Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Pagaj

aa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pagaj

aa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, ze to niezbyt trafiony pomysł. Wiele osób ( w tym ja ) kiedy trafiło na to forum nie była zorientowana zbyt dobrze w tematyce, po prostu ktoś szukał informacji. Wiele z tych osób zostało, inni nie, ale ograniczanie możliwości uczestnictwa na podstawie pierwszych postów jest krzywdzące. Z kolei wiele osób ewoluuje i edukuje sie tutaj, (wystarczy poszperac w archiwach i poczytać pierwsze dyskusje) i to jest wspaniałe. Ograniczanie dostępu zostawmy dla realnych klubów, ten jest internetowy, ma na celu propagację wiedzy i zamiłowania do zegarków.

Rozwiazaniem na pewno jest silniejsze i bardziej zdecydowane moderowanie, mniejsza tolerancja na off-topic i konsekwentne przenoszenie śmieciowych wątków do kosza lub na jakąś bocznicę. No i nietolerowanie chamstwa w żadnej postaci - kasowania takich postów i w konsekwencji konta.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

Klaudiusz jeeee spoko

:D:D:lol:

nic dodać nic ująć :!:

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, właściwie przyznałbym zupełną rację autorowi tematu, gdyby nie fakt, iż rdzeń wątku jest... niewykonalny i wewnętrznie sprzeczny. Idea forum zakłada dostępność w ogóle. Można polemizować nad jakością lawinowo pojawiających się postów, ale czy restrykcje proponowane przez Pagaj'a nie podważą wszechobecnej tu otwartości i życzliwości użytkowników? Czy zawężanie kręgu do najbliższych, najbardziej wtajemniczonych i zaufanych zaowocuje czymś więcej niż permanentnymi niesnaskami i animozjami Klubowiczów (przez wielkie już 'K'!)? Czy uśmiech uznania i satysfakcji, choćby powodowanej okolicznością pomocy w wyborze zegarka, nie zostałby zastąpiony zasępionym marsem znużenia? Czy możliwy jest ruch w zastoju i postępującej degrengoladzie, nierzadko będącej efektem hermetyzacji? Odpowiedz... sobie.

Sądziłem, że celem istnienia forum Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków jest nie tylko grupowanie czy solidaryzowanie specjalistów i pasjonatów, lecz również, a może przede wszystkim, krzewienie tego wspaniałego, z samego charakteru 'elitarnego' zamiłowania do mechanizmów, precyzji, kunsztu wśród amatorów, piętnowanie nadużyć, przestrzeganie przed wyzutymi z uczciwości lub nawet honoru (co to dziś znaczy, zapytam przewrotnie) sprzedawców czy wreszcie antycypowanie niepowodzeń i marnotrawstwa finansowego. Sądziłem... Teraz mogę zacząć wspominać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
zasępionym marsem znużenia

astronom czy filozof...

a tyż dobrze goda

:D :twisted:

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem kiedyś podjąć podobny temat ( http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic....420&start=0 ). Efektem pośrednim była decyzja o powołaniu Moderatorów. Sądzę, że ich (aktywniejsza) obecność na forum dałaby w konsekwencji to, o czym pisze powyżej Klod100. W zasadnych sytuacjach powinni po prostu ostro 'karczować' posty.

Nie sądzę również, iżby remedium na powielanie watków w rodzaju "co za 500 zł" było stworzenie hiperelitarnego klubu '12 wspaniałych'. Na TP czy TZ również sporo jest 'dziwnych' postów, ale modowie tną tam ostro i napominają użytkowników, jeśli tylko ktoś naruszy zasady. Sam z pewnością - przyznaję samokrytycznie - nie świecę tu przykładem, pisząc pewnie zbyt dużo i niekiedy off-topic. To niestety część conditio humana.

Ewentualnie, można pomyśleć o założeniu "Grup".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Pagaj

Czy nie warto zastanowić się nad ograniczeniem dostępu poprzez osobę wprowadzającą.

Gdyby miała być osoba wprowadzająca to by mnie tu nie było. I nie tylko mnie podejrzewam.

Dziwi mnie, że często chcąc zaistnieć (zostać zauważonym) pisze się wierutne bzdury wzbudzające litość wśród fachowców a śmieszność, wśród zorientowanych

to może niech zorientowani się nie śmieją tylko dementują i prostują?

może wystarczy już postów „mam 100 złotych co kupić?”, „czy marka x jest lepsza od y?”, „ble, ble, ble”, „czy ten zegarek jest oryginalny?”

jesli kolejny post w tym stylu dubluje się z tematyką już poruszoną, z reguły autor jest kierowany do odpowiedniego wątku i/lub do wyszukiwarki. Jesli w pytaniu pojawia się coś nowego dyskusja idzie dalej.

Czy zachowanie pewnej (całkowitej) elitarności w takim forum nie będzie dla niego nabilitacją.

Będzie nobilitacją i początkiem końca ...

Forum zmienia się z tematycznego w...

To jest forum dyskusyjne :lol: Ze wszystkimi tego konsekwencjami

Pagaj, ja rozumiem że tu nie wszystko jest super, ale to jest albo albo - albo będzie ogólny dostęp i to forum będzie żyło, albo się zrobi crap dla elit i wszystko zdechnie, bo o czym mają rozmawiać ludzie którzy już wszystko wiedzą? Ten Klub i to Forum ma między innymi popularyzowac rtą pasję i to hobby. Zamykanie go i robienie z niego getta to droga w drugą stronę

@ Klod 100

Uważam, ze to niezbyt trafiony pomysł. Wiele osób ( w tym ja ) kiedy trafiło na to forum nie była zorientowana zbyt dobrze w tematyce, po prostu ktoś szukał informacji. Wiele z tych osób zostało, inni nie, ale ograniczanie możliwości uczestnictwa na podstawie pierwszych postów jest krzywdzące. Z kolei wiele osób ewoluuje i edukuje sie tutaj, (wystarczy poszperac w archiwach i poczytać pierwsze dyskusje) i to jest wspaniałe. Ograniczanie dostępu zostawmy dla realnych klubów, ten jest internetowy, ma na celu propagację wiedzy i zamiłowania do zegarków.

Rozwiazaniem na pewno jest silniejsze i bardziej zdecydowane moderowanie, mniejsza tolerancja na off-topic i konsekwentne przenoszenie śmieciowych wątków do kosza lub na jakąś bocznicę. No i nietolerowanie chamstwa w żadnej postaci - kasowania takich postów i w konsekwencji konta.

Pełna zgoda :D

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno ...

Po „uroczej” korespondencji z Arti’m vel Artuszką

Na takich gości najlepiej po prostu nie reagować. Nie odpowiadać - dyskusja zdechnie i będzie dobrze. Oni tylko czekają na to aż ktoś zareaguje na ich prowokacje. Nie karmić trolli. :D

Przy okazji - przydałoby się na paru forach więcej modów. Gdybym miał uprawnienia w "ALLEGRO ... " to bym skończył tą dyskusję zanim się zaczęła. Z drugiej strony - raz mi umknął wątek do przeniesienia w moim dziale, bo mnie nie było - a ktoś mógł to zrobić za mnie.

8)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
… Po „uroczej” korespondencji z Arti’m vel Artuszką... [/b]

Taka zajadłość Artiego znaczy, że naprawdę biznes sprzedających podróbki cierpi na działalności klubu, a to powinno nas tym bardziej dopingować.:D

A swoją drogą on już dawno powinien być wykopany z Forum. Co innego bezproblemowe uczestnictwo w dyskusjch i rejestracja a co innego naruczanie zasad i Troll(ing) :evil:

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pagaj

aa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podzielam poglądy Neuro i większości Kolegów tutaj

Absolutnie ograniczanie Forum sprawi ,że zacznie powoli umierać , i z klubu otwartego ,przyjaznego ,dyskusyjno-edukacyjnego stanie się "ligą nudnych i zapatrzonych w siebie dżentelmenów " - przepraszam za tę złośliwość

Żyjemy w realnym świecie i zawsze trafią nam się takie "rodzynki " , jednak jestem zdania , iż z powodu kradzieży w hipermaretach , nie należy ich zamykać , a jedynie walczyć ze złodziejami

Motto na dziś

"nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu , a potem pokona doświadczeniem " :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jestem zdania , iż z powodu kradzieży w hipermaretach , nie należy ich zamykać , a jedynie walczyć ze złodziejami

Motto na dziś

"nie dyskutuj z debilem , najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu , a potem pokona doświadczeniem " :D

Frappant!

Ale tym większe pole do popisu dla Klubowego zakładu oczyszczania (czyli Moderatorów)!

Do pracy, Panowie - pokażcie, że nie bez przyczyny obdarzono Was tą godnością.

Noblesse oblige :!:

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tym razem moderatorzy nam sie nie spisali.

Rozumiem, że czasem nie sposób śledzić wszystkiego. Na niektórych forach widziałem takie rozwiązani:

-przy każdym poście jest odnośnik, którego kliknięcie automatycznie wysyła moderatorowi linka do tego postu

-klikamy, gdy naszym zdaniem potrzebna jest interwencja moda

-działa troche jak "zgłoszenie naruszenia zasad"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

fajna rzecz, nie słyszałem o takim rozwiązaniu.

co więcej - jest to proste do "zainstalowania" na forum.

wystaczy jedna linijka tekstu.

myślę, że cos trzeba zrobic w celach porządkowych. rozwiązanie wspomniane przez grześka jest chyba najlepsze. szybkie, ale obiektywne (obiektywna ocena moderatora). moim zdaniem bomba. kto się opiekuje forum??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj
temat i pierwszy post się zmienił / przenieść cały wątek na forum testowe?

piotrek

oops, przepraszam za brak refleksu :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO nie. Tak stało się po tym jak w innym wątku zrobił sie bajzel i Pagaj odchodząc zmienił wszystkie swoje posty na takie.

Chodziło mi o moderatorów "Allegr i inne".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio
fajna rzecz, nie słyszałem o takim rozwiązaniu.

co więcej - jest to proste do "zainstalowania" na forum.

wystaczy jedna linijka tekstu.

myślę, że cos trzeba zrobic w celach porządkowych. rozwiązanie wspomniane przez grześka jest chyba najlepsze. szybkie, ale obiektywne (obiektywna ocena moderatora). moim zdaniem bomba. kto się opiekuje forum??

Wystarczy, że moderatorzy odpowiedzialni za konkretne forum, po prostu się nim zajmą... Jesli nie mają czasu niech zajmie się tym ktoś, kto go ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak: śmiało, po to jest moderator aby podejmować czasami dyskusyjne ale konieczne decyzje

What's Up, Doc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale byłoby wygodnie. Mozemy stanąć w obliczu sytuacji, że nikt nie będzie miał czasu. Póki co mogę pomóc w moderowaniu, ale jak znajdę jakąś poważną pracę to nie będę mógł poświęcać forum tyle czasu. Będę miał za to większe środki na zakupy zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj
powiem tak: śmiało, po to jest moderator aby podejmować czasami dyskusyjne ale konieczne decyzje

myślę, że sprawa nie podlega dyskusji.

również mogę pomóc przy moderowaniu - i tak kręcę się na forum codziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Nieważne kto, byle ktoś kto na forum jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

przepraszam, nie znam procedury: jak to zrobic? :oops: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba bedziemy musieli wystąpić do admina. Pewnie trzeba mieć listy uwierzytelniające od kolegów :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...więcej modów, więcej zamieszania. Potrzeba tylko więcej uprawnień i sprawa będzie jasna 8)

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.