Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
neuro

Nóż

Recommended Posts

A Boker Urban Trapper, rękojeści są różne, może być tytan.

Posted (edited)

Co sądzicie o takim nożu jako EDC? Do tej pory kupowałem tylko Victorinox-y, ale tu spodobała mi się waga, tylko 80g.
d0cf80bb12b1cacaff55ab51b328d238.png
b2c2f72780d2ce361ca35d6bfb9bb65b.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Teufel26

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

WE Banter, bardzo przyzwoity nożyk, w rozsądnej wielkości i cenie, z dobrych materiałów. Na Edka się nadaje, gaci ciężarem nie zdejmuje. Ja co prawda mam Big Bantera ale to ten sam sznyt. Dobrzelezy w łapie. 

Civivi Brazen . Jaki Brazen jest każdy widzi. Moim zdaniem bardzo sympatyczny edek. Tanto - można lubić lub nie. Mi generalnie pasuje. 

Metryczka-88 mm ostrego, 108 g, D2, G10. Stone washed. 

Nożyk bardzo przyzwoicie wykonany, z bardzo dobrą, jak to u Civivi zazwyczaj, mechaniką. Blokada liner, miękka. Okładki moletowane bez brutalności, przyjemnie leżą w ręce. Żeby nie było za słodko mały minus - finger choil i jimping dość małe, niezbyt wygodne. Imię dziewczyny ciężko będzie wyrzeźbić na ławce w parku 😁. Do precyzyjnych prac niekoniecznie. 

Jutro ląduje w gaciach do testów poligonowych 😁. Na pierwszy rzut oka wydaje się godny polecenia jako edek. 

DSC_0844.JPG

DSC_0845.JPG

DSC_0846.JPG

DSC_0847.JPG

DSC_0848.JPG

Dziś doręczony bardzo pozytywne pierwsze wrażenie, dość dziwnie mieć w ręku tak krótkie ostrze, ale sadze ze się polubimy.
84a9e64b54d645d6e3627af5c6099105.jpg
8ba1e2a4e6e0844ba713d81684e03b1c.jpg
b48150fc5953af2919ea2231f4cde5f8.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Dziś mikrus. Civivi Durus, trochę w typie Hooligana ale bez chuligańskiej krzepy. 

Cyferki - 76,2 mm, 104 g, D2, G10. 

Na pierwszy rzut oka i łapy nożyk bardzo sympatyczny, b. dobrze wykonany. Mechanika jakby ciut gorsza niż w Brazenie z dość twardą blokadą. Niby łożyska ale trochę słabo jak na Civivi. Okładki to, jak pisałem wyżej, G10 w oryginalnym brązowym kolorze, bardzo przyjemne w dotyku. Jimpinga brak, jest za to duży i wygodny finger choil pozwalający na pewny chwyt bardziej do przodu. Do otwierania fliper. 

Podsumowując - pomijając nieco gorszą mechanikę i dość twardą blokadę całkiem fajny nieduży nóż ale z prawie dorosłą głownią. Może śmiało robić za edka jak nie chcemy czy nie możemy wypychać kieszeni jakimś koniem. 

DSC_0849.JPG

DSC_0850.JPG

DSC_0851.JPG

DSC_0852.JPG

DSC_0853.JPG

Posted (edited)
33 minuty temu, loco50 napisał(-a):

Cyferki - 76,2 mm,

Jakbyś przestawił przecinek to by było to co lubię :)

Edited by mkl1

Pozdrawiam Mirek

10 godzin temu, loco50 napisał(-a):

Dziś mikrus. Civivi Durus, trochę w typie Hooligana ale bez chuligańskiej krzepy. 

Cyferki - 76,2 mm, 104 g, D2, G10. 

Na pierwszy rzut oka i łapy nożyk bardzo sympatyczny, b. dobrze wykonany. Mechanika jakby ciut gorsza niż w Brazenie z dość twardą blokadą. Niby łożyska ale trochę słabo jak na Civivi. Okładki to, jak pisałem wyżej, G10 w oryginalnym brązowym kolorze, bardzo przyjemne w dotyku. Jimpinga brak, jest za to duży i wygodny finger choil pozwalający na pewny chwyt bardziej do przodu. Do otwierania fliper. 

Podsumowując - pomijając nieco gorszą mechanikę i dość twardą blokadę całkiem fajny nieduży nóż ale z prawie dorosłą głownią. Może śmiało robić za edka jak nie chcemy czy nie możemy wypychać kieszeni jakimś koniem. 

DSC_0849.JPG

DSC_0850.JPG

DSC_0851.JPG

DSC_0852.JPG

DSC_0853.JPG

Widzę, że obaj lubimy D2.

Taka nowość u mnie.

spacer.png

Lubię zegarki nosić. ////// VVorldVVithoutEnd

Panowie , wpadł mi w oko nożyk ale nie ma go niestety nigdzie w PL. Znalazłem go na stronie www.bladehq.com

Macie jakieś doświadczenie z tym sklepem ? Jakieś cło czy inne niespodzianki ?  Z góry dzięki za pomoc. 

1 minutę temu, Fifarafa napisał(-a):

Panowie , wpadł mi w oko nożyk ale nie ma go niestety nigdzie w PL. Znalazłem go na stronie www.bladehq.com

Macie jakieś doświadczenie z tym sklepem ? Jakieś cło czy inne niespodzianki ?  Z góry dzięki za pomoc. 

Sklep dobry, kupowałem tam kilka noży. Cło i VAT niestety tak.

Posted (edited)
12 minut temu, Mateo napisał(-a):

Sklep dobry, kupowałem tam kilka noży. Cło i VAT niestety tak.

Ok, dzięki.

Edited by Fifarafa

W dniu 18.05.2023 o 19:56, Mateo napisał(-a):

20230519-090644.jpg

Cudeńko!

Mało znany w Europie niestety ale przeKOT!

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

23 godziny temu, selphy napisał(-a):

Jeszcze ciepły 😎

IMG_6770.thumb.jpeg.72dd3eddc750cbf207c913029b49d886.jpeg

Używam od kilku miesięcy i jestem zachwycony. Niby taki kompromis (wielkość, profil głowni) ale przez to niesamowicie użyteczny, choć w terenie brakuje trochę masywności i tzw mocy. 

51 minut temu, Mateo napisał(-a):

Waga ciężka 

20230521-122544.jpg

Daj coś do porównania bo to zdjęcie całkowicie nie pokazuje jakim wielkim skurwolem jest ten pierwszy od góry ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

7 godzin temu, pisar napisał(-a):

Daj coś do porównania bo to zdjęcie całkowicie nie pokazuje jakim wielkim skurwolem jest ten pierwszy od góry ;) 

Spory jest, to prawda.

20230521-190806.jpg

19 godzin temu, Mateo napisał(-a):

Waga ciężka 

20230521-122544.jpg

z tej trojki to raczej tylko AR uzytkowy, pozostale raczej do gablotki
BTW jak sie wabi ; ) ten pierwszy?

Są ludzie, którzy przez całe życie spogladają na zegarek, a mimo to zawsze się spóźniają. (A. Czechow)

7 minut temu, neclocus napisał(-a):

z tej trojki to raczej tylko AR uzytkowy, pozostale raczej do gablotki
BTW jak sie wabi ; ) ten pierwszy?

Pierwszy od góry to Strider J2