Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Voli

"RUSKIE" OKAZJE NA AUKCJACH - Okazje, unikaty, bardzo dobre stany na aukcjach

Recommended Posts

57 minut temu, Po Bieda napisał(-a):

Ja tylko zapytam: 360 zł za hermetyczną (nawet uwzględniając dobry stan i oryginalny pasek)? Tylko ja uważam, że to przesada, czy to jakiś wyjątkowa okazja?

Jaki konkretnie model? Jakieś zdjęcia? Poza tym z paskiem to raczej nie wychodziło. 

Ogłoszenie już niedostępne 🙂

A było popatrzeć dokładnie i kupić coś jeszcze, np Lanco w stali w automacie za 130, to chociaż przesyłka by się zwróciła 🙂

W dniu 15.01.2023 o 19:43, Progfan_87 napisał(-a):

Jaki konkretnie model? Jakieś zdjęcia? Poza tym z paskiem to raczej nie wychodziło. 

Oj, nie zauważyłem, że obcięło mi link.

https://allegro.pl/oferta/zegarek-nareczny-pobieda-12993533742

"Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman)

7 minut temu, Progfan_87 napisał(-a):

Sporo jak za taki stan.

Jeśli dobrze kojarzę to tak zwana Czarnuszka, pierwszy zegarek w kosmosie, stąd wysoka cena :)

No rzeczywiście ale jak dla mnie to zawsze był taki trochę najskromniejszy model hermetyka jeśli chodzi o tarczę. Taki niczym specjalnie nie wyróżniający się.

18 minut temu, prw6 napisał(-a):

Czarnuszka, pierwszy zegarek w kosmosie, stąd wysoka cena

Jeszcze chyba nie widziałem za tyle! To taka sztuka bliska nos za ile by poszła, 600? Muszę chyba zrewidować swoje pojęcie o wartości niektórych sztuk w moim zbiorze...

Jedni walą ceny z kosmosu bo gdzieś tam się dowiedzieli że zegarek był w kosmosie, drudzy płacą ceny z kosmosu za zegarek który w kosmosie nie był (tzn był, ale nie ten co kupili 🙂 )

15 minut temu, Wieniek1410 napisał(-a):

Jedni walą ceny z kosmosu bo gdzieś tam się dowiedzieli że zegarek był w kosmosie, drudzy płacą ceny z kosmosu za zegarek który w kosmosie nie był (tzn był, ale nie ten co kupili 🙂 )

Dokładnie. Ogólnie hermetyki są wyjątkowe same w sobie ale bez przesady, bo jeszcze dojdzie do tego co w przypadku Szturmańskich 🤦‍♂️

5 minut temu, kchrapek napisał(-a):

Uwaga na "okazyjnego" Szturmańskiego bo może kusić. Składak w chromowanej kopercie!

https://allegrolokalnie.pl/oferta/zegarek-poljot-sturmanskie-radziecki-vintage-nmh

Ten typ też ma wiele innych radzieckich w kosmicznych cenach...

Bardzo lubie naprawiać zegarki, a ich kolekcjonowanie jest efektem ubocznym 😁

To znany handlarz z Ukrainy. Jakiś czas temu przeniósł się do Polski. Ma sporo perełek, których chyba u nas nie wystawia, ale jego sklep na Etsy był okazały. Niestety, ceny mocno "zachodnie", czemu w sumie się nie dziwię, skoro ma klientów i kupują. Czasem zdarzają się jakieś "kwiatki", ale to Ukraina i tam to normalne. Mam wrażenie, że u nich to ty, jako idący do kogoś w odwiedziny, musisz być ostrożny, żeby w coś nie wdepnąć. Taka mentalność i trzeba ją zaakceptować albo nie odwiedzać.

Ten Szturman, jeśli ma prawilny werk, a koło datownika jest tutaj prawidłowe co może dobrze wróżyć, to niezły materiał na zrobienie porządnego zegarka. Tylko trzeba zobaczyć werk, czy zgodny rocznikowo. Generalnie bardzo lubię te Szturmany w takiej "zużytej" formie, gdzie widać upływ czasu na lumie i wskazówkach. Znaleźć mu stalową kopertę z koronkami, bo guziki wyglądają na stalowe i będzie fajny. Koperty czasem daje się wyrwać w znośnej cenie, tylko trzeba poświęcić trochę czasu na szukanie.

Tutaj @Elob500 musiałby się wypowiedzieć, czy reszta zgodna, bo ja czasem nie ogarniam tych niuansów w 3133... wskazówki, bezele... skomplikowane.

@renqien ja się zasadniczo z Tobą zgadzam. Tarcza , wskazówki wyglądają ok, fotki werku nie ma. Dobrać kopertę i będzie super zegarek. Natomiast sprzedający upiera się że chromowana koperta jest ok i że zegarek jest oryginalny. A to już nieprawda, stąd moje ostrzeżenie. Jak ktoś świadomie kupi to w porządku. Ale jak kupuje "oryginał" to szkoda potem rozczarowań.

Jak wyżej chłopaki piszą all Ok.

Chromowane koperty miały chromowane koronki co widać, knopki są stalowe czyli chromowane były całkiem zużyte i zostały wymienione.

A pisze jeszcze że nie dział dobrze, trzeba naprawić.

Tarcz jest OK wskazówki OK luma się zlewa w całość, zatem 1k to dobra cena, do tego za 350-500 zyka stalowy korpus

albo jak kto chce to korpus z 55g można dosztukować tylko to też nie tanie jest.

13 minut temu, Elob500 napisał(-a):

Jak wyżej chłopaki piszą all Ok.

Chromowane koperty miały chromowane koronki co widać, knopki są stalowe czyli chromowane były całkiem zużyte i zostały wymienione.

A pisze jeszcze że nie dział dobrze, trzeba naprawić.

Tarcz jest OK wskazówki OK luma się zlewa w całość, zatem 1k to dobra cena, do tego za 350-500 zyka stalowy korpus

albo jak kto chce to korpus z 55g można dosztukować tylko to też nie tanie jest.

Trzeba niestety brać pod uwagę że nie ma zdjęcia mechanizmu więc może być loteria. Tym bardziej że opis mówi tak: "Zegar działa, ale nie dobrze. Potrzebuję serwis i naprawa. Nie daję gwarancji"

Jak ktoś ma kopertę stalową lub prawidłowo  działajacy, stary mechanizm to warto kupić. Ja żałuję, że w tej chwili tymi elementami nie dysponuję.

- - -

Ostatnio Paweł miał ale połączył stalową  kopertę z Poljotem. Chcialem kupić.

Edited by art_69

33 minuty temu, JanekTheFizyk napisał(-a):

To tak się da? :o

Porównaj obie koperty, na frezerkę i jechane :).

Godzinę temu, kchrapek napisał(-a):

Trzeba niestety brać pod uwagę że nie ma zdjęcia mechanizmu więc może być loteria. Tym bardziej że opis mówi tak: "Zegar działa, ale nie dobrze. Potrzebuję serwis i naprawa. Nie daję gwarancji"

Tak, foto werka by się przydało, ba na co komu kolejny nowszy mechanizm?