Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, nav napisał(-a):

Fajny, ale wolę moją wersję:

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1707670441467.jpg

IMG_0543.jpg.b5eaae2b1e28fcfde15dbdc09191ce5d.jpg

ja tylko nie rozumiem tego nadmiaru metalu przy koronce... 

4 godziny temu, ireo napisał(-a):

Chciałbym ale niestety, jest wręcz przeciwnie :) Przyjmę więc Twoje pytanie za komplement. 

Gdyby udało mi się trafić na Cartiera Tank à Guichets to raczej nie oparłbym się pokusie ale, podobnie jak cała kolekcja Privé tej marki, są to zegarki bardzo trudno dostępne. 

Rozglądałem się dosyć długo za zegarkiem heure sautante w stylu Art déco, w prostokątnej kopercie. Poczynając od pierwszej połowy lat '20, takie modele oferowało wielu producentów, od Audemars Piguet, Bregueta i Rolexa, przez takie marki jak Doxa, do kompletnie anonimowych. Łatwiej o egzemplarz w kopercie okrągłej lub owalnej, kanciaste są rzadsze, przynajmniej w Europie. Bardzo obiecującą sztukę odkryłem jakiś czas temu w USA przez Ch24 ale nie zdążyłem kupić, widać nie tylko mnie się podobała. Był to jakiś no name w złotej kopercie, opisany jako przedwojenny vintage; był albo ładnie zachowany, albo dobrze odnowiony. Sprzedał się zanim zdążyłem dobrze się namyślić.

Ten tutal to chiński produkt, ponad sto razy tańszy od mojego prawdziwego Cartiera Tank Américaine. Gdyby był jakiś konkurs na największą rozpiętość wartości zegarków w kolekcji, być może miałbym szanse na podium.

Kupiłem to coś dla zabawy, nie ma nawet mechanicznego modułu jump hour lecz zwykły kwarc, co można zauważyć przyglądając się dziewiątce na zdjęciu. Godziny w okienku nie przeskakują tylko tak sobie leniwie pełzną, przez co czasami nie są widoczne w całości. Zegarek nie powala czytelnością (chyba że w okularach, bez których wg @mario1971 już nie daję rady :)) ale działa i jest całkiem dokładny. 

Jest gdzieś osobny temat o zegarkach chińskich, które w większości są ordynarnymi podróbami, niektóre nawet kilku zegarków na raz i w takich konfiguracjach, które nie przyszłyby mi do głowy. Tego zegarka nie potraktowałem jak podróbki, choćby dlatego że historyczne modele różnych producentów bywały do siebie podobne jak klony, przypuszczalnie Cartier nie był nawet pierwszy. Skoro jednak pierwszym skojarzeniem okazuje się Cartier, to być może w zamyśle "projektanta" z jakiegoś Shenzhen tak właśnie miało być, chociaż Tank à Guichets to zupełnie inny poziom wykonania, nie mówiąc już o grubości koperty.

ja widywałem takie tylko jako noname. zawsze padnięte. zawsze szły za drogo, a ja nie lubię płacić drogo za stuletni złom. to był ciekawy pomysł na zegarek.

Edytowane przez oszolom

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, oszolom napisał(-a):

ja tylko nie rozumiem tego nadmiaru metalu przy koronce... 

A mnie ta osłona koronki bardzo się podoba i właśnie ta asymetria koperty była jednym z czynników decydujących o zakupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, nav napisał(-a):

A mnie ta osłona koronki bardzo się podoba i właśnie ta asymetria koperty była jednym z czynników decydujących o zakupie.

fajna ale do jakiegoś divera, ten zegarek miał być delikatny a tam złomu naćkali, chyba żeby zwiększyć wagę :) ale każdy ma swój gust...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi