Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Recommended Posts

Byłem widziałem, trochę przydługi,przewidywalny, ujdzie, Małżonce się podobał 🤗🤗🤗

71sDLtiIL5L.jpg

Jeszcze wieczorkiem idę do kina 😁😁😁

Tak jak napisałem tak zrobiłem, wczoraj wieczorkiem byłem na tym . Świetne kino SF polecam 🤗 🤗 🤗 

Mars_Express_Swiat_nadejdzie_jutro_plakatPL_LQ_sPzRdQu.jpg

@TomcioMikiPozwól że zapytam: ty masz jakiś abonament do kina? Bo mam wrażenie że jedziesz po całym repertuarze od Sasa do Lasa: od horrorów po komedie romatyczne 😂.

7 minut temu, beniowski napisał(-a):

@TomcioMikiPozwól że zapytam: ty masz jakiś abonament do kina? Bo mam wrażenie że jedziesz po całym repertuarze od Sasa do Lasa: od horrorów po komedie romatyczne 😂.

jezeli multikino - to w mambon mają często bilety w pakietach 20 sztuk po10 zł :)  Sam kupiłem 20 za 200 zł. 

18 minut temu, beniowski napisał(-a):

Taki prezent od Małżonki. Ja po prostu uwielbiam kino 😆😆😆

IMG_20240715_091330.jpg

59 minut temu, beniowski napisał(-a):

Lubię horrory,mroczne kryminały, thrillery, SF, z Małżonką chodzę na komedię,z dwunastolatkiem na superbohaterskie, animowane tak że jest tego trochę, ale ogólnie bardzo dużo chodzę do kina 😁😁😁

W dniu 15.07.2024 o 09:16, TomcioMiki napisał(-a):

Taki prezent od Małżonki. Ja po prostu uwielbiam kino 😆😆😆

IMG_20240715_091330.jpg

Czyli ile na tej karcie masz biletów ?? 

Widać, ze masz dużo czasu ja już pewnie ponad rok nie byłem w kinie :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

Posted (edited)
17 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Czyli ile na tej karcie masz biletów ?? 

Widać, ze masz dużo czasu ja już pewnie ponad rok nie byłem w kinie :) 

Mogę iść na wszystko co chcę i ile razy chcę, co jest w repertuarze Cinema City  😁😁😁

Edited by TomcioMiki

6 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Mogę iść na wszystko co chcę i ile razy chcę, co jest w repertuarze  😁😁😁

No właśnie zerknąłem, że nie są to duże pieniądze rocznie 456 zł więc jak kino masz blisko to jak najbardziej.  

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

2 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

No właśnie zerknąłem, że nie są to duże pieniądze rocznie 456 zł więc jak kino masz blisko to jak najbardziej.  

38 miesięcznie jakoś wychodzi,nie trzeba całości od razu płacić.

9 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

38 miesięcznie jakoś wychodzi,nie trzeba całości od razu płacić.

Fajny temat. Też bym tak chciał ale u mnie we wsi tylko kino Iskra🤣. Nawet niezle,ale abonamentów nie dają.

42 minuty temu, loco50 napisał(-a):

Fajny temat. Też bym tak chciał ale u mnie we wsi tylko kino Iskra🤣. Nawet niezle,ale abonamentów nie dają.

Szkoda, ja z Wałbrzycha to i do Wrocławia potrafię się kopnąć do IMAXa 🤗🤗🤗

Jeżeli kto jeszcze nie widział, to podpowiadam. Ja jakoś przegapiłem w swoim czasie i dopiero teraz to nadrobiłem. Bill Nighy, jak zawsze, fenomenalny. Znajomy twierdzi, że pierwowzór Kurosawy "trochę lepszy", ale... czy to takie ważne..?  ;) :)

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

19 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Jeżeli kto jeszcze nie widział, to podpowiadam. Ja jakoś przegapiłem w swoim czasie i dopiero teraz to nadrobiłem. Bill Nighy, jak zawsze, fenomenalny. Znajomy twierdzi, że pierwowzór Kurosawy "trochę lepszy", ale... czy to takie ważne..?  ;) :)

Gdzie można obejrzeć 🤔🤔

3 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Gdzie można obejrzeć 🤔🤔

Znalazłem jest na Maxie 🤗🤗🤗

W dniu 19.06.2024 o 20:03, neclocus napisał(-a):

Portret rodzinny we wnętrzu rez. L. Visconti 1974

Opowiesc o upadku mieszczanskiej rodziny (temat ktory fascynowal
rezysera od dawna -  'Lampart', 'Smierc w Wenecji') w kontekscie sytuacji
politycznej tamtych czasow, kiedy rowniez w gospodarce panowal balagan,
mafia a dodatkowo Europe pograzaly ruchy ultraprawicowe spod znaku
Czerwonych Brygad czy Baader-Meinhof. Jest tez kontekst autobiograficzny
nawiazujacy do partnera Viscontiego, przelozony w filmie na relacje
profesora i jednego z bohaterow akcji.
Dla mnie najwiekszym zdziwieniem byla rola Burta Lancastera znanego
dotad z filmow amerykanskich a tutaj wystepujacego w anturazu kina
artystycznego, przyznam ze konsternacja in plus, swietne kino, polecam

Warto wrócić do tego postu - przeczytałem bardzo dobrą i wnikliwą książkę Anny Miller-Klejsy o obrazach terroryzmu we włoskim kinie:

T243502.jpg

Autorka wyjaśnia wiele niuansów, w tym także tych klasyfikowanych jako terroryzm ultraprawicowy - i @neclocus ma rację pisząc o nim w kontekście filmu Viscontiego, choć oczywiście Czerwone Brygady były akurat skrajnie lewicowe. Zjawisko przemocy występowało wszakże po obu skrajnych stronach konfliktu. W książce wspominanych jest wiele interesujących tytułów, ja widziałem zaledwie kilka z nich, ale może uda mi się dotrzeć do innych, zwłaszcza tych zapowiadających się szczególnie frapująco (jak "Witaj, nocy").

Jeżeli kto jeszcze nie widział, to podpowiadam. Ja jakoś przegapiłem w swoim czasie i dopiero teraz to nadrobiłem. Bill Nighy, jak zawsze, fenomenalny. Znajomy twierdzi, że pierwowzór Kurosawy "trochę lepszy", ale... czy to takie ważne..? 

Widziałem i bardzo mi się podobał.

Posted (edited)

@Lincoln Six Echo jakie wrażenia po Wschodnich obietnicach ? Obsada dużo obiecuje, a jeszcze więcej budzi wspomnień i skojarzeń.

Edited by mroova

3 minuty temu, mroova napisał(-a):

@Lincoln Six Echo jakie wrażenia po Wschodnich obietnicach ?

Już dość dawno oglądałem (fota wpadła mi przypadkowo), ale przyzwoite kino "godfatherowe", chociaż na pewno nie żadne arcydzieło. Są takie filmy, w których 1-2 aktorów potrafi zagrać tak, że wszelkie słabsze punkty samego filmu schodzą na drugi plan. A tutaj Viggo i Vincent naprawdę świetnie sobie radzą. W dalszym planie jest też znakomity Armin Mueller-Stahl, a nawet "nasz" Jerzy Skolimowski.

Po prawie półtora roku od premiery wreszcie obejrzałem "Wieloryba". Trochę się obawiałem tego filmu i DŁUGO się do niego zabierałem. I... miałem, niestety, dobre przeczucia. Film mnie STRASZNIE rozczarował. Sztampa przez efekciarstwo. Poważny temat bez kontekstu, poważnego potraktowania, z komiksowym niemal zakończeniem. Miałem wrażenie, że Aronofsky robił ten film spiesząc się na samolot. Rola Frasera, oczywiście, pomimo miałkości całego filmu, genialna. Gdyby nie on i bardzo autentyczna Hong Chau, "Wieloryb" byłby kompletnym gniotem. No, może też i odrobinkę sympatii dla filmu "bonusowo" wzbudziła u mnie znana ze "Stranger Things" Sadie Sink. Oskar za charakteryzację na pewno zasłużony, btw.

Nie wiem, czy to Hunter nieumiejętnie przełożył swoją własną sztukę na język filmowego ekranu, czy - jak wspomniałem wcześniej - Aronofsky się gdzieś spieszył, a chciał jednak "trochę zabłysnąć", ale - powtórzę się - mocne rozczarowanie... 

xl-kino-konesera-w-kedzierzynskim-heliosie-seans-filmu-wieloryb-1680447055-full.thumb.jpg.38ea2fae89b55d74c235472258f4fffe.jpg

1 godzinę temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Po prawie półtora roku od premiery wreszcie obejrzałem "Wieloryba". Trochę się obawiałem tego filmu i DŁUGO się do niego zabierałem. I... miałem, niestety, dobre przeczucia. Film mnie STRASZNIE rozczarował. Sztampa przez efekciarstwo. Poważny temat bez kontekstu, poważnego potraktowania, z komiksowym niemal zakończeniem. Miałem wrażenie, że Aronofsky robił ten film spiesząc się na samolot. Rola Frasera, oczywiście, pomimo miałkości całego filmu, genialna. Gdyby nie on i bardzo autentyczna Hong Chau, "Wieloryb" byłby kompletnym gniotem. No, może też i odrobinkę sympatii dla filmu "bonusowo" wzbudziła u mnie znana ze "Stranger Things" Sadie Sink. Oskar za charakteryzację na pewno zasłużony, btw.

Nie wiem, czy to Hunter nieumiejętnie przełożył swoją własną sztukę na język filmowego ekranu, czy - jak wspomniałem wcześniej - Aronofsky się gdzieś spieszył, a chciał jednak "trochę zabłysnąć", ale - powtórzę się - mocne rozczarowanie... 

Już kilka razy pisałem, że im dłuższy czas od seansu, tym chłodniej myślę o tym filmie. Fraser dobry, ale relacje jego bohatera z córką, żoną i tym chłopakiem (wraz z "tajemnicą" z przeszłości) są płaskie i ukazane w przeciągnięty sposób. Najlepiej wypadają rozmowy z opiekunką i dostawcą pizzy. W ogóle, to mógłby być film tylko z nimi plus ze studentami na ekranie laptopa (czyli tak na 85 minut). Bo najciekawsze i tak są zmagania bohatera z otyłością - czy chce się to przyznać czy nie...

Po dłuższej przerwie udało mi się coś obejrzeć, i to konkretnego z kategorii "nadrabianie zaległości z lat 70.". Tym razem było to "Fat City", czyli "Zachłanne miasto" Johna Hustona, którego rocznica urodzin przypada dokładnie dziś. Film rozgrywa się w Stockton, mieścinie jakby wyjętej z piosenek Toma Waitsa czy z trasy Pacino i Hackmana w "Strachu na wróble". Wszystko jest tu zakurzone, obskurne, przepocone i lepkie, a w scenerii tej spotyka się dwóch trzeciorzędnych bokserów - jeden już się kończy, drugi nawet nie wie, czy chce zaczynać. Jeśli ktoś liczyłby na mitologię z "Rocky'ego", to dostanie jej przeciwieństwo. Film, jak wiele artystycznych tytułów z lat 70., nie ma zwartego fabularnego konfliktu, ale w każdej scenie przykuwa uwagę. W roli młodego - Jeff Bridges, a starego (niedługo skończy 30 lat) - naprawdę świetny Stacy Keach, którego może ktoś z forum zna jako swojego sąsiada. Oprócz nich sporo dzieje się na drugim planie - co prawda drażniąca jest alkoholiczka-konkubina, ale za to z dobroduszną ironią pokazani się niezbyt dobrzy, ale pełni pasji trenerzy, a wręcz rewelacyjna jest sekwencja z meksykańskim weteranem ringu Lucero (w tej roli Sixto Rodriguez, ale to nie ten sam, którego później odkryto jako muzyka). Za obraz zaś odpowiada jeden z mistrzów - Conrad Hall:

Fat-City.jpg

Na  Netflixie  - prosta historia bez patosu - spokojnie można oglądnąć. 

sand-castle__300_427.jpg