen 3. I na pewno przy exynosie nie trzeba częściej wymieniać baterii - dla mnie to jakaś abstrakcja i nigdy czegoś takiego nie miałem :-] I tak w obu po ok 4 latach, przy moim intensywnym używaniu obie będą się nadawać do śmietnika.

Ja bym nie zmienił S32 na S24. Zmiana która nic nie wniesie oprócz wydania kasy. Za pół roku będzie s25 - może będzie to bardziej warte zachodu.

Edited by mariusz9a