Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
PRGreg

RENOWACJA SKRZYŃ STARYCH ZEGARÓW

Recommended Posts

Chciałem napisać o higroskopijności HCl i konsekwencjach tego zjawiska, ale nam się forum zamieni w "kurs chemii w weekend". Dosyć o tym. 

Jest dobrze, będzie lepiej  :D.

Czyli jednak mozna uzywac kwasu solnego przy renowacji skrzyn zegarow, ale trzeba robic to z rozsadkiem i uwazac na ewentualne sole, ktore "robi" kwas solny, aby potem podczas dalszej "obrobki" chemicznej skrzynki nie bylo jakis wykwitow.

dziekuje Piotrze

Nie nie można ale każdy robi co uważa za stosowne...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

No i ciekawe co celuloza powie

za kilka lat,..

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Moim zdaniem nie chodzi tu o kwestię można - nie można, tylko czy istnieje taka potrzeba. Moim zdaniem nie istnieje, bo mamy inne bardziej przydatne i mniej kłopotliwe środki niż kwas solny.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Moim zdaniem nie chodzi tu o kwestię można - nie można, tylko czy istnieje taka potrzeba. Moim zdaniem nie istnieje, bo mamy inne bardziej przydatne i mniej kłopotliwe środki niż kwas solny.

Dobrze, ciepla woda z plynem do mycia naczyn nie pomogla. To co powinienem wtedy zrobic? Jakie srodki uzyc?

Przecież CI napisałem....

Jak chcesz mniej inwazyjnie to amoniak w... różnych postaciach.

Może być pianka BONDO używana  do np. mycia szkieł reflektorów samochodowych.

Do starych powłok nie używałbym wody, bo jeżeli są pęknięcia powłok zabezpieczających to cudów nie ma  - drewno pociągnie.

Czy trudno się tego domyśleć ?

Jak pociągnie  to zapracuje, czyli się zacznie rozszerzać - tak drewno ma i tego się nie zmieni.

Politura - szczególnie stara nie ma takich właściwości elastycznych i zacznie się odspajanie przy pęknięciach.

Masz zmywać brud/tłuszcz. Czasami zdarzają się inne zanieczyszczenia - farby  itp rzeczy wżarte w powierzchnię głębiej.

Wtedy wełna i zdejmowanie powłok - tego nie przeskoczysz.

To oczywiście ma sens wg mnie do momentu , gdy nie masz uzupełnień, wstawek...

Jak masz cos wstawić to... inna bajka i robi się trochę inaczej.

Pozdrawiam Mariusz

Jest taka zasada w konserwacji, że stosujemy zmywacze od najsłabszych do najsilniejszych. Zaczynamy od wilgotnej szmatki, watki nasączonej wodą z np. mydełkiem weneckim, a kończymy na petardach typu 3xA

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

@Mariusz, @kiniol

wszystko sie zgadza co piszecie. Amoniak zanotowalem. Co moge powiedziec na swoja obrone? Skrzynka tego zegara to moja pierwsza skrzynka, ktora chcialem doprowadzic do "porzadku". Odczuwam brak wiedzy i doswiadczenia, ale gdzie jak nie na tutejszym forum moge szukac pomocy?, za ktora serdecznie dziekuje.

pozdrawiam

Tylko z amoniakiem uwaga! Ja kiedyś na rok straciłem powonienie od amoniaku.

Krzychu  - bo nie używałeś  pianki o której  wspomniałem  :D

Używam jej przez 16 lat z hakiem - jest  trochę droga, ale nie znalazłem nigdy nic lepszego ( co nie znaczy, że nie ma )

Teraz będę musiał poszukać chyba, bo zapasy się kończą, a najwyraźniej w Polsce przestali sprzedawać :(

A może ze względów ekologicznych przestali produkować ?

Jak Was znam przeprowadzicie poszukiwania - jak znajdziecie gdzieś to dajcie znać  - proszę.

To takie coś :

http://www.budujesz.pl/stp-preparat-piankowy-do-mycia-szyb-bondo-538ml-20084/

Ma niewielką zawartość amoniaku, ale pianka uniemożliwia mu parowanie i pięknie zdejmuje cały syf

Pozdrawiam Mariusz

Myłem drewniane koła od lawet haubic 152mm, trochę dużo pianeczki by wyszło ;)

O...

30900.jpg

Edited by kiniol

Dobrze, ciepla woda z plynem do mycia naczyn nie pomogla. To co powinienem wtedy zrobic? Jakie srodki uzyc?

Gdy ciepła woda z detergentem nie pomogła, to ja onegdaj robiłem co następuje (było to dawno, więc obecnie na pewno są dostępne lepsze płyny zestawiane z rożnych chemikaliów):

• Pozbywałem się całej starej powłoki ochronnej (rożnymi metodami chemicznymi lub mechanicznymi najlepszymi w danym wypadku)
  • Jak występowała jeszcze taka potrzeba wybielałem drewno - w kolejności od mniej intensywnej metody do bardziej intensywnej

-  woda utleniona - perhydrol

- ługiem - amoniak

- kwas szczawiowy

• naprawiałem i wygładzałem powierzchnię - uzupełnienie ubytków, szpachlowanie, szlifowanie
  • nadawałem własciwy kolor - bejcowanie
  • pokrywałem odpowiednia powłoka ochronna.

PS

Podobno są preparaty firmy Strawax, które wykonują perfekcyjnie ta cała poprawę wyglądu drewna.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

@Piotr Ratynski

Dziekuje za droge postepowania, skorzystam jak trafi mi sie skrzynka, ze bede musial zastartowac od zera.

Preparaty firmu Starwax sa rzeczywiscie dobre, co prawda jeszcze ich nie uzywalem, ale takie sluchy chodza.

W przypadku tej skrzyni chodzilo mi o zachowanie oryginalnej politury i rzeczywiscie przed zastosowaniem kwasu solnego powinienem zastosowac amoniak tak jak radzil mi kolega "Mariusz"

No coz tylko ten nie popelnia bledow kto nic nie robi, ale to tez nie jest pewno bo moze to jest najwiekszy blad :D

pozdrawiam

Kol. Andrzeju, następnego kup sobie roczniaka, nie będziesz miał problemu z drewnianą kastą.  :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Drewniane skrzynki w roczniakach dość rzadko wymagają renowacji. :)  

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Bo nie wiszą na ścianie i nie maja kontaktu z wapiennym tynkiem  :D

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Bo zupa była za słona

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce