Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest

Klub Miłośników Zegarków TISSOT

Recommended Posts

To i tutaj zadam podobne pytanie 😉 czy dla mechanizmu powermatic 80 lepiej wykonać zmianę godziny o przesunięcie wskazówki godzinowej do tyłu, czy może o ustawienie daty do przodu a potem wyregulowanie o te ~30 dni? Czy może bez różnicy? 

30 minut temu, pdk5891 napisał(-a):

To i tutaj zadam podobne pytanie 😉 czy dla mechanizmu powermatic 80 lepiej wykonać zmianę godziny o przesunięcie wskazówki godzinowej do tyłu, czy może o ustawienie daty do przodu a potem wyregulowanie o te ~30 dni? Czy może bez różnicy? 

W zegarkach mechanicznych nie ustawiamy godziny idąc „do tyłu”.

W dniu 27.10.2024 o 10:26, pdk5891 napisał(-a):

Możesz też zatrzymać go na godzinę ;).

Generalnie we współczesnych mechanizmach można "kręcić" wskazówkami w obie strony (choć do tyłu lepiej nie kręcić gdy mechanizm "przygotowuje się" do zmiany daty). 

W dniu 27.10.2024 o 10:57, cordi7 napisał(-a):

W zegarkach mechanicznych nie ustawiamy godziny idąc „do tyłu”.

Zacytuję, co w tym temacie napisał znany zegarmistrz Leszek Szumlas:

"Generalnie powinno się ustawiać godzinę, kręcąc wskazówkami do przodu. Choć mechanizmy są zaprojektowane tak, że można bez problemu cofać wskazówki, to lepsze dla nich, a konkretnie dla wychwytu, będzie kręcenie wskazówkami wprzód. Przy zbyt mocnym ćwiertniku (duży opór przy zmianie godziny) możemy w trakcie cofania uszkodzić palety kotwicy – wyszczerbić je lub wręcz wyłamać."

Podsumowując:

Zmieniając sobie w niedzielne przedpołudnie czas z letniego na zimowy, jeśli się nam spieszy, można cofnąć wskazówki. Można też, jeśli nam się nie spieszy, zatrzymać zegarek na godzinkę.

Edycja: dopiszę jeszcze, że automat jak mi się nie spieszy, z chęcią zatrzymuję na godzinę... Taka celebracja zmiany czasu ;). Kwarce żony cofam. Ba, w wypadku L288 (czyli Longines Conquest VHP) nie da się inaczej cofnąć tej godzinki...

Edited by AK&AK

Małżeństwo i zegarki.

No i to jest profesjonalna odpowiedź 🙂 właśnie podczas nastawiania zegarków tak mnie naszło, czy kręcenie koronką do tyłu może mieć negatywny wpływ na mechanizm. Pewnie trzeba byłoby mieć ogromnego pecha, by obrót o jedną godzinę do tyłu (niepowodujacy zmiany daty) uszkodził mechanizm, ale dla konstrukcji przewidzianej do normalnej pracy w jednym kierunku, muszą być "wrażliwe" elementy na pracę w "drugą stronę". 

3 godziny temu, AK&AK napisał(-a):

Możesz też zatrzymać go na godzinę ;).

Generalnie we współczesnych mechanizmach można "kręcić" wskazówkami w obie strony (choć do tyłu lepiej nie kręcić gdy mechanizm "przygotowuje się" do zmiany daty). 

Zacytuję, co w tym temacie napisał znany zegarmistrz Leszek Szumlas:

"Generalnie powinno się ustawiać godzinę, kręcąc wskazówkami do przodu. Choć mechanizmy są zaprojektowane tak, że można bez problemu cofać wskazówki, to lepsze dla nich, a konkretnie dla wychwytu, będzie kręcenie wskazówkami wprzód. Przy zbyt mocnym ćwiertniku (duży opór przy zmianie godziny) możemy w trakcie cofania uszkodzić palety kotwicy – wyszczerbić je lub wręcz wyłamać."

Podsumowując:

Zmieniając sobie w niedzielne przedpołudnie czas z letniego na zimowy, jeśli się nam spieszy, można cofnąć wskazówki. Można też, jeśli nam się nie spieszy, zatrzymać zegarek na godzinkę.

Edycja: dopiszę jeszcze, że automat jak mi się nie spieszy, z chęcią zatrzymuję na godzinę... Taka celebracja zmiany czasu ;). Kwarce żony cofam. Ba, w wypadku L288 (czyli Longines Conquest VHP) nie da się inaczej cofnąć tej godzinki...

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Myślę, że przy naszym hobby i iluś zegarkach zbyt często ich nie cofamy ale powiem szczerze że nigdy na to nie zwróciłem uwagi. Wczoraj miałem tylko Sinna i Deep Blue ustawione i obydwa cofnąłem. Jak idealnie chcę ustawić minutową najczęściej w chrono też delikatnie cofam wskazówkę po ustawieniu bo kiedyś wyczytałem o mniejszym luzie wskazówki przy takim zgraniu minutowej. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

Delikatne cofanie, zwłaszcza przy Valjoux, to jedyny sposób na dokładne ustawienie („napięcie” mechanizmu celem skasowania luzu). Ale to minuta max, nie godzina kręcenia do tyłu. Godzinę ustawiam tylko naprzód.

Cześć! Jestem zaitneresowany zakupem używanego Tissot PRX Powermatic 80. Jeśli, któryś z miłośników marki z tego wątku chciałby odsprzedać swojego, zapraszam do kontaktu na priv!

5 godzin temu, DawidM86 napisał(-a):

Nikt nie wspomniał o nowych PRS 516. 

https://www.tissotwatches.com/en-gb/T1494072201100.html

38mm, bransoleta typu jubilee, lepsza wersja powermatic 80 i przystepna cena. Fajny zegarek w swojej cenie. 

Fajnie, że wracają do serii PRS 516.
Ten też fajny -->> https://www.tissotwatches.com/en-gb/T1494071604100.html

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

6 godzin temu, surovy77 napisał(-a):

IMG_1647.jpeg

Jest taki problem, że w niektórych wątkach nie odróżniam surovego od Mirosuawa.

- ireo

Godzinę temu, ireo napisał(-a):

Surovy robi zdjęcia z oddali i Tissota nosi na tym pasku a Mirek zmienia paski i do zdjęcia ma często koszulę i z innej perspektywy 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn, Zelos

W dniu 15.11.2024 o 20:51, ireo napisał(-a):

W dniu 15.11.2024 o 22:16, kornel91 napisał(-a):

Surovy robi zdjęcia z oddali i Tissota nosi na tym pasku a Mirek zmienia paski i do zdjęcia ma często koszulę i z innej perspektywy 😀

:D:D:D

Rzeczywiście zazwyczaj robię zdjęcia z bardzo bliska, szerokim kątem, przez co zegarek wydaje się za duży. Kiedyś któryś z kolegów nazwał to "efektem Mirosuawa". Po tym można odróżnić moje zdjęcia.

Ale pasek w Tissocie ostatnio przestałem zmieniać, bardzo mi odpowiada odcień tego ze zdjęcia (to pasek dedykowany Laco Cuxhaven).

DSCF1793.JPG

DSCF1794.JPG

Edited by Mirosuaw

Pozdrawiam, Mirek

1 godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

:D:D:D

Rzeczywiście zazwyczaj robię zdjęcia z bardzo bliska, szerokim kątem, przez co zegarek wydaje się za duży. Kiedyś któryś z kolegów nazwał to "efektem Mirosuawa". Po tym można odróżnić moje zdjęcia.

Ale pasek w Tissocie ostatnio przestałem zmieniać, bardzo mi odpowiada odcień tego ze zdjęcia (to pasek dedykowany Laco Cuxhaven).

DSCF1793.JPG

DSCF1794.JPG

To prawda dobrze z nim wygląda ten zegarek 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

W dociśniętej do koperty.

Instagram.com/horlobby.watches