Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
michalop

Jaki zegarek masz dziś na ręku?

Recommended Posts

24 minuty temu, rafalmosty napisał(-a):

🌞🌞🌞😎

Dzięki Rafał, oby ta prognoza się sprawdziła☺️. Zazwyczaj jeździmy w pobliskie Izery i Karkonosze, ale fajnie jest co jakiś czas wpaść nad Bałtyk🙂

2 godziny temu, eM_ napisał(-a):

Dołączam się do wspomnień... również pamiętam te czasy... 😀

IMG_20230904_195525.jpg

Jako dzieciak w 1992 r. chyba byłem w Czechosłowacji jeszcze i kupiłem sobie taki zegarek z kalkulatorem. Ogólny wygląd identyczny i pamiętam, że też miał takie jasno szare przyciski! Może to był właśnie taki?

17 minut temu, cjareck napisał(-a):

Jako dzieciak w 1992 r. chyba byłem w Czechosłowacji jeszcze i kupiłem sobie taki zegarek z kalkulatorem. Ogólny wygląd identyczny i pamiętam, że też miał takie jasno szare przyciski! Może to był właśnie taki?

ich chyba było trochę takich samych pod innymi nazwami - sam miałem taki tylko zdaje się nazwa inna w 1986 lub 87  i sporo używałem aż mi się zatarł przycisk równości i gumka się ukruszyła :)

3 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Też bym z Wami powspominał, ale ja jestem z tej epoki. ;) 

20230529_181946.jpg

dobra epoka - fajnych zegarków :) 

23 minuty temu, cjareck napisał(-a):

Kupiłem go w 1990 może 91 r. Ma jeszcze melodyjki (albo miał), chyba 7 jeśli dobrze pamiętam 😀

6 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Mam jeszcze dwie Delbany z "tamtych" czasów. :) 

Ta złota podobna do tej co miałem w młodości, ale tamta była w srebrnej kopercie. 

20230427_092535.jpg

IMG_20220128_104857.jpg

piękne zegarki - mimo upływu czasu - a jak były nowe... chodź i ta patyna na nich dodaje im uroku  :) w tych starszych zaczynam dostrzegać artyzm formy - wypukłe szkiełka i ładny efekt wizualny wskazówki sekundowej wygiętej - ładne oznaczenia indeksów godzinowych itd... takie dostojeństwo zegarków, wiel szczegółów jest fajnych ...nie znaczy że nowe nie są fajne - to jakby dwa światy które przenikają się obecnie  

1 minutę temu, unadarek napisał(-a):

piękne zegarki - mimo upływu czasu - a jak były nowe... chodź i ta patyna na nich dodaje im uroku  :) w tych starszych zaczynam dostrzegać artyzm formy - wypukłe szkiełka i ładny efekt wizualny wskazówki sekundowej wygiętej - ładne oznaczenia indeksów godzinowych itd... takie dostojeństwo zegarków, wiel szczegółów jest fajnych ...nie znaczy że nowe nie są fajne - to jakby dwa światy które przenikają się obecnie  

Klasyki to kuszący, ale i niebezpieczny temat. Łatwo wdepnąć na minę. Ich zakup, tylko jak się zbierze doświadczenie albo ma się zaufanego doradcę. 

6 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Klasyki to kuszący, ale i niebezpieczny temat. Łatwo wdepnąć na minę. Ich zakup, tylko jak się zbierze doświadczenie albo ma się zaufanego doradcę. 

dokładnie - widziałem nie dawno próbę naprawy Patek-a z lat 60 i niestety brak części spowodował że  ładny zegareczka wylądował w szufladzie - jeśli nie bł dbamy i serwisowany to faktycznie możne być mina -a ze starszymi to tak jest -  a fachowców co dorobią części coraz mniej w świecie smartwachy :)

3 minuty temu, unadarek napisał(-a):

dokładnie - widziałem nie dawno próbę naprawy Patek-a z lat 60 i niestety brak części spowodował że  ładny zegareczka wylądował w szufladzie - jeśli nie bł dbamy i serwisowany to faktycznie możne być mina -a ze starszymi to tak jest -  a fachowców co dorobią części coraz mniej w świecie smartwachy :)

Przede wszystkim jest dużo marnych składaków, które mogą skusić nieświadomych. 

natłok nowych zegarków w powielanych przez firmy podobnych wzorach, mnogość produkcji dzięki automatyzacji - powoduje że starsze nabierają rumieńców - pamiętam czasy kiedy były tylko  te starsze i nie zachwycały wtedy , powiem więcej nowości w postaci kwarców zachwycały i spychały zegarki które trzeba było ustawiać i  nakręcać codziennie do szuflad - sam tak zrobiłem - ale z perspektywy czasu wiem ze to był błąd - wygodnictwo wzięło górę :)

Teraz, Paulus57 napisał(-a):

Przede wszystkim jest dużo marnych składaków, które mogą skusić nieświadomych. 

problem jest w tym że ciężko jest czasem człowiekowi stwierdzi  co jest składakiem - do tego naprawdę potrzeba doświadczenia, a przy mnogości firm modeli to trzeba by było tylko tym się zajmować, aby połapać się  - człowiek czasem kupuje impulsywnie