Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Recommended Posts

W dniu 6.10.2024 o 14:41, cordi7 napisał(-a):

Na ile czytałem w necie - nie. Niestety. Szukaj czegoś z 6Lxx … albo na Miyocie 9xxx :)

Czyli dalej chcąc kupić Seiko lepiej kupić Orienta czy to zwykłego czy OS 🙃🙃

38 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a):

Albo Seiko, ale na 7s26 :)

17 godzin temu, MieszkoMieszko napisał(-a):

Z tego, co czytałem w necie, ale również z mojego skromnego doświadczenia, wynika, że w przypadku mechanizmów Seiko (szczególnie 6R i 4R) liczy się współczynnik szczęścia przy zakupie ;). Przy czym dotyczy to również jakości wykonania, która często różni się w zależności od modelu. Mam 2 Seiko na bzie 4R35/36, kupione za podobne pieniądze jakieś 7 lat temu, które różnią się znacznie co do jakości wykonania i dokładności chodu. Mój SRP773 przez ten czas miał odchyłki dobowe w zakresie od -20 do -35 spd, a jakość wykonania powiedziałbym, że jest na poziomie adekwatnym do ceny. Obecnie ma b. duże odchyłki, ale to „zasługa” mojego sposobu  jego użytkowania i braku serwisu. Natomiast SRPB43j1 do tej pory ma odchyłki ok. +2 do +8 spd, a jakość wykonania oceniam na naprawdę dobrą, znacznie wyżej niż wskazywałaby jego cena. Co ciekawe, wydaje się, że jest mniej narzekań na mechanizmy serii NH,  które Seiko sprzedaje innym brandom na wolnym rynku. Także jakość wykonania zegarków, bazujących na NH jest często lepsza niż podobnych Seiko. IMHO te różnice wynikają ze słabego procesu kontroli jakości w Seiko i prawdopodobnie dodatkowego QC mechanizmów NH, wykonywanego przez inne brandy. Wspomnę jeszcze, że mój SLA065 bazujący na 8L35 utrzymuje stabilną odchyłkę na poziomie -8/-9 spd. Osobiście, jeśli już miałbym kupić kolejnego Seiko, to wybrałbym coś na bazie mechanizmów 6L lub 8L, ewentualnie na 4R – ze względu na niską cenę. Jednak obecnie, gdybym miał teraz cokolwiek kupować od japońskich producentów, to wybrałbym coś na Miyocie, np.: Citizena Series 8 na „antymagnetycznej” Miyocie 9051, którego użytkuje i prezentuje nasz forumowy Kolega kornel91. 

21 godzin temu, MieszkoMieszko napisał(-a):

Odkąd Seiko przejęło Orienta, grają w jednej lidze, kuleją gwinty tubusa, brudy w mechanizmach co wpływa na dokładność chodu, jedyna zaleta, że nie mają wad konstrukcyjnych...

7 godzin temu, arthirius napisał(-a):

Ogólnie jeśli chodzi o Citizena i series 8 to mam model na jeszcze wyższym mechanizmie 0950. Ten to dopiero jest dokładny. A kosztował połowę ceny divera Seiko na 6r....

5 godzin temu, Burns napisał(-a):

Odkąd Seiko przejęło Orienta, grają w jednej lidze, kuleją gwinty tubusa, brudy w mechanizmach co wpływa na dokładność chodu, jedyna zaleta, że nie mają wad konstrukcyjnych...

Mam 2 OSy ( boazeria i retrograde) i oba mają mechanizmy jeszcze sprzed przejęcia przez Seiko. Retrograde ma co prawda na deklu już Epson ale mechanizm jest z serii 46xxx

Odkąd Seiko przejęło Orienta, grają w jednej lidze

Znaczy się, Orient został zdegradowany

18 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a):

Mam 2 OSy ( boazeria i retrograde) i oba mają mechanizmy jeszcze sprzed przejęcia przez Seiko. Retrograde ma co prawda na deklu już Epson ale mechanizm jest z serii 46xxx

Użyłeś czasu przyszłego w odniesieniu do chęci zakupów a odwołujesz się do przeszłego co powiadasz od kilku lat. Tak trochę bez sensu.

7 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Znaczy się, Orient został zdegradowany emoji3061.png

Zazwyczaj tak kończą się przejęcia dobrych firm. A czemu były w dołku skoro były dobre ? Bo nie da się dobrze i tanio...

Edited by Burns

Smutne, że z "japońskiej precyzji" zostało tylko chirurgiczne wyliczanie wzrostu cen. Zegarki mają fajny design ale niedoróbki brrrrr zniechęcają.

quartz bandit

44 minuty temu, Burns napisał(-a):

Zazwyczaj tak kończą się przejęcia dobrych firm. A czemu były w dołku skoro były dobre ? Bo nie da się dobrze i tanio...

Tu się zgadzamy, że się nie da. Tylko Seiko idzie krok dalej, jest drogo i źle 😆 Przy obecnych cenach, przy braku baboli jakościowych i mechanizmie używanym w mid-rangę na poziomie Miyoty 9xxx narzekań byłoby mniej. Cholera, mikro na mechanizmach Seiko są tańsze, lepiej wykonane i wyregulowane. A kupują śladowe ilości mechanizmów przy skali produkcji Seiko więc muszą płacić za nie więcej.

22 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Tu się zgadzamy, że się nie da. Tylko Seiko idzie krok dalej, jest drogo i źle 😆 Przy obecnych cenach, przy braku baboli jakościowych i mechanizmie używanym w mid-rangę na poziomie Miyoty 9xxx narzekań byłoby mniej. Cholera, mikro na mechanizmach Seiko są tańsze, lepiej wykonane i wyregulowane. A kupują śladowe ilości mechanizmów przy skali produkcji Seiko więc muszą płacić za nie więcej.

Z całym szacunkiem do Seiko ... Mam sikorki z 4R35 , 6R27, NH35  i  w moich czasomierzach są one mniej dokładne w chodzie od np. Mioty 9015 , czy nawet ST25xx Seagull-a

W posiadanym egzemplarzu mechanizm Seagulla dorównuje precyzją chodu do mojej starszej omegi na V 7750 - ma odchyłkę rzędu 1-2 s/dobe

Wiem że to trochę mało egz aby zajmować "twarde stanowisko" , ale nie rozumiem Seiko, ze np. do serii pressage zaczęli wkładać mechanizmy 4R gdzie wcześniej były 6R

A 8L nie miałem i raczej mieć nie bedę ;)

Pozdrawiam

Że tak zapytam co jest nowe? 🤣😂🤣 Panierka ?

Bo ja nadal widzę kotleta z wesela 😉

Edited by Burns

Uwielbiam ten ice dial. Jedyny minus tego zegarka to tylko dwa poziomy mikro regulacji co sprawia że nie jestem w stanie dopasować go idealnie. No i datownik na 4:30 nie jest moim ulubionym ustawieniem plus jest za głęboko osadzony przez co nieczytelny. 

5A7DC701-1DB4-415A-9537-8AA2444BFD49.jpeg

BE2FD96A-03B5-491E-9CF9-6BDBC7407458.jpeg

Edited by stanle1

Kto ma Alpinista SARB017, ten wie że oryginalny pasek to jedno z największych nieporozumień w historii Seiko. Legendarny model z "legendarnym" paskiem. Każdy świadomy kupujący wie, że zmiana paska to czynność obowiązkowa. Po przeszło 6 latach posiadania w/w, kolejna przymiarka. Pasek wydaje się jakościowo i kolorystycznie pasować. Poprzedni jakościowo był "taki se". ;) 

20241016_150919.jpg20241016_151008.jpg

48 minut temu, Paulus57 napisał(-a):

Kto ma Alpinista SARB017, ten wie że oryginalny pasek to jedno z największych nieporozumień w historii Seiko. Legendarny model z "legendarnym" paskiem. Każdy świadomy kupujący wie, że zmiana paska to czynność obowiązkowa. Po przeszło 6 latach posiadania w/w, kolejna przymiarka. Pasek wydaje się jakościowo i kolorystycznie pasować. Poprzedni jakościowo był "taki se". ;) 

20241016_150919.jpg20241016_151008.jpg

o, a mógłbyś mnie doedukować co jest takie złe w fabrycznym pasku alpinista?

quartz bandit

Godzinę temu, Funky_Koval napisał(-a):

Że jest gorszy niż paski od Orienta bambino 🙃

6 minut temu, MieszkoMieszko napisał(-a):

Że jest gorszy niż paski od Orienta bambino 🙃

Bluznisz. Pasek od Alpinista jest duzo gorszy :D Mam szare bambino z zamszowym paskiem, jest git. ;)

3 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Gorszy pasek, niż w tanich chińskich homarach. :) No może, czasami chińczyki bywają gorsze...

2 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Bluznisz. Pasek od Alpinista jest duzo gorszy :D Mam szare bambino z zamszowym paskiem, jest git. ;)

Przecież napisał, że gorszy. ;) 

52 minuty temu, Paulus57 napisał(-a):

Gorszy pasek, niż w tanich chińskich homarach. :) No może, czasami chińczyki bywają gorsze...

Przecież napisał, że gorszy. ;) 

Napisałem że gorszy a @cordi7 uważa że dużo gorszy 🙃 pewnie nie miał w ręku paska od bambino 1 gen 🙃