Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Lestaf

Policzmy SEIKO 5

Recommended Posts

Napisałem kiedyś że zgubiłem Seiko 5. Niestety. Ale dziś wielki dzień bo udało się wyrwać i to oryginalnej bransolecie taką samą piątkę. Tak że wpisuje się ponownie.

post-45739-0-62214300-1391272901_thumb.jpg

post-45739-0-82595400-1391272911_thumb.jpg

a jak wygląda ta sprawa z SNK? u mnie pasek nie wymaga prania ale o wodoszczelności nie ma za wiele, tylko "water resistant" na deklu z tyłu. jak na razie uważam żeby go nie zachlapać podczas mycia rąk itp. z tego co kojarzę to chyba jakieś pływanie powierzchniowe wchodzi w grę? jakoś tak nie mam odwagi go "zwodować" :P pływał ktoś z tym modelem?

według instrukcji tego producenta (SEIKO), "water resistantant" oznacza klasę wodoszczelności 30M, czyli okazjonalny kontakt z wodą: można myć w nim ręce, wyjść na spacer w deszczu ;), ale nie zaryzykowalbym "kąpieli", czy innego dłuższego moczenia. Nie oznacza to, że w każdym przypadku nabrałby wody, ale po co ryzykować?

Dodam, że od ok. dwóch tygodni posiadam seiko SNK793 i jestem z niego bardzo zadowolony :), fotki wrzucę po powrocie do domu.Świetna jakość i piękna ciemnoniebieska tarcza "słoneczko", pewnie mój aparat tego nie wychwyci, ale naprawdę mieni się tak, jak na tych nie mojego autorstwa zdjęciach:

Seiko+5+Men%2527s+SNK793+Automatic+Stain:Seiko+5+Men%2527s+SNK793+Automatic+Stain

Dodam, że na początku zdziwiło mnie oznaczenie na deklu: water resistant, bez znacznika głębokości. Dopiero po jakimś czasie odnalazlem w instrukcji wyjaśnienie, że przy takim oznaczeniu, WR wynosi 30M.

Pływanie powierzchniowe jest dopuszczalne zaś przy WR 50M.

pozdrawiam

Edited by Tomek z Wrocławia

Witam,

zdjęcia mojego seiko SNK793, w kilku słowach: świetna jakość za niedużą cenę (zwłaszcza z wyprzedaży z USA), jak to się opłaca firmie seiko? ;) , rozmiar dla mnie w sam raz i przede wszystkim - bardzo dokładny (nie mierzyłem dokładnie, ale w ciągu 9 dni przyspieszył w sumie ok. 35 sekund, tzn. po ustawieniu 9 dni temu równo z wzorcem, dzisiaj ma na plusie 35 s.). No i ta tarcza......

post-30539-0-11346600-1391471138_thumb.jpg

mechanizm (jeszcze z folią na szkiełku)

post-30539-0-28755400-1391470877_thumb.jpg

luma - trochę niewyraźne zdjęcie, ale widać.... kolor i układ ;)(05 02 2014 r.) zmieniłem zdjęcie na wyraźniejsze

post-30539-0-17578100-1391559862_thumb.jpg

pozdrawiam

Tomek

Edited by Tomek z Wrocławia

Witam,

piszę z pytankiem w tym poście bo jeste o seiko 5,

1. pytanie:  czym się różni  seiko 5 od 5 sports oraz sportsmatic

2. pytanie  co powstało szybciej seiko 5 czy seiko 5 sports. bo na stronie seiko w histori modelu przeczytałem że seiko 5 powstało w 1963 a seiko 5 sports kiedy ??

a co to za model sportsmatic od seiko

Guest romseyman

U mnie od dzis SNZH53:

mbrf.jpg

7pl6.jpg

Edited by romseyman

Przyszedł czas, żebym i ja się pochwalił nowym nabytkiem.

Model SNX115 - mój pierwszy automat, jak na razie same plusy  :D

post-70496-0-70098800-1395666339_thumb.jpg

post-70496-0-93547000-1395666360_thumb.jpg

Ja również  :D

Z wyjątkiem paska, który zaczął parcieć po dwóch dniach użytkowania zegarek robi bardzo pozytywne wrażenie- świetna jakość i funfactor za śmieszne pieniądze.

34fe5g8.jpg

2crqavq.jpg

keep cool but care