Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
astrogator

Nowe polskie nabytki

Recommended Posts

W dniu 3.11.2020 o 23:48, midjih napisał:

Co powiecie o nim, czy wszystko pasuje? 

0E7066B4-2522-4D38-928F-70D58291E9AD.jpeg

Jak najbardziej pasuje 😀

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można :D

W dniu 5.11.2020 o 14:30, Mawis napisał:

Hop siup i 24 egzemplarz w kolekcji :)

IMG_20201105_142523.jpg

Wysłane z mojego Mi 10 przy użyciu Tapatalka

Ładny egzemplarz miałek okazje kupić Błoniaka ale okazało się że w mechanizmie była nieoryginalna część i nie wziołem ze względu na cene a teraz niestety większość to składaki a szkoda.

W dniu 15.09.2013 o 19:22, RTK-WGM napisał:

Мои первые «польские» часы модель Jantar 1113, корпус типа II с латунным винтом.

post-62679-0-15885200-1379262137_thumb.jpg

Zegarek jest bardzo stary, ale tak piękny i elegancki jak na swoje czasy)

Cześć,

jestem nowy na forum i dopiero zaczynam przygodę z zegarkami vintage. Ostatnio u zegarmistrza kupiłem takiego Blonexa i poprosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o opinię (szczerą bo tylko takie mają sens) czy wszystko z nim jest ok. Zegarek najlepsze lata ma już za sobą i nawet udało mu się zagubić gdzieś oryginalny dekiel ale dzielnie cyka i stara się trzymać czas.

DSC_0291.jpg

DSC_0296.jpg

DSC_0298.jpg

DSC_0300.jpg

DSC_0307.jpg

DSC_0286.jpg

DSC_0288.jpg

Świetny zegarek. 

Co prawda koperta od spodu ze znacznymi ubytkami i koronka podniszczona, ale wszystko jest w oryginale. Nawet dekielek prezentowany na zdjęciach, a co do którego miałeś zastrzeżenia.

3 minuty temu, Zielonkiewicz napisał:

Świetny zegarek. 

Co prawda koperta od spodu ze znacznymi ubytkami i koronka podniszczona, ale wszystko jest w oryginale. Nawet dekielek prezentowany na zdjęciach, a co do którego miałeś zastrzeżenia.

Dzięki. To naprawdę fajny zegarek i bardzo podoba mi się kolor patyny na tarczy. Tak koperta od spodu mocno "nadjedzona" ale naturalnie i równomiernie musiał być często noszony.

Z koronki nie zostało już dużo i chyba zegarmistrz ją "regenerował" pilnikiem :) w każdym razie spełnia swoją funkcję. A co do dekielka to bardzo się cieszę 😁

Podnieś tylko lekko wskazówkę godzinową bo leży na tarczy i rysze okrąg. Szkoda, bo ładny stan

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

16 godzin temu, mkoch napisał:

Podnieś tylko lekko wskazówkę godzinową bo leży na tarczy i rysze okrąg. Szkoda, bo ładny stan

Dzieki, nie zauważyłem tego wcześniej. Zdecydowanie tak zrobię.

Podpowiedzcie proszę, czy Bałtyki z tymi tarczami występowały w kopertach rodzaju IV? Coś mi się wydaje, że tylko w kopertach III rodzaju...

Resized_20201207_162102.jpeg

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

39 minut temu, Walter_87 napisał:

Podpowiedzcie proszę, czy Bałtyki z tymi tarczami występowały w kopertach rodzaju IV? Coś mi się wydaje, że tylko w kopertach III rodzaju...

Albo III, albo V (raczej V). No i wskazówki do zmiany. Ale masz bardzo fajną bazę do odbudowy :)

Dzięki! :)
Zastanawiam się nad nim dopiero, ale raczej się zdecyduję.
Odbudowałem za to takiego przesuniętego Warsa. Został mi jeszcze sekundnik...

IMG_20201208_115815.jpg

Edited by Walter_87

10 minut temu, Walter_87 napisał:

Dzięki! :)
Zastanawiam się nad nim dopiero, ale raczej się zdecyduję.
Odbudowałem za to takiego przesuniętego Warsa. Został mi jeszcze sekundnik...

Sie da? Sie da!!! :D

Bierz i szukaj części. Niestety właśnie III i V najciężej dokupić. Też mam kilka wolnych tarcz do odbudowania do tych kopert i ciężko mi idzie. Może dlatego, że zapał trochę opadł ;)

2 godziny temu, Walter_87 napisał:

Resized_20201207_162102.jpeg

Te Bałtyki występowały w kopertach rodzaju lV i V (moim zdaniem). Koperta rodzaju lll jest chromowana. W niej ta tarcza z nazwą handlową Blonex. W zegarku o który pytasz, tak jak pisał kolega - do wymiany wskazówki. Przykładowy egzemplarz, zegarek mojego kolegi. 

20201208_213422.thumb.jpg.e666677131177d85cc24b225ca3ef708.jpg

51 minut temu, Zielonkiewicz napisał:

Te Bałtyki występowały w kopertach rodzaju lV i V (moim zdaniem). Koperta rodzaju lll jest chromowana. W niej ta tarcza z nazwą handlową Blonex. W zegarku o który pytasz, tak jak pisał kolega - do wymiany wskazówki. Przykładowy egzemplarz, zegarek mojego kolegi. 

Przyjęło się, że w kopercie IV bałtyk występuje tylko z tarczą giloszowaną. W kopercie III poza blonexem mamy jeszcze błonie super. W kopercie V jest ten sam blonex co w III. Mówimy oczywiście o tym rodzaju tarczy, co pokazałeś Ty i Walter. Żadna tarcza tego typu nie występuje w kopercie IV. To tak drogą eliminacji.

Natomiast Władek w opracowaniu wspomina o modelu 1306 - czyli bałtyku z wyżej pokazaną tarczą w kopercie V.

Dlatego napisałem, że prawdopodobnie ta tarcza powinna być w kopercie III lub V :)

No właśnie, mam też Błonie Super z tą samą tarczą w kopercie III, a w IV był tylko Bałtyk z poljotowską, giloszowana tarczą... no i chyba Blonex, jak w pości #2277

Edited by Walter_87

11 minut temu, mkoch napisał:

Przyjęło się, że w kopercie IV bałtyk występuje tylko z tarczą giloszowaną. W kopercie III poza blonexem mamy jeszcze błonie super. W kopercie V jest ten sam blonex co w III. Mówimy oczywiście o tym rodzaju tarczy, co pokazałeś Ty i Walter. Żadna tarcza tego typu nie występuje w kopercie IV. To tak drogą eliminacji.

Natomiast Władek w opracowaniu wspomina o modelu 1306 - czyli bałtyku z wyżej pokazaną tarczą w kopercie V.

Dlatego napisałem, że prawdopodobnie ta tarcza powinna być w kopercie III lub V :)

No właśnie, "przyjęło się". Jest to kolejna część publikacji Władka, którą zweryfikował czas, czyli dostępny tzw materiał porównawczy. Generalnie wszystkie modele Bałtyk, występowały w kopertach złoconych, rodzaju IV i V. Poza tym, wszystkie Blonexy będące odpowiednikami Bałtyków występowały w kopertach rodzaju III, IV i V. Spostrzeżenie to opieram na podstawie obserwacji zegarków występujących na rynku, które można uznać za oryginalne. Macie jednak Panowie rację, z omawianym w tym wątku wzorem tarczy było również Błonie Super, występujące tylko w chromowanej kopercie rodzaju lll. Również pozostałe Błonie Super, będące odpowiednikami Bałtyków występują tylko w kopertach rodzaju lll.

9 godzin temu, Zielonkiewicz napisał:

No właśnie, "przyjęło się". Jest to kolejna część publikacji Władka, którą zweryfikował czas, czyli dostępny tzw materiał porównawczy. Generalnie wszystkie modele Bałtyk, występowały w kopertach złoconych, rodzaju IV i V. Poza tym, wszystkie Blonexy będące odpowiednikami Bałtyków występowały w kopertach rodzaju III, IV i V. Spostrzeżenie to opieram na podstawie obserwacji zegarków występujących na rynku, które można uznać za oryginalne. Macie jednak Panowie rację, z omawianym w tym wątku wzorem tarczy było również Błonie Super, występujące tylko w chromowanej kopercie rodzaju lll. Również pozostałe Błonie Super, będące odpowiednikami Bałtyków występują tylko w kopertach rodzaju lll.

Trzeba jednak trzymać się pewnych przyjęć, a nie dopowiadać sobie wg własnego uznania. Bo się straszny bałagan zrobi. Wiesz przecież jak dużo jest sztuk (nawet zgodnych z katalogiem) zegarków w kopercie IV ale chromowanej. A to wcale nie znaczy, że można uznać je za oryginalne

6 godzin temu, mkoch napisał:

Trzeba jednak trzymać się pewnych przyjęć, a nie dopowiadać sobie wg własnego uznania. Bo się straszny bałagan zrobi. Wiesz przecież jak dużo jest sztuk (nawet zgodnych z katalogiem) zegarków w kopercie IV ale chromowanej. A to wcale nie znaczy, że można uznać je za oryginalne

"Trzeba jednak trzymać się pewnych przyjęć"....

Czy aby napewno?

Za jaką cenę?

Za wszelką cenę?

Z "pewnymi przyjęciami" bywa tak, że czasem trzeba je zweryfikować pod wpływem faktów, czyli materiału porównawczego. Moim zdaniem tak jest w omawianym przypadku. To nie jest "własne uznanie", tylko spostrzeżenie oparte na tym co znajdowałem przez kilka lat w tzw zegarmistrzowskich "przydasiach". Pisałem już o tym wyżej. 

Bałagan się robi za sprawą braku weryfikacji tych "pewnych przyjęć". Bałagan i straty. Straty często nieodwracalne. Mniej doświadczeni, mniej dociekliwi kolekcjonerzy oraz "sprzedawcy" przerabiali oryginalne zegarki w/g tych "pewnych przyjęć". 

Jeśli chodzi o chromowane odpowiedniki kopert rodzaju IV i V, zgadzam się z Tobą. Jest sporo takich zegarków. Jednak zdecydowana większość to "produkcja" na potrzeby dzisiejszego rynku. Tylko znikomy procent to wcześniejsze przekładki. W moich poszukiwaniach zegarków, na palcach rąk można policzyć takie przykłady. Jednak za każdym razem gdy pytałem o taki zegarek, odpowiedź była jedna. "No wie pan, złocona poszła na odzysk złota, a zegarek dostał chromowaną po Poliocie". Poza tym, jest mało prawdopodobne żeby ZMP BŁONIE importowało chromowane koperty produkując własne - koperta rodzaju lll jest do tych tarcz. 

3 godziny temu, Zielonkiewicz napisał:

Z "pewnymi przyjęciami" bywa tak, że czasem trzeba je zweryfikować pod wpływem faktów, czyli materiału porównawczego. Moim zdaniem tak jest w omawianym przypadku. To nie jest "własne uznanie", tylko spostrzeżenie oparte na tym co znajdowałem przez kilka lat w tzw zegarmistrzowskich "przydasiach". Pisałem już o tym wyżej. 

A to ile bałtyków z tą tarczą w kopercie IV widziałeś, żeby tak zdecydowanie przewracać "pewne przyjęcia"? To jest akurat dosyć rzadki bałtyk i wątpię, żeby masowo występował w "przydasiach", a już szczególnie w powtarzającej się konfiguracji ;) To już prędzej byłbym w stanie uznać chromowaną IV-kę, bo widziałem ich naprawdę dużo.

Żeby mieć tak duże przekonanie nie wystarczy ocena kilku spotkanych przypadków, a głębsze badania, dotarcie do dokumentacji, informacje źródłowe, itd. 

Mnie w przypadku w/w bałtyka przekonuje rycina 1306 z opracowania Władka, czyli zestawienie tej tarczy z kopertą V.

Natomiast każdy ma oczywiście prawo do swojego zdania. Tym bardziej w przypadku błoniaków, gdzie mało co jest pewne na milion %. Myślę, że dokładnie tak samo możesz mieć rację, jak i się mylić. Zgadzam się, że opracowanie nie jest wyrocznią, sam mam jedną tarczę błonia, której wcale nie ma opisanej w opracowaniu. Natomiast jest mocno prawdopodobnym odniesieniem

Edited by mkoch

9 godzin temu, mkoch napisał:

A to ile bałtyków z tą tarczą w kopercie IV widziałeś, żeby tak zdecydowanie przewracać "pewne przyjęcia"? To jest akurat dosyć rzadki bałtyk i wątpię, żeby masowo występował w "przydasiach", a już szczególnie w powtarzającej się konfiguracji ;) To już prędzej byłbym w stanie uznać chromowaną IV-kę, bo widziałem ich naprawdę dużo.

Żeby mieć tak duże przekonanie nie wystarczy ocena kilku spotkanych przypadków, a głębsze badania, dotarcie do dokumentacji, informacje źródłowe, itd. 

Mnie w przypadku w/w bałtyka przekonuje rycina 1306 z opracowania Władka, czyli zestawienie tej tarczy z kopertą V.

Natomiast każdy ma oczywiście prawo do swojego zdania. Tym bardziej w przypadku błoniaków, gdzie mało co jest pewne na milion %. Myślę, że dokładnie tak samo możesz mieć rację, jak i się mylić. Zgadzam się, że opracowanie nie jest wyrocznią, sam mam jedną tarczę błonia, której wcale nie ma opisanej w opracowaniu. Natomiast jest mocno prawdopodobnym odniesieniem

Ile tych Bałtyków widziałem? 🤔

Dokumentacja, materiały źródłowe?🤔

Napewno więcej niż jedną sztukę. 

Chociaż powinna wystarczyć jedna, skoro Ciebie przekonuje jedna rycina, zawarta w publikacji opartej na materiale porównawczym i przekazch, właśnie z powodu braku dokumentacji fabrycznej. 😉

W jednym zgadzamy się w stu procentach. Każdy ma prawo do własnego zdania w kwestii Błoniaków. Zdania i uznania, nawet tak mało prawdopodobnego jak chromowana IV-ka w produkcji ZMP BŁONIE.  

Kończąc ten wątek, życzę wszystkim czytającym optymizmu w tym trudnym czasie.

Miłego dnia. ☺️

Godzinę temu, Zielonkiewicz napisał:

Napewno więcej niż jedną sztukę. 

Chociaż powinna wystarczyć jedna, skoro Ciebie przekonuje jedna rycina, zawarta w publikacji opartej na materiale porównawczym i przekazch, właśnie z powodu braku dokumentacji fabrycznej. 😉

Przepraszam Cię bardzo, ale naprawdę trudno dyskutuje się z takimi argumentami. Szkoda, bo myślałem że mnie przekonasz. 

Ja mam akurat 4 bałtyki z tą tarczą, w tym 3 w kopercie V i jedną w kopercie IV, przy czy ten ostatni poskładałem sobie sam (nie miałem po prostu V koperty i nie uważam go za oryginalną konfigurację).

Wracając do "przydasiów", których również miałem okazję sporo oglądać i większość moich błoniaków stamtąd pochodzi, to w przypadku kopert IV i V o 100 razy częściej znajduje się samą tarczę (ew. z mechanizmem i wskazówkami), niż cały zegarek. To przecież głównie zegarmistrzowie robili przetop i dla nich Au20 to był niezły kąsek. Nie jest to więc wg mnie materiał poglądowy