Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Voli

"RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach

Rekomendowane odpowiedzi

UUUuuu jaka pomarańcza http://allegro.pl/sloneczna-radziecka-sekonda-mechaniczna-pozlacana-i5047847751.html

kolejna pozycja myślę ciekawa http://allegro.pl/budzik-z-pozytywka-nairi-slawa-okazja-bcm-i5034118949.html

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy nie wiedziałem gdzie napisać nie zakładając nowego tematu i postanowiłem zadać pytanie tutaj:

Chciałbym kupić dla ojca Rakiete 24h, ciężko znaleźć ten zegarek, na alledrogo znalazłem coś takiego. Pisałem do sprzedającego i ten odpisał mi że nie otwierana, nie śmigana, nówka i cudo... Zatem chłodnym okiem... Co sądzicie o tym egzemplarzu, warto ?

http://allegro.pl/rakieta-24-h-calodobowa-nos-i5025909536.html

a jaki masz budżet ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy nie wiedziałem gdzie napisać nie zakładając nowego tematu i postanowiłem zadać pytanie tutaj:

Chciałbym kupić dla ojca Rakiete 24h, ciężko znaleźć ten zegarek, na alledrogo znalazłem coś takiego. Pisałem do sprzedającego i ten odpisał mi że nie otwierana, nie śmigana, nówka i cudo... Zatem chłodnym okiem... Co sądzicie o tym egzemplarzu, warto ?

Nówka to może i to jest, ale to raczej współczesna produkcja - przeróbka werku 12-godzinnowego na werk 24-godzinowy. Pewność uzyskałbyś gdyby sprzedający pokazał zdjęcie mechanizmu zegarka. Oryginalny werk 24-godzinowy powinien mieć oznaczenie "2623.H".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rysqut właśnie nie orientuję się ile takie rakiety kosztują... Widziałem, że ktoś wystawił za 600 zł nawet :o Jednak wydaje mi się to wygórowana cena, a tu 180... Nie znam się na rosyjskich zegarkach, w cenach się nie orientuję także wiesz... Myślałem, że do 200 zł udałoby się coś takiego nabyć.

Jak myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 200 -220 można szukać tylko trzeba chwile poczekać a i NOSa nie kupisz w tym przedziale, niedawno poszły dość fajne za ok. 190 i to chyba niezła cena (z wysyłką 200)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś takiego właśnie by mnie interesowało w tym przedziale... Najgorzej gdy sprzedający pisze, że wszystko świetnie, a później okazuje się, że kupiliśmy egzemplarz daleki od ideału...

A co myślisz o tym, który podałem na allegro? Że nos, to nie wierze, zdjęcia mechanizmu tez nie ma, bo sprzedający go nie otwierał...

Zawracać sobie głowę tym, czy szukać innego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem da się w tym budżecie zmieścić i stan będzie bliski nos (nówka sztuka nie śmigana). Ale trzeba trochę cierpliwości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten egzemplarz z allegro conajmniej od 4 lat jest na allegro, to współczesna wariacja. Wg mnie nie warto tej sztuki kupować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę cię zniechęcać ale jeżeli to ma być zegarek dla ojca to lepiej to przemyśl. Znam osoby które taką Raketę 24H kupiły a później nie mogli się do niej przyzwyczaić i szybko rezygnowali z ich użytkowania. Używanie tych zegarków ma sens tylko za kołem podbiegunowym. Chyba że ojciec jest kolekcjonerem zegarków i takiego zegarka jeszcze nie ma - wtedy jak najbardziej warto taki kupić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasz ZZ cały widz polega na tym, że ojciec mi kiedyś o tym zegarku opowiadał, że taki posiadał, ale gdzieś zagubił na przestrzeni lat... Ale chciałby taki mieć ponownie, więc pomyślałem, że sprawię mu taki prezent-niespodziankę.

A, że tego rosyjskiego gruntu nie znam kompletnie, to gdzie szukać rady jak nie tutaj ;) Dlatego ciekawi mnie ile wydać, by nie przepłacić za taki zegarek :rolleyes:

Edytowane przez se7en

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę cię zniechęcać ale jeżeli to ma być zegarek dla ojca to lepiej to przemyśl. Znam osoby które taką Raketę 24H kupiły a później nie mogli się do niej przyzwyczaić i szybko rezygnowali z ich użytkowania. Używanie tych zegarków ma sens tylko za kołem podbiegunowym. Chyba że ojciec jest kolekcjonerem zegarków i takiego zegarka jeszcze nie ma - wtedy jak najbardziej warto taki kupić. 

Używanie tych zegarków za kołem podbiegunowym raczej nie ma sensu - trudno byłoby na nich polegać ze względu na tempertaury tam panujące. niemniej jednak pierwotnie zamysł był właśnie taki - dzień i noc polarna czyli wiedza czy obudziłem się o 17.00 czy jest dopiero  05.00 

Czasmi w zimie tak mam i u nas  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiedza czy obudziłem się o 17.00 czy jest dopiero  05.00 

Znając rosyjskie zamiłowanie do napojów wysokoprocentowych można wysnuć wniosek o szerokim zastosowaniu Rakiety 24H :D

Tomasz ZZ cały widz polega na tym, że ojciec mi kiedyś o tym zegarku opowiadał, że taki posiadał, ale gdzieś zagubił na przestrzeni lat... Ale chciałby taki mieć ponownie, więc pomyślałem, że sprawię mu taki prezent-niespodziankę.

A, że tego rosyjskiego gruntu nie znam kompletnie, to gdzie szukać rady jak nie tutaj ;) Dlatego ciekawi mnie ile wydać, by nie przepłacić za taki zegarek :rolleyes:

Jeżeli Twój ojciec miał Rakietę 24H przed wieloma laty,to tym bardziej powinieneś szukać takiej starej Rakiety, jaką wcześniej podlinkowałem. Bedzie większe prawdopodobieństwo, że trafisz na zegarek zgodny z pierwowzorem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

już gdzieś kiedyś pisałem o tym zegarku. Mam trochę rakiet 24h, tak z czasów minionych, jak i tych współczesnych. Z tego modelu mam czarną i białą arktikę sp1. To współczesna produkcja składana na nowych, często stalowych kopertach i tarczach (dużo jest tych modeli, zdarzają się też takie z oryginalnymi kopertami), plus stary radziecki mechanizm. Ponieważ tych właściwych brakuje, wstawia się do środka 2609.NA, czyli inny mechanizm niż w oryginale, standardowy 19-sto kamieniowy mechanizm. Składane to jest w Rosji, firmowane przez zegarmistrza z Moskwy. Moje egzemplarze chodzą punktualnie i widać, że są dość dobrze złożone. 

Tego egzemplarza  bym nie kupił, chyba że sprzedający ma rzeczywiście nówkę, jeszcze z folią na deklu. Nie wiadomo, co się stało z nim w międzyczasie - o ile pamiętam informację sprzedającego, ten model był produkowany w latach 2010 - 2011.

Jeśli ojciec po prostu taki posiadał i chciałby sobie wspominkowo ponosić, raczej chętniej wybrałbym egzemplarz nowy, który jest sprawny i wyszedł niedawno z fabryki, niż taki stary kolekcjonerski. Kolekcjonerski to zawsze niewiadoma, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczona dla kolekcjonera. 

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

już gdzieś kiedyś pisałem o tym zegarku. Mam trochę rakiet 24h, tak z czasów minionych, jak i tych współczesnych. Z tego modelu mam czarną i białą arktikę sp1. To współczesna produkcja składana na nowych, często stalowych kopertach i tarczach (dużo jest tych modeli, zdarzają się też takie z oryginalnymi kopertami), plus stary radziecki mechanizm. Ponieważ tych właściwych brakuje, wstawia się do środka 2609.NA, czyli inny mechanizm niż w oryginale, standardowy 19-sto kamieniowy mechanizm. Składane to jest w Rosji, firmowane przez zegarmistrza z Moskwy. Moje egzemplarze chodzą punktualnie i widać, że są dość dobrze złożone.

To widać trafiłeś na jakieś dobrze zmontowane egzemplarze :) Ja nie miałem tyle szczęścia; w 2008 roku (kiedy jeszcze nie miałem dobrej wiedzy o Rakietach 24H) kupiłem szarą Arktikę. Cieszyłem się nią jakiś miesiąc. Zegarek się zatrzymał, a że nie miał gwarancji, to sam zabrałem się za naprawę. Po otwarciu dekla przekonałem się, że zamiast 2623 jest tam przerobiony 2609. Przeróbka polega na przefrezowaniu płyty głównej werku i wstawieniu innych kół przekładni wskazań. Tak to wygląda:

post-25327-0-75964200-1422793015_thumb.jpg

Czarny kołek, na który łożyskuje koło pośrednie przekładni wskazań jest osadzony krzywo (jego oś nie jest prostopadła do płaszczyzny płyty werku). Dodatkowo w płycie rozwiercono otwory, które zaznaczyłem na zielono (na czerwono zaznaczone miejsce osadzenia kołka):

post-25327-0-20258100-1422793105_thumb.jpg

Nie wiem w jakim celu dokonano rozwiercenia, ale pozostawiono bez gradowania ostre krawędzie, a w werku walały się wióry.

Natomiast przyczyną zatrzymania werku było zardzewiałe koło wychwytowe.

Ostatecznie werk został zastąpiony oryginalnym 2623, bo zegarek podobał mi się wizualnie - zarówno koperta, jak i tarcza były nowe i nie można mieć do nich zastrzeżeń.

Ojoj - ale zrobiłem OT, w końcu to okazje aukcyjne. Zatem tu macie okazję:

http://allegro.pl/pozlacany-zegarek-raketa-quartz-lata-70-te-ussr-i5032616051.html

Już kiedyś była ona pokazywana, ale wtedy kosztowała coś ok. 90 PLN. Obecna cena jest bardzo dobra za model w tym stanie. Ja sam jej nie kupię, bo już taka mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

W gromadce http://allegro.pl/stare-radzieckie-zegarki-do-naprawy-i5041254805.html jest parę egzemplarzy zasługujących na ożywienie. Szkoda, że masa czasu do końca a już się ludziska tłuką - może trzeba będzie przenieść do "nie przepłacajcie" 

Szkło, wierzch koperty znośny i chyba werk jakby ktoś ljuksa składał http://allegro.pl/stare-zegarki-koperty-bransoletka-poliot-tanio-i5024962734.html

Edytowane przez D@dik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sthool

Widocznie po prostu wszystko mi się udaje ;) A tak na serio to aż mnie kusi, żeby własne rozebrać.

Tu są wszystkie, jak kogoś interesuje

http://www.moscowwatch.com/index.php?categoryID=581&category_slug=polar-watch

W ogóle mam dobre doświadczenia, jeśli idzie o współczesne składaki i pasówki.

Ale i tak najlepiej spisuje się ta od Pawła Burego - na mołni 3602. Jest po prostu genialna. Mój zegarmistrz nie chciał mi jej w ogóle oddać po serwisowaniu, tak mu się podobała :D

Jeśli ktoś chce mieć okazję, to niech nie grzebie w allegro, tylko po prostu do niego uderzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda. Gratulacje dla pmwasa za dobre sprzedaże, ale i dla kupujących bo cudne perełki nabyli.

Edit. To jednak tanio kupiłem mój egzemplarz pokazywany wczoraj w nowościach, choć jeszcze wczoraj tak nie myślałem :D

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł, super jest, zwłaszcza ten szklany dekiel. Trochę trzeba było okiełznać mocowanie werku, ale gdybyś miał tego więcej, chętnie się piszę.

Staruszki rzeczywiście poszły za bardzo wysokie ceny.

A tymczasem rzadsza elektronika, sprawna

http://allegro.pl/elektronika-i5049887364.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi