Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Dascola

Galeria Gustava Beckera

Recommended Posts

I koniecznie zrób zdjęcie wnętrza skrzyni z wieszakiem mechanizmu.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Chodzik tak, ale reszta...

Mostek jak w chodziku. Numeru chyba nie odczytamy.

attachicon.gif2364672066_2.jpg

No, "Francuski", ale pozostał otwór po śrubie na klasyczny...Dziwa, dziwa...

post-6402-0-03194100-1404347142.jpg post-6402-0-51887400-1404347256_thumb.jpg

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

Obiecane wymiary i zdjęcia. Odczytałem też prawidłowo numer:

201306, czyli produkcja między 1875 a 1880. Tyle, że to nie zgadza się z logo/sygnaturą, która wskazuje na Braunua po 1888 roku. Czy Braunau miał osobną numerację?

A no i oczywiście to jest chodzik - ale to już pewnie wiecie :)

Wysokość 71

Szerokość 33

Głębokość 16

(ale skrzynia nie ma korony i ozdóbek na brodzie)

na odwrocie skrzyny nie ma żadnych szczególnych znaków poza gwiazdą dawida - rozumiem, że mienie zrabowane żydom przez nazistów i opieczętowane w ten sposób?

Tyl werku

skrzynia

wahadlo I tarcza

werk

Edited by jolly_bb

Nie, nie jest to dowód żadnego rabunku. Znaczy to, że zegar sprzedał Adolf Stern z Wiednia.

Tak, Braunau miał osobna numerację. Wychodzi w tym przypadku na rok 1898 (na poprzednim wydawało mi się że pierwsza cyfra to 1).

Zrób jeszcze zdjęcie wnętrza skrzyni z wieszakiem....

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

Osobliwy ten ogranicznik wychyłu. Obejmuje także zawieszkę wahadła. Chyba nikt inny czegoś takiego nie robił (a i Becker niedługo).

Pozdrawiam

Piotr

Zobacz jak przerobili wieszak w tym komplecie, aby zastosować gong strunowy. Po prostu odcieli kawałek. Początki fabryki w CK jeszcze pewnie kryją niejedną niespodziankę.

post-35992-0-42736900-1404412188.jpg

Myślę, że warto wzbogacić galerię Beckera tymi dwoma egzemplarzami. Pierwszy z lewej zamówienie z 1853 roku wykonane przez Beckera dla urzędów pocztowych w Danii. Drugi zamówienie wykonane dla kolei turyńskich w latach …..? Kolej turyńska powstała w latach 1848, jest to kolej lokalna, myślę, że zamówienie nie było duże, może kilka set sztuk, początek lat 60 XIX wieku.

post-23969-0-80475200-1405367705_thumb.jpg

Myślę, że warto wzbogacić galerię Beckera tymi dwoma egzemplarzami. Pierwszy z lewej zamówienie z 1853 roku wykonane przez Beckera dla urzędów pocztowych w Danii. Drugi zamówienie wykonane dla kolei turyńskich w latach …..? Kolej turyńska powstała w latach 1848, jest to kolej lokalna, myślę, że zamówienie nie było duże, może kilka set sztuk, początek lat 60 XIX wieku.

attachicon.gif1 004.jpg

Pokaż werki, wieszaki etc.

Tu link potwierdzający jego oryginalność http://zegarkiclub.pl/forum/topic/97834-identyfikacja-zegara/ . Mamy już trzy udokumentowane egzemplarze, które w znacznym stopniu poszerzyły wiedzę na temat początkowej produkcji Gustava Beckera. Pozostaje jeszcze wiele pytań Np:, kiedy zaczął nabijać sygnaturę na płytach mechanizmów? Wiemy, że przy numerze 4691 jeszcze nie było a przy numerze 18xxx już jest, myślę, że to tylko kwestia czasu. Podam krótki opis mojego egzemplarza. Skrzynia zachowana w 100 % bardzo ładny stan, fornirowana palisandrem na plecach numerowana. W środku drewno masyw w mazerunku. Bezel odlew mosiężny cyzelowany złocony ogniowo. Tarcza porcelana 20-ka. Sekundnik ze skalą 100 sek. Wskazuje pełną minutę. Wychylnik wiedeński. Soczewka wahadła typowo wiedeńska, numerowana, podkład cynkowy skręcany, średnica 16 cm. Okucie górne wahadła numerowane. Podkład tarczy cynkowy numerowany, płyty mechanizmu numerowane. Regulacja soczewki wahadła ze skalą od 1 do 4 między cyframi kropki, widoczny wskaźnik skali, jak w regulatorach. Wieszak mechanizmu odlew żeliwny, miejscowo cyzelowany, sanki cyzelowane w całości. Wizualnie za masywne, technicznie rewelacja, mechanizm wchodzi bez oporów, nie tak jak w mosiężnych, czy drewnianych. Co jeszcze? acha mechanizm z numerem 1283 wskazuje na 1854 rok, jest nadzieja, że sam maestro brał udział przy składaniu mechanizmu. Czy to już w fabryce, czy jeszcze u siebie? nie znam biografii.

post-23969-0-73750400-1405410744_thumb.jpg

post-23969-0-72943200-1405410753_thumb.jpg

post-23969-0-18580700-1405410765_thumb.jpg

post-23969-0-76912700-1405410774_thumb.jpg

Twoim zdaniem:

1. wskazówka godzinowa od tego zegara czy nie?
  2. bęben gładki?
  3. ogranicznik wychyłu dorabiany, czy tak miało być?
  4. cztery wypustki na ramionach wieszaka, do czego mogły służyć?
  5. nie zrozumiałem opisu sekundnika, jeśli pokazuje 60 sek. to chyba ma 80.
  6. piętka jest oryginalna?

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

1684 też ma cztero elementowy wieszak z górną częścią "szyny" przykręcaną. I taki sam ogranicznik wychyłu.

Pozdrawiam

Piotr

Twoim zdaniem:

• wskazówka godzinowa od tego zegara czy nie?
  • bęben gładki?
  • ogranicznik wychyłu dorabiany, czy tak miało być?
  • cztery wypustki na ramionach wieszaka, do czego mogły służyć?
  • nie zrozumiałem opisu sekundnika, jeśli pokazuje 60 sek. to chyba ma 80.
  • piętka jest oryginalna?

Zazwyczaj łamały się wskazówki minutowe nie godzinowe, wskazówka godzinowa jest bez tulei, nakładana jest na tuleję koła godzinowego, tak jak miały wiedeńczyki. Beckery z numerem 20xxx też tak miały. Moim zdaniem oryginalna. Ogranicznik wychwytu składa się z trzech elementów dwie tuleje i płaskownik. Wypustki, o które pytasz to śrubki montażowe prowadnic, jedyne elementy cyzelowane w wieszaku mechanizmu, moim zdaniem ułatwiały cyzelowanie (większy dostęp do powierzchni) potem były skręcane. Przelicz skalę sekundnika ma 100 sekund. Piętka oryginalna. Zegar oprócz kluczyka do skrzynki jest w komplecie. Moim zdaniem zegar jest swego rodzaju numizmatykiem, żeby przetrwać w takim stanie musiał gdzieś przeleżeć w opakowaniu. Waga i wahadło zabezpieczona szelakiem z piękną wiekową patyną.

Niesamowite, takie stare i w takim stanie!! Podziwiam i gratuluję.

Gdzie jest ten magazyn? :rolleyes: :rolleyes:

Znalazłem takiego Ślazaka - z przepięknym JELENIEM. Niestety w moich katalogach nie znalazłem takiego cudaka. Może ktoś ma katalog z tym zegarem - proszę o pomoc w identyfikacji. Mechanizm - ażurowy (brak zdjęć)

post-57457-0-68386800-1406098718_thumb.jpg

Edited by kobas

W tych katalogach które widziałem były tylko orły i konie.

Edited by tarant

Pozdrawiam

Piotr

Witam was. Mnie wpadl w rece taki GB.  Mam nadzieje sam go odrestaurowac wydaje sie ze jest kompletny. Tylko ta skrzynia?. Czy mozecie mnie troszke oswiecic co to za sygnatura z tym Kurz?. Co oznacza?

post-38332-0-59727900-1406144952_thumb.jpg

post-38332-0-40871600-1406144970_thumb.jpg

post-38332-0-43891000-1406144983_thumb.jpg

post-38332-0-49227900-1406145000_thumb.jpg

Edited by czerralf

Zmierz długość wahadła :) Lang to ono nie jest.

Pozdrawiam

Piotr

Widziałem już GB z dodatkową sygnaturą KURZ i to właśnie w duńskim, ale też nie wiem co ona oznacza.

Zastanawia mnie to kółeczko przy trybiku godzinowym( nie znam fachowej nazwy), to rozwiązanie występowało w dużo wcześniejszych mechanizmach, a tu nr 1300tyś, więc powinna być chyba zapadka?

post-61762-0-74783200-1406148852_thumb.jpg

post-61762-0-85058600-1406148990_thumb.jpg