Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Guest

Klub Miłośników Zegarków TISSOT

Recommended Posts

W dniu 24.07.2024 o 14:34, rafi napisał(-a):

016698d6bf6c14435718dac9f889f0e9.jpg

To 35mm? Myslę trochę o takim z tarczą mop.

Instagram: przemekspce

35 minut temu, przemekspce napisał(-a):

Ewidentnie tak.

Wariant z tarczą MOP jest bardzo udany. Zajrzyj do poniższego tematu, są tam zdjęcia Jana, gdy ma na nadgarstku obie wersje rozmiarów na raz i nasze zdjęcia z przymiarki. 

Małżeństwo i zegarki.

Tak jest, 35mm. Na tym zdjęciu rozmiar wygląda całkiem ok, jednak w praktyce przy nadgarstku 17,5 i więcej moim zdaniem średnio daje radę.
Tzn. na pewno jest mega wygodny, ale jednak sprawia wrażenie malutkiego. Natomiast jak chcesz mieć zegar bardziej biżuteryjny niż sportowy, to jak najbardziej zda egzamin.

Ewidentnie tak.
Wariant z tarczą MOP jest bardzo udany. Zajrzyj do poniższego tematu, są tam zdjęcia Jana, gdy ma na nadgarstku obie wersje rozmiarów na raz i nasze zdjęcia z przymiarki. 

Zgadza się. U nas też MOP był rozważany, ale ostatecznie po przymiarce Żona wybrała kolor.

Edit: no i długość bransy. Tu ze wszystkimi ogniwami na moim nadgarstku (w tej chwili ok 18cm) jest praktycznie ok. Także przy większym nadgarstku konieczne będą dodatkowe ogniwa.

38 minut temu, rafi napisał(-a):

Tak jest, 35mm. Na tym zdjęciu rozmiar wygląda całkiem ok, jednak w praktyce przy nadgarstku 17,5 i więcej moim zdaniem średnio daje radę.
Tzn. na pewno jest mega wygodny, ale jednak sprawia wrażenie malutkiego. Natomiast jak chcesz mieć zegar bardziej biżuteryjny niż sportowy, to jak najbardziej zda egzamin.

Zgadza się. U nas też MOP był rozważany, ale ostatecznie po przymiarce Żona wybrała kolor.

Edit: no i długość bransy. Tu ze wszystkimi ogniwami na moim nadgarstku (w tej chwili ok 18cm) jest praktycznie ok. Także przy większym nadgarstku konieczne będą dodatkowe ogniwa.

Miałem takie samo wrażenie jak mierzyłem chyba jeszcze w zeszłym roku. Wydawał się super leżeć na nadgarstku, tylko ciut za mały i przez to lekki grubasek. Trochę mi się to dziwne wydawało bo na codzień BB36 noszę i jest super przy nadgarstku 17,5 cm. Chyba przed zakupem jeszcze raz muszę przymierzyć. Szkuam czegoś z białą tarczą do uzupełnienia Tudora tak max 38mm koniecznie na bransolecie. CW Sealander 36 niby spoko, ale nie do końca, nawet w wersji GMT. No i sporo więcej chcą niż za Tissota.

Instagram: przemekspce

Miałem takie samo wrażenie jak mierzyłem chyba jeszcze w zeszłym roku. Wydawał się super leżeć na nadgarstku, tylko ciut za mały i przez to lekki grubasek. Trochę mi się to dziwne wydawało bo na codzień BB36 noszę i jest super przy nadgarstku 17,5 cm. Chyba przed zakupem jeszcze raz muszę przymierzyć. Szkuam czegoś z białą tarczą do uzupełnienia Tudora tak max 38mm koniecznie na bransolecie. CW Sealander 36 niby spoko, ale nie do końca, nawet w wersji GMT. No i sporo więcej chcą niż za Tissota.

Ja mam 35mm Conquesta i ten jest ok, nie wydaje się za mały. Noszę też vintage w tym rozmiarze i też są ok. Mam też GSa 37mm i to już wydaje się kawał zegarka. Natomiast PRX 35 wydaje się ciut za mały. Jeszcze jak do tego dorzucisz MOP to zrobi się mega biżuteryjne.

Swoją drogą 35-ka ma moim zdaniem lepsze proporcje niż 40-ka. Chodzi o ilość stali wokół tarczy, przede wszystkim te rogi. Dlatego sądzę, że 38-ka byłaby idealna na średnie nadgarstki.
Oczywiście jeśli chodzi o grubość, to w 40-ce proporcje są lepsze.

Cześć,

mam pytanie do znawców i miłośników Tissota 🙂 od ponad 1,5 roku jestem szczęśliwą posiadaczką zegarka le locle lady i generalnie jestem z samego mechanizmu jak i wyglądu tarczy bardzo zadowolona. Jednak zastanawia mnie jedna rzecz, otóż mam zegarek dwukolorowy, stal szlachetna +pvd w kolorze różowego złota, i  krótko po zakupie zegarka zaczęłam zauważać na bransolecie że ta część różowo złota zmienia kolor? Oksyduje? Ściera się? Na początku w jedynym miejscu, teraz całą bransoleta juz zmienia kolor. Nie denerwuje mnie to aż tak bo ten wybarwiony kolor jest po prostu bardziej intensywny. Ale zastanawiam się dlaczego tak się dzieje i co to jest? Zegarek z wyższej półki dużo szybciej zaczął się wybarwiać jak zegarki które mam po prostu pozłacane dużo gorsza technika jak pvd a dodam, że jestem z tych co bardzo szanują rzeczy i mając zegarek na ręku uważam na niego. Załączam zdjęcia, może ktoś będzie mi w stanie pomóc w rozwikłaniu zagadki 🤔

IMG_4186.jpeg

IMG_9862.jpeg

W dniu 2.08.2024 o 19:23, lysolek007 napisał(-a):

;] 

W dniu 5.08.2024 o 10:47, lysolek007 napisał(-a):

;] 

Świetne masz te Tissoty. Nie mogę się doczekać kolejnej reedycji w rozmiarach zbliżonych do Twoich. Jeszcze niech zrobią mniejszego Petite Seconde i 1973... 

W dniu 5.08.2024 o 14:43, hana00 napisał(-a):

(...)od ponad 1,5 roku jestem szczęśliwą posiadaczką zegarka le locle lady (...) otóż mam zegarek dwukolorowy, stal szlachetna +pvd w kolorze różowego złota, i  krótko po zakupie zegarka zaczęłam zauważać na bransolecie że ta część różowo złota zmienia kolor (...).

Jeśli zegarek jest oryginalny i pochodzi z oficjalnej dystrybucji to jest objęty gwarancją. Jeśli był kupiony w Polsce to masz też wciąż rękojmię. Skorzystaj z gwarancji lub rękojmi, powłoka zadbanego zegarka po 1,5 roku użytkowania nie powinna tak wyglądać.

Małżeństwo i zegarki.

4 godziny temu, AK&AK napisał(-a):
W dniu 5.08.2024 o 14:43, hana00 napisał(-a):

(...)od ponad 1,5 roku jestem szczęśliwą posiadaczką zegarka le locle lady (...) otóż mam zegarek dwukolorowy, stal szlachetna +pvd w kolorze różowego złota, i  krótko po zakupie zegarka zaczęłam zauważać na bransolecie że ta część różowo złota zmienia kolor (...).

Jeśli zegarek jest oryginalny i pochodzi z oficjalnej dystrybucji to jest objęty gwarancją. Jeśli był kupiony w Polsce to masz też wciąż rękojmię. Skorzystaj z gwarancji lub rękojmi, powłoka zadbanego zegarka po 1,5 roku użytkowania nie powinna tak wyglądać.

Na moim starym Tissocie z lat '70 złocenie zachowuje się tak samo, tzn. dosyć szybko się patynuje. Pół roku temu delikatnie odczyściłem tę patynę, nie jakoś agresywnie, ale koperta wyglądała jak nowa. Zegarek odłożyłem do pudełka, za 3 miesiące wyjąłem ponownie żeby założyć, a tu niespodzianka, patyna ponownie "na swoim miejscu". Tissot od dawna stosuje technologię PVD, przypuszczam że w ciągu 50 lat niewiele się zmieniło, bo patyna wygląda bardzo podobnie jak na pokazanej bransolecie. Nie przejmowałbym się.

- ireo

17 godzin temu, ireo napisał(-a):

Na moim starym Tissocie z lat '70 złocenie zachowuje się tak samo, tzn. dosyć szybko się patynuje. Pół roku temu delikatnie odczyściłem tę patynę, nie jakoś agresywnie, ale koperta wyglądała jak nowa. Zegarek odłożyłem do pudełka, za 3 miesiące wyjąłem ponownie żeby założyć, a tu niespodzianka, patyna ponownie "na swoim miejscu". 

W zegarku, który ma na karku tyle lat co Twój, sprawa jasna, ten typ tak ma. W zegarku, który na 1,5 roku, reklamacja. U nas w szufladzie zegarkowej leżakuje Tissot Heritage Porto Mechanical Small Lady Champagne Dial Yellow Gold PVD (swoją drogą super nazwa) i wygląda jak w chwili zakupu, czyli bez nalotu, a kilkanaście miesięcy od tego momentu minęło. 

Małżeństwo i zegarki.

W dniu 9.08.2024 o 13:36, AK&AK napisał(-a):

W zegarku, który ma na karku tyle lat co Twój, sprawa jasna, ten typ tak ma. W zegarku, który na 1,5 roku, reklamacja. U nas w szufladzie zegarkowej leżakuje Tissot Heritage Porto Mechanical Small Lady Champagne Dial Yellow Gold PVD (swoją drogą super nazwa) i wygląda jak w chwili zakupu, czyli bez nalotu, a kilkanaście miesięcy od tego momentu minęło. 

dzięki za odpowiedź! Napisałam do centrum obsługi klienta i zegarek jest już w serwisie, zobaczymy co na to poradzą.