Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, Premy napisał(-a):

IMG_20250530_143708163_HDR.jpg

Zarąbisty ten gradient na tarczy, świetna wersja Orientowego klasyczka. Pozdrawiam gorąco 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, Frozenn said:

Zarąbisty ten gradient na tarczy, świetna wersja Orientowego klasyczka. Pozdrawiam gorąco 😄

Cóż mogę powiedzieć, gradient jest jeszcze wyraźniejszy i "żywszy" niż na zdjęciach. Nawet nieco za jasny! Ale za taką cenę, taki zegarek to jest absolutny must-have. 

Również pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Premy napisał(-a):

Cóż mogę powiedzieć, gradient jest jeszcze wyraźniejszy i "żywszy" niż na zdjęciach. Nawet nieco za jasny! Ale za taką cenę, taki zegarek to jest absolutny must-have. 

Również pozdrawiam!

Z pewnością na żywo robi jeszcze lepszą robotę, nie mniej jednak, już na zdjęciu jest ogień. Orient to Orient, tak jak mówisz (a w zasadzie piszesz), cena, jakość, pod tym względem naprawdę nie ma sobie równych. Ale jest jeszcze coś. Coś, o czym wspominał Kolega Sławek kilkanaście postów wyżej a propos swojego, notabene naprawdę świetnego, Atlantica. Tym czymś jest charakter. Uważam, że Twojemu egzemplarzowi i reszcie Otientów i OeSów na pewno go nie brakuje, nie udają czegoś czym nie są, nie świecą po oczach oklepanym kiczem, jak dzieła rozmaitych producentów, często również z wyższych półek. Peace 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, mirfak napisał(-a):

Trochę mnie przytłoczył. Mniejszy byłby znacznie skromniejszy. Analogicznie do DJ36 vs 41. 
Jakby co, to wymienię na taki sam tylko, że mniejszy. 

IMG_1393.jpeg

Nic dziwnego, skoro wybrałeś rozmiar XL. NIektórzy twierdzą że ten model jest już tak duży, że właściwie przestał być Cartierem.

Na zdjęciu nie wygląda na ogromny, ale to kwestia indywidualnych upodobań. Oprócz rozwiązania radykalnego czyli zamiany na mniejszy model można rozważyć inny pasek, ze znacznie większym zwężeniem w kierunku zapięcia. Jeśli zależy Ci na komplikacji daty, to w mniejszych Cartierach trudno będzie ją znaleźć. 

Przykład Rolexa DJ36 vs 41 wydaje mi się mało trafny. DJ41 wygląda całkiem dobrze a 36 mm, w przypadku kopert okrągłych, to już dla mnie dolna granica tego, co da się nosić. Z kopertami prostokątnymi jest inacze. Prawie kwadratowy TAG Heuer Monaco ma 38-39 mm a wygląda na większy niż zegarek okrągły w rozmiarze 41-42. Oprócz tego, na subiektywny odbiór wielkości zegarka wpływają szczegóły ukształtowania koperty, które w przypadku prostokątów i kwadratów grają większą rolę. 

Jeśli się nie mylę, Cartier na zdjęciu to Tank Solo 31 x 41 mm. Na ręce robi wrażenie wyraźnie większego niż np. Alpina Alpiner Heritage Carrée 34 x 39 mm, chociaż Alpina jest szersza. Ale Cartier ma prostą formę bez krzywizn i dodatkowych frezowań, koperta jest zupełnie płaska i przez to wygląda na większą. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Paulus57 napisał(-a):

20250530_085326.jpg

20250530_085631.jpg

Model znany pod nazwą "lodówka" :)

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, SLAWEK 01 napisał(-a):

Może przez te siedemdziesiąt lat dorobił się kilku zmarszczek, ale przynajmniej jest oryginalny no i myślę, że swój charakter ma😉

Miłego dnia. 

20250530_061236.jpg

Zdecydowanie 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, ireo napisał(-a):

Nic dziwnego, skoro wybrałeś rozmiar XL

Masz rację. Mój błąd. Nigdy nie miałem prostokątnego zegarka, więc wymiary 31x41 wydawały się optymalne (a nawet za małe, bo lubię zegarki 36-38mm). Może to kwestia przyzwyczajenia się do zmiany geometrii z koła na prostokąt 😀

Żonie akurat się podoba; lubi moje większe zegarki. 

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi