Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
neuro

Nóż

Recommended Posts

Dwa włoskie liski przyszły. Jeden fajny, drugi bardziej zabawka.

20241008_191956.JPG

Godzinę temu, Osmodeusz napisał(-a):

@Autor1984, bo to jest Kukri z tą różnicą, że nie był i nie jest nożem z zasobów armii - i tyle w temacie

Samo Kukri jako takie, to tradycyjne nepalskie narzędzie - coś jak nasz "sierp tatowy", służące do pracy jak i do samoobrony.

I każde z nich produkowane było ręcznie, z tego co Kami (wioskowy kowal) miał pod ręką - najczęściej był to kawałek resoru, tak więc jest to kawał klingi a nie jak mówisz - "blacha przeznaczona na parapet", z jakością jednak bywa różnie w zależności od materiału, jak i samego "wytwórcy" - należy pamiętać, że nepalscy rzemieślnicy nie dysponowali (i nie dysponują) cudami techniki

Typowa długość ostrza to około 25 do 38 centymetrów, przy czym masa noża waha się odpowiednio pomiędzy 0,5 a 1,5 kilograma.

Poza różnicą w masie noże mogą się różnić kształtem ostrza, przy czym w poszczególnych dolinach Nepalu wytwarzane są noże o charakterystycznych dla tych dolin kształtach: Sirupate – Dharan, Chainpure, Chitlange – Chainpur, BhojPure – Bhojpur czy też Ganjuwal – Ganjuwal.

Ciekawe materiały (linki) zamieściłem w temacie, także ... czytać, używać, doskonalić - i nie bić piany bezpodstawnie, gdyby każdy wiedział i potrafił to samo, nikt nikomu nie byłby potrzebny - jak mawiała moja babcia ;)

Osmodeusz mam pytanie, bo widzę, że ogarniasz temat.

Dlaczego wytworzyły się m.in. dwa bardzo charakterystyczne style dla kierunków geograficznych. Mowa m.in. o Chaaklo i Sanglo. Rozumiem znaczne różnice w budowie. O resory wówczas było ciężko nawet w Europie, a różnice są znaczne. Czym było to spowodowane?

Wkleiłeś trochę informacji z wikipedii, tam już dawno dotarłem. A nigdzie nie mogę znaleźć rzeczowej odpowiedzi. Jedynie sugestie... I zastanawia mnie co miało wpływ na powyższe? 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Fox Predator II Full Auto. Fajny. Z linii FKMD, niby takiej militarnej u Foxa.

210 mm, głownia 95 mm. Waga to 145 g.

Stal N690 pokryta PTFE. Okładki FRN w kolorze ODG o fakturze granatu.

Sprężyna mocna,ładnie kopie. Blokada klingi. Pewny chwyt dzięki podcięciu pod wskaziciel i karbowanemu podparciu dla kciuka na grzbiecie klingi i rękojeści.

Podoba mnie sie 😁 Będzie noszony.

Na ostatniej fotce w parze z moim ulubionym OTS-em.

20241008_200048.JPG

20241008_200057.JPG

20241008_200114 (1).JPG

20241008_200127 (1).JPG

20241008_200140 (1).JPG

20241008_200245 (1).JPG

2 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Osmodeusz mam pytanie, bo widzę, że ogarniasz temat.

Dlaczego wytworzyły się m.in. dwa bardzo charakterystyczne style dla kierunków geograficznych. Mowa m.in. o Chaaklo i Sanglo. Rozumiem znaczne różnice w budowie. O resory wówczas było ciężko nawet w Europie, a różnice są znaczne. Czym było to spowodowane?

Wkleiłeś trochę informacji z wikipedii, tam już dawno dotarłem. A nigdzie nie mogę znaleźć rzeczowej odpowiedzi. Jedynie sugestie... I zastanawia mnie co miało wpływ na powyższe? 

Za moment ten temat zmieni nazwę na Kukri :rolleyes:

Problem jaki istnieje w terminologii jest taki, że tak naprawdę nikt nie wie jak jest naprawdę i większość opiera się na domysłach w gruncie rzeczy.

Zanim porozmawiamy o różnych typach, ważne jest, abyśmy wrócili do jego pochodzenia i historii (a dokładne pochodzenie kukri nie jest dokładne ani udowodnione twardymi dowodami, ale nie ma wątpliwości, że istniało w starożytności :D)

Ludzie spekulują, że pochodzi od greckich mieczy machaira. Był to miecz tnący o zbliżonym wyglądzie lecz 3 razy większy. Prawdopodobnie wzór ten został przekazany do Nepalu poprzez Scytów lub też przybył na Półwysep Indyjski wraz z armią Aleksandra Wielkiego.  Niektórzy uważają, że pochodzi od długich zakrzywionych mieczy z południowych Indii, które w jakiś sposób trafiły do Nepalu, inne źródła, że to Kiratowie, którzy przybyli do Nepalu z południowych równin Chin.

Najważniejszym czynnikiem, który odróżnia kukri od siebie, jest kształt lub też profil ostrza. Kształty zmieniają się od bardzo smukłych do bardzo szerokich. 

I znów nikt nie wie na pewno, gdzie konkretny kształt został wykonany ani kto go stworzył, ale hipotetycznie rzecz biorąc uważa się, że szerokie powstały we wschodniej części Nepalu, podczas gdy smukłe i zakrzywione na zachodzie.

Sanglo w języku nepalskim oznacza SMUKŁY. Zgodnie z terminem użytym tutaj kształt ostrza kukri jest cienki, zwęża się, podążając za smukłym zarysem.

Grzbiet jest również w większości przypadków bardziej prosty. Ze względu na swój smukły kształt jest lekki, a więc poręczny i szybki w użyciu i przenoszeniu.

Ten typ kukri jest zwykle znany jako „Sirupate” w terminologii kukri. W górzystych regionach Nepalu występuje liść o nazwie „Siru”, a naturalny kształt liścia inspiruje kształt ostrza. Jest to jedna z klasycznych wersji i uważa się, że pochodzi ze wschodniej części kraju. Był i jest głównie używany do użytku domowego.

22 INCH SIRUPATE HUNTING KUKRI | Ex - Gurkha Khukuri House

Chaaklo (inaczej budhune) oznacza szeroki i solidny. Tradycyjne kukri znane wszystkim.

Odnosi się do kukri, które są szczególnie szerokie, mają wyjątkowo szerokie ostrze, mierząc od grzbietu do krawędzi. 

Ten rodzaj kształtu został w większości zaadaptowany w czasie w którym kukri był używany agresywnie jako dominująca broń

rodzaje-kukri.jpg

I to nie koniec podziału kukri, a jak pewnie zauważyłeś każdy typ ostrza (kształt) posiada dwie zamienne nazwy, do tego dochodzą różnice w zapisie - i mamy młyn totalny,

Dlatego po raz kolejny odsyłam do lektury (by nie zaśmiecać tematu), bo mnie @Wacor tą maczetą w końcu...;)

Naprawdę kawał dobrej i ciekawej lektury

Dr. B. Judkins - Identifying and Collecting the Nepalese Military Kukri

Mr. J. Sedwell - The 20th Century British Military Gurkha Issue Kukri

John D. Powell - The Kukri

https://www.academia.edu/37100580/Historical_Khukuri_knifes_of_the_8_th_Gurkha_Gorkha_Rifles

11 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

Za moment ten temat zmieni nazwę na Kukri :rolleyes:

Problem jaki istnieje w terminologii jest taki, że tak naprawdę nikt nie wie jak jest naprawdę i większość opiera się na domysłach w gruncie rzeczy.

Zanim porozmawiamy o różnych typach, ważne jest, abyśmy wrócili do jego pochodzenia i historii (a dokładne pochodzenie kukri nie jest dokładne ani udowodnione twardymi dowodami, ale nie ma wątpliwości, że istniało w starożytności :D)

Ludzie spekulują, że pochodzi od greckich mieczy machaira. Był to miecz tnący o zbliżonym wyglądzie lecz 3 razy większy. Prawdopodobnie wzór ten został przekazany do Nepalu poprzez Scytów lub też przybył na Półwysep Indyjski wraz z armią Aleksandra Wielkiego.  Niektórzy uważają, że pochodzi od długich zakrzywionych mieczy z południowych Indii, które w jakiś sposób trafiły do Nepalu, inne źródła, że to Kiratowie, którzy przybyli do Nepalu z południowych równin Chin.

Najważniejszym czynnikiem, który odróżnia kukri od siebie, jest kształt lub też profil ostrza. Kształty zmieniają się od bardzo smukłych do bardzo szerokich. 

I znów nikt nie wie na pewno, gdzie konkretny kształt został wykonany ani kto go stworzył, ale hipotetycznie rzecz biorąc uważa się, że szerokie powstały we wschodniej części Nepalu, podczas gdy smukłe i zakrzywione na zachodzie.

Sanglo w języku nepalskim oznacza SMUKŁY. Zgodnie z terminem użytym tutaj kształt ostrza kukri jest cienki, zwęża się, podążając za smukłym zarysem.

Grzbiet jest również w większości przypadków bardziej prosty. Ze względu na swój smukły kształt jest lekki, a więc poręczny i szybki w użyciu i przenoszeniu.

Ten typ kukri jest zwykle znany jako „Sirupate” w terminologii kukri. W górzystych regionach Nepalu występuje liść o nazwie „Siru”, a naturalny kształt liścia inspiruje kształt ostrza. Jest to jedna z klasycznych wersji i uważa się, że pochodzi ze wschodniej części kraju. Był i jest głównie używany do użytku domowego.

22 INCH SIRUPATE HUNTING KUKRI | Ex - Gurkha Khukuri House

Chaaklo (inaczej budhune) oznacza szeroki i solidny. Tradycyjne kukri znane wszystkim.

Odnosi się do kukri, które są szczególnie szerokie, mają wyjątkowo szerokie ostrze, mierząc od grzbietu do krawędzi. 

Ten rodzaj kształtu został w większości zaadaptowany w czasie w którym kukri był używany agresywnie jako dominująca broń

rodzaje-kukri.jpg

I to nie koniec podziału kukri, a jak pewnie zauważyłeś każdy typ ostrza (kształt) posiada dwie zamienne nazwy, do tego dochodzą różnice w zapisie - i mamy młyn totalny,

Dlatego po raz kolejny odsyłam do lektury (by nie zaśmiecać tematu), bo mnie @Wacor tą maczetą w końcu...;)

Naprawdę kawał dobrej i ciekawej lektury

Dr. B. Judkins - Identifying and Collecting the Nepalese Military Kukri

Mr. J. Sedwell - The 20th Century British Military Gurkha Issue Kukri

John D. Powell - The Kukri

https://www.academia.edu/37100580/Historical_Khukuri_knifes_of_the_8_th_Gurkha_Gorkha_Rifles

To ja też znalazłem...

https://www.thekhukurihouse.com/blog/types-of-kukri

Zastanawia mnie co determinowało odmienność budowy kukri w części zachodniej i wschodniej. Czy preferowany styl walki, dostępność do złóż, czy inne aspekty choćby takie jak nawiązanie do kształtu liścia.

EDIT

A niech się nazywa KUKRI SRUKRI jak to Adam napisał.

Temat jest nie tylko do wklejania zdjęć, ale moim zdaniem przede wszystkim do poszerzania wiedzy.

Edited by Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

15 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

A niech się nazywa KUKRI SRUKRI jak to Adam napisał.

Temat jest nie tylko do wklejania zdjęć, ale moim zdaniem przede wszystkim do poszerzania wiedzy.

obawiam się, że żeby rozpisywać się o kukri - jego historii, tradycjach, obróbce itd.

to trzeba by założyć osobny temat :unsure:

P.S  @Autor1984, a na HERITAGE KNIVES NEPAL patrzyłeś https://kilatools.com, tu też sporo materiału

Edited by Osmodeusz

6 minut temu, Osmodeusz napisał(-a):

obawiam się, że żeby rozpisywać się o kukri - jego historii, tradycjach, obróbce itd.

to trzeba by założyć osobny temat :unsure:

A jak sądzisz kaura odnajduje się bardziej jako element głowni do wyrywania broni, czy zastopowania ściekającej krwi na rękojeść?

Cytat

P.S  @Autor1984, a na HERITAGE KNIVES NEPAL patrzyłeś https://kilatools.com, tu też sporo materiału

No tak, posiłkowałem się tą stroną przy wczorajszym wpisie odnośnie typu MK2.

Edited by Autor1984

10 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

A jak sądzisz kaura odnajduje się bardziej jako element głowni do wyrywania broni, czy zastopowania ściekającej krwi na rękojeść?

a tu to dopiero legendy i przypowieści różne się przewijają :D

"I tu zbliżamy się do teorii najciekawszej, która czego nie ukrywam popchnęła mnie do napisania tego felietonu. Według owej teorii „cho” to po prostu kobiece organy płciowe, których umiejscowienie na ostrzu broni ma przynieść właścicielowi szczęście i powodzenie w boju. I rzeczywiście, jakby nie patrzeć, to niektóre wersje kojarzą się dość jednoznacznie. Bo po co doszukiwać się metafizycznych znaczeń u prostych niepiśmiennych górali? Absolutu i transcendentu? A może to po prostu najnormalniejsza w świecie fascynacja d*pą? Prosty góralski dowcip – wyciąć w ostrzu c*pę, a turystom sprzedać historię o trójcy świętej. Nie mówiąc już o tym, że podczas długiej i żmudnej wojaczki przyda się przy boku coś co chociaż trochę przypomina ciepło domowego ogniska."

http://www.swiatnozy.pl/artykuly/recenzje/cho-do-czego-sluzy-wciecie-w-khukri/

a zupełnie poważnie, to jak przejrzysz co poniektóre modele kukri - to zdarzają się właśnie np.takie

Nepalese Gurkha Kukri. Vintage Nepalese Tribal Knife | Bygone Blades 

Types of Kukri (Blade Profile) | different shapes of Khukuri | KHHI

4 minuty temu, Osmodeusz napisał(-a):

a tu to dopiero legendy i przypowieści różne się przewijają :D

"I tu zbliżamy się do teorii najciekawszej, która czego nie ukrywam popchnęła mnie do napisania tego felietonu. Według owej teorii „cho” to po prostu kobiece organy płciowe, których umiejscowienie na ostrzu broni ma przynieść właścicielowi szczęście i powodzenie w boju. I rzeczywiście, jakby nie patrzeć, to niektóre wersje kojarzą się dość jednoznacznie. Bo po co doszukiwać się metafizycznych znaczeń u prostych niepiśmiennych górali? Absolutu i transcendentu? A może to po prostu najnormalniejsza w świecie fascynacja d*pą? Prosty góralski dowcip – wyciąć w ostrzu c*pę, a turystom sprzedać historię o trójcy świętej. Nie mówiąc już o tym, że podczas długiej i żmudnej wojaczki przyda się przy boku coś co chociaż trochę przypomina ciepło domowego ogniska."

http://www.swiatnozy.pl/artykuly/recenzje/cho-do-czego-sluzy-wciecie-w-khukri/

a zupełnie poważnie, to jak przejrzysz co poniektóre modele kukri - to zdarzają się właśnie np.takie

Nepalese Gurkha Kukri. Vintage Nepalese Tribal Knife | Bygone Blades 

Types of Kukri (Blade Profile) | different shapes of Khukuri | KHHI

Swego czasu namiętnie oglądałem Wykute w Ogniu.

Tutaj z Kukri.

29 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie wiem czy uczestniczysz (przeglądasz) Blade forum, tam też znajdziesz dużo ciekawostek nie tylko o kukri - żeby nie było;)

I jedna z dyskusji właśnie na temat Cho, kaury czy khukuri notch - bo tu też nazwy występują zastępczo i młyn się robi straszny.

Teorie o Cho te najbardziej znane i powtarzane w necie, po tak dziwne i nie pojęte jak - dalmierz, otwieracz, osełka itp.

https://www.bladeforums.com/threads/why-do-khukuris-have-that-notch-what-purpose-does-a-cho-have-does-it-weaken-the-knife.1729141/

Na codzień w kieszeni, mój maluszek 🤗

IMG_5799.thumb.jpeg.90ae507ef5364efd2e620a8500d97217.jpeg

P.S.  Dla odwrócenia uwagi, żeby nie było, że tylko Kukri Srukri😉

- Albo inne maczety

Edited by Osmodeusz

Godzinę temu, Osmodeusz napisał(-a):

Na codzień w kieszeni, mój maluszek 🤗

P.S.  Dla odwrócenia uwagi, żeby nie było, że tylko Kukri Srukri😉

- Albo inne maczety

To ma być maluszek? Mój codzienny nożyko-kombinerek 🤪 

IMG_8682.thumb.jpeg.118a564e5233c3fafaab64c17dfa80d6.jpeg

ps. Dlaczego wszystkie Wasze noże wyglądają jak świeżo wyjęte z pudełka? A mój sprzęt cały dojechany? 🤔

2 minuty temu, Wacor napisał(-a):

. Dlaczego wszystkie Wasze noże wyglądają jak świeżo wyjęte z pudełka? A mój sprzęt cały dojechany? 🤔

@Wacor, jak ostrzysz flexem to się "nie dziwuj" ;)

Już się bałem, że ktoś zwróci uwagę że mój jakiś taki "zasyfiały"

a tu proszę - można :D

Pisałem już o tym kiedyś, ale przypomnę, że w necie mogą sobie robić testy i kręcić filmiki, jak jeden wyjebolit przeciął sznurek czy linę 600x a inny tylko 400x...

Natomiast zabójca ostrości to wszelkiego rodzaju gumy, węże ogrodowe czy jak tutaj płytki podgumowanej wykładziny...

IMG20241009144053.jpg

Nie znam się na nożach, chociaż od czasu wizyty w Japonii patrzę z szacunkiem na to rzemiosło. Kupiłem sobie nóż kuchenny, który trzymam w pudełku i wyciągam tylko w pełni wypoczęty i absolutnie trzeźwy 🫣

Natomiast zastanawiam mnie:

52 minuty temu, Burns napisał(-a):

Pisałem już o tym kiedyś, ale przypomnę, że w necie mogą sobie robić testy i kręcić filmiki, jak jeden wyjebolit przeciął sznurek czy linę 600x a inny tylko 400x...

Natomiast zabójca ostrości to wszelkiego rodzaju gumy, węże ogrodowe czy jak tutaj płytki podgumowanej wykładziny...

dlaczego tego typu prac nie wykonuje się nożem tapicerskim? Mega ostrym, precyzyjnym i tanim 🤔

3 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

dlaczego tego typu prac nie wykonuje się nożem tapicerskim? Mega ostrym, precyzyjnym i tanim 🤔

- Bo jeżeli masz na myśli tzw. tapeciaka to jest za miękki, gnie się prawo lewo, a mi nie zależało na wykładzinie tylko wycięciu podkładu, który ma jak najgrubszą gumę w wykładzinach przeznaczonych do miejsc publicznych.

Bo w nożu EDC chodzi żebyś miał go zawsze przy sobie, np starsza osoba z rodziny prosi o podlanie ogródka a wąż rozleciał się rok temu, trzeba dosypać peletu i rozciąć worki, oczywiście jak znasz cel zaproszenia to możesz wieźć pół warsztatu, ale jak robisz coś ad hoc?

Idąc twoim tropem, Rolexa też można nosić z foliami, albo nie zakładać wcale bo Casio za 100zł i tak czas wskaże lepiej.

Czy o to chodzi jednak w życiu, żeby przeżyć je byle jak ?

Nóż ze zdjecia to jakieś 700zł. Z ceną tapeciaka na pewno przegra, przegra nawet z wiertarką, ale jest to nadal narzędzie do użytku i nie ma w nim nic nadzwyczajnego. Oczywiście nawet ja nie mam nic przeciwko, żeby kosztował 1/3, ale nie ja ustalam ceny.

Edited by Burns

Wycinanie podkładu w grubej wykładzinie ad hoc..? No może... 🤔

Na ile znam noże tapicerskie, to jeden segment ma dużą sztywność. W połączeniu z listwą prowadzącą daje całkiem dobry efekt, myślę, że lepszy niż piłowanie składanym kozikiem 🤷‍♂️

Tak mi tylko przez głowę przeleciało luźne skojarzenie z kablowym voodooo ;) ☮️

Edited by Valygaar

5 minut temu, Valygaar napisał(-a):

Wycinanie podkładu w grubej wykładzinie ad hoc..? No może... 🤔

Na ile znam noże tapicerskie, to jeden segment ma dużą sztywność. W połączeniu z listwą prowadzącą daje całkiem dobry efekt, myślę, że lepszy niż piłowanie składanym kozikiem 🤷‍♂️

Tak mi tylko przez głowę przeleciało luźne skojarzenie z kablowym voodooo ;) ☮️

To jeszcze nie jest temat tego forum dla Ciebie 🤣 Wróć za jakiś czas 😜

4 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

Nie znam się na nożach, chociaż od czasu wizyty w Japonii patrzę z szacunkiem na to rzemiosło. Kupiłem sobie nóż kuchenny, który trzymam w pudełku i wyciągam tylko w pełni wypoczęty i absolutnie trzeźwy 🫣

Co sobie sprawiłeś, bo ja już dawno mierzę się z zamiarem zakupu czegoś konkretnego.

5 minut temu, Burns napisał(-a):

To jeszcze nie jest temat tego forum dla Ciebie 🤣 Wróć za jakiś czas 😜

😇🤜🤛

3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Co sobie sprawiłeś, bo ja już dawno mierzę się z zamiarem zakupu czegoś konkretnego.

Wszedłem do poleconego sklepu na Kappabashi Street. Pstryknę fot w domu.
Spoiler: żałuję, że nie kupiłem więcej modeli z tej serii. Nóż jest świetny.

1 minutę temu, Valygaar napisał(-a):

😇🤜🤛

Wszedłem do poleconego sklepu na Kappabashi Street. Pstryknę fot w domu.
Spoiler: żałuję, że nie kupiłem więcej modeli z tej serii. Nóż jest świetny.

A jaka twardość w skali Rockwella?

4 godziny temu, Valygaar napisał(-a):

Czyli jedzenie też szukujesz sobie tapicerskim bo powyższego szkoda ?

7 minut temu, Burns napisał(-a):

Czyli jedzenie też szukujesz sobie tapicerskim bo powyższego szkoda ?

Eeee, nieee... ;)

Szkoda to mi palców, a nie noża :D 

Więc jedzenie przygotowuję przeważnie nożami, których ostrze mogę dotknąć opuszkiem i minimalny nacisk nie powoduje wejścia jak w masło do samej kości 😖

Tym japońskim nożykiem kroję głównie mięso i wędliny. I po testach w sklepie myślę o kupnie kolczugi :D

7 godzin temu, Osmodeusz napisał(-a):

@Wacor, jak ostrzysz flexem to się "nie dziwuj" ;)

Już się bałem, że ktoś zwróci uwagę że mój jakiś taki "zasyfiały"

a tu proszę - można :D

Wychodzę z założenia, że to narzędzia są dla ludzi, a nie ludzie dla narzędzi.

Jak się używa, to się zużywa, to łapie rysy i się brudzi. Jak leży na półce, to ładnie wygląda, ale nie spełnia swojej funkcji…poza dekoracyjną rzecz jasna.