Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest kaido2

Czasomierze wojsk niemieckich od poczatku po czasy dzisiejsze.

Recommended Posts

A jak już zacząłem grzebać po starszych fotach na dysku...

1)  mocno styrany Phenix

DSCF2739b.jpg

DSCF2746b.jpg

DSCF2761b.jpg

DSCF2764b.jpg

DSCF2779b.jpg

2) stalowa Doxa

DSCF3688b.jpg

DSCF3674b.jpg

DSCF3681b.jpg

DSCF3677b.jpg

3) kieszonkowa Eterna

DSCF3272b.jpg

DSCF3273b.jpg

DSCF3280b.jpg

pozdrawiam

Narfas

Narfas, ja zobaczę, bo chyba mogę mieć oryginalną koronkę. Czy masz ją zdemontowaną na wzór?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Bardzo ładny zestaw, szczególnie ten świeży nabytek Arsa na Unitasie 173 (najprawdopodobniej). Wskazówki powinny być trochę szersze (typowe dla militarnych), a inicjały wewnątrz dekla widziałem również inne, przy kopercie takiej samej, tak że trudno powiedzieć co to za oznaczenie, raczej nie producencka koperty.

Zegarki bez wątpienia militarne, nawet ta Eterna pomimo braku oznaczeń (zazwyczaj ich nie miały), ale odpowiadająca specyfikacji technicznej Wehrmachtu (zakręcany dekiel i antishock).

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Narfas, ja zobaczę, bo chyba mogę mieć oryginalną koronkę. Czy masz ją zdemontowaną na wzór?

Dzięki, ale to już załatwione. Okazało się też, że drugi problem siedzi głębiej. Podejrzewam albo wyjechany kwadrat od sprzęgnika, albo ktoś wstawił wałek ze zbyt małym przekrojem części kwadratowej. Pełna ekspertyza wymaga niestety rozbebeszenia pacjenta.

pozdrawiam

Narfas

Bardzo ładny zestaw, szczególnie ten świeży nabytek Arsa na Unitasie 173 (najprawdopodobniej). Wskazówki powinny być trochę szersze (typowe dla militarnych), a inicjały wewnątrz dekla widziałem również inne, przy kopercie takiej samej, tak że trudno powiedzieć co to za oznaczenie, raczej nie producencka koperty.

To jest dokładnie Unitas 173 (a taki mądrala jestem, bo znalazłem oznaczenie pod balansem). ;)

Zegarki bez wątpienia militarne, nawet ta Eterna pomimo braku oznaczeń (zazwyczaj ich nie miały), ale odpowiadająca specyfikacji technicznej Wehrmachtu (zakręcany dekiel i antishock).

Ta Eterna pojawia się kilkukrotnie w znanej monografii Konrada Knirima.

1) w dziale dotyczącym zegarków Kriegsmarine, z Reichsadlerem na deklu (bez KM).

Knirim-K03.jpg

EternaKM.jpg

2) ...oraz w dziale Taschenuhren der Wehrmacht, bez żadnych szczególnych oznaczeń, czyli taki jak na moich zdjęciach

Knirim-K01.jpg

Knirim-K02.jpg

EternaKM1.jpg

W każdym razie to nie był zegarek na rynek cywilny. Kaido kiedyś przy okazji tego zegarka wspominał coś o "specyfikacji pustynnej", ale zapomniałem wtedy dopytać o co dokładnie mu chodziło.

pozdrawiam

Narfas

Edited by Narfas

Tak dla podtrzymania rozmowy: Doksy.
Po lewej typ A, z lumą na cyfrach, po prawej typ B z kropkami lumy (poczerniała, zachowała się tylko po lewej stronie tarczy). Zdaję sobie sprawę że coś tam było grzebane ze wskazówkami, ale z tego co znalazłem zdaje się że, nietypowo dla wojskowych, przynajmniej w niektórych Doksach DH były montowane złocone.

DSCF4208b.jpg

Koperty to stalówki z końca wojny, prawdopodobnie rocznik '45. O ile wiem w tym czasie takie zegarki trafiały do dziadków z Volkssturmu i gównażerii z Hitlerjugend w celu podniesienia morale - w czasie kiedy to nie miało już żadnego sensu.

Dekielki:

DSCF4216b.jpg

Zapomniałem zrobić foty wnętrza dekielków, ale jest tam po prostu logo Doxa (bez S.A.) i oznaczenie nierdzewki.

W środku tradycyjnie Doxa cal. 1 w wersji 12'''.

DSCF4217b.jpg

Więcej fotek wojskowych, w tym różne Doksy:
http://www.time514.com/GermanX.htm

pozdrawiam
Narfas

Edited by Narfas

Przy okazji proszę o pomoc.

Mam takiego oto chronografa i zastanawiam się co mogą oznaczać oznaczenia na tarczy i czy może być to czasomierz wojskowy:

- mechanizm to cal. 19N Lemanii

Napis na tarczy F. 122 - F jak Flieger?

Na mostku cyfry 45 - L.48 i literka M,   pod kołem balansu 5900.

na kopercie brak specjalnych oznaczeń służbowych.

9182a9549c538b24med.jpg

86d35585e1bac637med.jpg

8de07efd492e5011med.jpg

fe530d4cde6602c2med.jpg

Edited by Grigoris1

Zdaje też sobie sprawę,że zaraz zbiore bęcki za to,że to nie to miejsce na forum itp. - pierwszy raz jednak spotykam coś takiego i takie oznaczenie na tarczy mnie laikowi kojarzy sie militarnie...

Pytanie w temacie wojskowych: czy kieszonki Kregsmarine muszą mieć na tylnym deklu jakieś oznaczenia, czy oznaczenie ogranicza się do tego KM na tarczy?

Spotkałem IWC i Phenixa w takim stanie.

753e55aaa1269a47med.png

Edited by Grigoris1

Oznaczenia na deklu nie są konieczne, zwłaszcza w przypadku Beobachtungs-Uhren III Klasse. U Knirima są przecież zdjęcia takich IWC i Alpiny oraz Solvila i Corteberta jedynie z numerem seryjnym na deklu a "K.M." na tarczy.

post-20877-0-43595200-1430634888_thumb.jpgpost-20877-0-40937700-1430634897_thumb.jpgpost-20877-0-31148100-1430634903_thumb.jpg

Witam serdecznie, posiadam w swojej kolekcji taką tutimkę ( glashutte tutima cal.59) , wymaga dopieszczenia tj . koronka , przyciski , ew. bezel , sugestie mile widziane , pozdrawiam

Edited by Przemo Sta

Ale jakie sugestie? 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Z ekscytacji? ;). W zakładzie Głowackich na Złotej podejmują się takich tematów. Tanio nie będzie ale może pójdziesz w projekcie do przodu.

dzięki serdeczne, mam tylko wątpliwości czy podołają dorobić brakujący bezel, ale napewno zadam im pytanie:)

Z ekscytacji? ;). W zakładzie Głowackich na Złotej podejmują się takich tematów. Tanio nie będzie ale może pójdziesz w projekcie do 

dzięki serdeczne, mam tylko wątpliwości czy podołają dorobić brakujący bezel, ale napewno zadam im pytanie:)

Koledze dorobili do vintyga i jest zadowolony. Z tym, że był to projekt prosty. Ten z karbowaniem to może być wyzwanie.

Koledze dorobili do vintyga i jest zadowolony. Z tym, że był to projekt prosty. Ten z karbowaniem to może być wyzwanie.

Dopasowanie samego bezla nie jest problemem , problem pojawia sie przy karbowaniu, rzadko kto ma profesjonalną podzielnice , a co do ceny masz racje może być jak ten bezel..nie do przeskoczenia:)

U mnie się taki okaz odnalazł:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Plu trochę informacji, jakie znalazłem w sieci na temat tego modelu:
http://berlin-watches.com/uhren/armbanduhren/glashuette-20-jahre-nva-edition
http://watch-wiki.org/index.php?title=Sonderedition_%2220_Jahre_Nationale_Volksarmee%22_mit_GUB_75

Pytanie do doświadczonych kolegów: na czym powinna polegać renowacja takiego zegarka i jaki to mniej więcej koszt?

Edited by mkz

U mnie się taki okaz odnalazł:

Cudowny model , rzadko spotykany ( tarcza) , jedynie co można poprawić to złocenie koperty , koszt około 150 zł , i ew. czyszczenie i konserwacja około 80 zł , może jeszcze wymiana koronki około 20 zł , ja osobiście upolowałbym z netu idealną kopertę , i zadbał o mechanizm i zegarek jak złoto:) pozdrawiam

Edit mod: Ja również pozdrawiam i przypominam o unikaniu cytowania zdjęć.

Edited by cook