Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Klod100

Zegarek klubowy 2010 Stowa Antea KMZiZ limited edition

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa pytania:

1) bez urazy, ale czy Stowa (paradoksalnie) na pewno mieści się wśród tych marek, które obecny "kurs" dopuszcza do "promowania" na Forum? (firmy nie ma w FHS ani w AHCI, pozainternetowej sprzedaży chyba też nie prowadzi),

2) czy nie można by któregoś roku wypuścić zegarka klubowego o zauważalnie większej średnicy - Antea to mniej niż 40 mm, czyli zauważalnie "poniżej" obecnych mód i trendów (a także mniej niż wymaga moja ręka ;))

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o punkt 1 -to chyba już "po ptokach" i nie ma o czym dyskutować...;)

punkt 2 -pewnie ,że można ,jaki to problem coś zaproponować?fajny lotnik ,diver ,czy co tam większość zaakceptuje...masz pomysł?-działaj..jak widać akcja "Stowa" mimo paru zgrzytów ,przebiega całkiem sprawnie ...czyli warto zaryzykować..

pzdr Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@y60

Myślę, że kolega A. ...wski trochę prowokacyjnie wrzucił te swoje obiekcje, nie sadzisz ;)

Jakby mało było (pozytywnego) zamieszania w temacie zegarka klubowego :P

A jeśli chodzi o rozmiar naszej Stowy to myślę, że te 39mm są jak najbardziej wystarczające dla klasycznego zegarka jakim niewątpliwie Antea jest.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę..;),

ale ,w sumie, po to jest Forum,aby dyskutować...

"A jeśli chodzi o rozmiar naszej Stowy to myślę, że te 39mm są jak najbardziej wystarczające dla klasycznego zegarka jakim niewątpliwie Antea jest."

ja się przekonałem nawet do 37 ,chociaż łapka u mnie nie maleńka..:)Doxa Sub i Stowa Seatime nie były problemem..

39 dla takiego zegarka to ,myślę-optimum..

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym bardziej, że podobno wydaje się znacznie większa niż jest w rzeczywistości. Między innymi dzięki dużej tarczy. Luneta jest bardzo mała. W efekcie zegarek robi optycznie wrażenie większego.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maly jest ;)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maly jest ;)

Za duży jest :P

Ten zegarek nie powinien wyglądać tak jakbyś za chwilę miał nim grać w ping ponga. To nie ten typ i nie ta bajka. Jego klasa to zgrabność, finezja, dyskrecja i prostota.

Idealna jest Antea KS 35,5 mm (nadgarstek 18cm)

AnteaArm.jpg

Edit: Chociaż w wersji kkwpk, rzeczywiście pasuje większy :)

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywiad

Dobra jest. Nie może być patelnia.

Ale wskazówka sekundowa jest cienka i nie będzie widoczna jej wiśniowość ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

quote name='A. ...wski' date='21 listopad 2009 - 13:39' timestamp='1258807157' post='440231']

Mam dwa pytania:

1) bez urazy, ale czy Stowa (paradoksalnie) na pewno mieści się wśród tych marek, które obecny "kurs" dopuszcza do "promowania" na Forum? (firmy nie ma w FHS ani w AHCI, pozainternetowej sprzedaży chyba też nie prowadzi),

Po pierwsze cytat z regulaminu:

Na forum prezentujemy i poddajemy dyskusji zegarki tych firm, które zrzeszone są w FHS, w AHCI (w tym kandydatów AHCI) jak również te posiadające oficjalną siedzibę na terenie kraju z którego pochodzą i legitymujące się poza internetową dystrybucją na świecie. Promowanie na forum producentów niespełniających powyższych warunków (tzw. "wirtualne firmy") jest zabronione . Zegarki firm tego typu mogą być jedynie opisywane w dziale ? zegarki z czarnej listy?.

Z przyczyn naturalnych mogą występować wyjątki o zegarkach historycznych (już nieprodukowanych), indywidualnych twórców czy małych manufaktur, pod warunkiem, że celem ich produkcji nie jest kopiowanie wzorów czy podszywanie się pod inną markę.

Po drugie. Stowa ma poza internetową dystrybucję, realną siedzibę i produkcję:

To ensure that we can consistently offer you the best price, we sell our watches through our online shop. By doing so, we keep our distribution, retail and wholesale costs down?and that allows us to pass along the savings on to you. We have, however, made some of our

watches available through a select few retailers. In Germany, the STOWA Partitio is available at Manufactum department stores (Munich, Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Stuttgart and Waltrop). In the U.S., the STOWA Seatime ProDiver is available through watchbuys.com. In Japan, a selection of STOWA watches can be found at Tic Tac watch stores. In Taiwan and South Korea you can find the complete collection of STOWA watches.

2.

Mam dwa pytania:

2) czy nie można by któregoś roku wypuścić zegarka klubowego o zauważalnie większej średnicy - Antea to mniej niż 40 mm, czyli zauważalnie "poniżej" obecnych mód i trendów (a także mniej niż wymaga moja ręka ;))

Są gusta i gusta. Do eleganckiego, klasycznego zegarka pasuje 38-40mm idealnie. Ale odpowiedź na twoje pytanie brzmi - TAK można i TAK będzie. Ale w granicach rozsądku - 45+ to raczej nie mainstream zegarkowy a chwilowa, zresztą prawdopodobnie dobiegająca końca tendencja.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maly jest ;)

Pewnie go nie "wykarmisz" ale zawsze możesz próbować odchudzić łapsko ;-)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mnie poruszyła odpowiedź Klaudiusza:

Co do "legalności" Stowy - to, mówiąc nieco ironicznie, kilka stoisk w sklepach z "artykułami gospodarstwa domowego" uratowało prawo tej firmy do pobytu na tym Forum? :)

A ja, jak na złość (oprócz świeżo kupionego zegarka, którego marki tutaj nie wolno wymieniać!) interesuję się ostatnio - obok Stowy - akurat takimi firmami jak: Christopher Ward, Steinhart i Precista!

No, ale nie mam zamiaru wszczynać dyskusji, która i tak do niczego nie doprowadzi.

Natomiast jestem zainteresowany sugestią Klaudiusza, że pojawi się zegarek klubowy o nieco "słuszniejszych" parametrach.

A co i kiedy? :)

Bo ta nieszczęsna Antea, obok niewielkiej średnicy, ma także bardzo bardzo szczególną (taką "bauhausowską", technicystyczną) formę.

Może warto byłoby pomyśleć zatem o zegarku bardziej "neutralnym" także pod względem kształtu?

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może warto byłoby pomyśleć zatem...

Zatem myśl, załatwiaj, telefonuj, mejluj... Nikt Ci nie zabrania przebić Klaudiusza :) Wszyscy będą Ci wdzięczni.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem myśl, załatwiaj, telefonuj, mejluj... Nikt Ci nie zabrania przebić Klaudiusza :) Wszyscy będą Ci wdzięczni.

Nigdy w życiu nie ośmieliłbym się przebijać Klaudiusza!

(dzięki temu łączę harmonijnie nieśmiałość z lenistwem :) )

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weźmy się i zróbCIE!

Młode wilki są hałaśliwe, a stare skuteczne.

W tym roku stare dziady "załatwiły" sobie Stowę :) Proponuję żeby w przyszłym roku młode wilki same sobie załatwiły np Precistę. Zobaczymy jak bezboleśnie przebiegnie ta operacja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyt:"Co do "legalności" Stowy - to, mówiąc nieco ironicznie, kilka stoisk w sklepach z "artykułami gospodarstwa domowego" uratowało prawo tej firmy do pobytu na tym Forum?"

chyba się trochę czepiasz? :)

Stowa nie pojawiła się na rynku jak diabeł z pudełka..

A dyskusja o "koszerności" zegarków? ..myślę ,że w innym dziale..

Naprawdę sporo ludzi zdecydowało się na Anteę ,widać im się podoba i mają szacunek do Firmy...ja miałem Stowę i z przyjemnością oczekuję następnej ,a jaki i czyj będzie następny pomysł na

Klubowy...? jest szansa się wykazać i coś zaproponować (i nie trzeba nikogo "przebijać":) to nie walka gladiatorów ani ,tym bardziej wyścigi )...

pzdr Michał

edit:przepraszam za offtop,też pewnie powinno być "w innym dziale" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba się trochę czepiasz? :D

A dyskusja o "koszerności" zegarków? ..myślę ,że w innym dziale.

.Naprawdę sporo ludzi zdecydowało się na Anteę

1) fakt - trochę się czepiam :)

2) otóż obawiam się, że dyskusja, jak to trafnie ująłeś "o koszerności" różnych marek nie bardzo znalazłaby dla siebie miejsce na tym forum - co uważam za dotkliwą szkodę dla "klubowości" forum, a po części i dla jego walorów merytorycznych,

3) rozumiem ludzi, którzy wybrali Anttę jako swój zegarek; zresztą - przez te kilka lat Antea stała się rodzajem "klubowego wzorca"; ale mnie akurat ta forma i rozmiar niezbyt odpowiadają - i cały czas mam nadzieję, że w roku np. 2011, 2012... będzie szansa zdobycia zegarka ze znaczkiem Klubu, ale mającego kształt odpowiadający np. mnie (wcale przy tym nie sugeruję, że kształt ten będzie "obiektywnie" :) lepszy od tego, co oferuje Antea!)

Pozdrawiam

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tutaj ciekawostki. Wszystko już było - aczkolwiek nie tak samo. Zdjęcia wypożyczone z muzeum na stronie www.stowa.de (co ciekawe, otwiera się tylko na podstronie dla niemieckich użytkowników i może dlatego nie wszyscy tam dotarli...). Mam nadzieję, że ich wykorzystanie dla wyższych celów zostanie wybaczone przez Jorga:

1. Czerwona wskazówka sekundnika

2. Kwestia 60 nad 12, o której dyskutowaliśmy - rozstrzygnięta przez Stowę:

460c15f4b904f15cmed.jpg

3. Praoryginał Antei:

a4185cdc0efdef1amed.jpg

4. Rzymski cyferblat (resztkami sił nie zapisałem się na wersję chronometryczną):

103e96421b922112.jpg

Edit: gapa ze mnie - te zdjęcia były już w dyskusji o projekcie tarczy....

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dear Klaudiusz,

thanks for mail and i wish you a great year 2010.

Our project is all under work.

Next week i receive the red second hand !

I also think that i can built the first watch (with a handprinted dial but it will looks like real!!) next week to show you and to start the orderprocess.

The dialserie is under work and i have to ask my dialfactory when they can deliver 100%.

After receiving the dials we need 2-3 weeks to produce the watches !

Tak to wygląda...

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli termin oscyluje w środek lutego. Swój numer biorę, mogę jednak z racji ferii mieć ograniczony dostęp do maila.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Płacimy w styczniu czy w lutym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej w lutym.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mathu

Niestety muszę wiedzieć na 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez jakieś dwa tygodnie od jutra tj.od 21 nie będę miał prawdopodobnie dostępu do Forum(netu),gdyby odbywały się jakieś kluczowe ruchy w kwesti zamówień, płatności itp,

to obiecuję odezwać się po 4 lutego ..

pzdr Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@y60 - spoko, na pewno nic Ci nie przejdzie koło nosa.

W Weekend miałem pracowitą korespondencję z Jorgiem, ostatnie szlify projektu rotora i poprawki próbnych klisz.

Musiałem sporo poprawić w projektach, co jednak Corel do AI eksportuje, ale na przy większym powiększeniu widać jak masakruje niektóre kąty i krawędzie.

Surowe tarcze, wskazówki i rotora dla nas już są. Teraz idą do grawerowania i druku. Pierwszy zegarek złożony i pokazany będzie w 9-tym tygodniu 2010

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.