Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Santino

GENDA - co to za firma, co to za zegarek?

Recommended Posts

Witam, 

wszedłem jakiś czas temu w posiadanie takiego oto zegarka:

1d453bd4578f75e8m.jpg

da23ff3069f3124bm.jpg

Niestety nie znalazłem nic na temat tej firmy. 

Czy macie może jakieś informacje na jej temat?

Druga sprawa, to jego działanie. Oddawałem go już do dwóch różnych zegarmistrzów - niestety po tych wizytach nadal nie działa prawidłowo, tzn. samoczynnie się zatrzymuje i rusza dopiero po potrząśnięciu. Niestety przy noszeniu na ręku również się zatrzymuje. 

Czy znacie zegarmistrza (w Łodzi lub Warszawie), który mógłby go naprawić, ewentualnie czy w ogóle warto w niego inwestować (nie jest to pamiątka rodzinna).

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...?

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Zegarek z lat 50-tych na 17 kamieniach, średnica ok 36 mm, tarcza giloszowana promienista, prawdopodobnie odrestaurowana, jeżeli nie to zachowana w bardzo dobrym stanie, koronka w kształcie grzybka również z tego okresu często stosowana także u jej kuzynki Delbany.

Cóż więcej można powiedzieć, trzeba poszukać zegarmajstra, a nie naciągaczy od bateryjek, Zegarek może wymagać porządnej regulacji, czyszczenia w odpowiednio do tego przeznaczonej czyszczarce, trudno tu o możliwościach jego lenistwa rozprawiać ale nie sądzę aby koszt 40 czy 60 złotych u dobrego zegarmistrza mógł Cię zrujnować. Pragnę zauważyć ze zegarek jest niemal w idealnym stanie zachowania lub po przyzwoitej renowacji, dla mnie wygląda ciekawie i uważam że nie ma tu nic do rzeczy czy jest to pamiatka rodzinna. Zapytaj samego siebie czy będziesz go nosił kiedykolwiek? czy nie! :)

Jeżeli tak to bez zastanowienia wizyta u dobrego zegarmistrza, jeżeli nie to cóż "goł bak" do szuflady :)

Co do okolic Twojego zamieszkania i lokalizacji zegarmistrzów nic nie wiem ale Powodzenia :)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Tarcza jest w stanie oryginalnym, tylko lekko czyszczona. Koronka raczej też originalna. Koperta była poddana chromowaniu.

Mechanizm był czyszczony 2 razy - może ktoś polecić dobrego majstra, żeby zrobił to skutecznie?

Może w Warszawie? Zegarek bardzo mi się podoba i oczywiście będę go nosił jak będzie sprawny w miarę (nie mam obsesji dokładności chodu) ;-)

Mechanizm był czyszczony 2 razy - może ktoś polecić dobrego majstra, żeby zrobił to skutecznie?

Wygląda mi na to, że mechanizm posiada wychwyt kołkowy typu Ruhla'anker' (Saxony), w związku z tym, że takie wychwyty bardzo często są "jednorazowe" to samo czyszczenie może nie pomóc, a naprawa może być niemożliwa.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Nie jest to dla mnie dobra wiadomość :-(

Ale bardzo dziękuję.

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.