Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

klapouch

Nietrafianie w indeksy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam dylemat. Kupiłem niedawno Smithsa od Eddiego. Właściwie to 2 Smithsy. Zegarki są dobrze wykonane i ładne, ale sekundniki nie trafiają w indeksy gdzieś tak do połowy tarczy (dalej jest ok). Moje pytanie jest takie: czy to jest usterka podlegająca ewentualnej reklamacji? Nie zapłaciłem za te zegarki jakoś specjalnie dużo, ale nie o to przecież chodzi. Czy jest realne, że dostanę od Eddiego trafiający w indeksy zegarek, czy jest to po prostu w granicach błędu dla danego werku (tak jak odchyłki dobowe dla mechanicznych)? Bateryjki zastosowane w Smithsach to Ronda 509 i Ronda 519 (dla mniejszego i większego).

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kwestia położenia osi mechanizmu względem tarczy. Czasem się trafi trafiający egzemplarz ale regułą sa raczej te nietrafiające. W droższych kwarcach jest to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam dylemat. Kupiłem niedawno Smithsa od Eddiego. Właściwie to 2 Smithsy. Zegarki są dobrze wykonane i ładne, ale sekundniki nie trafiają w indeksy gdzieś tak do połowy tarczy (dalej jest ok). Moje pytanie jest takie: czy to jest usterka podlegająca ewentualnej reklamacji? Nie zapłaciłem za te zegarki jakoś specjalnie dużo, ale nie o to przecież chodzi. Czy jest realne, że dostanę od Eddiego trafiający w indeksy zegarek, czy jest to po prostu w granicach błędu dla danego werku (tak jak odchyłki dobowe dla mechanicznych)?

To pytanie raczej do Eddiego ;)

Ja w takich sytuacjach przekładam wskazówkę sekundnika tak by trafianie w indeksy miało miejsce w górnej części tarczy. Wolę jak na godz. 12 sekundnik pokrywa się z indeksem.

Bateryjki zastosowane w Smithsach to Ronda 509 i Ronda 519 (dla mniejszego i większego).

Mechanizmy. Naśladujesz jednego z kandydatów. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam dylemat. Kupiłem niedawno Smithsa od Eddiego. Właściwie to 2 Smithsy. Zegarki są dobrze wykonane i ładne, ale sekundniki nie trafiają w indeksy gdzieś tak do połowy tarczy (dalej jest ok). Moje pytanie jest takie: czy to jest usterka podlegająca ewentualnej reklamacji? Nie zapłaciłem za te zegarki jakoś specjalnie dużo, ale nie o to przecież chodzi. Czy jest realne, że dostanę od Eddiego trafiający w indeksy zegarek, czy jest to po prostu w granicach błędu dla danego werku (tak jak odchyłki dobowe dla mechanicznych)? Bateryjki zastosowane w Smithsach to Ronda 509 i Ronda 519 (dla mniejszego i większego).

Nie znam Smiths'ów, ale kwestia trafiania/nietrafiania w indeksy to zwykle sprawa zaliczana do jakości wykonania zegarka, czyli coś, na co ma wpływ "zegarkowa półka". W zegarkach powyżej $600 (strzelam na szybko tą kwotą) z którymi się zetknąłem - ten problem nie występuje. Nie sądzę, żeby to była usterka, bo zegarek przechodzi jakąś weryfikację (jeśli nie jest za tani, żeby na tym oszczędzić).

W droższych kwarcach jest to samo.

Mogę zrobić filmiki pokazujące, że w droższych problem nie występuje.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam Smiths'ów, ale kwestia trafiania/nietrafiania w indeksy to zwykle sprawa zaliczana do jakości wykonania zegarka, czyli coś, na co ma wpływ "zegarkowa półka". W zegarkach powyżej $600 (strzelam na szybko tą kwotą) z którymi się zetknąłem - ten problem nie występuje. Nie sądzę, żeby to była usterka, bo zegarek przechodzi jakąś weryfikację (jeśli nie jest za tani, żeby na tym oszczędzić).

Nie musisz. Sam widziałem omegę PO (czy seamaster) kwarcoka i wszystko było ok. Niemniej jest to irytujące i np w kwarcu Tissota mojego brata problemu nie ma.

Co do bateryjek ;) Ciężko mi 1 kamieniową rondę nazywać mechanizmem.:)

Seiko Aviator SNK809K2 modified ;p ;Sturmanskie Arctic 2623/0241181 ;Vodolaz; Seiko SKX007; Poljot Aviator Automatic; Simths PRS-27; Poljot De Luxe; Citizen VO10-6612H; Stowa Marine Automatic; Klubowy Zeno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwróć zegarek o 180 stopni - sekundnik będzie nie trafiał w indeksy na tej stronie tarczy, na której dotychczas trafiał w indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwróć zegarek o 180 stopni - sekundnik będzie nie trafiał w indeksy na tej stronie tarczy, na której dotychczas trafiał w indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do bateryjek ;) Ciężko mi 1 kamieniową rondę nazywać mechanizmem.:)

Nie wiem co ukrywasz za "uśmieszkiem".

Czy b.dobry współczesny chronograf Seiko 7T92 nazwiesz mechanizmem, czy na takie miano nie zasługuje ?

(dla utrudnienia "0" jewels).

O analogiach do wpadek kandydata już napisałem. Okazuje się, że tłumaczenie też identyczne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że też sam na to nie wpadłem... to rozwiązuje wszystkie moje problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co ukrywasz za "uśmieszkiem".

Czy b.dobry współczesny chronograf Seiko 7T92 nazwiesz mechanizmem, czy na takie miano nie zasługuje ?

(dla utrudnienia "0" jewels).

O analogiach do wpadek kandydata już napisałem. Okazuje się, że tłumaczenie też identyczne ;)

Jakości mechanizmu nie mierzę w ilościach kamieni. Nie wiem czy widziałeś kiedyś Rondę 509. Nic ciekawego. Nie generalizuję tego na wszystkie mechanizmy kwarcowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakości mechanizmu nie mierzę w ilościach kamieni. Nie wiem czy widziałeś kiedyś Rondę 509. Nic ciekawego. Nie generalizuję tego na wszystkie mechanizmy kwarcowe.

Wiem, Ronda to mechanizmy budżetowe (pewnie lepsze też mają w ofercie). Obecna masówka Rondy nie posiada nawet funkcji EOL.

W kwarcowych mechanizmach kamienie rzeczywiście nie są potrzebne.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że też sam na to nie wpadłem... to rozwiązuje wszystkie moje problemy.

szybka zegara przekłamuje? - bo sam mechanizm po wyjęciu z obudowy sprawny jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie prawda. Do tej pory miałem służbową Certinę DS Podium Square w kwarcu i trafiała w indeksy idealnie, ale już na sklepie Omegi Seamaster np. w kwarcu za ponad 6kpln nie trafiały. Jak tu się ma cena do "trafialności" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

To prawda ze w droższych zegarka zdarza sie i to dość czesto, ze wskazówka nie trafia w indeksy. Osobiście odbieram to jako niechlujstwo ze strony producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prawda. Do tej pory miałem służbową Certinę DS Podium Square w kwarcu i trafiała w indeksy idealnie, ale już na sklepie Omegi Seamaster np. w kwarcu za ponad 6kpln nie trafiały. Jak tu się ma cena do "trafialności" ?

podpisuje sie pod tym co napisał Jash.

Jak we wszystkim, zdarzają się lepsze i gorsze egzemplarze.

"Lepiej częściowo mieć rację, niż całkowicie się mylić"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Josh, napisałem:

"Nie znam Smiths'ów, ale kwestia trafiania/nietrafiania w indeksy to zwykle sprawa zaliczana do jakości wykonania zegarka, czyli coś, na co ma wpływ "zegarkowa półka". W zegarkach powyżej $600 (strzelam na szybko tą kwotą) z którymi się zetknąłem - ten problem nie występuje. Nie sądzę, żeby to była usterka, bo zegarek przechodzi jakąś weryfikację (jeśli nie jest za tani, żeby na tym oszczędzić).

Mogę zrobić filmiki pokazujące, że w droższych problem nie występuje."

Co jest w tym wg Ciebie nieprawdą?

1. że nie znam Smiths'ów

2. że kwestia trafiania/nietrafiania w indeksy to zwykle sprawa zaliczana do jakości wykonania zegarka, czyli coś, na co ma wpływ "zegarkowa półka"

3. że w zegarkach powyżej $600 z którymi się zetknąłem - ten problem nie występuje

4. że nie jest to usterka, bo zegarek przechodzi jakąś weryfikację

5. że mogę zrobić filmiki pokazujące, że w droższych problem nie występuje

W punkcie 5 mam na myśli zegarki, które mam, bo te mogę sfilmować.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Josh, napisałem:

"Nie znam Smiths'ów, ale kwestia trafiania/nietrafiania w indeksy to zwykle sprawa zaliczana do jakości wykonania zegarka, czyli coś, na co ma wpływ "zegarkowa półka". W zegarkach powyżej $600 (strzelam na szybko tą kwotą) z którymi się zetknąłem - ten problem nie występuje. Nie sądzę, żeby to była usterka, bo zegarek przechodzi jakąś weryfikację (jeśli nie jest za tani, żeby na tym oszczędzić).

Mogę zrobić filmiki pokazujące, że w droższych problem nie występuje."

Co jest w tym wg Ciebie nieprawdą?

1. że nie znam Smiths'ów

2. że kwestia trafiania/nietrafiania w indeksy to zwykle sprawa zaliczana do jakości wykonania zegarka, czyli coś, na co ma wpływ "zegarkowa półka"

3. że w zegarkach powyżej $600 z którymi się zetknąłem - ten problem nie występuje

4. że nie jest to usterka, bo zegarek przechodzi jakąś weryfikację

5. że mogę zrobić filmiki pokazujące, że w droższych problem nie występuje

W punkcie 5 mam na myśli zegarki, które mam, bo te mogę sfilmować.

Jestm skłonny zgodzić się z sergserg, bo nie widziałem, żeby coś takiego działo się w omegach, czy TH lub ML. Niemniej nurtuje mnie pytanie: czy jest to podstawa do reklamacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Jestm skłonny zgodzić się z sergserg, bo nie widziałem, żeby coś takiego działo się w omegach, czy TH lub ML. Niemniej nurtuje mnie pytanie: czy jest to podstawa do reklamacji?

Póltora roku sprzedaję m.in. Omegę i Tag Heuera i w żadnej z tych marek praktycznie żaden zegarek kwarcowy nie ma sekundnika trafiającego w indeksy. Jeden TAG jest bliski ideału, reszta jest bardzo daleko. Nie jest to jednak podstawa do reklamacji. Miałem też przyjemność trzymać w ręku kwarcowego Patka jednego z klietów i też niestety nie trafiał. Jestem na tym punkcie szczególnie "rąbnięty" i zawsze dokładnie zwracam na to uwagę.

sergserg - co do nieprawdy odniosłem się do kwestii droższych zegarków. To że Ty masz albo widziałeś takie nie oznacza, że we wszystkich zegarkach z wyższej czy średniej półki tak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz reklamować towar na podstawie niezgodności towaru z umową. Ja bym podszedł to tego w ten sposób, że ponieważ zegarek ma na tarczy indeksy, to powziąłeś (całkiem słuszne) przekonanie, że sekundnik będzie z nimi zsynchronizowany. A przy dokładnych oględzinach w domu okazało się, że tak nie jest. Sprzedawca o tym Cię nie informował.

Czyli towar nie spełnia w jakimś stopniu pokładanych w nim założeń.

USTAWA

z dnia 27 lipca 2002 r.

o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu

cywilnego

Art.4 ust. 3. W przypadkach nieobjętych ust. 2, domniemywa się, że towar konsumpcyjny

jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar

jest zwykle używany oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom

cechującym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy

towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na

składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przed-

stawiciela; w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznako-

waniu towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także

terminu, w jakim towar ma je zachować.

sergserg - co do nieprawdy odniosłem się do kwestii droższych zegarków. To że Ty masz albo widziałeś takie nie oznacza, że we wszystkich zegarkach z wyższej czy średniej półki tak jest.

OK, wyjaśniliśmy. Mi jest ciężko wypowiadać się o zegarkach, których nie widziałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póltora roku sprzedaję m.in. Omegę i Tag Heuera i w żadnej z tych marek praktycznie żaden zegarek kwarcowy nie ma sekundnika trafiającego w indeksy. Jeden TAG jest bliski ideału, reszta jest bardzo daleko. Nie jest to jednak podstawa do reklamacji. Miałem też przyjemność trzymać w ręku kwarcowego Patka jednego z klietów i też niestety nie trafiał. Jestem na tym punkcie szczególnie "rąbnięty" i zawsze dokładnie zwracam na to uwagę.

Jak Patek nie trafiał to już lekka paranoja. Ciężko aż uwierzyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

A mój Perfect, którego używam "do zadań specjalnych" trafia w indeksy idealnie. Sporo czasu temu w Aparcie oglądałem

zegarki i z tym trafianiem to było naprawdę źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mój Perfect, którego używam "do zadań specjalnych" trafia w indeksy idealnie.(...)

Można by powiedzieć perfekcyjnie :)

Kiedyś na WUS czytałem przykłady dokładnego trafiania w indeksy kilku zegarków za kilka dolarów kupionych w marketach (przykłady były zilustrowane zdjęciami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie po przemyśleniu, to tak na chłopski rozum, bezproblemowo w indeksy powinny trafiać wszystkie te kwarce, które mają mechanizm stricte cyfrowy (czyli po prostu procesor), więc cofam to, co wcześniej napisałem o pewnej kwocie progowej i przyznaję rację Josh'owi, że cena nie ma tu specjalnie nic do rzeczy.

Natomiast te bardziej "klasyczne kwarce" gdzie werk ewaluował z werku mechanicznego i płynną sekundę zastąpiono skokiem sekundy - to tu będzie problem. Ale tam chyba też powinna być jakaś możliwość regulacji wewnętrznej, bo inaczej przy każdej wymianie baterii to byłaby niewiadoma.

Może któryś kolega-zegarmistrz się wypowie jak z tym jest, bo sprawa w sumie ciekawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ja przyznam szczerze, że zastanawiam się gdzie leży problem, bo przyjmując, że na podziałce tarczy indeksy minutowe są w równych odstępach od siebie wynika, że mechanizmy kwarcowe mają nierównej długości skoki sekundowe. Trochę to dziwne dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Natomiast te bardziej "klasyczne kwarce" gdzie werk ewaluował z werku mechanicznego i płynną sekundę zastąpiono skokiem sekundy - to tu będzie problem. Ale tam chyba też powinna być jakaś możliwość regulacji wewnętrznej, bo inaczej przy każdej wymianie baterii to byłaby niewiadoma.

Może któryś kolega-zegarmistrz się wypowie jak z tym jest, bo sprawa w sumie ciekawa.

Zwykły mechanizm kwarcowy ze wskazówkami nie ma żadnej regulacji położeń spoczynkowych wskazówki sekundnika. Nie ma takiej potrzeby. Nie ma to też związku z wymianą baterii. Te pozycje są ustalone "skokami" rotora. Niedokładności wynikają najczęściej z niedokładności wykonania przekładni chodu, a konkretnie kółek zębatych. Jedynie w największej tandecie może się zdarzyć nierównomierne namalowanie indeksów na tarczy.

Aha, i raczej nie są to pytania do przeciętnego zegarmistrza. Raczej do zegarmistrza z zainteresowaniem elektroniką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.