Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, jlw napisał(-a):

Przyszlo cos takiego:

spb149_skada8.thumb.jpg.bb683ca8ddd0e12e437de17d0dc054df.jpg

W zegarku wszystko ladnie sie linjuje, endlinki sa dobrze spasowane, data siedzi w srodku okienka i nawet calkiem dobrze odmierza czas (miesci sie w kazdym razie normie specyfikacji werku)..

No ale oczywiscie Seiko nie moze byc zbyt perfekcyjne wiec dla zbalansowania dodano dziwna skaze na bezelu w okolicy 12 tej:

spb149_skada9.thumb.jpg.ac33659a462b82fa4f18f46177a6bee9.jpg

spb149_skada6.thumb.jpg.92c96c83e12f9b0cf48c4433e5e7039f.jpg

W jaki sposob mogla ta dziwna skaza powstac? I czy da sie usunac nie wymieniajac calego bezela?

Odesłać w cholerę i zwrot kasy. Seiko i ich niesławna kontrola jakości... w usuwanie wady bym się nie bawił nie wiadomo co napsują przy okazjji

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Burns napisał(-a):

Na moje to uderzona (zarysowana) powłoka diashield. Jak jest historia, tego zegarka, ze sklepu czy z 2 reki? Co to za ref ? Bo jak ta limitka z granatową tarczą co myślę to klepana była jakieś dobre 4 lata temu...

Tak masz racje, to jest spb149. Jestem swiadomy, ze zegarek zostal wyprodukowany pare lat temu ale to nowka ze sklepu z podbita gwarancja. Podoba sie, polowalem na ten model od pewnego czasu.

Problem w tym, ze wszystko jest w nim ok (co prawie wskazywaloby na jakas ohydna podrobe..) oprocz tej wlasnie skazy w powloce diashield..

39 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Odesłać w cholerę i zwrot kasy. Seiko i ich niesławna kontrola jakości... w usuwanie wady bym się nie bawił nie wiadomo co napsują przy okazjji

Wlasnie obawiam sie tego, ze przyjdzie spowrotem z zeszlifowanym bezelem i przy okazji jeszcze innymi ryskami tu i owdzie.

Poprosze o zmiane calego bezela, moze bedzie dobrze.. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odeślesz, dostaniesz zwrot kasy i żegnaj limitko... a to świetny model jest. Moim zdaniem najfajniejszy z całej serii.

Sam nie wiem co bym zrobił 

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, jlw napisał(-a):

Tak masz racje, to jest spb149. Jestem swiadomy, ze zegarek zostal wyprodukowany pare lat temu ale to nowka ze sklepu z podbita gwarancja. Podoba sie, polowalem na ten model od pewnego czasu.

Problem w tym, ze wszystko jest w nim ok (co prawie wskazywaloby na jakas ohydna podrobe..) oprocz tej wlasnie skazy w powloce diashield..

Wlasnie obawiam sie tego, ze przyjdzie spowrotem z zeszlifowanym bezelem i przy okazji jeszcze innymi ryskami tu i owdzie.

Poprosze o zmiane calego bezela, moze bedzie dobrze.. :D

Mialem dwie sztuki tego modelu i strasznie nachlani w fabryce byli jak go robili. Już dokładnie nie pamiętam, ale jedna była chyba krzywa wiec oddałem a druga miała uszkodzone zwoje tubus (dobre byly chyba 2 z 4 ) Ostatecznie wymieniłem go na spb213 (moim zdaniem fajniejszy), ale też go nie noszę, leży nowy w foliach, więc możemy się dogadać. Wad nie znalazłem...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.11.2025 o 17:59, Sol napisał(-a):

Odeślesz, dostaniesz zwrot kasy i żegnaj limitko... a to świetny model jest. Moim zdaniem najfajniejszy z całej serii.

Sam nie wiem co bym zrobił 

Widze, ze rozumiesz mnie w 100%-ach..😁 Model mimo wszystko jednak wroci do sklepu i zobaczymy jak sobie poradza z usunieciem skazy.

Bedzie taki maly test sklepu🙃

W dniu 22.11.2025 o 18:09, Burns napisał(-a):

Mialem dwie sztuki tego modelu i strasznie nachlani w fabryce byli jak go robili. Już dokładnie nie pamiętam, ale jedna była chyba krzywa wiec oddałem a druga miała uszkodzone zwoje tubus (dobre byly chyba 2 z 4 ) Ostatecznie wymieniłem go na spb213 (moim zdaniem fajniejszy), ale też go nie noszę, leży nowy w foliach, więc możemy się dogadać. Wad nie znalazłem...

Wlasnie ubzduralem sobie, takie widzimisie, ze chce skompletowac w kolekcji pierwsze modele reedycji roznej masci MAS-ow, zwlaszcza z tarczami w ciemnych/czarnych kolorach i padlo tez miedzy innymi na spb149.

Ale 213tke tez zdazylem juz przygarnac. Swietny letni model!

Poszukuje jeszcze SPB051 / SBDC051 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.11.2025 o 20:37, Koen napisał(-a):

Cześć 🙂

IMG_2729.jpeg

Piękny zestaw 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja też Żółwika tu zostawię…

image.jpeg

image.jpeg

Edytowane przez Louis Cypher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image.jpeg

image.jpeg

Edytowane przez Louis Cypher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Louis Cypher napisał(-a):

image.jpeg

image.jpeg

To był jeszcze moment, że stosunek cena/ jakość w seiko były korzystne :D Sam miałem podobnego....

20190920_104554.thumb.jpg.6e803244c643cc64c5fd41b80b02b48c.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

To był jeszcze moment, że stosunek cena/ jakość w seiko były korzystne :D Sam miałem podobnego....

20190920_104554.thumb.jpg.6e803244c643cc64c5fd41b80b02b48c.jpg

Nie pamiętam za bardzo ale cena z kajdanem była chyba około 2500 zł. Teraz nawet nie chcę sprawdzać ile kosztują BiedaMasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Louis Cypher napisał(-a):

Nie pamiętam za bardzo ale cena z kajdanem była chyba około 2500 zł. Teraz nawet nie chcę sprawdzać ile kosztują BiedaMasy.

Wyrwany w dobrej promce potrafił być za 1,8k. Prawie nowe z drugiej ręki po ok. 1,5k chodziły. Teraz prawie nowe biedamasy z drugiej ręki chodzą po 3k. Czyli cena na wtórnym (a więc i realna wycena przez rynek) wzrosła dwukrotnie. Dużo - niedużo. Natomiast trzymanie wartości vs. Nowa sztuka poleciało na łeb. 

edycja: choć z drugiej strony gdyby patrzeć po MSRP to pewnie niewiele się zmieniło. W sumie teraz jak ktoś siedzi w zegarkach, to też na odsprzedaży nie traci połowę, tylko około 1/4…

Edytowane przez rafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.11.2025 o 20:37, Koen napisał(-a):

Cześć 🙂

IMG_2729.jpeg

Grubo 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

No, teraz biedamas to już dawno nie kosztuje "biednie"....

Screenshot_20251127_221246_Chrome.jpg

No ale przecież nikt siedzący w zegarkach nie kupuje go w tej cenie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, rafi napisał(-a):

No ale przecież nikt siedzący w zegarkach nie kupuje go w tej cenie…

A za ile, max najtaniej za nowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Burns napisał(-a):

A za ile, max najtaniej za nowy ?

SPB 143 kupowałem za -30% od metki. SPB411 też za tyle mogłem kupić. 

Edytowane przez rafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, rafi napisał(-a):

SPB 143 kupowałem za -30% od metki. SPB411 też za tyle mogłem kupić. 

A sprawdź teraz, bo Zibi już nie dostarcza Seiko i w/g mojej wiedzy te rabaty skończyły się. Teraz Seiko podlega pod dystrybutora niemieckiego i podobno takich rabatów dla nowych modeli w PL nie uświadczymy. Nie liczymy oczywiście tego co zalega na półkach w galeriach i kilku innych sklepach internetowych sprzed roku 2025...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, że 411 mogłem kupić już ponad rok temu (w TT). Natomiast ogólnie dobre ceny na Seiko ogarniał niegdysiejszy kolega forumowy z WRO, pewnie wiesz który. No ale jeśli importer się zmienił, to może być lipa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiem który, ale to nie zmienia faktu, ze strasznie wyplaszczasz te ceny a może tak jak Ci już kiedyś zwracałem uwagę, mieszasz z używkami. Po pierwsze, nawet gdyby to 6k - 30% to nadal 4,2k a nie 3k, po drugie cena z chrono zazwyczaj to JP więc +23% vat, więc znowu mamy cene z polskiej galerii. Po 3 były tam jakieś przerzuty w ES, które miały cenę wyposrodkowaną np. na 4,6k, ale bez pełnej oferty.

Podsumowując tanio i dobrze to już było a poważnie nie jest łatwo kupić Seiko jakie się chce w dobrych pieniądzach. Obecnie idzie gdzieś coś trafić w necie, ale tylko przez to, że zegarki nie idą jak ciepłe bułki i przez to, że Chińczyk mechanizmie Seiko jest w stanie zrobić bardzo głęboką inspirację za 400zł. Zegarek czesto potrafi mieć bardziej precyzyjne odwzorowanie i lepiej trzyma czas od rodowitego Seiko na 6rXX za te przyslowiowe 5k. Jedynie uszczelnieniami chińskich zegarków mogą budzić wątpliwości, ale mało kto kąpie się już w zegarkach, a jak tak to za 400zł ma wywalone na ryzyko czy mu ten zegarek zaparuje.

Poza tym pandemia zmieniła społeczeństwa całego świata, nie chodzi o pieniądze tylko to, że mają wywalone na zegarki bo i tak nikt tego nie widzi i nie zwraca uwagi jaki kto ma zegarek na ulicy. A co kto kupi sobie dla własnej satysfakcji to już tylko to jakie myśli ma aktualnie w głowie. Jedynie gdzie działa pokazywanie zegarków to internet, podstoliki to tylko u miłośników, ale mówimy o zwyklych ludziach.

Resztę rynku opanował Garmin, Apple, G-Shock i kwarcowe majtkowce.

I przez to, niektóre marki jak Seiko znikają z dystrybucji bo stają się nieopłacalne.

Zobaczmy jak będzie z Citizen i Orient, pewnie utrzymają się dłużej bo w tych markach ceny nie są tak wywindowane i łatwiej kupić coś w przedziale tysiąc i dwa tysiące PLN.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin, wyraźnie napisałem, że 3k to z drugiej ręki. No i może nie równe 3, tylko ze 3,2k.

Co do tego, że ludzie mają wywalone na zegarki, to tak nie do końca. Oczywiście branża traci przez substytuty w postaci smartwatchy. Ale to dotyczy głównie entry. Mid i high range mają się całkiem nienajgorzej. Stąd może ta strategia Seiko wchodzenia na nieco wyższy poziom cenowy ma sens (ucieczka od segmentu smartwatchy). Nie wiem, tak mędrkuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi