Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
kiniol

Zegary z monarchii austro-węgierskiej

Recommended Posts

Choliera, good shoot.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Miałeś w tym swój udział, dzięki za wskazanie drogi! Można powiedzieć, że jestem "Pan zadowolony", bardzo zadowolony :).

Na tych zdjęciach przynajmniej coś widać   :D

Jest z czego się cieszyć - gratulacje .

Nie należało tego olewać w żadnym wypadku  ;)

Pozdrawiam Mariusz

Eee to widzę, że wielu konsultowało ten przypadek :P ...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Eee to widzę, że wielu konsultowało ten przypadek :P ...

Szkoda  że  kolega  przed  zakupem nie  podał  linku  do aukcji pewnie  miałby  jeszcze  więcej opinii :P

Gratulacje  ,ładny  mechanizm.Muszę  poprosic zone żeby  mi  taki  kupiła.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Pokaż plecy, od środka i z zewnątrz.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Jakby P. nie przypomniał sobie, że już taki był (na początku tego tematu :)), to bym nie wiedział gdzie o konsultacje poprosić :P. A tak- mam komu dziękować :D.

Zegar już spakowałem, ale wyjmę jak przestanie padać i zrobię plecy. Na dole nie ma śladów po wychylniku, u góry wkręty mocujące wieszak przelazły na wylot i pięknie odłupały fornir. To już chyba trzeci egzemplarz z podobną przypadłością. Pewnie wymieniali obluzowane wkręty na większe, ale nie przewidzieli, że są dłuższe...

Edit: coś popstrykałem, deska pleców nie leży w podciętych bokach, tylko jest zmontowana jak pudło, trzyma się na wpustach i klejeniu chyba. Metalowy wieszak wymieniony. Na brodzie napis ołówkiem, ale nie mogę odcyfrować... Elsizlow? Ebsizlow? Cholera wi. Pęknięcie wzdłuż od dołu.

Decha pleców jest bardzo masywna, ma 11- 12 mm grubości.

Szyby obsadzane pionowo listwami, poziomo na jasny kit.

post-39092-0-25054800-1438863578_thumb.jpg

post-39092-0-02796800-1438863597_thumb.jpg

post-39092-0-85503300-1438863616_thumb.jpg

Edited by fibo

Eee to fejk jakiś... kopia obrzydliwa gdzieś na wschodzie wykonana... a tak na serio. Po kiego grzyba żeś ten zaczep z pleców odkręcał. Nigdy nie był ruszany, a tak masz zegar dłubany przez amatora silnych wrażeń. No po ch...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Żadnego zaczepu nie ruszałem, chyba, że mnie o wieszak opierdzielasz. No, wieszak odkręciłem OSTROŻNIE, nic nie pokaleczyłem, bo czasem cuś napiszą na rewersie. Tu nie napisali :wacko:. Już wiem i mogę skręcić. Zasnę spokojnie. Nawet brud został na wkrętach, no kurde...

I po co było kręcić. Kolegów trza czasami posłuchać, a nie grzebać gdzie nie trzeba... uszsz :P

Łaaany zegar se kupiłeś no łaaany ;)

Edited by kiniol

A  jakieś bliższe dane, kto, gdzie i kiedy?

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Krzysiek napisał o takim w pierwszym poście- "C. Wolluhn in Berlin, Uhren fabrikant". Potem Leszek na trzech ostatnich stronach jeszcze pokazał swoje. Druga ćwiartka XIXw. Późny biedermeier? Niewiele więcej się dowiedziałem.

Są zegary wyglądające lepiej na zdjęciach niż w realu, ten ma odwrotnie. Fotki takie sobie, a na ścianie sama przyjemność!

Ten typ zegara pojawia się dość często. Jest charakterystyczny z tarczą ze szkła mlecznego, matowioną. Mechanizm prawie taki sam w każdym, którego widziałem. Typowy jest mostek kotwicy, trochę wyglądający jak Jung. Wolluhn był, tylko sprzedawcą, tak by to wyglądało... Ale gdzieś były produkowane i to w dość ściśle określonym miejscu gdyż są charakterystyczne w swojej formie. Pisz do Ulana, on ma  Wolluhna, niech go dokładnie zmierzy.

Edited by kiniol

Czy ktoś z kolegów dysponuje zdjęciami krzyża/koła maltańskiego? Oczywiście chodzi o te stosowane przy zegarach :)  

Będę wdzięczny za zdjęcia.

Edit. Chodzi mi o wzory mechanizmów maltańskich stosowanych na terenie CK w pierwszej połowie XIX wieku.

Edited by Młot Thora

Do sprężynowca kominkowego lub obrazowca?

Edited by kiniol

Nie.

Dzięki Krzysiek. U mnie zapadka, która zazębia się z krzyżem na szczęście ostała. Szukam wzorów mechanizmów maltańskich aby dorobić sam krzyż. Odbicie po średnicy krzyża jest widoczne na płycie.

Edited by Młot Thora

Nie to nie...

Czy ktoś z kolegów dysponuje zdjęciami krzyża/koła maltańskiego? Oczywiście chodzi o te stosowane przy zegarach :)  

Będę wdzięczny za zdjęcia.

Edit. Chodzi mi o wzory mechanizmów maltańskich stosowanych na terenie CK w pierwszej połowie XIX wieku

...u mnie jest taki od sprezynowca:

post-38332-0-91004100-1439412707.jpg

post-38332-0-03239500-1439412725.jpg

post-38332-0-08624200-1439412769.jpg

post-38332-0-56171500-1439412781.jpg

Edited by czerralf

To nie są zastawki stosowane w CK w pierwszej połowie XIX wieku w zegarach domowych. 

Tam stosowano różne rozwiązania, w zależności od tego w jakim typie zegara z naciągiem sprężynowym, bo tylko o takich tu mówimy. Stąd moje pytanie o rodzaj zegara, którego zastawka Ciebie Tomek interesuje. Ta, typowa maltańska, którą pokazaliście, występowała np. w małych zegarach podróżnych.

W zegarach większych typu kominkowego, stołowego czy obrazowcach stosowano taki typ zastawki:

post-27317-0-44058300-1439450348_thumb.jpg

Jest to rozwiązanie z zegarów w miarę popularnych, w autorskich może być wszystko...

Proweniencja mechanizmu, który pokazał Rafał, onegdaj nie dawała mi spokoju, teraz odnoszę wrażenie, że może to być rejon Szwarcwaldu, ze względu na typ koła zapadowego. Mam taki w zegarze w obudowie z około 1880-90.

Edited by kiniol

Krzysiek, regulator wiszący z łączonym napędem obciążnikowo-sprężynowym. Mechanizm maltański umieszczony pomiędzy płytami mechanizmu na tylnej płycie oczywiście. Po rozebraniu mechanizmu będzie można po kształcie zapadki szukać odpowiedniego wzoru krzyża.

Rozbiorę mechanizm a wtedy będzie wszystko widać dokładnie.

Edit. Jak będę miał zdjęcie po rozebraniu, pokażę.

Edited by Młot Thora

Hybryda 36 godzinna, mam taki to też sprawdzę.