Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Voli

"RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach

Rekomendowane odpowiedzi

Wskazówki ma Łuczowe, ale raczej nie od tej wersji. Cena...w tej kwocie mam ten sam wzór z oryginalnymi wskazówkami w dużo lepszym stanie.

Ja mam z takimi wskazówkami, nie wiem czy oryginalne

78e1f7270fd5420ef6ecdc379398aab9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemek....nie chcę się upierać, ale sądząc po spotykanych wzorach - to na białej tarczy (jak u mnie) wszystkie trzy powinny być czarne, na połyskującej srebrnej sekundnik mógł być złocony, ale gdyby to ode mnie zależało...dałbym czarny ;)

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przemek....nie chcę się upierać, ale sądząc po spotykanych wzorach - to na białej tarczy (jak u mnie) wszystkie trzy powinny być czarne, na połyskującej srebrnej sekundnik mógł być złocony, ale gdyby to ode mnie zależało...dałbym czarny ;)

Takiego kupiłem od zegarmistrza :) w bardzo dobrej cenie ;) więc wszystko jest możliwe...

Chociaż sekundnik fajnie się komponuje z kopertą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość arc76

Ja mam łucza z takimi właśnie wskazówkami, myślę że takie powinny być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam łucza z takimi właśnie wskazówkami, myślę że takie powinny być

Możesz mieć...złocony łatwiej dostać :P A dodam to może w takiej formie: stare logo moim zdaniem ma złocony sekundnik, nowsze ma czarny. 

Edytowane przez Nightdream

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

A to jest on czy ona? Chyba ona... a cudzym kobietom nie ma co wierzyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wostok precyzyjny na alle a tu cisza o nim. Linku nie wkleję, z taba piszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wostok precyzyjny na alle a tu cisza o nim. Linku nie wkleję, z taba piszę.

Że ten?

http://allegro.pl/unikat-wostok-22kamn-precizionnyje-oryginal-i5250070642.html

To nie precyzyjny tylko zwykły 22 kamienie. sprzedawca nielubiany a cena już niemała mimo iż jeszcze 5 dni. Żadna okazja.

A jak ten:

http://allegro.pl/wostok-precyzyjny-22-kamienie-pozlacany-au20-i5234143764.html

To dokładnie to samo co wyżej.

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli tego od anoli, a coz tym sprzedawcą nietak jest, trzeba by go sobie zanotować a widać że w opisach ma same ciekawe pozycje jak np Czajka rezonator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anoli jest drugi w kolejce po zbigniewie, jeżeli chodzi o sprzedawanie składaków i frankenów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już wszystko jasne, na liście mam jeszcze scorpiona. A ta jego czajka to składak, franken czy jakieś inne licho?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już wszystko jasne, na liście mam jeszcze scorpiona. A ta jego czajka to składak, franken czy jakieś inne licho?

Z Czajką to akurat niewiele się da pokombinować :D Specyfika zegarka. Wg mnie jest ok choć dekiel chyba od innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie wostoków 22j z obu aukcji: @kchrapek, jak kwalifikujesz sprawę "precyzyjności"? - napisałeś

To nie precyzyjny tylko zwykły 22 kamienie

Mnie intuicja podpowiada, że tarcze w obu zegarkach są wymienione na repliki (jakoś tak podobnie wyglądają do oferowanych przez anoli replik tarcz wołny). Co prawda, werki obu nie mają koloru żółtego/złotego ale półmostki balansu są zaopatrzone w mikroregulację. A z tego co pamiętam "zwykłe" wostoczki 22j miały mechanizmy bliźniacze z ałmazem

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie wostoków 22j z obu aukcji: @kchrapek, jak kwalifikujesz sprawę "precyzyjności"? - napisałeś

Mnie intuicja podpowiada, że tarcze w obu zegarkach są wymienione na repliki (jakoś tak podobnie wyglądają do oferowanych przez anoli replik tarcz wołny). Co prawda, werki obu nie mają koloru żółtego/złotego ale półmostki balansu są zaopatrzone w mikroregulację. A z tego co pamiętam "zwykłe" wostoczki 22j miały mechanizmy bliźniacze z ałmazem

Wg mnie tarcza u anolii nowa współczesna, W drugim jest bezwzględnie oryginalna.

Co do "precyzyjności" to być może jestem w błędzie ale wszystkie były żółte, niezależnie od datowania. Przechodziły zaostrzoną kontrolę jakości i były lepiej wykonane. Ale ja nie jestem drobiazgowy i szczerze mówiąc zapominam o takich informacjach.

Gdyby Sursum miał czas to by nam rozjaśnił bo to jego konik :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

- pierwsza tarcza replika, druga ok,

- żaden nie jest precyzyjny, fuj, w żadnym precyzyjnym nie wybitoby w tak ordynarny sposób numeru seryjnego,

- ałmazy zawsze miały 18 kamieni i zawsze były bez mikroregulacji (2809b), pozostałe mechanizmy - 2809, 2809a mają 22 kamienie i mikroregulacje,

- co do mechanizmów i logo. Mam wszelkie możliwe kombinacje mechanizmów (niklowane, żółte, datowane, bez daty, z logo czystopola i nowym wostoka, wersje cyrylicą i na eksport) pod wszystkie rodzaje tarcz.  Niby był okres przejściowy - 1960 - kiedy np wypuszczali WP z niklowanym mechanizmem bez oznaczenia daty, ale dziwnym trafem w posiadanej przeze mnie próbie (kilkadziesiąt sztuk na chodzie) dobrze, pewnie i oryginalnie osadzone są sztuki wedle wzorca:

- WP to żółty mechanizm, starannie wybity numer seryjny i logo (bez "zadziorów" na półmostku),

- Wołna to biały mechanizm, WP żółty

- Wołna datowana, WP bez,

- jak eksport, to w alfabecie łacińskim ma być i werk i dekiel i tarcza, jak w cyrylicy, to wszystkie te elementy w cyrylicy,

- brak śrubki, ślady po ich odkręcaniu, brak uszczelki pod deklem lub takowa przecięta wieszczą kłopoty.

Jako pewne określam zegarki, które bądź są w mojej rodzinie od nowości (mam szufladówki po dziadku), bądź kupiłem z pewnego źródła jako NOS-y (sztuka jedna), bądź też kupiłem jako zegarki, które ktoś nosił od nowości aż do stanu śmierci technicznej i które były tak zawalone brudem, że nie miałem wątpliwości, że otwieram je jako pierwsza osoba od czasów wczesnego Gomułki.

Generalnie dobrze ponad 80% sprzedawanych 2809 jest mniej lub bardziej kombinowana, w tym około 50% rynku to składaki z podmienianymi tarczami.

Pomijam już te szczegóły, jak drobne różnice w budowie kopert pomiędzy WP a Wołną, bo te są w standardach zdjęć aukcyjnych niedostrzegalne i pomijam te koperty, które są niestandardowe, bo ich praktycznie nie ma. Tak samo z różnymi typami dekli.

Nie neguję więc, ze np można się natknąć na wczesnego wostoka precyzyjnego jeszcze z mechanizmem sygnowanym przez Czystopol (sam takiego mam i raczej jestem przekonany, że jest oryginalny), ale generalnie uważam, że sami sobie robimy wodę z mózgu i na siłę często usiłujemy dorobić teorię do składaków zakupionych przez nas samych.

Uzupełniając jeszcze to, co napisałem:

- Są WP z mechanizmem sygnowanym CzCzZ, ale wtedy mają też CzCzZ na tarczy,

- niby są żółte z sygnowaniem CzCzZ, ale mi się nie udało dorwać takiego, który nie byłby składakiem,

- niklowanych ze znaczkiem Wostoka jest za dużo jak na okres przejściowy (zwłaszcza w realiach gospodarki planowej). Ponieważ nie ma ich w WP tylko w Wostoku 22 kamieni raczej uważam, że to zmiotki magazynowe z końca produkcji

Edytowane przez Sursum

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- żaden nie jest precyzyjny, fuj, w żadnym precyzyjnym nie wybitoby w tak ordynarny sposób numeru seryjnego,

A to ciekawe. Mógłbyś napisać czym konkretnie różnił się 22 kamieniowy 2809 nieprecyzyjny od tego precyzyjnego? Do dzisiaj myślałem, że wszystkie były precyzyjne, a cały podział rozbijał się o kolor płyt, datowanie i napisy na tarczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw pojawił się WP na niklowanym werku z Czystopola. Mało tego jest - werk wygląda tak samo jak standardowy z Wołny, choć mam wrażenie, że jest jakby ładniej wykończony (staranniej). Tylko on musi być tam, gdzie tarcza WP jest jeszcze z oznaczeniami "Czystopol". Stąd też moje odniesienie do sposobu wybicia numeru seryjnego - we wczesnym WP - tym niklowanym - robili to ładniej.

Potem mamy standardowe rozróżnienie - czyli WP otrzymuje żółty werk (choć są też werki żółte sygnowane CzCzZ - aczkolwiek uważam to za unikat, widziałem na żywca, ale był to ewidentny składak). Ale potem nadchodzi schyłek produkcji i znowu coś zaczyna się wolna amerykanka - nie jestem w stanie tego ogarnąć.

Nie pomagają w tym niestety numery seryjne, które nie pozwalają na ustalenie daty produkcji, tak samo katalogi, które skupiają się na tarczach. Monografii również brak, a wolę nie snuć domysłów wobec zalewu składaków.

Reasumując WP powinien mieć żółty werk i najlepiej niebieskie gwiazdki na kole naciągu, ale nie zmienia to faktu, że był WP z niklowanym werkiem i była wołna z werkiem żółtym - obydwa jeszcze z logo CzCzZ (aczkolwiek te dwa ostatnie to rzadkości i w zasadzie 99% tych konfiguracji na aukcjach to składaki

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi