Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość pcstud

IWC cal..89 - zegarek jako lokata kapitalu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość artpl

W przypadku tego IWC cena była najzupełniej normalna, nabywca będzie go nosił dowolny okres czasu i jeśli go nie zniszczy przy sprzedaży dostanie zwrot zainwestowanych pieniążków, albo nawet więcej. W przypadku zegarków prestiżowych firm nabywanych w salonach trudno odzyskać połowę zainwestowanej kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość chawer

Aukcja zostala usunieta przez pracownika serwisu Allegro, niestety nie podaja powodu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Aukcja zostala usunieta przez pracownika serwisu Allegro, niestety nie podaja powodu :lol:

Koleś sam się podłożył. Napisał, że zegarek został wystawiony (i tu cytat) "również w innych mediach", a regulamin Allegro tego zabrania. Dlatego aukcja została usunięta. Tak myślę :roll:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie. Kiedy sprzedawałem mojego ML też zamieściłem takie info i cisza.

Tak samo zabronione jest podawanie linków do stron np. różnych sklepów aby porównać ceny, a allegro w praktyce nie usuwa takich aukcji.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Poza tym, warto zauważyć, że za IWC z kalibrem 89 można uzyskać całkiem przyzwoitą sumę pieniędzy. Jeżeli są klienci skłonni zapłacić 3500 zł za zegarek, który ma przeszło 50 lat, to bardzo pozytywnie o tym czasomierzu świadczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wlasnie jestem jednym z tych ktorzy maja to cudo. Musze powiedziec ze to dzieki staremu cal 89 zaczalo sie moje zainteresowanie zegarkami (prawda maveric?). Moze dlatego dla mnie kaliber 89 jest kultowym zegarkiem i bede go nosil (bo nosze go codziennie) bo lubie - i co gorsze czesami lapie sie na tym, ze gapie sie na niego - szczegolnie w samochodzie :D. Jedyne czego mi brakuje to ze nie jest zegarkiem automatycznym - ale nakrecanie tez ma w sobie jakis klimat. A samo IWC jest klasa zama w sobie - kocham te zegarki (moje najwieksze marzenie to Da Vinci). A aukcje? Śledze je od kilku miesiecy i praktycznie zawsze jest jakis IWC cal. 89 na allegro i rzadko osiaga cene ponizej 3 tys. (a najczesciej pow 4). Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A ja gratuluję wyboru czasomierza tym bardziej, że pieczę nad kalibrem 89 sprawował słynny Albert Pellaton. Dość powiedzieć, że część rozwiązań z tego mechanizmu zostało później zastosowanych w kalibrze 5000.

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
- i co gorsze czesami lapie sie na tym, ze gapie sie na niego - szczegolnie w samochodzie ;).

A ze mną jest tak:

Spoglądam na zegarek raz...hm...mija 15 sekund....drugi raz..po 4 sekundach ktoś pyta: Która godzina???...A ja nie wiem więc muszę sprawdzić :twisted: ....Bo średnio na 100% "gapień"...99% to gapienia martwe funkcjonalnie :D ... a tylko 1 % w celach funkcjonalnych. JA SIĘ GAPIĘ NA ZEGAREK Z POTRZEBY PODZIWIANIA A NIE ABY SPRAWDZIĆ KTÓRA GODZINKA 8). Ostatnio przyłapałem się na tym, że looknąłem na zegarek i zaspokoiwszy swoją potrzebę gapienia sprawdziłem czas na komórce :oops: ....natomiast bardzo często łypię na sekundnik swojego zegarka by widząc inny sekundnik w polu widzenia porównać rozbieżności..HA,HA..co za choroba :-) ale nie mam zamiaru się leczyć..CHCĘ CHOROWAĆ JESZCZE MOCNIEJ :)

JURECZEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Bo to bardzo przyjemna choroba określana terminem - pasja ;). Też kiedyś miałem taką sytuację. Byłem u koleżanki i co jakiś czas spoglądałem na zegarek, ale nie po to by sprawdzić, która jest godzina, ale dla samej przyjemności patrzenia. W końcu po pewnym czasie moja znajoma wyjechała z tekstem: "O widzę, że Ci się spieszy, bo spoglądasz na zegarek" - była w błędzie, nigdzie mi się nie spieszyło :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tak...ta pasja może nawet przyćmić blask najpiękniejszej kobiety (w naszych oczach oczywiście) przy naszym boku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rzeczywiscie i nawet nie tak drogo...cos moze byc nie tak...

P.S. Witamy kobieta... :D

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
rzeczywiscie i nawet nie tak drogo...cos moze byc nie tak...

Może, a ponieważ zegarek ma już swoje lata, to najlepiej byłoby ten czasomierz sprawdzić w którymś z lepszych salonów zegarmistrzowskich (na przykład w Ornament na Puławskiej). Tam jest człowiek, który ma bardzo duże doświadczenie w naprawie zegarków takich firm jak IWC, JLC czy Chronoswiss. On bez problemu oceni stan techniczny tego zegarka.

Pozdrawiam

PS. A kobietę oczywiście witamy choć odnoszę wrażenie, że to ona sprzedaje ten zegarek na Allegro :D:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...jak się nie mylę to tarcza tego zegarka była 'ruszana'... a to niestety obniża dość znacznie wartość zegarka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AgataBrzozowska
A kobietę oczywiście witamy choć odnoszę wrażenie, że to ona sprzedaje ten zegarek na Allegro :D:).

A kobieta od czasu do czasu kupi jakis stary zegarek nareczny na Allegro, nie sprzedaje, zapewniam.

A ten IWC ... mialam na niego chrapke we wczesniejszej licytacji, a teraz troche strach kupowac bo cholera:) wie czy to oryginalna sztuka, odpuszczam wiec.

ab

ps. witam i ja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy ruszana???...dla mnie jest oki...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A kobietę oczywiście witamy choć odnoszę wrażenie, że to ona sprzedaje ten zegarek na Allegro :D:).

A kobieta od czasu do czasu kupi jakis stary zegarek nareczny na Allegro, nie sprzedaje, zapewniam.

A ten IWC ... mialam na niego chrapke we wczesniejszej licytacji, a teraz troche strach kupowac bo cholera:) wie czy to oryginalna sztuka, odpuszczam wiec.

ab

ps. witam i ja :)

Sztuka originalna...Wlasnie sie zastanawiam do czego sie tu przyczapic, bo cos podejrzanie tanio...w opcji Kup teraz...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...po renowacji...

moim zdaniem nie jest po renowacji...a nawet jakby to nie ma to wiekszego zanczenia...

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...proszę zwrócić uwagę na napisy na tarczy... nie są wykonane w sposób perfekcyjny...mówię o kroju literek oraz widać ,że ktoś pisał z 'podkładką'...

...a tak powinny wyglądać napisane oryginalnie przez IWC:

post-414-0-37811800-1330497320.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje... :oops: :oops: :oops:

// Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AgataBrzozowska

Prosze wyjasnic co znaczy "z podkladka", szalenie mnie to zaintrygowalo.

A zegarek juz zostal sprzedany

Ponizej napisy zegarka z Allegro

4417df29af092.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...napisy wyglądają jakby ktoś podłożył sobie linijkę i to ona właśnie była ogranicznikiem dolnych krawędzi liter...

...litery mają nienaturalne spłaszczenia w dolnych ich częściach...

...poza tym widać jak 'byk' :D ,że litery mają niejednorodną grubość...wytwórcy z Schaffhausen nie pozwoliliby sobie na to...

...krój liter też pozostawia wiele do życzenia :) ...a ostatnia literka 'o' to już tragedia!

...a tak na marginesie a propos starego - pełnego napisu 'International Watch Co' to moim zdaniem bardziej mi się podobał niż chłodne dzisiejsze 'IWC' ...chłodne jeśli chodzi o czcionkę jak i samą nazwę...

...podobnego zdania jest również moderator forum IWC na TZ:

"Removing the script International Watch Co. from the dials has ruined IWC's look, in my opinion. The Jones is a traditional Portugieser piece and it has that horrible IWC stuck in the middle of the dial. "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AgataBrzozowska

A co powiecie Panstwo na ten zegarek /bom wielce ciekawa/:

http://www.allegro.pl/item92067048_piekny_...al_89_1954.html

Mam nadzieje, ze nie popadlam w paranoje podejrzliwosci :)

Ciekawa jestem czy napisy sa oryginalne w ocenie Szanownego grona

Ponizej powiekszenie napisow, czerwone kreski sa mojego autorstwa :D

441844f3589f4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...hmmm...powiem szczerze, że krój pisma jest całkiem ok...poza dwoma wyjątkami: napis jest nieco grubszy od tych stosowanych w tym modelu...oraz lewy ogonek literki 'W' powinien być prawi tak samo wysoki jak literka 'l'...w takich przypadkach (przez foto) trudno jednoznacznie stwierdzić czy napis jest oryginalny czy odtwarzany... najlepiej sprawdzić to organoleptycznie... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.