Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
jaroslawp

Klub Miłośników Zegarków MIDO

Recommended Posts

49 minut temu, andrzejmakal napisał(-a):

Dzięki.
Konkretnie chodzi o multiforta, widzę np. coś takiego:

https://www.irisimo.pl/mido-m049-526-11-091-00

Ktoś coś?

Ja swoje zegarki Mido i nie tylko zamawiałem w Niemczech(nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów, szybka wysyłka, i dobrze zabezpieczona paczka👍) , butiki

https://www.olfert-co.de/mido-multifort-tv-big-date-kaliber-80-m049.526.11.091.00

https://shop.uhren-hieber.de/uhren/Mido-M0495261109100-Uhren-Serie-Herren-Multifort-TV-BIG-DATE-Steelgreen.html

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

;] 

IMG_20240428_174114.jpg

👉📸 All Rights Reserved®                                                                    Diver'sholic 

9 godzin temu, andrzejmakal napisał(-a):

Jaki to model dokładnie?

Limitowana edycja z 2020 roku, 

https://www.hodinkee.com/articles/mido-ocean-star-decompression-timer-1961-rainbow-diver-live-pics-pricing-introducing

Cieszy oko 🤩

I wjechał nubuk na chłodniejsze dni. 

20240419_074610.jpg

20240419_070800.jpg

20240508_073310.jpg

Edited by azure

12 minut temu, PistolPete napisał(-a):

Z lekkim opóźnieniem ale dotarł. Nie wszystkim podchodzi mały rozmiar tarczy w porównaniu do bezela, zewnętrznego plus wewnętrznego. Natomiast moim zdaniem dodaje nieco klimatu vintage’owych diverow.

W tej cenie ciężko o porządnie wykonanego divera z prawdziwym GMT.

Bransoleta nie ma mikroregulacji, tylko „przedłużke” nurkową, ale ogniwa są tak małe, że nie było problemu z dopasowaniem do nadgarstka

IMG_6042.jpeg

IMG_6043.jpeg

IMG_6046.jpeg

IMG_6048.mov 51.33 MB · 0 pobrań

Gratuluję świetny zegarek a przy Twoich zdjęciach czy filmiku jest katalogowo. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

Gratuluje - jest swietny. Dla mnie ciut zbyt retro - czekam az SG wypusci cos w rozmiarze (i jakosci wykonania) tego Mido ale bardziej wspolczesnym designie.

2 hours ago, PistolPete said:

Z lekkim opóźnieniem ale dotarł. Nie wszystkim podchodzi mały rozmiar tarczy w porównaniu do bezela, zewnętrznego plus wewnętrznego. Natomiast moim zdaniem dodaje nieco klimatu vintage’owych diverow.

W tej cenie ciężko o porządnie wykonanego divera z prawdziwym GMT.

Bransoleta nie ma mikroregulacji, tylko „przedłużke” nurkową, ale ogniwa są tak małe, że nie było problemu z dopasowaniem do nadgarstka

IMG_6042.jpeg

IMG_6043.jpeg

IMG_6046.jpeg

Gratuluje! 

Swietnie sie prezentuje. :)

Tak, to ich nowa linia 39mm. 

Tutaj wiecej: https://www.midowatches.com/uk/watches/collections/ocean-star/ocean-star-39.html

Najwazniejsze to nowy mechanizm. Caliber 72 ktory bazuje na ETA A31.111 ktory zmodyfikowany uzywa chocby Longines czy Union Glashutte. 

Jest on 3.5hz oraz ma 72H rezerwy chodu. 

Jak przystalo na Mido Ocean Star, bardzo dobra koperta oraz bransoleta, plus szafir z obustronnym AR. 

Ten czarno szary calkiem fajny. :) 

Edited by DawidM86

Mechanizm in plus vs. zwykly Powermatic 80 bo wyzsza czestotliwosc pracy przy nadal bardzo sensownej rezerwie chodu.

Rozmiar super, tarcze - rzecz gustu. Mi akurat nie pasuja - z wiekszoscia ich zegarkow tak mam, ze sa niemal w moim typie :D

Mido Ocean Star GMT - swietny ale 44 mm to za duzo. Ocean Star Tribute GMT - swietny ale zbyt retro. Nowe Ocean Stary - wszystok poza tarcza jest super.

Edited by cordi7

Na plus to ze ten mechanizm pewnie zagosci w przyszlych kolekcjach. 

Ich Powermatic 80 to zawsze minimum C07.621 wiec polka wyzej niz w Tissot etc. 

Powermatic jest moim zdaniem (na podstawie 2 Mido) taki sobie. Mniej stabilny w odchyłkach względem "szybszych" np 2824, a te 80 godzin przy w miarę spokojnym, biurowym  użytkowaniu nie jest tak łatwo "nakręcić" (po ręcznym nakręceniu na max rzeczywiście trzymają około 82 godziny).

20240620_203114s.thumb.jpg.02a7ff9d30539de788e537940639d001.jpg

Edited by Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Godzinę temu, Anansi napisał(-a):

Powermatic jest moim zdaniem (na podstawie 2 Mido) taki sobie. Mniej stabilny w odchyłkach względem "szybszych" np 2824, a te 80 godzin przy w miarę spokojnym, biurowym  użytkowaniu nie jest tak łatwo "nakręcić" (po ręcznym nakręceniu na max rzeczywiście trzymają około 82 godziny).

P80 to jeden z moich najdokładniejszych zegarków - i to ten najpodlejszy na 23 kamieniach. Ja je ogólnie bardzo lubię i szczerze nie przeszkadza mi 21.600 bph.

4 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

P80 to jeden z moich najdokładniejszych zegarków - i to ten najpodlejszy na 23 kamieniach. Ja je ogólnie bardzo lubię i szczerze nie przeszkadza mi 21.600 bph.

Ale to było takie czepianie czepiania się. Generalnie całkiem je lubię. :) Dokładność chodu nie jest jak dla mnie priorytetem do polubienia zegarka z danym mechanizmem, ale lubię ją sprawdzić.  Jednak, jeżeli takie kryterium by przyjmować, to z moich nr 1 jest Nomos z Alpha a potem...Steeldive z NH35 (ok. +1 sek na dobę stale pierwszy, drugi +1 przy pełnym nakręceniu  - ręcznie/rotomat, w realu +1do -5 sek.  - na ręce). Co z tego wynika?

Wynika tyle, że to jeden z ciekawszych mechanizmów ostatnich lat spośród wkładanych do popularnych i relatywnie dostępnych cenowo modeli. W wersji z włosem z krzemu albo Nivachronu bije nieśmiertelną 2824-2 na głowę. Nawet podstawowe wersje (kilka sztuk już miałem w rękach) chodzą bardzo dokładnie i mają niewielkie odchyłki pozycyjne. Z serii 2824-2 i klonów najbliżej był STP 1-11, który to występuje tylko w wersji top z kołem balansowym wykonanym z Glucydur.

Dobra, nie czepiam się już czepiania 😁

W dniu 20.06.2024 o 22:53, cordi7 napisał(-a):

Wynika tyle, że to jeden z ciekawszych mechanizmów ostatnich lat spośród wkładanych do popularnych i relatywnie dostępnych cenowo modeli. W wersji z włosem z krzemu albo Nivachronu bije nieśmiertelną 2824-2 na głowę. Nawet podstawowe wersje (kilka sztuk już miałem w rękach) chodzą bardzo dokładnie i mają niewielkie odchyłki pozycyjne. Z serii 2824-2 i klonów najbliżej był STP 1-11, który to występuje tylko w wersji top z kołem balansowym wykonanym z Glucydur.

Dobra, nie czepiam się już czepiania 😁

Od czwartku spóźnił się o 4 sekundy. Nie żebym się czepiał, ale mogło być lepiej. :P

20 minut temu, Anansi napisał(-a):

Od czwartku spóźnił się o 4 sekundy. Nie żebym się czepiał, ale mogło być lepiej. :P

Laughing Spit GIFs | Tenor