terracan 0 #1 Napisano 12 Maja 2009 Posiadam zegar kwadransowy z mechanizmem Hermle.Gong składa się z pięciu prosytych strun (pręcików).Ponieważ podczas wybijania kuranta oraz godzin , w pokoju staje się trochę głośniawo (w korytarzu bije drugi zegar ) zastanawiam się w jaki sposób mógłbym wyciszyć bicie.Chodzi mi o jakis materiał ,który mógłbym nakleić na młoteczki (?).Czy jest coś takiego a jeśli tak to gdzie można to nabyć ?Może są inne metody ?Jeśli ktoś coś wie proszę o radę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 12 Maja 2009 Można próbować np. z filcem lub trochę odgiąć młoteczki. Najprostszym rozwiązaniem jest jednak dokupić jeszcze jeden bijący zegar i się przyzwyczajać 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #3 Napisano 12 Maja 2009 Jedyny znany mi "prawdziwy" sposób wyciszania bez zmiany charakterystyki dźwięku to odpowiednie podkładki pomiędzy podstawą gongu a pudłem rezonansowym.Można też - jak Piotr napisał - zmieniać siłę uderzenia, ale by to dobrze zestroić w charakterystyce ciszej/głośniej wymagana jest spora cierpliwość i jest szansa na "rozstrojenie się" z czasem. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #4 Napisano 12 Maja 2009 No i jeszcze jedno, najprostsze. Jeśli jest to zegar kominkowy (czyli stojący czasem noszony wg klasyfikacji tego działu) można osiągnąć pewne wyciszenie izolując zegar od wtórnego pudła rezonansowego jakim jest zwykle mebel (chyba że to kamienny kominek) na którym stoi, np. przez korkową podkładkę. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
terracan 0 #5 Napisano 12 Maja 2009 nie,kominkowy nie ,choć wisi niedaleko kominka Jest to dużych rozmiarów wiszący zegar produkcji Weigla.Za podpowiedzi dziękuję,a do Taranta.....tak jak sugerujesz,niedługo pojawi sie w moim domu kolejny bijący zegar ,tym razem stojący,gabinetowy .....niedługo ,znaczy się kiedy finanse na to pozwolą...no i żona (z tym może być trudniej)dzięki i pozdrówki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach